GÜNDEM - 08 Haziran 2016 Çarşamba 08:51

Prof. Dr. Yaşar Hacısalihoğlu: “ Bu Türkiye'nin yükselişine, istiklaline ve istikrarına karşı yapılan bir saldırıdır"

A
A
A
Prof. Dr. Yaşar Hacısalihoğlu: “ Bu Türkiye'nin yükselişine, istiklaline ve istikrarına karşı yapılan bir saldırıdır"

İstanbul Vezneciler'de sabah saatlerinde büyük bir patlama meydana geldi. 11 kişinin hayatını kaybettiği 36 kişinin yaralandığı saldırıyla ilgili Yeni Yüzyıl Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Zaman gazetesi yazarı Prof. Dr. Yaşar Hacısalihoğlu önemli açıklamalarda bulundu.

“Buradan sadece kriminal sonuç çıkmıyor, politik ve stratejik sonuçlarda çıkıyor” diyen Hacısalihoğlu, “Bu saldırı çok açık olarak Türkiye’nin yükselişine, büyümesine, gelişmesine, istiklaline ve istikrarına karşı yapılan bir saldırı. Bu saldırı, Türkiye’yi terör örgütleriyle dizginleyebilmenin, ilerleyişini durdurabilmenin çabası içinde olanların tezgâhı, devletlerarası güç mücadelesinin yansıyan yüzüdür” dedi.

İstanbul Vezneciler’de, Celal Ağa Konağı Oteli önünde Çevik Kuvvet ekiplerinin geçişi sırasında bombalı araçla saldırı düzenlendi. Patlamada 7 polis şehit oldu, 4 sivil hayatını kaybetti. Saldırıda 3'ü ağır 36 kişi de yaralandı.Celal Ağa Konağı Oteli önünde bombalı araçla gerçekleştirildiği açıklanan saldırının hedefi, İstanbul Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi'ne nöbet değişimi için giden Çevik Kuvvet ekibiydi.

“BU SALDIRILAR BÜTÜN DEĞERLERİMİZE YÖNELİK YAPILIYOR”

Birbirinden farklı fonksiyonları olan, insan hareketliliğinin oldukça yoğun olduğu bir bölge de saldırının gerçekleştiğine dikkat çeken Hacısalihoğlu, “ Bir yandan İstanbul Üniversitesi’nin sınav haftası diğer yandan turizm açısından hareketliliğinin olduğu bölge öte yandan güvenlik açısından devamlı nöbet değişimi yapan çevik kuvvetin varlığı. Aynı zamanda tarihi bir yarımadanın önemli bir bölgesi eski Osmanlı şehir dokusunun özelliklerini taşıyan Şehzadebaşı caminin hasar almasından yola çıkarak bütün bunlar açısından yapılan bu saldırının sadece çevik kuvvete karşı değil oradaki bütün toplumsal dokuya karşı olduğunu görüyoruz” diye konuştu.
Terörünün amacının bu olduğunu vurgulayan Hacısalihoğlu, ramazan ayında birlik ve beraberlik içerisinde olmamız gerektiği halde inanç ikliminin yoğunluk kazandığı böyle bir dönem yapılan terör saldırısının bütün değerlerimize olduğunu görmemiz gerektiğini dile getirdi.

“HİÇBİR TERÖR ÖRGÜTÜ DEVLET DESTEĞİ OLMADAN YAŞAYAMAZ”

Terör örgütünün Güneydoğuda sıkıştığını aktaran Hacısalihoğlu, “Türkiye’yi, Suriyelileştirme amacı tutmayınca sıkışmışlığın getirdiği bir hamle olarak Batı’da,büyükşehirlerde bombalı saldırılar düzenleyebilmenin hedefindeler. Bir süre önce 8 terör örgütü PKK ile bütünleşerek, Türkiye’ye karşı birleştiklerini açıklamıştı. PKK bir yandan da bu yolu kullanıyor. Yasadışı sol örgütlerle konsorsiyum yaparak, onları harekete geçirerek bu tür terör saldırılarına yöneliyor. Burada da bu tür bir işbirliği olabilir. Zira PKK’nın Güneydoğu’da şehirlerde aldığı ağır darbe sonucunda bu tür ittifaklara daha fazla yönelmesine yol açabilir.
Her zaman hatırlanmalıdır ki, hiçbir terör örgütü devletlerden bağımsız, onlardan destek almadan yaşayamaz bu mümkün değil. Sonuçta insanın, paranın ve silahın terör örgütü için hayati bir önemi varsa bu üç unsurda ancak devletlerin kontrolünde sınır aşma kabiliyetine sahiptir. Uluslararası güç mücadelesinde statükoyu elinde tutanlar yeni yükselen güçlerin yükselişinden rahatsızlık duyarlar onların büyümesini, gelişmesini istemezler ve onların yolunu kesebilmek için her yolu denerler” açıklamalarında bulundu.

“ALINAN ÖNLEMLER TERÖRÜ YÜZDE 100 ÖNLEYEMEZ, EN AZA İNDİRİR”

Türkiye’nin teröre karşı sürdürdüğü mücadelenin, istiklal ve istikrar mücadelesi olduğunu vurgulayan Hacısalihoğlu sözlerine şöyle devam etti;

“Bugüne kadar 100’e yakın planlanan terör saldırısının etkisiz hale getirildiğini biliyoruz. Hiçbir güvenlik önlemi yüzde 100 terörü ortadan kaldıracağı iddiasında olmaz. Çünkü terör olgusu, uluslararası güç mücadelesinin üzerinde etkin olduğu iç içe geçen denklemlerle yapılanır. Amaç terörü olabildiğince minimize etmek en aza indirebilmektir. Asıl arkalarındaki devlet bağlantılarıyla baş edebilmek için her türlü mücadeleyi verebilmek, toplumsal açıdan kenetlenmeyi ayakta tutmak,terörün propaganda yapmasını kesebilmek, psikolojik açıdan hiçbir zaman yenilmemek gerekir. Bütün bunlar topyekûn mücadeleyi öne çıkarıyor. Saldırı önlenebilir miydi, önlenemezmiydi meselesinde böyle bir duyarlılıkla en aza indirilebilmesi için uğraş vermek durumundayız. Ben bunun yeniden Türkiye’nin milli mücadele duyarlılığıyla yapması gerektiğine inanıyorum. Çünkü bu saldırılar iki üç terör örgütünün bir araya gelerek kendilerince gerekçelendirdikleri konularla ilgili değil. Bu çok açık uluslararası güç mücadelesidir. Türkiye hem paralel yapıyla hem de terör örgütleriyle mücadele ediyor. Türkiye’nin bütün bunları görüp, milletiyle kenetlenerek milli mücadeleyi yeniden vermesi gerekiyor.”

“PATLAMANIN YÖNTEMİ, SEÇİLEN BÖLGE OLARAK BAKTIĞIMIZDA PKK’NIN İZİ OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM”

“Patlamada PKK ve uzantılarının öne çıktığını düşünüyorum” diyen Hacısalihoğlu, “ İstanbul’da vur-kaç eylemleriyle kendini duyuran aşırı sol illegal yapılanmalarla da bağ kurmuş olabileceğini ama esas itibariyle PKK terör örgütünün bir izi olduğunu tahmin ediyorum. Ortaya çıkış biçimi, tercihi ve aynı zamanda seçilen bölge ve etkileri açısından da böyle olduğu kanaatindeyim. Ulaşım bağlantısı var metro çıkışı, toplu taşıma ağının olduğu bir bölge Ankara saldırılarını da düşünecek olursak bize o örgütü gösteriyor. Yine bir camiye yakınlık vardı Bursa’daki saldırıda da onu da eklersek bakıldığında adresin PKK’yı işaret ettiği izlenimi veriyor. Ama hangi örgütünün yapıp yapmadığına bakmanın bir önemi yok sonuçta DAEŞ, PKK, Dev-Sol, MLKP gibi sayabileceğimiz bütün terör örgütleri iç içe bir denklemin parçaları gibi hedef aldıkları şey Türkiye’nin istikrarıdır" dedi.

GÜL KABA
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Niğde Avrupa 2.’si boksör memleketi Niğde’de coşkuyla karşılandı Hırvatistan’da gerçekleşen Gençler Avrupa Boks Şampiyonası’nda Avrupa 2.’si olan milli sporcu Emine Kılınç, memleketi Niğde’ye döndü. Hırvatistan’da gerçekleştirilen Gençler Avrupa Boks Şampiyonası’nda 50 kiloda ay yıldızlı forma ile mücadele eden milli sporcu Emine Kılınç, çeyrek finalde Bulgar rakibini, yarı finalde ise Sırbistanlı rakibini yenerek finalde İngiliz rakibiyle mücadele etti. Avrupa ikincisi olan Kılınç, memleketi Niğde’de coşkuyla karşılandı. Niğde Şehirler Arası Otobüs Terminali’nde karşılanan milli sporcu Kılınç’ı, antrenörü ve ailesini tebrik eden Gençlik ve Spor İl Müdürü İlket Ötgünlü, ”Daha önce iki kez Türkiye şampiyonu olan Emine Kılınç ülkemizi ve ilimizi en güzel şekilde temsil ederek Avrupa 2.’si oldu. İnşallah bu başarısı daha da artarak devam edecek. Kendisini tebrik ediyorum" dedi. Hedefinin olimpiyat şampiyonluğu olduğunu söyleyen milli sporcu Kılınç yaptığı açıklamada heyecanını ve mutluluğunu dile getirerek, "Zorlu bir yarıştı, ben elimden gelen her şeyi yaptım. Abdurrahman hocam sayesinde Avrupa ikinciliği oldu. Şampiyonluk istiyordum ama nasipte bu bu varmış. Dünya şampiyonası var önümde, daha iyi çalışacağız" diye konuştu. Milli sporcunun annesi Fatma Erdoğan ise, "Bize duygu mutluluğu, bu sevinci yaşattığı için çok gururluyuz. Daha çok genç, ileride çok başarılı günleri olacak. İnanıyorum ve çok güveniyorum. Hocalarının da desteğiyle daha çok güzel günlere geleceğine inanıyoruz" ifadelerini kullandı. Antrenörü Abdurrahman Özben, milli sporcunun sakatlık yaşadığını buna rağmen güzel mücadele ettiğini belirterek diğer şampiyonalara çok daha sıkı hazırlanacaklarını söyledi.
Bursa "Dağ-Der Bayramlaşma Danışığı" coşku ile kutlandı Orhaneli, Keles, Büyükorhan, Harmancık ve Osmangazi Dağ Köyleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (Dağ-Der) her yıl geleneksel olarak gerçekleştirdiği Bayramlaşma Danışığı’nı bu yıl da yoğun katılımla gerçekleştirdi. Dağ-Der tarafından her yıl düzenlenerek geleneksel hale gelen Bayramlaşma Danışığı DAĞDER Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Siyasi parti temsilcileri, STK’lar ve dernek üyelerinin yoğun katılım gösterdiği programda Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın meşaleler ve davul zurna ile coşkulu bir şekilde karşılandı. “Dağlılar ilk kez birlik iradesi gösterdiler” Programın açılış konuşmasını yapan Dağ-Der Genel Başkanı İsmail Aydoğdu yerel seçimlerde dağ yöresinin birlik olduğunu ifade ederek, “31 mart itibari ile yerel seçimler yapıldı. Şubat’ın 15’inden itibaren geçen süre içinde derneğimizde yerel seçim gündemi oluşturuldu. Dağ-Der doğal olarak tüm partilerin iltifatına tabii oldu. Bize göre güzel bir süreç geçti. Ama asıl güzellik şu ki dağlılar ilk kez bir birlik iradesi gösterdiler ve geçmişte 2 dönem Dağ-Der Genel Başkanlığı yapmış, TBMM’de 3 dönem milletvekilliği yapmış ve Osmangazi Belediyesi’ne aday olmuş bir hemşerimizin etrafında birleşti. Bugün de Osmangazi Belediye Başkanı olarak aramızda gördüğümüz için çok mutluyuz. Dertlerimiz ile değil, değerlerimiz ile gündeme gelmek isteyen bir derneğiz. Öncelikle biz hem yaşadığı coğrafya hem de 700 yıllık tarihi geçmişi itibari ile öncelikle Bursalıyız. Dolayısıyla Bursalı olmayı önemsiyoruz” ifadelerini kullandı. “Dağ yöresinin hizmet anlamında alacağı var” Geçmişte dağ yöresine yapılan hizmetlerin eksik kaldığını belirten Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın, “Yöremizin ve yöre insanımızın hizmet anlamında alacağı var. Yöremiz insanı burada 700 yıldır yaşamasına rağmen gerçekten hak ettiğini alamadığını düşünüyoruz. Sadece ben değil yöre insanı da böyle düşünüyor. Bu yerel seçimde de sizlerin büyük desteği ile Allah nasip etti bu dönem Osmangazi Belediye Başkanı olarak sizlere hizmet etme fırsatı verdi. Hepimizi Allah utandırmasın, mahcup etmesin. Halkımızın bize yüklediği sorumluluğun ve işimizin kolay olmadığının farkındayız. Bu durumu bilerek yola çıktık ve çok çalışma sözü ile bunun da üstesinden geleceğiz. Yeni bir yönetimiz, biraz zamana ihtiyacımız var. Yönetim kadroları oturduktan sonra ve işleyişe hakim olmamız ile beraber Bursa’ya, dağ yöresine, Osmangazi’ye hizmet edeceğiz” şeklinde konuştu. Programın sanatçı Mehmet Çetin konseri ile devam etti.