RAMAZAN - 12 Haziran 2015 Cuma 09:16

Ramazan’da sağlıklı beslenmenin yolları

A
A
A
Ramazan’da sağlıklı beslenmenin yolları

11 ayın sultanı Ramazan ayı boyunca oruç tutacaklar sağlıklı olabilmesi için mutlaka sahur yapılmalı.

Ekol Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Esra Demirci Çalışkan, 11 ayın sultanı Ramazan ayı boyunca oruç tutacakların sağlıklı olabilmesi için mutlaka sahur yapmaları gerektiğini söyledi. Ekol Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Esra Demirci Çalışkan, Ramazan'da sağlıklı beslenme konusunda bilgi verdi. Vatandaşların oruçlarını açarken iftar vakitlerinde beslenme şekillerine dikkat etmeleri gerektiğini belirten Çalışkan, "İftarda mümkün olduğunca enerjiyi dağıtarak, dengeli şekilde tüketmek adına iftarı ikiye bölmelerini tavsiye ediyoruz" şeklinde konuştu.

"RAMAZAN BOYUNCA SAHURA MUTLAKA KALKILMALI"
Ramazan ayı gibi uzun süre aç kalınan bir dönemde sağlığın korunabilmesi için özellikle sahura kalkılması gerektiğine değinen Çalışkan, "Bizim beslenme programlarımızda genelde verdiğimiz öneriler, az ama sık sık beslenme şeklindedir. Ramazan ayında bunu uygulayabilmek çok da mümkün olmuyor. O yüzden Ramazan’da oruç tutan bireylerin, kesinlikle sahura kalkmalarını tavsiye ediyoruz. Sahurda, kahvaltı gibi hafif şeylerle öğünlerini tüketmelerini tavsiye ediyoruz. Kahvaltıda mutlaka haşlanmış şekilde bir yumurta olmasını, peynir gibi süt grubu süt veya ayran şeklinde bu besinlerin mutlaka bulunmasını tavsiye ediyoruz" dedi.

"İFTARI İKİYE BÖLMELİYİZ"
Ramazan boyunca iftar sofralarında dikkat edilmesi gereken hususları dile getiren Çalışkan, şunları söyledi: "İftarı da mümkün olduğunca enerjiyi dağıtarak, dengeli şekilde tüketmek adına iftarı ikiye bölmelerini tavsiye ediyoruz. Yani ilk aşamada hafif bir çorba, sıcak veya soğuk çorbalar şeklinde. Ya da onun yerine bir dilim ekmek yanında salata, peynir şeklinde. Mümkünse hurma ya da kayısı gibi meyvelerle oruç açılmasını daha uygun buluyoruz. Ek olarak ve iftarın ikinci aşaması olarak düşündüğümüzde, ana yemek olarak et yemekleri, sebze yemekleri ya da etli sebzeli yemekler şeklinde kızartma olmaksızın yemeklerimizi haşlama veya fırında gibi pişirme şekillerini kullanarak, daha sağlıklı şekilde tüketmelerine yönelmelerini tavsiye ediyoruz."

"RAMAZAN SÜRESİNCE ASİTLİ İÇECEKLERDEN UZAK DURULMALI"
Ramazan’da doğru ve dengeli beslenmenin yanı sıra yeterli sıvı alımına da dikkat edilmesini vurgulayan Çalışkan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Mutlaka dehidratasyonlu yani sıvı kaybını önlemek amaçlı iftarla sahur arasında geçen sürede en az iki litre su tüketimini tamamlamalarını tavsiye ediyoruz. Ramazan süresince asitli içeceklerin tüketimini kesinlikle önermiyoruz. Alternatif olarak ayran gibi maden suyu gibi mineral kaybını da önlemeye yönelik içecekleri programlarında yer vermelerini tavsiye ediyoruz."

UZMAN PSİKOLOG ERDOĞAN: "RAMAZAN AYINDA MANEVİ DOYUMA ULAŞILABİLİR"
Ekol Hastanesi Uzman Psikolog ve Aile Danışmanı Handan Erdoğan da 11 ayın sultanı Ramazan boyunca insanların bir araya gelerek manevi doyuma ulaşabileceğini aktararak, "Özellikle metropollerde yaşayan insanlar sosyal hayatları gereği, işleri gereği genel aile yapılanmalarında birbirlerinden gün geçtikçe uzaklaşmaktadır. Ramazan ayı, yıpranan aile bağlarını tekrar oluşturmaktadır. İftar ve sahur sofralarıyla uzun zamandır bir araya gelemeyen insanlar bir araya gelmeye ve manevi doyuma ulaşmaktadırlar" dedi. 

KORAY USTABAŞI 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bayburt Bayburt’ta 4 kişinin yaralandığı trafik kazası güvenlik kamerasına yansıdı Bayburt’ta iki otomobilin çarpıştığı ve 4 kişinin yaralandığı trafik kazası, güvenlik kamerasına yansıdı. Kaza, Bayburt merkez Tuzcuzade Mahallesi, Sıla Kent Konutları önünde meydana geldi. Kazada ikisi sürücü olmak üzere toplam 4 kişi yaralandı. Camları, aynaları paramparça olan, kaput kısmı tamamen hurdaya dönen iki aracın karıştığı kaza ise etrafta bulunan iş yeri güvenlik kameralarına yansıdı. Bayburt merkez Köprülü Kavşak yönüne seyir halinde bulunan 69 AG 003 plakalı otomobil, şehir merkezi istikametine gelen 69 AS 030 plakalı otomobile dönüş yaptığı esnada çarptı. Çarpmanın etkisiyle yoldan çıkan otomobil etrafta marketin, evlerin bulunduğu yola devrildi. 69 AS 030 plakalı otomobil içerisinde bulunan 1’i sürücü 3 kişi, 69 AG 003 plakalı otomobildeki sürücü yaralandı. Market çalışanlarının ve etraftan geçen vatandaşların ihbarı üzerine olay yerine sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Devrilen otomobilde sıkışan bir kişi ve diğer 2 yaralı araçtan çıkarıldı, sağlık ekiplerince yaralılara ilk müdahaleleri olay yerinde yapıldı. Yaralılar ambulanslarla Bayburt Devlet Hastanesine tedavileri yapılmak üzere götürüldü. Hurdaya dönen otomobil, olay yerine çağrılan çekici yardımıyla yoldan kaldırıldı. İş yeri güvenlik kameraları tarafından saniye saniye kaydedilen görüntülerde, anayoldan gelen 69 AG 003 plakalı kırmızı aracın, hatalı dönüş yapan 69 AS 030 plakalı araca sert bir şekilde çarptığı görüldü.
Erzincan Erzincan’da tarım bölümü öğrencileri hem öğreniyor, hem üretiyor Erzincan’da meslek lisesi öğrencileri okulun bahçesindeki serada fide yetiştiriciliği yaparak hem öğreniyor hem de ekonomiye katkı sunuyor. Tarım bölümü öğrencileri, serada teorik eğitimlerini uygulama fırsatı buluyor. Erzincan İl Millî Eğitim Müdürlüğü’nün destekleri ile kurulan seralarda sebze fidesi üretim faaliyeti 2020 yılında başlayarak Tarım Alanı öğretmen ve öğrencileri tarafından kurulduğu yıl 30 bin sebze fidesi üretimi gerçekleştirildi. 2021 yılında Covid-19 nedeniyle uzaktan eğitim yapıldığı için, sebze ve aromatik bitki fidesi üretim faaliyetleri öğrencilerin okulda olmaması nedeniyle Tarım Alanı öğretmenleri tarafından yapıldı. Okul serasının üretim kapasitesi, pandemi olmasına rağmen, 2021 yılında iki katına çıkarılarak 60 bin adet fideye ulaştı. 2022 yılında ise mevcut serada tam kapasiteye ulaşılarak 90 bin sebze ve aromatik bitki fidesi üretildi. 2023 yılında da serada 95 bin fide üretimi yapıldı. Bu sene ise 110 bin fide üretimi yapıldı. Serada, domates, biber, hıyar, kabak, kavun, karpuz, lahana, patlıcan ve 3 cins aromatik bitki olarak reyhan, kekik, fesleğen üretimi olmak üzere toplamda 35 farklı tür fide üretimi yapılıyor. Üretimde yerelde halkın lezzet olarak en çok tercih ettiği ata tohumları kullanılmaya özen gösterilirken, ticari anlamda üretim yapmak isteyenler için yüksek verimli hibrit türlerin de üretimi gerçekleştiriliyor. Kullanılan tohumların genelde ata tohumu olması, üretilen fidelerin piyasa fiyatlarına nispeten en az yüzde 30 daha ucuz olması, hastalıklara dayanıklı olmaları, çeşitlerin doğru olarak verilmesi, ticari olarak üretim yapan üreticiler için ise yüksek verimli hibrit türlerin de olması gibi nedenlerden dolayı vatandaşlardan oldukça rağbet görüyor. Erzincan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 11. sınıf öğrencisi Tuba Bakartepe, “Biz derste gördüğümüz teorik işlemleri serada uygulayabiliyoruz. Serada fidelerimizi yetiştiriyoruz. İlaçlaması, gübrelemesi, sulaması hep bizim elimizden geçiyor. Organik gübreyle kendimizin yetiştirdiği fideleri halkımıza sunuyoruz.” dedi. Erzincan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdür Başyardımcısı Abdullah Çiftçi’de, “Okulumuzun üretim üssü olan seramızdayız. Bu serada öğretmen ve öğrencilerimizle 100 binin üzerinde fide üretilmiş durumda. Kullanılan tohumların genelinin ata tohumu olması, üretilen fidelerin piyasa fiyatlarına nispeten en az yüzde 20 daha ucuz olması, hastalıklara dayanıklı olmaları, çeşitlerin doğru olarak verilmesi, ticari olarak üretim yapan üreticilerimiz için ise yüksek verimli hibrit türlerin de olması gibi nedenlerden dolayı halkımızın talebi fazla olmaktadır. Ayrıca üretilen fideler sosyal projeler dahilinde ihtiyaçlı ailelere ücretsiz olarak verilerek, öğrencilerimiz nezaretinde söz konusu ailelerin üretim faaliyeti yapmaları ve ailelerin geçimlerine katkı sağlamaları hedeflenmektedir." dedi.