RAMAZAN - 18 Haziran 2015 Perşembe 11:01

Ramazanda susuz kalmamak için bu bitkileri tüketin

A
A
A
Ramazanda susuz kalmamak için bu bitkileri tüketin

Eskişehirli aktarlar Ramazan ayında vatandaşların susuz kalmaması için altın tavsiyelerde bulundu.

Ramazan ayının yaz dönemine gelmesi nedeniyle oruç tutmak daha da zorlaştı. Açlıktan ziyade susuzluk düşüncesinin ön planda olduğu oruç ayında, Eskişehirli aktarlar yaşanabilecek su ihtiyacına karşı tavsiyelerde bulundu. Taşbaşı Caddesi’nde aktar olan Koray Özkılıç, Ramazan ayı ile birlikte hareketliliğin başladığını söyleyerek, bu ayda genellikle Osmanlı Şerbeti yapmak için Demirhindi satın alındığını ifade etti. Özkılıç, “Ramazan’da susuzluğa iyi gelmesi için kullanılan bazı otlar var. İftardan sonra içildiği zaman susuzluğu azaltır. Ayrıca gündüz vücut aç kaldığı için, karaciğer enzimlerini bozar ve karaciğer yetmezliğine sebebiyet verir. Bunu ortadan kaldırmak için karaciğeri kuvvetlendirici karahindiba, enginar suyu, bitkiler ve kajuberi meyvesi gibi ürünler tüketilmelidir” şeklinde konuştu.

“GAZLI İÇECEK TAVSİYE ETMİYORUZ”
Özkılıç ayrıca, Ramazan ayında bolca hurma tüketilmelisi gerektiğini belirterek, “Hurma yiyen insanlarda hiçbir şekilde vitamin eksikliği bulunmaz. Gazlı içecekleri katiyen tavsiye etmiyoruz. Kayısı, erik, vişneden yapılan kompostolar tüketilmeli. Son zamanlarda pratik diye gazlı içeceklere döndü vatandaşlar. Gazlı içecek susuzluğu daha çok arttırır ve vücudu anlık rahatlatır ama yarım saat sonra tekrar vücut susar. Erik, vişne, kayısı hoşafları içildiği zaman hem susuzluk gider hem de Ramazan ayında ağzımız bağlı olduğu için, kan şekerini dengeler, tansiyonu dengeler ve vücudun bir sonraki gün rahat bir şeklide oruç tutabilmesi için zemin hazırlar” dedi.
Türk insanının her konuda olduğu gibi artık modernleştiğine dikkat çeken Özkılıç, “Kolaylıkla oruç açar hale geldik, ondan dolayı da kaybediyoruz. Susuzluğa dayanamıyorum diyerek oruç tutmaz hale geliyoruz. Kolay oruç açan insanın susuzluğa dayanamaması normal, çünkü vücuduna iyi gelebilecek hiçbir materyal almıyor” diye konuştu. 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bilecik Osmaneli’nde 23 Nisan coşkuyla kutlandı Bilecik’in Osmaneli ilçesinde, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı coşkuyla kutlandı. Osmaneli’nde 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı coşkuyla kutlandı. İlçedeki tören, İlçe Milli Eğitim Müdürü Erhan Döş tarafından Osmaneli Hükümet Konağı önündeki Atatürk Anıtı’na çelenk sunulması, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Daha sonra 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları ilçe stadyumunda devam etti. Buradaki kutlamalara, Kaymakam Yüksel Ünal, Belediye Başkanı Bekir Torun, Cumhuriyet Savcısı İsmail Küçükdağ, Jandarma Komutanı Teğmen Mustafa Güzel, Emniyet Müdür vekili Selçuk Karakaş Milli Eğitim Müdürü Erhan Döş, il genel meclis üyeleri, daire müdürleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, siyasi parti başkanları, vatandaşlar ile öğrenciler katıldı. Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yapan Osmaneli İlkokul Müdürü Şenol Altıntaş, "Bugün burada 104’üncü yılını kutladığımız 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı bütün dünya çocuklarına kutlu olsun. Bugünü çocuklarımıza armağan eden başta ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ve tüm şehitlerimizi rahmet, şükran ve minnetle anıyoruz" dedi. Programda ayrıca günün anlam ve önemini belirten şiirler okundu. Çocuk oyunlarının oynandığı ve tekvando gösterilerinin ardından dereceye giren öğrencilere Kaymakam Yüksel Ünal ve protokol üyeleri tarafından ödüller verildi. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinlikleri ilçede bütün okullarda coşkuyla kutlandı.
Konya Meke Gölü havaların ısınmasıyla yabancı turistlerin uğrak yeri oluyor Konya’nın Karapınar ilçesinde bulunan Meke Gölü, havaların ısınmasıyla karavanla geziye çıkan yabancı turistlerin ilgi odağı oluyor. Yaz aylarının yaklaşmasıyla karavan ile Türkiye’ye gelen turistler, Karapınar’da doğal güzellikleri geziyor, Meke Gölü’nde kamp yapıyor. Meke Gölü yeraltı sularının çekilmesi ve kuraklık gibi sebeplerden dolayı kurudu. Buna rağmen kış aylarında yerli ve yabancı turistlerin uğrak yeri olan Meke Gölü, ilkbahar mevsiminde de karavanları ile seyahat eden yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. Karavanları ile Yunanistan’dan yola çıkan ve Türkiye’de birçok yeri gezdikten sonra Karapınar’a ulaşan İsviçreli çiftler Philippe ve Petra Müller ile Sabine ve Reto Huber, Avusturyalı Walter Frashing ve eşi Sandra, Meke Gölü’nde mola verdi. Yürüyüş yapıp, gün batımını ve gün doğumunu izleyen turistler burada kamp yaptı. İsviçreli Philippe Müller, 4 hafta önce Yunanistan’dan gelerek Türkiye’de seyahate başladıklarını ifade ederek, "Karapınar’ı ve özellikle Meke Gölü’nü çok sevdik. Türk yemeklerini ve insanların bizlere karsı olan tutumları çok güzeldi. Bir sonraki durağımız Kapadokya olacak. Dünyada su kaynaklarının bilinçsiz kullanımı var. Su kaynaklarının çok fazla kullanılması ve küresel ısınmanın olumsuz etkileri tüm dünyada görülüyor. Meke Gölü’nün susuz hali bile etkileyici” dedi. Avusturalı Walter Frashing, Meke Gölü’nde su olduğu zamanın fotoğraflarını gördüklerini ve çok etkilendiklerini kaydederek, ”Gölün bu hali çok üzücü. İklim değişikliği burayı da kötü etkilemiş. Su dolu fotoğrafları çok güzeldi. Bu haline insan üzülüyor. Bizler de harika manzaranın tadını çıkarıp bol bol fotoğraf çektik” şeklinde konuştu.