GÜNDEM - 15 Ağustos 2018 Çarşamba 13:24

Rektörlerden Trump’a kınama

A
A
A
Rektörlerden Trump’a kınama

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından atanan üniversite rektörleri toplantısına katılan Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Aydın Durmuş ve toplantıya katılan rektörler, ortak basın açıklamasıyla Trump yönetimini kınadı.


Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Konukevi’nde gerçekleştirilen toplantıya Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdulhalik Karabulut, Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Biber, Artvin Çoruh Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Tilki, Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aydın Durmuş, Bitlis Eren Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erdal Necip Yardım, Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. H. İbrahim Zeybek, Hakkari Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Pakiş, İzmir Demokrasi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bedriye Tunçsiper, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Akgül, Kilis 7 Aralık Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Doğan Karacoşkun, Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Türk ve misafir konuk olan Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı katılarak ortak basın açıklaması yaptı. 

Rektörler adına yapılan ortak basın açıklamasını Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdulhalik Karabulut okudu. Açıklamada, "Üniversitelerimiz arasındaki işbirliklerini geliştirmek ve değerlendirmelerde bulunmak amacıyla çok önceden tertiplemiş olduğumuz bu toplantımızın denk geldiği bu günlerde ne yazık ki stratejik ortağımız ve NATO’da müttefikimiz olan ABD’nin ülkemize açmış olduğu açık bir ekonomik savaş ile karşı karşıya bulunmaktayız. Amerika ve Türkiye arasında soğuk savaş döneminde başlayan ve gittikçe gelişen ilişkiler, zaman zaman Kıbrıs, Filistin, Irak ve Suriye gibi meselelerde büyük gerilimlere neden olmasına rağmen karşılıklı çıkarlar gözetilerek günümüze kadar devam etmiş, her iki ülke açısından da askeri, siyasi, sosyal ve ekonomik alanlarda olumlu gelişmelere sebep olan bu ilişkilerde Türkiye, her zaman üzerine düşeni fazlasıyla yapmıştır. Buna rağmen ABD’de Trump yönetiminin, Türk halkına, meşru yönetimine ve hukuk sistemine, yerleşik uluslararası ticari hukuk kurallarını da hiçe sayarak, mesnetsiz bir saldırı süreci başlattığını görüyoruz. 250 vatandaşımızın şehit edilmesine sebep olan darbeci FETÖ mensuplarıyla ilgili hiçbir adım atmayan, ülkemizin güvenliğine en büyük tehdidi oluşturan terör örgütlerine açıkça ve doğrudan destek vermekle yetinmeyip, bu terör örgütlerine destek vermekten yargılanan vatandaşlarını, din adamı kisvesi altında gayri meşru yollarla koruma girişiminde bulunması ve Türkiye’ye ambargo uygulaması oldukça düşündürücü ve ibret vericidir. En üst seviyede bilgi üreten kurumların yöneticileri olarak bizler de gençlerimizi daha bilgili, üretken ve sorumluluk sahibi fertler olarak yetiştirip, bilgiyi üretime ve teknolojiye dönüştürerek ülkemize yönelik bu ve benzeri haksız saldırılara karşı durmayı görev addetmekteyiz. Aynı dönemde atanmış, ülkemizin farklı coğrafi bölgelerinde görev yapan 12 üniversite rektörü olarak ABD yönetimini, aldıkları fevri ve haksız ambargo kararı dolayısıyla şiddetle kınıyor, alınan bu yanlış karardan bir an önce vazgeçilmesini bekliyor, Cumhurbaşkanımızın liderliğinde milletimizin ve diğer ülkelerin haklı karşı duruşlarını desteklediğimizi ve uluslararası toplumun huzuru ve güvenliği için bundan sonra da bu karşı duruşun sonuna kadar devam etmesi gerektiğine olan inancımızı ve desteğimizi kamuoyuna saygı ile duyururuz” denildi. 

Ekrem Aktaş

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara TDV’nin Ramazan yardımlarında önceliği yine deprem bölgesi Ramazan ayıyla birlikte yardımlarını ulaştırmaya başlayan Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) geçen sene olduğu gibi bu sene de deprem bölgesindeki depremzedelere öncelik verdi. Ramazan yardımları hakkında bilgi veren Türkiye Diyanet Vakfı Genel Müdürü İzani Turan, deprem bölgesinde ve Türkiye’de yardıma muhtaç kim varsa yardımına koştuklarını söyledi. 2023’de depremin hemen ardından Ramazan ayının geldiğini hatırlatan İzani Turan, “Geçen sene Ramazan yardımlarımızın tamamını başta deprem bölgesi olmak üzere ülkemizdeki ihtiyaç sahibi kardeşlerimize ulaştırmıştık. 10 milyondan fazla kardeşimize milletimizin yardımlarını ulaştırdık. Bu sene de deprem bölgesine öncelik verdik ve 22 noktada iftar çadırı kurduk. Aynı zamanda alışveriş ve yardım kartlarıyla da ülkemizdeki depremzedeler ve ihtiyaç sahibi ailelere yardımlarımızı ulaştırıyoruz” dedi. Deprem bölgesinde günlük 15 bin 900 kişilik iftarlık ikramında bulunduklarını söyleyen İzani Turan, “Deprem bölgesinde ikram ettiğimiz iftarlıkların yanında bin 3 şubemiz ülkemizin dört bir yanında “İyilik Sofraları” kuruyor. Kurduğumuz bu sofralarda ihtiyaç sahibi vatandaşlarımız iftarlarını yapıyor. İftarlarımızın yanında şubelerimiz muhtaç ailelere alışveriş yardım kartı ve gıda kolisi dağıtarak Ramazan ayında ihtiyaçlarını karşılıyor. Alışveriş kartı ve gıda paketleriyle muhtaçların Ramazan ayını daha rahat bir şekilde geçirmesini sağlıyoruz” şeklinde konuştu. Gıda yardımlarının yanında çocuklara bayramlık kıyafet dağıttıklarını da ifade eden Turan, “Bu yıl da çocukları boynu bükük bırakmayacağız. Bayramda ihtiyaç sahibi çocukları, kimsesizleri ve yetimleri yeni kıyafetler ve oyuncaklarla buluşturacağız. Çocuklarımızın bayramı sevinçle ve mutlulukla karşılamaları sağlayacağız inşallah” ifadelerini kullandı.
Kocaeli Başiskele’de Ramazan coşkusu yaşanıyor Başiskele’de Ramazan ayının manevi coşkusu ve sevinci çeşitli etkinliklerle yaşatılıyor. Başiskele Belediyesi, Ramazan ayı dolayısıyla birbirinden renkli ve eğlenceli etkinlik takvimi oluşturdu. Türkiye Yüzyılı Gençlik Merkezi’nde gerçekleştirilen etkinlikler kapsamında ünlü yazar ve neyzen Hakan Mengüç’ün ardından geçtiğimiz cumartesi gecesi sanatçı Abdullah Beyhan sahne aldı. Ramazan ayına özel süslenen Türkiye Yüzyılı Gençlik Merkezi ve Yeniköy Âlâ Mekan’da iki ayrı program düzenleyen Başiskele Belediyesi, yüzlerce çocuğun ve ailelerinin gönlüne dokundu. Çocuk tiyatroları, Karagöz-Hacivat gösterileri, Nasreddin Hoca, orta oyunu, Pişekar Kavuklu, meddah, illüzyon gösterileri ve eğlenceli yarışmalar ile eğlenen çocuklar Ramazan sevincini ve mutluluğunu anne ve babalarıyla birlikte yaşadı. Geleneksel tatlardan Osmanlı şerbeti ve macunu ikramlarını tadan çocuklar, evlerine mutlu döndü. Osmanlı’dan kalma bir gelenek olan Enderun teravih namazı, geçen yıl olduğu gibi bu Ramazan ayında da Başiskele’de yaşatılıyor. Günümüzde unutulmaya yüz tutmuş, adını Enderun Mektebinden alan Enderun usulü teravih namazı, pazar gecesi Yeniköy Merkez Cami’de kılındı. Ramazan ayı dolayısıyla yaklaşık 100 parça emanetten oluşan Hadim-ul Harameyn sergisi de Türkiye Yüzyılı Gençlik Merkezi’nde ziyaretçilerini ağırlıyor. Dolu dolu etkinlik takvimi oluşturan Başiskele Belediyesi, tasavvuf müziği dinletileri, söyleşiler, çocuk etkinlikleri, sohbetler ve daha birçok etkinliği Türkiye Yüzyılı Gençlik Merkezi’nde vatandaşların beğenisine sunacak.
Mersin Top büyüklüğünde fıtığı olan hasta, başarılı operasyonla sağlığına kavuştu Mersin’de karın ağrısı ve şişlik şikayetiyle başvurduğu hastanede ’top’ büyüklüğünde fıtığı olduğu ortayı çıkan hasta, başarılı operasyonla sağlığına kavuştu. Mersin’de yaşayan 74 yaşındaki Hilmi Evci, geçen yıl kasım ayından itibaren fıtığının büyümesi üzerine Toros Devlet Hastanesi’ne başvurdu. Yapılan muayenenin ardından ameliyat edilmesi kararlaştırılan Evci’ye, genel cerrah uzmanı Hakan Dikme ve ekibi tarafından operasyon yapıldı. Başarılı geçen operasyonla fıtık tedavi edilirken, oluşan kitle de alındı. Sağlığına kavuşan Evci, tedavisinin ardından taburcu edildi. "Ender rastlanan bir durum" Genel Cerrah Hakan Dikme, hastanın kendilerine karın ağrısı ve şişlik şikayetiyle başvurduğunu söyledi. Hastanın, şikayetinin 4-5 ay önce başladığını söylemesine karşın bunun 2-3 yıldır olduğunu düşündüklerini dile getiren Dikme, "Hastamızda dev bir fıtık vardı. O fıtığın arkasında da kitlesel bir lezyonu vardı. O kitleyle fıtığın tamirini yaptık. Hastanemizde 3-4 gün yattıktan sonra taburcu ettik. Bugün de dikişlerini alarak tedavi sürecini tamamladık" dedi. Bu boyutta fıtığın ender rastlanan bir durum olduğuna işaret eden Dikme, "Hasta hem korkmuş hem de ameliyat olmak için fırsat bulamamış. Burada başarılı bir şekilde bu operasyonu gerçekleştirdik. Hastamız sağlığına kavuştu. Ben hem hastamızın sağlığına kavuşması hem de mesleki açıdan mutluyum" diye konuştu. "Çocuk kafası kadar vardı" Kontrol için hastaneye gelen Hilmi Evci, fıtığının ilk başlarda tavuk yumurtası büyüklüğünde olduğunu belirterek, başarılı operasyon sonrası sağlığına kavuştuğunu söyledi. 70 yaşındaki Döndü Evci ise eşinin, fıtığın büyüklüğü nedeniyle doktorların kendisini ameliyat etmemelerinden korktuğunu belirtti. Oğlunun arkadaşları sayesinde doktora ulaştıklarını anlatan Evci, "Allah kendisinden bin kere razı olsun. Bizi kurtardı. Yürürken sallanırdı. Ağrı yapmazdı ama sallanırdı. Son 15-20 günde şiddetli biçimde bağırsak dışına çıktı. Çocuk kafası kadar vardı. Sosyal hayatını da olumsuz etkiliyordu. Ama Allah’ıma binlerce şükürler olsun sağlığına kavuştu" ifadelerini kullandı.