GÜNDEM - 21 Nisan 2018 Cumartesi 12:34

Robocop ve Loving Vincent’in çizerleri ANİMİST Festivali’nde bir araya geliyor

A
A
A
Robocop ve Loving Vincent’in çizerleri ANİMİST Festivali’nde bir araya geliyor

Birçok ünlü isme ev sahipliği yapan ve bu yıl ilki düzenlenen Animist Festivali, animasyonla ilgilenen; profesyonel, amatör, öğrenci, eğitmen ve yediden yetmişe herkese hitap eden programlarla, eğitim kurumları ve sektörü bir araya getiriyor.

BAU İletişim Fakültesi Çizgi Film ve Animasyon Bölümü tarafından bu yıl birincisi düzenlenen Animist festivali, animasyon ve çizgi film sektöründe dünyaca tanınan isimlerini, animasyonla ilgilenen gençlerle bir ara getiriyor. 5 gün sürecek festivale Robocop çizgi romanının altına imzasını atan dünyaca ünlü illüstrasyon sanatçısı Mehmet Korkut Öztekin, Oscar Adayı animasyon film Loving Vincent’ın baş animatörlerinden Anna Kluza ile bir dönem televizyon ekranlarında görmeye alışkın olduğumuz ‘Koca Kafalar’ın mucidi Varol Yaşaroğlu’nun yanı sıra animasyon dünyasından bir çok isim katılıyor. Özel söyleşilerin yer aldığı festivalin ikinci gününde "Animasyon alanında dünya markası çıkarır mıyız" panel konusuyla yetişkinlere yönelik ilk animasyon filmi ‘Fırıldak Ailesi’nin çizeri Varol Yaşaroğlu; bilgi, deneyim ve tecrübelerini gençlerle paylaştı. Animasyonla ilgilenenleri ve çocukları animasyon özelinde besleyerek ufuklarını açmayı ve onlara ilham vermeyi hedef edinen festival 19-24 Nisan’da BAU Galata, Güney Kampüs ve BAU IDEA’da seyircilerle buluşmaya devam edecek.

 

Robocop ve Loving Vincent’in çizerleri ANİMİST Festivali’nde bir araya geliyor

 

Animasyon sektörünün dünyada çok büyük bir sektör olduğunu söyleyen Animist’in organizatörü Bahçeşehir Üniversitesi İletişim Fakültesi Çizgi Film ve Animasyon Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nazlı Eda Noyan, bu sektör için sabır ve zaman dışında çok büyük bir sermayenin de gerektiğini kaydetti. Prof. Dr. Noyan, “Bu büyük ekonomik ve kültürel paydan Türkiye’nin de pay almasını istiyoruz. Türkiye’nin ihraç edebileceği bir değer oluşturmak istiyoruz. Türkiye’deki sektör üretim yapıyor. Ancak bu daha da büyüyecek bir alan ve biz bu alana öğrenci yetiştirmeyi istiyoruz. Bu nedenle de sektörle ve bu işi eğitimde kullanan insanlarla iletişim halindeyiz” dedi.

“Animasyon ekonomik değerdir” 

Animasyon alanında Türkiye’de marka oluşturulmasıyla ilgili de konuşan Prof. Dr. Noyan, “Bu ekonomik bir değerdir. Ancak her şey ekonomiyle ölçülmemeli. Animasyonla bir dünya oluşturuluyor. Aslında bunun için müthiş bir kültürel birikim gerekiyor. Bununla birlikte animasyonun; yazılması, çizilmesi, teknolojisi ve pazarlanması gerekiyor. Biz bu konuda daha iyi fikir sahibi olunması için festivalimize; animasyon senaryosu yazan, animasyon çizimi yapan, animasyon için hareketlendirme yapan, karakter oluşturan, görsel efektleri oluşturan, bu işin pazarlamasını ve dublajını yapan insanları davet ettik. Animist, festivalimizde alanında uzman kişileri konuk ediyoruz. Dolaysıyla festival programında aslında animasyonun özellikle sadece çocuklar için hazırlanan hareketlendirilmiş şeylerden ibaret olmadığını, bunun dublaj, markalaştırma ve lisans olduğunu anlatmak üzere paneller düzenliyoruz” şeklinde konuştu.

“Animasyonda evrensel değerler ve markalar oluşturuluyor” 

Sinema ve animasyon özünde evrensel olduğunu da ifade eden Noyan, “Bir karakteri insan olduğu için ya da insansı hayvan olduğu için seviyoruz. Ancak animasyonda çok küçük kültürel anlamlar oluyor. Bu alanda evrensel değerler ve markalar oluşturmak çok önemli. Aslında özenli bir işitsel ve görsel dünyası olan iyi bir hikâye oluşturulursa, o karakter evrenselleşir. Öncelikle evrensellik işin içinde olmalı. Bizler karakter oluşturuyoruz. Ancak daha iyi olması için çalışmamız gerekiyor” dedi.
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Niğde Avrupa 2.’si boksör memleketi Niğde’de coşkuyla karşılandı Hırvatistan’da gerçekleşen Gençler Avrupa Boks Şampiyonası’nda Avrupa 2.’si olan milli sporcu Emine Kılınç, memleketi Niğde’ye döndü. Hırvatistan’da gerçekleştirilen Gençler Avrupa Boks Şampiyonası’nda 50 kiloda ay yıldızlı forma ile mücadele eden milli sporcu Emine Kılınç, çeyrek finalde Bulgar rakibini, yarı finalde ise Sırbistanlı rakibini yenerek finalde İngiliz rakibiyle mücadele etti. Avrupa ikincisi olan Kılınç, memleketi Niğde’de coşkuyla karşılandı. Niğde Şehirler Arası Otobüs Terminali’nde karşılanan milli sporcu Kılınç’ı, antrenörü ve ailesini tebrik eden Gençlik ve Spor İl Müdürü İlket Ötgünlü, ”Daha önce iki kez Türkiye şampiyonu olan Emine Kılınç ülkemizi ve ilimizi en güzel şekilde temsil ederek Avrupa 2.’si oldu. İnşallah bu başarısı daha da artarak devam edecek. Kendisini tebrik ediyorum" dedi. Hedefinin olimpiyat şampiyonluğu olduğunu söyleyen milli sporcu Kılınç yaptığı açıklamada heyecanını ve mutluluğunu dile getirerek, "Zorlu bir yarıştı, ben elimden gelen her şeyi yaptım. Abdurrahman hocam sayesinde Avrupa ikinciliği oldu. Şampiyonluk istiyordum ama nasipte bu bu varmış. Dünya şampiyonası var önümde, daha iyi çalışacağız" diye konuştu. Milli sporcunun annesi Fatma Erdoğan ise, "Bize duygu mutluluğu, bu sevinci yaşattığı için çok gururluyuz. Daha çok genç, ileride çok başarılı günleri olacak. İnanıyorum ve çok güveniyorum. Hocalarının da desteğiyle daha çok güzel günlere geleceğine inanıyoruz" ifadelerini kullandı. Antrenörü Abdurrahman Özben, milli sporcunun sakatlık yaşadığını buna rağmen güzel mücadele ettiğini belirterek diğer şampiyonalara çok daha sıkı hazırlanacaklarını söyledi.
Bursa "Dağ-Der Bayramlaşma Danışığı" coşku ile kutlandı Orhaneli, Keles, Büyükorhan, Harmancık ve Osmangazi Dağ Köyleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (Dağ-Der) her yıl geleneksel olarak gerçekleştirdiği Bayramlaşma Danışığı’nı bu yıl da yoğun katılımla gerçekleştirdi. Dağ-Der tarafından her yıl düzenlenerek geleneksel hale gelen Bayramlaşma Danışığı DAĞDER Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Siyasi parti temsilcileri, STK’lar ve dernek üyelerinin yoğun katılım gösterdiği programda Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın meşaleler ve davul zurna ile coşkulu bir şekilde karşılandı. “Dağlılar ilk kez birlik iradesi gösterdiler” Programın açılış konuşmasını yapan Dağ-Der Genel Başkanı İsmail Aydoğdu yerel seçimlerde dağ yöresinin birlik olduğunu ifade ederek, “31 mart itibari ile yerel seçimler yapıldı. Şubat’ın 15’inden itibaren geçen süre içinde derneğimizde yerel seçim gündemi oluşturuldu. Dağ-Der doğal olarak tüm partilerin iltifatına tabii oldu. Bize göre güzel bir süreç geçti. Ama asıl güzellik şu ki dağlılar ilk kez bir birlik iradesi gösterdiler ve geçmişte 2 dönem Dağ-Der Genel Başkanlığı yapmış, TBMM’de 3 dönem milletvekilliği yapmış ve Osmangazi Belediyesi’ne aday olmuş bir hemşerimizin etrafında birleşti. Bugün de Osmangazi Belediye Başkanı olarak aramızda gördüğümüz için çok mutluyuz. Dertlerimiz ile değil, değerlerimiz ile gündeme gelmek isteyen bir derneğiz. Öncelikle biz hem yaşadığı coğrafya hem de 700 yıllık tarihi geçmişi itibari ile öncelikle Bursalıyız. Dolayısıyla Bursalı olmayı önemsiyoruz” ifadelerini kullandı. “Dağ yöresinin hizmet anlamında alacağı var” Geçmişte dağ yöresine yapılan hizmetlerin eksik kaldığını belirten Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın, “Yöremizin ve yöre insanımızın hizmet anlamında alacağı var. Yöremiz insanı burada 700 yıldır yaşamasına rağmen gerçekten hak ettiğini alamadığını düşünüyoruz. Sadece ben değil yöre insanı da böyle düşünüyor. Bu yerel seçimde de sizlerin büyük desteği ile Allah nasip etti bu dönem Osmangazi Belediye Başkanı olarak sizlere hizmet etme fırsatı verdi. Hepimizi Allah utandırmasın, mahcup etmesin. Halkımızın bize yüklediği sorumluluğun ve işimizin kolay olmadığının farkındayız. Bu durumu bilerek yola çıktık ve çok çalışma sözü ile bunun da üstesinden geleceğiz. Yeni bir yönetimiz, biraz zamana ihtiyacımız var. Yönetim kadroları oturduktan sonra ve işleyişe hakim olmamız ile beraber Bursa’ya, dağ yöresine, Osmangazi’ye hizmet edeceğiz” şeklinde konuştu. Programın sanatçı Mehmet Çetin konseri ile devam etti.