GÜNDEM - 22 Kasım 2016 Salı 13:52

Romanlar tasarının geri çekilmesini istemiyor

A
A
A
Romanlar tasarının geri çekilmesini istemiyor

Çanakkale’de küçük yaşta evlendikleri gerekçesiyle eşleri cezaevinde olan Roman kadınlar, erken yaşta evlendirilenlerin mağduriyetlerinin giderilmesine ilişkin tasarısının geri çekilmesini istemiyor.

Erken yaşta evlendirilenlerin mağduriyetlerinin giderilmesine ilişkin düzenlemenin komisyona geri çekilmesine, küçük yaşta evlendikleri gerekçesiyle eşleri cezaevinde olan Roman kadınlar tepki gösterdi. Eşlerinin tecavüzcülerle aynı kefeye konmamaları gerektiğini, eşlerinin boşu boşuna hapis yattığını belirten Roman kadınlar yıllardır çocuklarıyla birlikte mağdur olduklarını söyledi.

"OĞLUMUN YAŞ GÜNÜNDE GENE BABASI YOK"

25 yaşındaki Şengül Kabak, "15 yaşında evlendim. Bu yasayı vermekle bizi umutlandırdılar. Ama bizim hayallerimiz bu sabah itibariyle suya düştü. Çocuklarım da çok umutlanmıştı. Ben de çok umutlanmıştım. Yani biz bir şey yapmadık. 13 seneden beri nikahım var. 3 tane çocuğum var. Yani ben kocamın çıkmasını istiyorum. Bu yasanın geri çekilmesini istemiyorum. Biz de tecavüzcülere karşıyız. Bizim de kız evlatlarımız var. Biz öyle tecavüzcülerin çıkmasını istemiyoruz. Kendi kapsamımızda olanların çıkmasını istiyoruz. Eşim cezaevine gireli Mart’ın 17’sinde 4 sene olacak. Benim eşim cezaevine girdiğinde oğlum karnımda 5 aylıktı. Kucağımda 1 yaşında çocuğum vardı. Bu ceza bana 9 seneden sonra geldi. Biz bu cezayı beklemiyorduk. Oğlum şimdi 2 yaşında oldu, kızım 4 yaşında. Aralık’ın 27’sinde oğlumun yaş günü var. Gene babası yok. Biz umutlanmıştık. Hep beraber babasıyla yaş gününü kutlarız diye. Bu yasayı yeniden komisyona alsınlar. Geri çekmesinler. Yani bizim sesimizi duysunlar. O kadar bize söz verdiler, bizi umutlandırdılar. Hani sözümüz söz dediler ya. Şimdi ne oldu geri çekildi. Yani biz bu yasanın geri çekilmesini istemiyoruz. Bize umut verdikleri gibi bize bir ışık yaksınlar. Arkadaşlarım da benim gibi mağdur, erken yaşta evlenmekte. Onların kocaları da cezaevinde" dedi.

"BU YASAYI GERİ ÇEKMEYİN"

5 yaşında bir çocuğu olan 21 yaşındaki Feruzan Çamberli, "Bizde kocalarımızın gerçekten çıkmasını istiyoruz. Boşu boşuna yatıyor. Onları tecavüzcülerle kastediyorlar ama bizim kocalarımız tecavüzcü değil yani. Herkesin çoluğu çocuğu var. Benim çocuğum okula başladı. Her akşam babasını istiyor, ağlıyor. Okula gittiğini babasının görmesini istiyor. Bizim kocalarımızı çıkartın. Ne güzel ışık verdiniz, Allah razı olsun. Bu yasayı geri çekmeyin. Bu yasayı bize sunun ki bizim çocuklarımızda babalarına kavuşsun. Yapmayın, ne olursunuz. Elinizi bırakıp, ayaklarınızın altını öpelim. Erdoğan’a sesleniyoruz, sesimizi duyuralım. Bizi duyun. Bizim kocalarımız tecavüzcü değil. Sözünüzde durun. Bizim kocalarımızın çıkarılmasını istiyoruz. İsteyerek gittim severek evlendim. Eşim 3 seneden beri cezaevinde, çıkmasına 15 ay var. 3 senden beri yatıyor. Zaten boşu boşuna yatıyor. Çok anlamsız. Bize ışık veriyorsunuz bu ışığı geri çekiyorsunuz. Bizim kocalarımızı tecavüzcülerle birlikte koyuyorsunuz. Bizim kocalarımız tecavüzcü değil. Bizim nikahımız var, bizim çocuklarımız var. Bizim halimiz ne olur, bizim kocalarımızı aldınız, kaç seneden beri içeride yatıyor. Bizim kocalarımızı çıkartın. Bizim halimiz ne olacak böyle? Bizim kocalarımızı tecavüzcülerle kapsamayın. Ne olur sesimizi duyun" diye konuştu.

"ÇOCUKLARIMIZ HER AKŞAM BABA DİYE AĞLIYOR"

22 yaşındaki Hatice Gökçınar, "3 yaşında bir kızım var, 6 yaşında oğlum var. Oğlum okula gidiyor. Eşim 8,5 yıl ceza aldı. Hani bu zorla bir tecavüz değil. Bizim razılığımız var. Biz severek gittik. Zorla yapanlar gibi aynı kefeye konmasınlar. Biz en kısa zamanda kocalarımızı yanımıza istiyoruz. Evimize gitmek istiyoruz artık. Buradan yalvarıyoruz, kocalarımız artık çıksın. Çocuklarımız her akşam baba diye ağlıyor. Kayınpederim de aynı cezayı aldı. Kayınpederimin ne suçu var? Şeker hastası, yaşlı. Onun ne suçu var aynı cezayı yatıyor. O da çıksın. Biz çok mağdur durumdayız. Çoluğumuz çocuğumuz kaldı. Sesleniyoruz buradan Erdoğan’a ne olursun duy sesimizi. Eşim 3 yıldır cezaevinde, 1,5 yılımızı kaldı" dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kahramanmaraş İş yeri yıkılan depremzede kadın, yeniden iş yeri açtı Kahramanmaraş’taki depremlerde iş yeri yıkılan 3 çocuk annesi kadın, yeniden iş yeri açarak hayata tutunmaya başladı. Hayrullah Mahallesi’nde ayakkabı satışı yapan 3 çocuk annesi Tuğba Şahin (36), "Depremde iş yerlerimiz zarar gördü. Buna rağmen pes etmedik ve yeniden iş yeri açarak kendi ayaklarımız üzerinde durmaya çalışıyoruz" dedi. 5 yıldır kendi işini yaptığını söyleyen Şahin, "Kahramanmaraş’ta ayakkabı üzerine hizmet vermekteyim. 5 yıldır kendi işimi işletiyorum. Depremden önce iki şubemiz vardı, depremden sonra yıkıldı. Şu an ise tekrardan iş yerimizi açarak devam ediyoruz. Çok zorluklar yaşadık. Kadın girişimci olarak hizmet vermeye devam ediyorum. Çok memnunuz işimizden. Depremden sonra evinden çıkmayan kadınlar varmış duyduğumuz kadarıyla. Bizler burada bir bayan olarak destek veriyoruz. Geldiklerinde burada güler yüz ve yuva sıcaklığı ile karşılanacaklar. Her zaman yerimize bekleriz. Bir bayan olarak çalışmak çok güzel bir duygu. Ekonomik özgürlüğünü kazanmak daha da önemli. Ben de bunun için uğraşıyorum, çabalıyorum. 3 çocuk annesiyim. Bu konuda cesaret çok önemli. Başlamak başarmanın yarısıdır. Bir an önce harekete geçmeliler. Bu iş konusunda benim de yapamayacağımı söyleyen çok insanlar oldu ama ben buna rağmen kendi işime sarıldım ve başardım. İllaki hayatın her alanda zorluklardan geçiyoruz geçeceğiz de ama istemek ve başarmak lazım" dedi.
Samsun 9 ayda 80 yaş ve üzeri bin hastaya evde sağlık hizmeti Samsun’da Sağlık Bakanlığınca 80 yaş ve üzeri yaşlı bireylerin sağlık hizmetlerine erişiminin kolaylaştırılması amacıyla kurulan Sağlıklı Yaş Alma Merkezi (YAŞAM) uygulaması ile 9 ayda bin hastaya hizmet verildi. Samsun İl Sağlık Müdürlüğü bünyesindeki doktor, hemşire ve sağlık personelinden oluşan ekip, 80 yaş ve üzeri bireyleri evinde ziyaret ederek, tedavilerini yapıyor. Yaşlılar Haftası çerçevesinde 92 yaşındaki Ali Ruhi Meral’ın evini ziyaret eden ekipler, burada tansiyon ölçme, hastasının ateşinin ölçülmesi, stetoskopla dinleme ve hastanın sağlık anlamında ihtiyaçlarının belirlenmesi ile ilgili çalışma yaptı. İl genelinde evde tedavisi yapılamayan yaşlılar ise randevu alınıp hastanede muayenesi gerçekleştirildikten sonra tekrar evlerine götürülüyor. "Bin hastaya hizmet" YAŞAM’ın kurulmasıyla 9 ayda bin hastaya ulaştıklarını söyleyen Samsun İl Sağlık Müdürlüğü Evde Sağlık Hizmetleri İl Koordinatörü Prof. Dr. Erdinç Yavuz, "Sağlık Yaş Alma Merkezi, Samsun’da tüm il merkezi ve ilçelerimizde kuruldu. 80 yaş ve hastalarımız için özel bir sağlık hizmetidir. Herhangi bir kriter olmaksızın tüm 80 yaş ve üzeri hastalarımızı bu hizmete dahil ediyoruz. Bu hizmette gördüğünüz gibi evde muayene, evde tetkik alımı, evde pansuman gibi, rehabilitasyon hizmetleri, fizik tedavi, psikolog, diyetisyen hizmetleri gibi bu ekiple birlikte evde sağlık hizmeti verebiliyoruz. Aynı zamandan bu hastalarımızın ikinci ve üçüncü basamak sağlık hizmetlerini de organize ediyoruz. Hastamız MHRS’den randevu almaksızın elimizdeki imkanlar dahilinde diğer branşlar kardiyoloji, nöroloji, ortopedi gibi bölümlerden hiç sıra beklemeksizin bir refakatçi arkadaşımızla beraber ilgili polikliniklere gönderiyoruz. Hiçbir zaman yaşlımızı yalnız bırakmıyoruz. Tüm sağlık hizmetlerini kapsayan bir hizmettir. Tüm ile ve ilçe merkezlerimizde yaygınlaştı. Bu hizmete başvurmakta çok kolaydır. Hastanelerimizde bulunan YAŞAM’a başvurabilirler. MHRS’de de bu merkezimiz mevcut, orada da başvurabilirler. 9 aydır verdiğimiz bir sağlık hizmetidir. Bin hasta sayımız oluştu. 80 yaş üstü daha çok vatandaşa ulaşmaya ihtiyacımız var. Polikliniklerimize başvurabilirlerse sağlık hizmetlerinden yararlanabilirler" dedi.