DÜNYA - 22 Aralık 2014 Pazartesi 11:30

Rumların sondaj kuyusu 'kör kuyu' çıktı

A
A
A
Rumların sondaj kuyusu 'kör kuyu' çıktı

Rum Yönetimi’nin Doğu Akdeniz’de tek yanlı ilan ederek parsellediği “Münhasır Ekonomik Bölge” içerisindeki 9 numaralı parseldeki “Onasagora” olarak adlandırılan yatakta Eni-KoGas konsorsiyumu tarafından yapılan sondajın boş olduğu ortaya çıktı.

Rum gazeteleri, Onasagora yatağında ticari anlamda işlemeye değer miktarda doğalgaz bulunmadığı haberini manşetten aktarırken ENI-KoGas konsorsiyumunun aynı parselde bulunan Amathusa yatağında sondaja hazırlandığı bildirildi. Rum yönetiminin de 12’nci parseldeki Afrodit yatağında keşfedilen doğalgazı değerlendirmek için Mısır’la anlaşma yapmaya yönelmekte olduğu kaydedildi. Politis gazetesi manşet haberine “Onasagora Kuru, Şimdi Ümitler Amathusa’da. Suda Delik Ama Eni Devam Ediyor. 9’uncu Parseldeki Yeni Sondaj Ocağın İlk Haftasında Başlıyor. Afrodit Yatağından Mısır’a Satış Hızlandırılıyor” başlık ve spotlarını attı. Onasagora yatağının doğalgaz açısından “kuru” olduğu değerlendirmesini yapan gazete, Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis’in bu durumu New York’ta tedavi görmekte olan Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’e ve siyasi parti temsilcilerine de bildirdiğini yazdı. Gazete “İyi Ki Afrodit var. Onasagora Kör Kuyu. Sıra Amathusa’da. Başkan Pazartesi Günü Öğrendi. Bazı Siyasiler İnanmadı!” başlığıyla verdi. Haberde, “Gazetemizin edindiği bilgilere göre Enerji Bakanlığı sondajla ilgili hayal kırıcı haberi, 5 bin 500 metre derinlikte yüksek basınçla karşılaşılmasından kaynaklanan sorun nedeniyle kısa süreliğine duran sondaj çalışmalarının yeniden başlamasından 48 saat sonra yani geçen Pazartesi aldı. Doğalgaz bulunmadığı haberi derhal Başkan Nikos Anastasiadis’e bildirildi ve Enerji Bakanı’nın ENI-KoGas konsorsiyumu ile bir sonraki sondajı kesinleştirmesine, ardından da haberin basına sızmadan önce partilere ve halka resmi ağızdan verilmesi kararlaştırıldı” denildi. 

BAZI SİYASİLER İNANAMADI

Onasagora’da doğalgaz olmadığı haberini alan bazı milletvekilleri bu açıklamanın Türk tepkileri nedeniyle yanıltma taktiği olup olmadığını öğrenmeye çalıştığı bildirildi. Bakan Lakkotripis’in gazetecilere açıklama yaptığı sırada, bir gazetecinin halkın bir bölümünün İtalyan-Kore konsorsiyumunun tek başına veya Kıbrıs Cumhuriyeti işbirliğinde, Türk tepkileri alınmaması ve müzakerelerin yeniden başlaması için gazın ‘saklanıldığını’ düşüneceği gözlemini ilgiyle dinlediği belirtildi. Onasagora yatağında doğalgaz olmadığı haberinin doğru olduğunu ifade eden Lakkotripis, “‘Kuru kuyu, hazırlandığımız üç senaryodan biriydi’ dedi.
Bu sonucun ardından Hükümetin, Afrodit yatağındaki doğalgazın British Gas’ın Mısır’daki doğalgaz sıvılaştırma terminaline yapılacak satışını hızlandırma ve Ocak ayının ilk haftasında 9. Parselde bulunan Amathusa yatağında yeni sondaja başlama yönünde hareket edeceği kaydedildi. Hükümet, Onasagora’da işlemeye değer miktarda doğalgaz olmadığı haberini verirken, Saipem 10000’in birkaç gün içerisinde Onasagora’nın biraz güneybatısında yeni sondaja başlayacağını da açıkladı. Halen, batıdaki Amathusa yatağından itibaren 500 metre yarıçapındaki deniz bölgesinde sondaj için bağlama emri çıkarılarak yürürlüğe konulduğu ifade edildi. 

Amathusa’da yapılacak sondaj için geri kazanılabilir miktarda doğalgaz olasılığı açısından Amathusa’nın Onasagora’dan çok daha çekici olduğu ancak başarılı bir sondaj ihtimalinin yüzde 25’in biraz üzerinde olduğu belirtildi. Amathusa’daki jeolojik yapının Onasagora’dakinden bağımsız ve Nil nehri ağzına Onasagoru’dan çok daha yakın olduğu vurgulanarak, önemli bir hidrokarbon keşfi açısından belirleyici olabilecek bir unsur olduğu ifade edildi. Saipem 10000’in, on gün içerisinde Amathusa’ya doğru hareket edeceği ve yeni yılda hem sondaj hem de sonuçlar için beklenmesi gereken 3 ay başlayacağı belirtildi.
Bakan, ENI-KoGas’a 100 milyon Euro’ya mal olan sondajdan çıkan sonucun Kıbrıs’ın 2, 3 ve 9 numaralı parsellerdeki diğer hedeflerde önemli miktarda hidrokarbon bulunması ümitlerini kırmadığını da söyledi. Bakan, “İtalyan-Kore konsorsiyumu dün hiçbir resmi tepki vermedi. Şirketler, deniz yüzeyinde 5 bin 800 metre derinden topladıkları çok değerli verileri işlemeyi bekliyor ve üç parselle ilgili bundan sonraki önceliklerini açıklayabilirler. Kıbrıs ile yaptığı sözleşme uyarınca ENI en az 4 sondaj yapmak zorunda, aksi halde yatırdığı teminatı kaybeder” dedi.

Fileleftheros ise, manşet haberine “Sondaj Matkabı Boşluğa Düştü. Onasagora’da Hayal Kırıklığı.

Hidrokarbon Yerine Kömür. ENI Sondaj Matkabının Yerini Değiştirip Yeniden Deliyor” başlığını attı ve ilk sondajdan hayal kırıklığı sonucu çıkan 9’uncu parselde hidrokarbon bulunması ümitlerinin 3 ay ertelendiğini belirtti.

Gazete ikinci sondajın yine 9 numaralı parselde ve Onasagora yatağının 55 kilometre güneybatısında, 12’nci parsel sınırına 6 kilometre ve Afrodit’teki ikinci sondaj noktasından 30 kilometre mesafedeki Amathusa yatağında gerçekleştirileceğini, yeni sondajın Mart veya Nisan başlarında tamamlanacağını belirtti. Habere göre Lakkotripis dün, çok önemli ve bölgesel doğalgaz dağıtımı açısından kullanılabilecek görülen “Afrodit” yatağının ticari açıdan işletilmesinin hızlandırılacağını açıkladı. Rum Enerji Bakanı özellikle Mısır ile görüşmelerin ileri aşamada bulunduğunu açıkladı. Lakkotripis önümüzdeki üç ay içerisinde dikkatlerini, büyük bir yatak olmasa da doğalgazın bölgesel dağıtımı hedefiyle önemli bir ekonomik ve siyasi gelir kaynağı olabilecek Afrodit’in olabildiğince süratle değerlendirilmesine verileceklerini açıkladı.

VASİLİKO’YA TERMİNAL PROJESİ BİRAZ DAHA BEKLEYECEK

Ana hedeflerinin Mısır olduğunu söyleyen Lakkotripis, Ürdün’le ilgili projelerini de geride bırakmadıklarını ancak Vasiliko’da doğalgaz sıvılaştırma terminali kurma planının biraz daha, en azından önümüzdeki Mart ayına kadar gecikeceğini söyledi.

Simerini’nin manşet haberi “‘Onasagora’ Kör Kuyu. ENI-KoGas 9’uncu Parselde Doğalgaz Bulmadı. İlgi, ‘Amathusa’ Yatağına Çevriliyor. Mısır’la Ticari Anlaşma 2015 İçinde” başlığını taşıyor. Gazete Onasagora” yatağındaki sondajdan çıkan sonucun şok etkisi yaptığını, bu hayal kırıklığının Rum yönetiminin planlarını, özellikle de doğalgaz sıvılaştırma terminali planına darbeleyecek çok düzeyli olumsuz etkiler yapmasının beklendiğine dikkat çekti. Gazete, edindiği bilgilere dayanarak 12’nci parselin ruhsat sahibi Amerikan Noble Energy şirketinin bu aşamada 12’nci parsel içerisinde sondaj yapmak istemediğini, Fransız Total’in ise ruhsat sahibi olduğu 10 ve 11’inci parsellerle ilgili bazı kaygılar dile getirdiğini kaydederek şunları aktardı:
“Teyit edilmiş bilgilerimize göre bir süredir bakanlıklar arasında, üçüncü tur ruhsatlandırma ihalesine çıkılması ihtimali düşünülüyordu ancak dün çıkan sonuçların baştaki ilgiye darbe vurması bekleniyor. Ticaret Bakanlığı’ndan teyit edilmiş bilgilere göre TOTAL şirketi de sürekli irtibat halindedir ve jeolojik verilere dayanarak 10 ve 11 numaralı parsellerde araştırma programına başlamada sorunlar çıkarıyor. Bu da kolayca, şirketin yatak bulma olasılığıyla ilgili inançsızlığının güçlendiği şeklinde yorumlanabilir”

MISIR’LA 2015’TE ANLAŞMA 2016’DA NİHAİ YATIRIM KARARI UMUDU

Gazete, Anastasiadis hükümetinden üst düzeyli bir yetkiliyi kaynak göstererek Mısır ile görüşmelerin önümüzdeki günlerde teknik düzeyden ticari düzeye geçeceğini yazdı ve Rum yönetiminin 2015 içerisinde bu ülke ile ticari anlaşmaya varmayı, 2016’da da nihai yatırım kararının verilmesini umduğunu belirtti.Açıklamaların, beklendiği gibi Türkiye’nin baskıları nedeniyle Onasagora’daki olası bir yatağın gizlenmeye çalışıldığı şeklindeki komplo teorilerini tetiklediğine işaret eden gazete konuyla ilgili resmi ağızdan yapılan (Lakkotripis) açıklamanın, böyle bir iddiayı kesin bir dille yalanladığını kaydetti. Gazete doğalgaz saptanmamasının, öngörülen 3 senaryodan biri olduğuna işaret edilerek, sondaja başlanırken başarı olasılığının yüzde 50’nin çok altına olduğunun hatırlatıldığını kaydetti.

Alithia da haberi manşetten “Onasagora Kuru Kuyu. Sonraki İstasyon Amathusa. Güvenlik Bölgesi İçin Emir Yayınlandı (Navtex). Afrodit Yatakları Değerlendirilecek” başlığıyla verdi. Haravgi ise, “Afrodit Doğalgazı Mısır’ın Terminallerine. Onasagora’daki Doğalgazın Değerlendirilebilir Miktarda Olmaması Şaşırttı” başlığıyla aktardı.
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Bakan Işıkhan: "Ülkemiz istihdam rakamlarında tarihinin en yüksek seviyesine ulaştı" İSTANBUL (İHA) – Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, "İş sağlığı ve güvenliği standartlarının yüksek tutulması ve kayıt dışı istihdamla mücadele konularında daha etkin adımlar atmamız gerektiğine inanıyorum. Bu nedenle önümüzdeki süreç, denetimlerin çok daha sıkı yapılacağı bir süreç olacak. Bu konuda sıfır tolerans ve sıfır taviz ile çalışmalarımızı yürütmeye devam edeceğiz" dedi. İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclisi’nin 2024 yılı Nisan ayı olağan toplantısı ‘Çalışma Hayatına Vizyoner Bir Anlayışla Bakarken; Sanayicilerimizin Beklentileri ve Çözüm Önerileri’ ana gündemi ile gerçekleşti. Toplantıya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan da katıldı. Işıkhan, toplantıda yaptığı konuşmada iş güvenliği ve kayıt dışı istihdam konusunda daha etkin adımlar atılacağını, denetimlerin sıklaşacağını söyledi. İstihdam sayısındaki artışa da değinen Bakan Işıkhan, "Bir önceki yıla göre işgücü sayısı 775 bin kişi, istihdam sayısı 1 milyon 156 bin kişi arttı. Ülkemiz son yıllarda istihdam rakamlarında tarihinin en yüksek seviyesine ulaşmış durumda’’ dedi. Ülke olarak zorlu süreçlerden geçildiğini hatırlatan Bakan Işıkhan, ‘‘Türkiye olarak gerek küresel finans koşulları, gerekse son yıllarda üst üste atlattığımız doğal afetler ve salgın dönemi nedeniyle içerisinden geçtiğimiz sürece rağmen; yatırım, üretim ve istihdam politikamız, gelecek hedeflerimiz bağlamında en önemli gündem maddemiz olmaya devam ediyor. Bu vizyonun en önemli bileşenini ise sanayi sektörümüz oluşturuyor. Dolayısıyla sanayi sektörü, ekonomimizin can damarı, Türkiye Yüzyılı kalkınma hedeflerimizin ise can suyu olma özelliğini koruyor’’ ifadelerini kullandı. Türkiye’nin şartlar ne olursa olsun büyümeye devam ettiğine dikkat çeken Işıkhan, ‘‘Ülkemiz, zorlu küresel koşullara ve yaşadığımız afetlere rağmen, AB ve OECD ülkeleri arasında; yıllık bazda en yüksek büyüme kaydeden ülkeler arasında. 2023 yılında yüzde 4,5 oranında büyüdük. Kişi başına GSYH 2023 yılında cari fiyatlarla 307 bin 952 TL, ABD doları cinsinden 13 bin 110 olarak hesaplandı. Tabi istikrarlı bir yatırım - üretim süreci istihdam artışını da beraberinde getiriyor. Son dönemdeki istihdam rakamları da bu durumu teyit eder mahiyettedir. Bilhassa, son aylarda istihdam ve işgücünde istikrarlı ve etkileyici bir ivme yakaladık’’ dedi. ‘‘Ülkemiz son yıllarda istihdam rakamlarında tarihinin en yüksek seviyesine ulaşmış durumda’’ İstihdam rakamlarına ilişkin rakamları paylaşan Işıkhan, ‘‘Bir önceki yıla göre işgücü sayısı 775 bin kişi, istihdam sayısı 1 milyon 156 bin kişi artmıştır. Oransal olarak bakacak olursak işgücüne katılma oranı 0,8 puan, istihdam oranı 1,4 puan artmıştır. İşgücüne katılma oranımız tarihin en yüksek seviyesine ulaşmış durumda. Bu, vatandaşlarımızın işgücüne daha aktif bir şekilde katıldığını ve ekonomimize güvenle hizmet ettiğini gösteriyor. Bakanlık olarak işverenlerimizin istihdam rakamlarını artırmalarına mümkün olan en büyük katkıyı sağlamak için önemli teşvik ve destek uygulamalarını hayata geçirdik. Bir taraftan yatırım ve üretim ortamını iyileştirirken diğer yandan işe alımlarda, nitelikli işgücü temininde sağlam bir köprü olma görevimizi yerine getiriyoruz’’ şeklinde konuştu. ‘‘Kadın istihdamında da belirgin artış görülüyor’’ İş Pozitif programıyla birlikte kadın istihdam oranında da belirgin artış yaşandığını ekleyen Işıkhan, ‘‘Kadın istihdam oranı bir önceki yıla göre 1,2 puan artmıştır. Kadınların istihdamını desteklemek adına 9 Şubat’ta başlattığımız İş Pozitifle özellikle kayıtlı kadın istihdamında önemli bir mesafe kaydettik. 9 Şubattan beri Türkiye genelinde işe yerleştirilen kadın sayısı bugün itibariyle 100 bin kişiye ulaşmış durumdadır. İstanbul ilinde ise 31 bin 543 kadın iş sahibi olmuştur. İŞKUR aracılığıyla istihdam sürecine adeta yeni bir soluk getirdik diyebiliriz. Projeyle hem kayıt dışı istihdamın önüne geçmeyi, hem de işveren ve iş arayan arasındaki iletişimi daha kolay hale getirmeyi hedefledik. Hedeflerimize büyük ölçüde ulaştık. Orta Vadeli Program ve 12. Kalkınma Planı gibi güçlü yol haritalarımız ile daha da iyi seviyelere geleceğiz’’ diye konuştu. ‘‘İş güvenliği ve kayıt dışı istihdam konusunda denetimler sıklaşacak’’ İş güvenliği ve kayıt dışı istihdam konusunda denetimlerin sıklaşacağının mesajını veren Bakan Işıkhan, ‘‘Çalışma hayatının önemli gündem maddelerinden biri de maalesef iş kazaları. Biliyorsunuz ki, özellikle son zamanlarda bir takım üzücü haberler üst üste geldi. Bu elim hadiselere ve ciddi can kayıplarımıza sebep olan iş kazaları bize; iş sağlığı ve güvenliği konusunda sadece rehberlik rolünün değil aynı zamanda teftiş ve denetim görevlerinin de sıfır toleransla, büyük bir hassasiyetle arttırılması gerektiğini bir kez daha göstermiştir. Ülkemizin çalışma hayatında her zaman güvenli bir ortam sağlamak için yoğun bir gayret içindeyiz. Bu çerçevede, iş sağlığı ve güvenliği standartlarının yüksek tutulması ve kayıt dışı istihdamla mücadele konularında daha etkin adımlar atmamız gerektiğine inanıyorum. Bu nedenle önümüzdeki süreç, denetimlerin çok daha sıkı yapılacağı bir süreç olacak. Bu konuda sıfır tolerans ve sıfır taviz ile çalışmalarımızı yürütmeye devam edeceğiz. İş sağlığı ve güvenliği konusu; artık yüzyıllık planlar yapan Türkiye’nin ana gündem maddesi olmaktan çıkarılmalı’’ ifadelerini kullandı.