EKONOMİ - 07 Mayıs 2018 Pazartesi 12:49

Rusya ve Kazakistan’dan 1,3 milyon turist gelecek

A
A
A
Rusya ve Kazakistan’dan 1,3 milyon  turist gelecek

Rusya ve Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ülkelerinin turizm pazarlarının Türkiye’ye açılmasında önemli çalışmalar gerçekleştiren Atlasglobal Havayolları Bağımsız Devletler Topluluğu Ülkeleri Koordinatörü Orhan Sancar, bu yıl Rusya ve Kazakistan’dan Türkiye’ye 1,3 milyon turistin geleceğini ifade etti.

Rusya ve Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ülkelerinin turizm potansiyeli yüksek bölgeler olduğunu söyleyen Atlasglobal Havayolları Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) Ülkeleri Koordinatörü Orhan Sancar, bu ülkelerde oluşturdukları pazarlama başkanlıklarıyla birlikte bölgenin turizm pazarının Türkiye’ye çekilmesi konusunda önemli çalışmalar yürüttüklerini belirtti. Rus pazarının turizm potansiyelini Türk Tur Operatörlerinin yönettiğini de kaydeden Sancar, Avrupa’nın turizm üzerindeki hegemonyasına alternatif bir pazar olarak BDT ülkelerinin turizm pazarının Türkiye’ye kazandırılmasının çok önemli olduğunu vurguladı. Sancar, “BDT ülkelerinin 27 havalimanından Türkiye’ye günde 45 seferle toplamda 1,3 milyon cidarında turist taşımayı öngörüyoruz. Bunlarla ilgili tüm planlamalar yapıldı. Satışların yüzde 40’ı tamamlandı” dedi.

“Türkiye’nin bir numaralı turist potansiyeli Rusya’dan”

Uzun yıllar turizmde tur operatörlüğü ve profesyonel turist rehberliği yapan Sancar, Rus pazarının Türkiye’ye kazandırılması noktasında değerlendirmeler yaparak şu ifadelerde bulundu: “Boğaziçi’nde okurken üniversitenin son dönemlerinde turizm alanında Almanların ve Avrupa’nın bir hegemonyası olduğunu gördüm. Turizm alanında bizi yönlendiriyorlar. Dolayısıyla pazardaki şartlar ve talebi onlar belirliyor. Bu duruma alternatif bir pazar oluşturmamız gerektiğini ve bu alanda Avrupa’ya bağlı kalmamamız gerektiğini düşündüm. Avrupa ile bir sorunumuz olduğu zaman alternatif bir pazarımız olsun istedim. Bu nedenle de 1990’lı yılların sonunda üniversiteyi de bitirdikten sonra çalışmalara başladım. Sovyetler Birliği döneminden gelen kapalı gruplara da zaten rehberlik yapıyordum. O rehberlik döneminde edindiğim ilişkiler ile ve Sovyetler Birliği dağıldıktan sonra onlarla işbirliğimi geliştirdim. Oradaki özel sektöre geçen turizmciler ile iletişime geçerek onlara yavaş yavaş turizmi öğretmeye başladık. Turizm öğrettikten sonra da o grupları Bulgaristan üzerinden ya da otobüs ile Gürcistan üzerinden Türkiye’ye getirmeye başladık. Bu çok zorlu bir süreçti. Ancak tüm zorlukları aşarak bugüne ulaştık. Şuanda Rus pazarının turizm potansiyelini Türk Tur Operatörleri yönetiyor. Türkiye’deki bir numaralı turist potansiyeli Rusya’dan ve diğer cumhuriyetlerden. Dolayısı ile bu da bizi gururlandırıyor” dedi.

“27 havalimanından günde 45 sefer yapıyoruz”

Kazakistan, Sibirya, Ural ve Japonya sınırlarından olmak üzere Rusya’nın 22 şehrinden her gün Antalya’ya sefer yaptıklarını da kaydeden Sancar, “Bazı şehirlerden ikişer uçuş yapıyoruz. Şuanda o bölgeye günde 26 civarında sefer yapıyoruz. Mayıs sonuna kadar bu sayının günde 40 sefere çıkabileceğini öngörüyoruz. Rusya’nın dışında Kazakistan’ın da üç şehrinden uçuşlarımız var. Ayrıca Kazakistan’ın başkenti Astana’dan her gün uçuşlarımız var. Ukrayna’dan da aynı şekilde uçuşlarımız var. Dolayısıyla o bölgeden 27 havalimanından günde 45 seferle toplam 1,3 milyon civarında turist taşımayı öngörüyoruz. Bunlarla ilgili tüm planlamalar yapıldı. Satışların yüzde 40’ı tamamlandı” ifadelerinde bulundu.

“Daha fazla tarifeli uçuşla daha fazla turist hedefliyoruz”

Toplamda Türkiye’ye gelecek olan turist sayısının 4 buçuk milyon olarak öngörüldüğünü de belirten Sancar, “Atlasglobal olarak bu sene Rusya ve Kazakistan’dan 1,3 milyon yolcu hedefimiz var. Satışlara baktığımızda bu hedefi yakalayacağımızı görebiliyoruz. Aslında bizim burada hedeflediğimiz şey daha fazla tarifeli uçuş koyarak ülkemize gelen turist sayısının tüketicinin kendisinin belirlemesi. Çünkü Avrupa’da yolcu gitmek istediği bölgeyi kendisi belirliyor. Ancak maalesef bazı tatil bölgelerinde turistin böyle bir seçeneği yok. Çünkü o bölgelerde tur operatörleri kapasiteyi belirliyor. Dolayısıyla tur operatörü hangi seçeneği koyuyorsa turist onu seçmek zorunda kalıyor. Dolayısıyla bizler daha çok tarifeli sefer koyarak ülkemize daha çok turist gelmesini sağlayacağız. Uzun dönemdeki amacımız budur” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Orhan Sancar Hakkında

Boğaziçi Üniversitesi Turizm ve Otelcilik mezunudur. Tur operatörü olarak sektöre başladı. Uzun yıllar turizmde tur operatörlüğü ve profesyonel turist rehberliği yapmıştır. 1990’lı yıllarda Rusların Türkiye’ye gelmesi noktasında önemli çalışmalar yapan ekibin başındadır. 2009’a kadar Atlasglobal Havayolları ile birçok çalışma ve operasyon gerçekleştirmiştir. 2009’da Rus pazarına girme projesi ile BDT Satış ve Pazarlama Başkanlığı Bölümü’nü kurdu. Şuan BDT Ülkeleri Koordinatörü görevini yürütmektedir. Ayrıca 2015 Nobel Kimya Ödülü sahibi Aziz Sancar’ın yeğenidir.
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Aksaray’da nefes kesen polis-hırsız kovalamacası kamerada Aksaray’da inşaat malzemesi deposunu soyan hırsızlar ile polis arasındaki kovalamaca film sahnelerini aratmadı. Elektrikli motosikletle kaçan hırsızlar bir süre sonra motosikletin aküsünün bitmesiyle bu kez de yaya olarak kaçmaya başladı. Gecenin sessizliğini siren seslerine bıraktığı kovalamacada hırsız kardeşler yarım saat süren takip sonucu yakalanırken, nefes nefese kalan şüphelilerden biri yere yatırılıp ters kelepçe yapıldığı esnada polis memurlarına “Kalbim var” diyerek yardım istedi. Olay, gece yarısı Tacin Mahallesi’nde bulunan bir inşaat malzemesi deposunda yaşandı. Edinilen bilgiye göre, depodan oksijen bariyerli yerden ısıtma borusu çalan 2 hırsız, çaldıkları boru paketlerini beraberinde getirdikleri 3 tekerlekli elektrikli motosiklete yükledi. Hırsızlık esnasında çevrede bulunan bir vatandaş durumu fark ederek hemen 112 Acil Çağrı Merkezine ihbarında bulundu. İhbar üzerine olay yerine polis ekipleri sevk edildi. Kısa sürede belirtilen adrese intikal eden ekipler 2 şahsı depodan hırsızlık yaparken suçüstü kıstırdı. Polisleri görünce neye uğradıklarını şaşıran 2 hırsız deponun duvarından atlayarak bahçe dışındaki boruları yükledikleri elektrikli motosiklete binerek kaçmaya başladı. Şahısların kaçması üzerine polis ekipleri telsizden anons ederek diğer ekiplere kaçış istikameti hakkında bilgi verdi. Ekiplerin hırsızların peşine düşmesiyle gecenin sessizliği siren sesleriyle yankılandı. Polis ve hırsızlar arasında yaşanan kovalamaca ise film sahnelerini aratmadı. Bir süre elektrikli motosikletle kaçan hırsızlar kaçarken çaldıkları boruları da motosikletin kasasından aşağıya attı. Polis ekiplerinin bölgeyi abluka aldığı kovalamacada motosikletin aküsünün bitmesi üzerine hırsızlar bu kez de motosikleti bırakıp yaya olarak kaçmaya başladı. Taşpazar Mahallesi’nde ara sokaklara ve apartmanların bahçesine girerek izlerini kaybettirmeye çalışan S.Ç. (21) ve U.Ç. (34) isimli 2 kardeş çok geçmeden yakalandı. Yüzüstü yere yatırılarak ters kelepçe yapılan nefes nefese kalan hırsızlardan S.Ç. ekiplerin ters kelepçe taktığı esnada “Kalbim var” diyerek yardım istedi. Yüzüstü yatırılarak kelepçelenen 2 kardeş gözaltına alınarak polis aracına bindirildi. Şahıslar sorgulanmak üzere İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şubesine götürülürken çaldığı yaklaşık 150 bin TL değerindeki malzemeler sahibine teslim edildi. Olayla ilgili Aksaray Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından tahkikat başlatıldı.
Sakarya Para vermeyen annesini benzin dökerek yakan şahıs tutuklandı Sakarya’nın Akyazı ilçesinde para istediği annesinden ret cevabı aldıktan sonra benzin dökerek kendisini ve annesini ateşe veren şahıs tutuklanarak cezaevine gönderildi. Elleri sargıda adliyeye sevk edilen şahsın, kendisini görüntüleyerek soru yönelten gazeteciye, “Niye çekiyorsun ki bu kadar, ne yaptığımı sen nereden biliyorsun?” ifadeleri de dikkatlerden kaçmadı. Korkunç olay, 18 Nisan Perşembe günü Akyazı ilçesi Erdoğdu Mahallesi’nde meydana geldi. İddiaya göre, geçtiğimiz hafta annesi M.Y.’den (64) geçtiğimiz hafta bir miktar para alan ve tekrar isteyince ret cevabı ile karşılaşan Ö.Y. (42) öfkelendi. Ö.Y., maddi ve ailevi sorunları iddiası ile benzin dökerek annesi ve kendisini yaktı. Durumun haber verilmesi üzerine bölgeye jandarma ve sağlık ekipleri sevk edildi. İlk müdahalesi olay yerinde yapılan talihsiz kadın, ilk olarak Akyazı İlçe Devlet Hastanesi’ne buradan da Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldı. Vücudunda 2 ve 3’üncü derece yanıklar oluşan ve hayati tehlikesi bulunan M.Y., buradaki müdahalelerinin ardından Kocaeli Şehir Hastanesi Yanık Ünitesi’ne sevk edildi. Elleri sargılı şekilde adliyeye sevk edilen şahıs tutuklandı Her iki elinde de yanıklar oluşan şüpheli Ö.Y. ise olaydan kısa bir süre sonra yakalanarak ilçe jandarma komutanlığına götürüldü. Şahıs, burada tamamlanan işlemlerinin ardından elleri sargılı bir şekilde adliyeye sevk edildi. Ö.Y.’nin kendisini görüntüleyerek soru yönelten gazeteciye, “Niye çekiyorsun ki bu kadar, ne yaptığımı sen nereden biliyorsun?” cevabını vermesi ve ‘Pişman mısınız?’ sorusunu ise yanıtsız bırakması dikkatlerden kaçmadı. Adliyeye sevk edilen Ö.Y., tutuklanarak cezaevine gönderilirken, hastanede tedavi gören M.Y.’nin hayati tehlikesinin devam ettiği öğrenildi.
İstanbul Freni tutmayan otomobil, 14 aracı biçti Ümraniye’de frenlerinin tutmaması sonucu kontrolden çıkan otomobil park halindeki 14 araca çarptı. Olay saat 21.45 sıralarında Ümraniye Armağanevler Mahallesi 23 Nisan Caddesi’nde meydana geldi. Frenleri tutmayan 34 DGK 750 plakalı Fiat marka ticari araç, seyir halindeyken Range Rover marka araca çarptı. Çarpışma sonucu lastiği fırlayan 34 DGK 750 plakalı hızını alamayıp 14 araca çarparak durabildi. Kazada şans eseri ölen yada yaralanan olmazken otomobillerde maddi hasar meydan geldi. Kazayı yapan sürücünün araçtan indikten sonra şok halinde olduğunu gören vatandaşların araması sonucu olay yerine sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Maddi hasar meydana gelen bazı araçlar çekici yardımıyla götürülürken, kaza sonrası cadde polis kontrolünde trafiğe açıldı. Öte yandan kaza sonrası sürücü ifade için karakola götürüldü. Kazayı gören Zafer Karagül, "Bu yol tehlikeli. Yukarıdan gelen araba geldiği zaman bu aşağıdan yukarı araba çıkamıyor. Bu yolu tek yola çevirdikleri zaman veyahut yan yolla açtıkları zaman sıkıntı biraz azalabilir. Birkaç defa çöp kamyonu viraj alamadığı için oraya yuvarlandı. Gene bu dört yol ağzında 3-4 kere kazalar oldu. ’Ne oldu?’ freni tutmayan araba vura vura aşağı indi. Allah’tan büyük bir kazaya engel oldu" dedi. Başka görgü tanığı Serdar Burak Eker, "Doblo sürücüsü var bizim yaşlarımızda 2 tane çocuk, çok hızlı geliyorlar. Yerler de ıslak olduğu için hakimiyetini kaybetmiş. Önde bir panelvan vardı, ona sürttü. Sonra otomobile çarptı. Sonra jeep kurtulayım derken ona ön sağ kafasından çarptı. Sonra park halindeki araçlara çarparak tır dorsesinin orada durdu. Zaten Doblo’nun tekeri orada kaldı, kıvılcımlar falan çıkıyordu. Çocuk büyük ihtimalle şoktan dolayı sarhoş zannedildi, linç ettiler çocuğu. Polis geldi kaldırdı, ifade vermeye götürdüler. Kaldırıma çıkan araçlar oldu baya büyük maddi hasarlı kaza ama can kaybı yok. Ben 20 yaşındayım çocuk da benim yaşlarımda bir şey ama şoktan dolayı konuşamıyordu. Öyle üzüldüm kendisine" ifadelerini kullandı.