ASAYİŞ - 06 Şubat 2016 Cumartesi 18:55

Sağ bacağı kopmak üzere olan işçi, Bursa’ya sevk edildi

A
A
A
Sağ bacağı kopmak üzere olan işçi, Bursa’ya sevk edildi

Bilecik’te bir mermer ocağında meydana gelen iş kazasında sağ bacağı kopma noktasına gelen işçi, Bursa'ya nakledildi.

Olay, Bilecik’in Gölpazarı ilçe sınırları içinde yer alan Şahinler köyünde bir mermer fabrikasında meydana geldi. Fabrikanın mermer blokları kesme görevinde çalışan Alaattin Yalçın (40), kullandıkları şerit elmas uçların kopması sonucu sağ bacağından yaralandı. Sağ bacağı bir et parçasının tuttuğunu ve kopmak üzere olduğunu gören diğer işçiler durumu hemen fabrika doktoruna haber verdi. Olay yerine gelen 112 ekipleri kopmak üzere olan bacağa steril tedbirler aldıktan sonra Gölpazarı İlçe Devlet Hastanesi'ne getirdiler. Ayağı kopmak üzere olan ağır işçi için Konya’da bir hastanede yer bulunurken, hava şartları yüzünden Afyonkarahisar’dan ambulans helikopter havalanamadı. Son olarak Bilecik 112 Komuta Servisi tarafından Bursa’da bir özel hastaneye yer bulunan yaralı işçi, karayolu ile Bursa’ya sevk edildi. 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.