EKONOMİ - 11 Kasım 2017 Cumartesi 12:02

Sanayici için topraktan elektrik üretiyorlar

A
A
A
Sanayici için topraktan elektrik üretiyorlar

Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) uzun emekler sonucunda açılan Güneş Enerjisi Santrali (GES), bölge firmalarının Türkiye’nin en ucuz suyuna kavuşmalarını sağladı. Yıllık 530 bin kWh enerji üreterek OSB müdürlük binası ile su sondajlarının enerjisini karşılayan santralin genişletilerek kar elde etmesi ve sanayicinin rekabet gücünün arttırılması hedefleniyor.

Diyarbakır OSB'de yapımı tamamlanarak bir süre önce işletmeye açılan 377 kWp gücündeki GES bölgede faaliyet gösteren sanayicinin yüzünü güldürdü. OSB müdürlük binası ile sanayiciye su sağlayan 5 ayrı sondajın elektrik ihtiyacının GES üzerinden karşılanmasıyla Türkiye’deki en ucuz su sanayiciye sağlandı. Yönetime geldiklerinden beri sanayicinin daha rahat bir ortamda yatırım, üretim yapabilmesi için çalışmalarını sürdürdüklerini ifade eden OSB Yönetim Kurulu Başkan Vekili Abdulkadir Karavil, bu bağlamda GES projesinin faaliyete başladığını ifade etti. 7 dönümlük bir arazide yıllık 530 bin kWh elektrik üretimi sağlayan projenin devreye girmesiyle sondajların elektrik ihtiyacını karşılamaya başladıklarını ve sanayiciye Türkiye’nin en ucuz suyunu verdiklerini kaydeden Karavil, hedeflerinin GES projesini genişleterek kar elde etmek olduğunu, bu bağlamda sanayicinin giderlerini azaltarak rekabet gücünü arttırmayı amaçladıklarını belirtti.

“Sanayicinin rekabet gücünü arttırma uğraşı içerisindeyiz”
OSB’yi geliştirme ve sanayicinin üzerindeki yükü hafifletme anlamında GES ile güneşten güç aldıklarını vurgulayan Karavil, “Bizim bir amacımız var. ‘OSB’yi nasıl geliştirip, sanayicinin üzerindeki yükü nasıl hafifletebiliriz’ bunun için gücümüzü biraz da güneşten alalım dedik. Bizim şuanda sanayiye uygun olmayan parsellerimiz, çok dikey yapıda olan arsalarımız var. Buraları değerlendirelim dedik. Hemen yanında arıtma tesisi de yaparak çalışan sondajlarımızın elektriğini bedavaya getirmiş olacağız. Biz şuanda Türkiye’de en ucuz suyu veren OSB’yiz. Onun için biz bu projeleri gün geçtikçe arttıracağız. Şuanda bizim yıllık 530 bin kWh bir üretimimiz var. Tabi zamanla bunu arttıracağız. OSB’de yatırım yapan sanayici arkadaşlarımızın üzerindeki yükü nasıl hafifleteceğiz, rekabet güçlerini nasıl arttıracağız onun için böyle bir uğraş içerisindeyiz” dedi.

“Hedef 3 MW üretim ile 200 bin lira gelir elde etmek”
Şu anda 5 sondajın elektriğini üretecek kapasitede bir üretim yaptıklarını belirten Karavil, “530 bin kWh üretim yapıyoruz yıllık ama hedefimiz bunun 3 MW’ya çıkarıp aylık 200 bin liraya yakın bir gelir sağlamak. Bununla sanayicimizin üzerindeki yükü hafifletmek. Biz bunun 3 MW’a çıkarttığımız zaman yıllık 2 milyonun üzerinde bir kW üreteceğiz. Bu üretimle suyumuzu daha da ucuz fiyata vereceğiz. Bugün bir ihracat yapmak istiyorsanız rekabet etmek için üretimin maliyetini düşürmek lazım. Bu da elektrik, su, gaz, altyapı yatırımlarıyla düşer. Bugün OSB’de rahatlıkla bir sanayicimiz bayisini, müşterisini gezdirebilir. OSB’nin giriş-çıkışı, yolları, aydınlatmaları bugün tam anlamıyla Avrupa kıyasında bir OSB ayarına gelmiştir. Demir yoluyla buradaki ürünlerimizi biz nasıl rahatlıkla limana çekebiliriz, limandan gelen ithalat ürünlerimizi nasıl sanayicimize rahatlıkla çekebiliriz hedefimiz hep bu. Bunu yaptığınız zaman ayakta kalabilirsiniz. Başarılı olabilirsiniz. Bu da altyapı hazırlığı olmasıyla, giderlerin azalmasıyla oluşur. Onun için hedefimiz bu” diye konuştu.
 

Ejder Ediz Işık - Emrah Kızıl
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adıyaman “Deprem Sonrası Adıyaman Turizmi ve Sosyolojisi” konulu panel düzenlendi Adıyaman Üniversitesi ev sahipliğinde “15-22 Nisan Turizm Haftası” etkinlikleri kapsamında “Deprem Sonrası Adıyaman Turizmi ve Sosyolojisi” konulu panel düzenlendi. Adıyaman’ın 2023 yılı ve öncesindeki turizm karnesinin değerlendirildiği ve 2024 yılına dair beklenti ve planlamaların aktarıldığı etkinlikte panelist olarak Adıyaman Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Caner Çalışkan, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünden Kültür ve Turizm Uzmanı Mustafa Ekinci ve Park Dedeman Genel Müdürü Furkan Polat yer aldı. Vehbi Koç Konferans Salonundaki panele Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Murat Aydın, Prof. Dr. Selcen Yüksel Perktaş, İl Kültür ve Turizm Müdürü Abuzer Gelse, Üniversite Genel Sekreteri Doç. Dr. Mahmut Gürsoy, Üniversite akademik ve idari çalışanları ile öğrenciler katıldı. Moderatörlüğünü Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Kurumlar Sosyolojisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Bekir Kocadaş’ın yaptığı panel, saygı duruşu ve okunan istiklal marşının akabinde başladı. Panelin açılış konuşmasını yapan İl Kültür ve Turizm Müdürü Abuzer Gelse, 2023 ve 2024 yıllarındaki Adıyaman turizm istatistiklerini paylaşarak, turizmin Adıyaman için öneminden bahsetti. 6 Şubat 2023 tarihli depremlerin Adıyaman‘daki turizm sektörüne önemli ölçüde sekte vurduğunu ifade eden Gelse, otel ve yatak sayısının yarı yarıya düştüğünün altını çizdi. Tüm olumsuzluklara rağmen turizm sektörünün çok hızlı bir toparlanma sürecine girdiğini söyleyen Gelse, Adıyaman’ın 2 Nisan 2023 tarihinde ilk turizm kafilesine ev sahipliği yaptığını belirtti. Müdür Gelse, “Otellerimizin deprem sonrası güvenli olmadığına dair kamuoyunda yer bulan söylentiler gerçeği yansıtmamaktadır. Tüm otellerimiz sürdürülebilir turizm sertifikasına sahip, fiziki anlamda da güvenli işletmelerdir. Bu olumsuz algıyı kırmamız gerekmektedir. Eşsiz bir turizm destinasyonuna sahip olan Adıyaman için bu süreçte tanıtım faaliyetleri açısında büyük önem taşıyor. Ama öncelikle bu şehrin insanlarının bu şehirdeki hazinenin farkına varması gerekir. Adıyaman’ın yeniden ayağa kalması için üç önemli parametre vardır. Bunlar; tarım, turizm ve teknoloji-sanayidir Bu parametreleri göz ardı etmeden şehir olarak elimizi taşın altına koymamız gerekmektedir” dedi. Adıyaman Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Çiğdem Sabbağ ise, turizmin gerek şehirler gerekse de yerel halk için önemine değinerek, Adıyaman’ın geleceği için turizm sektörünün canlanarak eski ivmesini yakalaması gerektiğine dikkat çekti. Konuşmaların ardından panelistler Doç. Dr. Caner Çalışkan, Mustafa Ekinci ve Furkan Polat sunumlarını gerçekleştirildi. Program sonunda panelistlere Adıyaman Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Aydın tarafından teşekkür belgesi takdim edildi.
Antalya Antalya’da meteoroloji uyardı, ekipler teyakkuza geçti Antalya Büyükşehir Belediyesi, Meteoroloji Bölge Müdürlüğü’nün Antalya ve ilçelerinde verdiği kuvvetli yağış ve fırtına uyarısından sonra teyakkuza geçti. Büyükşehir ve ASAT ekipleri, alt geçitler ile cadde ve sokaklardaki mazgalları temizlerken herhangi bir olumsuzluğa karşı nöbetçi ekipler oluşturdu. Meteoroloji Bölge Müdürlüğü’nün Antalya’da 20 Mart Cumartesi günü Antalya ve ilçelerinde verdiği kuvvetli yağış ve fırtına uyarısı üzerine Antalya Büyükşehir Belediyesi tüm birimleriyle teyakkuza geçti. Antalya Büyükşehir Belediyesi, itfaiye ekipleri başta olmak üzere, ASAT, Fen İşleri, Destek Hizmetleri, Zabıta, Park Bahçeler, Temizlik İşleri, Ulaşım, Sosyal Hizmetler gibi önemli birimler de nöbetçi ekipler oluşturuldu. Hatlar temizleniyor Hazırlık çalışmaları kapsamında, Düden Şelalesi’nde oluşabilecek bir taşkın riskine karşı Düden Çayı üzerinde tarımsal sulama için Altınova ve Güzeloba’da bulunan regülatörlerin kapakları, biriken su denize akıtıldı. Alt geçitler ve yol güzergahlarındaki mazgallarda ekipler temizlik çalışması yapıyor. 180 kişilik nöbetçi ekip oluşturuldu ASAT oluşabilecek kanalizasyon tıkanmaları ve su baskını ihbarlarına karşı acil müdahale ekiplerine ilave olarak, 180 kişilik nöbetçi ekip oluşturuldu. ASAT, şiddetli yağış uyarısına karşı kamyon, kepçe kanal açma kombine aracı, kuka yüksek basınçlı kanal açma araçlarını hazır bekletiyor. Büyükşehir Belediyesi, mazgallarda tıkanmalara sebep olabilecek poşet, pet şişe ve ağaç dallarının temizlenme noktasında ilçe belediyeleri de uyararak, gerekli çalışmaların yapılmasını istedi.