EKONOMİ - 01 Kasım 2018 Perşembe 11:37

Sanayide yerli üretim hamlesi

A
A
A
Sanayide yerli üretim hamlesi

Türkiye'de Hükümet çağrısıyla birçok şirket hangi ürünlerin yerli ve milli olarak üretilebileceği konusunda çalışmalarına devam ediyor. Bazı üreticiler ise yerli üretime çoktan geçti. Trimbox Ceo’su Evren Yurttaş, bir yıldır tüm elektrik tesisatlarında kullanılan ve zorunlu olan parafudr cihazını tamamen yerli ve milli olarak ürettiklerini belirtti.

İthalata bağımlılığı azaltacak tedbirlerin başında ithal ürünlerin millileştirilmesi bulunuyor. Hükümet tarafından birçok kez sanayicilere ithal edilen ürünler için 'Millileşme' çağrısı yapılmıştı. Birçok sektör hangi ürünlerin yerli ve milli olarak üretilebileceği konusunda çalışmalarına devam ediyor. Bazı üreticiler ise yerli üretime çoktan geçti. Türkiye’de 10 yıldır elektrik şalt malzemeleri üreten Yurttaş Holding, bu güne kadar yurt dışından ithal edilen ürünleri, piyasa da ortaya çıkan talep üzerine yerli ve milli olarak üretmeye başladı. Trimbox markası ile aşırı gerilim sönümleyici üretimi yapan firma, tüm elektrik tesisatlarında kullanılan ve zorunlu olan parafudr cihazını tamamen yerli ve milli olarak üretiyor. 

Kullanıcıların yerli ürünler hakkında yeterli bilgiye sahip olmadıkları için ithal ürünlere yöneldiğini kaydeden Trimbox Ceo’su Evren Yurttaş, "Ülkemizde tüm yapılarda kullanılan elektrik şalt malzemeleri maalesef çok yüksek bedeller ile yurt dışından ithal ediliyor. Kullanıcılar yerli ürün hakkında yeterli bilgiye sahip olmadıkları içinde ithal ürüne karşı eğilim gösteriyorlar. Cari açıkta şalt malzeme kalemi yaklaşık olarak 2 milyar dolar seviyelerinde seyrediyor. Biz firma olarak 10 yıldır ülkemizde elektrik tesisatlarında kullanılan ürünler üretiyoruz. 2016 yılında Sanayi Bakanlığı üreticilere, ithal edilen ürünlerin millileştirilmesi konusunda çağrıda bulunmuştu. O dönem Bursa’daki fabrikamızda çalışmalarımızı yaptık, geçen yıl itibari ile de parafudr adı verilen cihazları yerli ve milli olarak üretmeye başladık. Parafudr, bir elektrik tesisatında fazlar üzerinde özellikle yıldırım hadisesinde yaşanması kaçınılmaz olan ani aşırı akımların toprakla kısa devre olmasını sağlayan ürünlerin genel adıdır ve yönetmelik gereği kullanılması da zorunludur" dedi.

İthal ürün 2 bin 500 TL yerlisi 500 TL 

İthal ürünler ile yerli ürünler arasında ki fiyat farkına dikkat çeken Yurttaş: "Parafudlar yüksek gerilim, orta gerilim ve alçak gerilim sistemleri için ayrı ayrı mevcuttur. Alçak gerilim parafudrlar da kendi arasında B, C ve D sınıfı olmak üzere üçe ayrılır. Fiyatlandırmalarına baktığımızda parafudrların marklarına göre bir tanesinin ortalama 2 bin 500 TL fiyatı bulunuyor. Ancak bazı yapılarda birden fazla sayıda kullanmak gerekiyor ve bu da fiyatın katlanmasına sebep oluyor. İthal parafudrlar da diğer bir konuda bakım maliyetlerinin bulunuyor olması. İthal parafudrlar kartuşlu olduğu için yıllık 500 TL kartuş masrafı bulunuyor. Trimbox markası ile ürettiğimiz yerli parafudru kullanıcılara 500 fiyat ile satışa sunduk ve bakım, kartuş değişim maliyeti de bulunmuyor" şeklinde konuştu.

Tüm alanlar için tek sınıf parafudr 

İthal edilen tüm parafudrların sınıflandırıldığını ve fiyatının belirlendiğini belirten Evren Yurttaş: "İthal parafudrlarda yapıların durumuna göre keşif yapılıyor ve hangisini kullanmanız gerektiği belirleniyor. B, C ve D sınıflarına göre maliyetiniz 2 bin 500 TL’den neredeyse 15 bin TL seviyelerine kadar çıkabiliyor. Biz üretimimizde B, C ve D sınıfı parafurdları tek bir cihazda topladık. Bu sayede sadece Trimbox’ı kullanarak elektrik tesisatınızı sadece 500 TL bedel ile koruma altına alabiliyorsunuz. Geliştirdiğimiz cihaz parafudr görevini yerine getirdiği gibi aşırı gerilimi sönümler, nötr kopması gibi durumlarda da tam koruma sağlar. Trimbox ani voltaj dalgalanması, aşırı gerilim, trafo patlaması ve yıldırım düşmesi gibi durumlarda tesisatları ve bağlı bulunan cihazları, fabrikalarda kullanılan makinalara da koruma sağlar. Bir de parafudrların en büyük sorunu topraklama ihtiyaçlarının bulunması. Trimbox yerli parafudrlar tesisatla topraklama olmadan da koruma görevini yerine getirir. İthal parafudrların bu özellikleri bulunmuyor" şeklinde konuştu.  

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Polisin alkollü sürücü ile imtihanı: Üfleme eğitimi verilen kadın 44. seferde başardı Aksaray-Konya Karayolunda jandarmanın "dur" ihtarına uymayarak kaçan kadın sürücü, jandarma ve emniyeti alarma geçirdi. 53 kilometre kaçan kadın sürücü E-90 Karayolunda kovalamaca sonucu yakalandı. Alkolmetreye üflermiş gibi yapıp üflemeyen ve 3 alkolmetre değiştirerek kadına üfleme eğitimi veren polis, üfletme imtihanına girdiği kadın sürücünün 44. üflemesinde promilini alabildi. 0.97 promil alkollü çıkan kadın sürücüye ceza kesilerek ehliyetine el konuldu. Olay Aksaray - Konya Karayolu Eşmekaya Kavşağı’nda yaşandı. Edinilen bilgiye göre, Aksaray Konya Karayolunda yol kontrolü yapan İl Jandarma Komutanlığı ekipleri durumundan şüphelendikleri kadın sürücünün kullandığı 68 AAN 849 plakalı otomobile ‘dur’ ihtarında bulundu. İhtara uymayan kadın sürücü hızla denetim noktasından kaçtı. Aksaray istikametine kaçan kadın sürücünün plakası jandarma ekipleri tarafından hem jandarma hem de emniyet haber merkezine bildirildi. Bunun üzerine jandarma ve polis ekipleri karayolu ve aracın geldiği istikamete yönelik adeta bölgeyi abluka altına aldı. Jandarma ekipleriyle kısa süre kovalamacaya giren kadın sürücü 53 kilometre kaçtıktan sonra şehir merkezi girişinde polis ekiplerinin de "dur" ihtarına uymadı. Ekiplerin kaza riskine karşı kontrollü bir şekilde takip ettiği kadın sürücü çok gidemeden Tacin Mahallesi E-90 Karayolu üzerinde yakalandı. 44. üflemesinde pes eden kadın sürücü 0.97 promil alkollü çıktı Durdurulduktan sonra araçtan indirilen ve isminin Gülten Nas Y. (49) olduğu belirlenen kadın sürücü rahat tavır ve hareketleriyle dikkat çekti. Ehliyet ve ruhsat kontrolünden geçirilen kadın sürücüye alkol kontrolü yapmak isteyen polis memurlarının üfleme eğitimi ile imtihanı burada başladı. Alkol kontrolünden geçirilmek istenen kadına polis memurlarınca alkolmetre üfletilmek istendi. Alkolmetreyi üflemeye çalışan kadın üflermiş gibi yapıp üflemekten çekinirken, polis memurları kadına adeta üfleme eğitimi verdi. Bir polis memuru ağzıyla kadına üflemeyi gösterirken, bir değir polis memuru da elindeki üfleme çubuğunun poşetiyle üflemeyi anlattı. Eğitimin ardından polis memurlarının üfletme imtihanı başladı. Kadına defalarca alkolmetreyi üfletmeye çalışan polis memurları kadının üflemeyip üflüyormuş gibi göstermesiyle büyük bir sınav verdi. Alkolmetreye de güvenmeyen kadın sürücüye 3 farklı alkolmetre üfletildi. Zaman zaman su içen ve dinlenmeye geçen kadın sürücü 1 saat boyunca polis memurlarına ecel teri döktürdü. 43 kez alkolmetreyi üflemeyerek kandırmaya çalışan kadın sürücü 44. üflemesinde pes ederek normal bir şekilde üfledi. Üflemenin ardından kadının 0.97 promil alkollü olduğu belirlendi. Polis ve kadın arasındaki yaşanan ilginç diyaloglar ise anbean kameralara yansıdı. Alkollü araç kullanmaktan 6 bin 439 TL para cezası kesilen kadın sürücünün ehliyetine de 6 ay süreyle el konuldu. Araç ise olay yerine çağırılan bir yakınına teslim edildi.