EKONOMİ - 19 Temmuz 2018 Perşembe 10:21

Sanayiye kadın eli değdi

A
A
A
Sanayiye kadın eli değdi

Aydın’ın Efeler ilçesinde proje kapsamında fabrikada makine başına geçen kadınlar ojeli elleri ile ağır iş makinelerini kullanarak üretime katkıda bulunuyor.

Aydın İŞKUR İl Müdürlüğü’nün kadınlara istihdamın desteklenmesi projesi kapsamında, Gaz Altı Kaynağı, CNC Torna Tezgah Operatörü ve Makine Montaj alanlarında eğitim görüyor. ASTİM Organize Sanayi Bölgesi’ndeki fabrikada çalışmaya başlayan kadınlar kaynak, torna, lazer kesme, şerit testere gibi ağır iş makinelerini kullanarak hem üretime katkı sağlıyor hem de evlerinin geçimine destek sağlıyor. Fabrikada çalışan 183 personelin 21’ini kadınlar oluştururken, kadınlar yaptıkları ağır işler ile erkeklere taş çıkartıyor. İşbaşı eğitim kapsamında fabrikada istihdam edilen 21 kadın işçi, 6 aylık süre sonunda proje kapsamında sürekli istihdam edilebilecek.


Aydın Valisi Yavuz Selim Köşger fabrikada çalışan kadın işçileri ziyaret ederek, sohbet etti. Kadın işçilere yaptıkları işten memnun olup olmadıklarını soran Vali Köşger olumlu cevaplar sonrası memnuniyetini dile getirerek, kadınları fabrikalarda çalışmaya davet etti.


Vali Köşger Aydın’da çok önemli işler yapıldığını ifade ederek, “Daha önemli işlerin yapılması için daha çok gayret etmeliyiz. Aydın’ın sanayisinde üretilen mamul maddelerin ihraç edilmesi 700 milyon doları aştı. Bunun içinde tarımın dışında sanayi maddeleri de var. Bugün burayı ziyaret sebebimiz kadın istihdamına verilen önem. Kalkınmış ve gelişmiş bir ülke, ülkesinin her bir santimetrekaresini mamul ettiği gibi her bir ferdini de o büyük ülke ideali peşinde, aktive edebilen çalıştırabilen ülke demektir. Kadın ve erkek bu toplumu oluşturan insanların hepsinin üretken hale getirilmesi tabiî ki bizim temel idealimizdir. O anlamda firmamız 21 tane kadını kendisi eğitimini veriyor. Tabi burada İŞKUR çok önemli bir katkı sağlıyor. İşbaşında eğitim dediğimiz süreçleri yönetiyor. Üreticimize sanayicimize de bu anlamda çok önemli bir katkı sağlıyor. Devletimizin önemli bir katkısıdır bu. CNC tezgahlarının ve manuel tezgahların başında taşlama yapan, hanım kardeşlerimizi gördük. Bu beni çok memnun etti. Bütün hanım kardeşlerimize buradan çağrı yapıyorum. Bu fabrikalar korkulacak, çalışmaktan kaçınılacak fabrikalar değil. Son derece modern tesisler bunlar, oldukça hijyenik sağlıklı koşullarda burada çalışılabiliyor. Hiçbirisi çekinmeden gelebilir, İŞKUR onları iş başında eğitmeye hazır. Devlet onlara katkı sağlamaya hazır, özel sektörümüzde istihdam etmeye hazır. Çünkü ülkemiz hızlı bir şekilde büyüyor” dedi.


Fabrikada çalışan kadın girişimcilerden Hatice Demir, üç haftadır burada çalıştığını ifade ederek, yavaş yavaş işi öğrendiklerini belirtti.


27 yaşındaki kadın işçilerden Nesrin Demir ise, “Aslında montajda çalışıyorum. Kaynağı da öğrenmemiz lazım, kaynağa geçtik bugün. İşimiz güzel severek başladık, severek devam ediyoruz. İşimizin zor yanları da var ama arkadaşlarımızla birbirimize yardımcı oluyoruz. Ağabeylerimiz ustalarımız bize destek oluyor. Kadınlar isterse her işi yapabilir” diye konuştu.


Fabrika üretim bölümünde yapılan ziyaretin ardından toplantı salonunda protokole bilgilendirmede bulunuldu.


Ziyarette Vali Köşger’e Aydın Ticaret Odası Başkanı Hakan Ülken, Sanayi Odası Başkanı Mehmet Yunus Şahin, ASTİM OSB Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Maraş, İŞKUR İl Müdürü Rahmi Terzi ile Efeler Kaymakamı İzzettin Sevgili de eşlik etti

Onur Durmuş-Mehmet Sarıkaya

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Erzincan’da tarım bölümü öğrencileri hem öğreniyor, hem üretiyor Erzincan’da meslek lisesi öğrencileri okulun bahçesindeki serada fide yetiştiriciliği yaparak hem öğreniyor hem de ekonomiye katkı sunuyor. Tarım bölümü öğrencileri, serada teorik eğitimlerini uygulama fırsatı buluyor. Erzincan İl Millî Eğitim Müdürlüğü’nün destekleri ile kurulan seralarda sebze fidesi üretim faaliyeti 2020 yılında başlayarak Tarım Alanı öğretmen ve öğrencileri tarafından kurulduğu yıl 30 bin sebze fidesi üretimi gerçekleştirildi. 2021 yılında Covid-19 nedeniyle uzaktan eğitim yapıldığı için, sebze ve aromatik bitki fidesi üretim faaliyetleri öğrencilerin okulda olmaması nedeniyle Tarım Alanı öğretmenleri tarafından yapıldı. Okul serasının üretim kapasitesi, pandemi olmasına rağmen, 2021 yılında iki katına çıkarılarak 60 bin adet fideye ulaştı. 2022 yılında ise mevcut serada tam kapasiteye ulaşılarak 90 bin sebze ve aromatik bitki fidesi üretildi. 2023 yılında da serada 95 bin fide üretimi yapıldı. Bu sene ise 110 bin fide üretimi yapıldı. Serada, domates, biber, hıyar, kabak, kavun, karpuz, lahana, patlıcan ve 3 cins aromatik bitki olarak reyhan, kekik, fesleğen üretimi olmak üzere toplamda 35 farklı tür fide üretimi yapılıyor. Üretimde yerelde halkın lezzet olarak en çok tercih ettiği ata tohumları kullanılmaya özen gösterilirken, ticari anlamda üretim yapmak isteyenler için yüksek verimli hibrit türlerin de üretimi gerçekleştiriliyor. Kullanılan tohumların genelde ata tohumu olması, üretilen fidelerin piyasa fiyatlarına nispeten en az yüzde 30 daha ucuz olması, hastalıklara dayanıklı olmaları, çeşitlerin doğru olarak verilmesi, ticari olarak üretim yapan üreticiler için ise yüksek verimli hibrit türlerin de olması gibi nedenlerden dolayı vatandaşlardan oldukça rağbet görüyor. Erzincan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 11. sınıf öğrencisi Tuba Bakartepe, “Biz derste gördüğümüz teorik işlemleri serada uygulayabiliyoruz. Serada fidelerimizi yetiştiriyoruz. İlaçlaması, gübrelemesi, sulaması hep bizim elimizden geçiyor. Organik gübreyle kendimizin yetiştirdiği fideleri halkımıza sunuyoruz.” dedi. Erzincan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdür Başyardımcısı Abdullah Çiftçi’de, “Okulumuzun üretim üssü olan seramızdayız. Bu serada öğretmen ve öğrencilerimizle 100 binin üzerinde fide üretilmiş durumda. Kullanılan tohumların genelinin ata tohumu olması, üretilen fidelerin piyasa fiyatlarına nispeten en az yüzde 20 daha ucuz olması, hastalıklara dayanıklı olmaları, çeşitlerin doğru olarak verilmesi, ticari olarak üretim yapan üreticilerimiz için ise yüksek verimli hibrit türlerin de olması gibi nedenlerden dolayı halkımızın talebi fazla olmaktadır. Ayrıca üretilen fideler sosyal projeler dahilinde ihtiyaçlı ailelere ücretsiz olarak verilerek, öğrencilerimiz nezaretinde söz konusu ailelerin üretim faaliyeti yapmaları ve ailelerin geçimlerine katkı sağlamaları hedeflenmektedir." dedi.