POLİTİKA - 14 Şubat 2016 Pazar 13:10

Sarı: 'Silopi, Cizre ve Sur için biz ekip olarak hazırız'

A
A
A
Sarı: 'Silopi, Cizre ve Sur için biz ekip olarak hazırız'

Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, Cizre ve Silopi'de yapacakları kentsel dönüşüm çalışmalarının Sur'da tamamen kentsel site alanının korunduğu bir çalışma olacağını belirtti.

Erzurum Büyükşehir Belediyesini ziyaret ederek Başkan Mehmet Sekmen'den brifing alan Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, daha sonra gazetecilere operasyonların yapıldığı ilçelerle ilgili bilgi verdi.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, şöyle konuştu:

"Türkiye özellikle sizin de bildiğiniz gibi bir süreden beri bölgede yoğun operasyonlarla hızlı bir biçimde hayatın normalleşmeye başladığı bir sürece varıyor. Silopi'de hayat artık normalleşmeye başladı. Operasyonlar sona erdikten sonra yaklaşık 72 kişilik bir ekiple sahada çalışma yaptık. Bu hafta sayın başbakanımıza bunun sunumunu yapacağız. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak Silopi'de yapacağımız eylem planının çerçeveleri oluştu. Gelecek hafta Cumartesi günü başka bir program çıkmaz ise Silopi'ye geçiyoruz. Oradaki zarar tespit çalışmaları sonrası yapılması gereken işlemlerin ilk adımını atacağız. Daha sonrasında Cizre'ye geçeceğiz. Cizre'de de yine zarar tespit çalışması gerçekleştireceğiz ve benzer bir çalışmanın alt yapısını orada da yapacağız. En kısa zamanda da Sur'a geleceğiz. Cizre ve Silopi'de kentsel dönüşüm kapsamında yapacağımız çalışma Sur'da tamamen kentsel site alanının korunduğu bir çalışma olacak. Bildiğimiz toplu konut yapılaşması şeklinde yapılan yapılaşmalar Sur içerisinde kesinlikle yer almayacak. Sur için o kentin dokusuna, mimarisine uygun binalar yapılacak ve burayı antik bir kent olan örneklerini pek çok ülkede gördüğümüz bir Sur kenti haline getireceğiz. Silopi, Cizre ve Sur için biz ekip olarak hazırız. Sahaya inmeye hazırız ve haftaya Cumartesi günü inşallah Silopi'de biz de sahaya inmiş olacağız. Böylelikle oradaki yıkılmış veya yıkılması gereken binaların yıkım işlemlerine başlanılacak. Kentsel dönüşüm çerçevesinde vatandaşlarımıza yeni konut alanları temin edeceğiz. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı sorumluluğu altında olan onların ihtiyaçlarını en kısa zamanda yerine getireceğiz." 

DOĞA ALCA - ŞAHAP GÜRLER 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Polisin alkollü sürücü ile imtihanı: Üfleme eğitimi verilen kadın 44. seferde başardı Aksaray-Konya Karayolunda jandarmanın "dur" ihtarına uymayarak kaçan kadın sürücü, jandarma ve emniyeti alarma geçirdi. 53 kilometre kaçan kadın sürücü E-90 Karayolunda kovalamaca sonucu yakalandı. Alkolmetreye üflermiş gibi yapıp üflemeyen ve 3 alkolmetre değiştirerek kadına üfleme eğitimi veren polis, üfletme imtihanına girdiği kadın sürücünün 44. üflemesinde promilini alabildi. 0.97 promil alkollü çıkan kadın sürücüye ceza kesilerek ehliyetine el konuldu. Olay Aksaray - Konya Karayolu Eşmekaya Kavşağı’nda yaşandı. Edinilen bilgiye göre, Aksaray Konya Karayolunda yol kontrolü yapan İl Jandarma Komutanlığı ekipleri durumundan şüphelendikleri kadın sürücünün kullandığı 68 AAN 849 plakalı otomobile ‘dur’ ihtarında bulundu. İhtara uymayan kadın sürücü hızla denetim noktasından kaçtı. Aksaray istikametine kaçan kadın sürücünün plakası jandarma ekipleri tarafından hem jandarma hem de emniyet haber merkezine bildirildi. Bunun üzerine jandarma ve polis ekipleri karayolu ve aracın geldiği istikamete yönelik adeta bölgeyi abluka altına aldı. Jandarma ekipleriyle kısa süre kovalamacaya giren kadın sürücü 53 kilometre kaçtıktan sonra şehir merkezi girişinde polis ekiplerinin de "dur" ihtarına uymadı. Ekiplerin kaza riskine karşı kontrollü bir şekilde takip ettiği kadın sürücü çok gidemeden Tacin Mahallesi E-90 Karayolu üzerinde yakalandı. 44. üflemesinde pes eden kadın sürücü 0.97 promil alkollü çıktı Durdurulduktan sonra araçtan indirilen ve isminin Gülten Nas Y. (49) olduğu belirlenen kadın sürücü rahat tavır ve hareketleriyle dikkat çekti. Ehliyet ve ruhsat kontrolünden geçirilen kadın sürücüye alkol kontrolü yapmak isteyen polis memurlarının üfleme eğitimi ile imtihanı burada başladı. Alkol kontrolünden geçirilmek istenen kadına polis memurlarınca alkolmetre üfletilmek istendi. Alkolmetreyi üflemeye çalışan kadın üflermiş gibi yapıp üflemekten çekinirken, polis memurları kadına adeta üfleme eğitimi verdi. Bir polis memuru ağzıyla kadına üflemeyi gösterirken, bir değir polis memuru da elindeki üfleme çubuğunun poşetiyle üflemeyi anlattı. Eğitimin ardından polis memurlarının üfletme imtihanı başladı. Kadına defalarca alkolmetreyi üfletmeye çalışan polis memurları kadının üflemeyip üflüyormuş gibi göstermesiyle büyük bir sınav verdi. Alkolmetreye de güvenmeyen kadın sürücüye 3 farklı alkolmetre üfletildi. Zaman zaman su içen ve dinlenmeye geçen kadın sürücü 1 saat boyunca polis memurlarına ecel teri döktürdü. 43 kez alkolmetreyi üflemeyerek kandırmaya çalışan kadın sürücü 44. üflemesinde pes ederek normal bir şekilde üfledi. Üflemenin ardından kadının 0.97 promil alkollü olduğu belirlendi. Polis ve kadın arasındaki yaşanan ilginç diyaloglar ise anbean kameralara yansıdı. Alkollü araç kullanmaktan 6 bin 439 TL para cezası kesilen kadın sürücünün ehliyetine de 6 ay süreyle el konuldu. Araç ise olay yerine çağırılan bir yakınına teslim edildi.