GÜNDEM - 01 Nisan 2015 Çarşamba 11:08

Şehit Savcı Mehmet Selim Kiraz için adliyede veda

A
A
A
Şehit Savcı Mehmet Selim Kiraz için adliyede veda

Rehine operasyonunda şehit olan Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz için Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’nda tören düzenlendi. Törene katılan Adalet Bakanı Kenan İpek, saldırıyı lanetleyerek, “Devam eden bir soruşturmanın gerekçe gösterilmesi asla kabul edilemez” dedi.

Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’nda kendisini rehin alan teröristler tarafından vurularak şehit edilen Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz için İstanbul Adliyesi’nde tören düzenlendi. Törene Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başbakanı Cemil Çiçek, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, yüksek yargı mensupları ve çok sayıda hakim ve savcı katıldı.

Törende konuşan İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Hadi Salihoğlu, “Burada sözlerin çok zor olduğu bir anda bu menfur olayı, haince saldırıyı yapanları ve bu konuda tüm kamuoyunun vahşetin nereye vardığını görerek yeniden bir silkinip kendine gelmesini diliyorum. Kıymetli arkadaşımızı mesaisi başında akla gelmez bir menfur saldırıya uğradı ve şehit oldu. Ruhu şad olsun. Ama arkasında binlerce Mehmet Selim olduğunu unutmasın. Biz onun adalet yolundaki mücadelesini en yüksek seviyede yürüteceğiz” diye konuştu.
Adalet Bakanı Kenan İpek, ise saldırıyı lanetleyerek,

“Bu saldırıyı sadece meslektaşımıza değil, tüm Türk adalet sistemine yönelmiş bir saldırı olarak görüyoruz Milletimize çevrilmiş silah olarak görüyoruz. Dün öğle saatlerinde sayın savcımız odasına teröristlerce rehin alınmış, tüm çabalara rağmen bırakmaya yanaşmamıştır. Akşam saatlerinde odadan duyulan silah sesleri üzerine polisimiz operasyonu başlatmıştır. Elinde sadece kalemi ve yüreğinde adalet duygusu olan savcımız yaralı hastaneye kaldırılmış, doktorlarımızı tüm çabalarına rağmen vefat etmiştir” şeklinde konuştu.

“DEVAM EDEN SORUŞTURMANIN GEREKÇE GÖSTERİLMESİ KABUL EDİLEMEZ”

Zaman zaman konuşmakta zorlanan Bakan İpek, “Devam eden bir soruşturmanın gerekçe gösterilmesi asla kabul edilemez. Öldürme, zarar verme, yıkma gibi yollar hangi amaç için olursa olsun yanlıştır, alçakçadır. Teröre hiçbir talep gerekçe olamaz. Adalet ile ilgili talepleri dillendirmenin yolu bellidir. Bunun dışındaki yolar hukuk dışıdır. Terörün ahlakı olmaz. Terör mazlum insanlara yönelmiş bir insanlık suçudur. Bunun son örneği dünkü saldırıdır. Psikolojik sorunlar içinde yaşadıkları toplumla bir bağı olmayan bu marjinal sapkınlar, tedaviye muhtaç kesimlerdir. Bu sapkınlar, aziz milletimizle bir bağ kurmayı beceremedikleri için şiddet ve terör yolunu seçmektedir” dedi.

“MİLLETİN GÜVENLİĞİNE BİR SALDIRI VARDIR”

Terör örgütlerinin küresel hainler tarafından beslendiğini söyleyen Bakan İpek, konuşmasını şöyle sürdürdü;
“Ülkemizin huzuruna, milletin güvenliğine bir saldırı vardır. Bu durumda herkes haddini bilecek. 5 bin yıllık devlet geleneği olan Türk milleti 3-5 aşağılık saldırıya göz yumacak değildir. Devletimiz bu alçak tetikçilerin arkasında asıl hainleri bulacak güç ve imkana sahiptir. Bu tetikçilerin ölmüş olması karanlık güçleri rahatlatmasın. Milletimizin göz bebeği yargıya yönelen saldırıdan kim ne amaç taşıyorsa bunu elde edemeyecektir. Kendi kirli hesapları ile yeni fırsatlar kollayacaklar ama bu millet tarih boyunca olduğu gibi bu karanlık alçaklarla mücadeleyi sürdürecektir. Kendi meşrepleri, dar inanç ve kör bakışları ile siyasal rant elde etme heveslisi olanları da milletin vicdanına havale ediyorum”

“TERÖRE KAŞI TEK VÜCUT OLMANIN ZAMANIDIR”

Sağduyu çağrısında bulunan Bakan İpek, “Yargısal süreç gerektirecek beyanlar ve söylemlerle ilgili gereği yapılacaktır. Ancak belli pozisyonda rolleri olanlara da seslenerek onları sağduyulu tavırlara davet ediyorum. Özellikle sosyal medya ve televizyonlarda yapılan yorumlarda özenli olunması önem arz etmektedir. Teröre kaşı tek vücut olmanın zamanıdır. Sağduyulu ve sorumlu davranmanın zamanıdır. Terörün dini milleti mezhebi olmaz. Terör yıkar, yakar ve öldürür. Dünyanın her tarafında terörün karakteri budur. Terör her zaman masumlara yöneldiği içini kalleşliktir. Devlet olarak ne zaman büyük hedefler belirlesek, terör ile içimize kapandık. Türkiye artık içine kapanacak bir ülke değildi. Canlarımız yanacak ama bu millet var olacak, bu albayrak ebediyen göklerde dalgalanacaktır.

Yıllarca vatana evlatları şehit oldular. Tarih boyunca bu millete musallat olan ne kadar hain varsa hepsinin defteri dürülmüş, hadleri bildirilmiştir. Bu alçak saldırılar üzerine hesap yapanlar da hesap verecek. Bunu net ve açık ifade ediyorum. Devletin birliğin bozmak isteyen bu alçaklar da olabilir başkaları da. Bu alçakların adalet yönünde en ağır cezayı alacağının unutulmasın. Hangi deliğe, hangi ine, hangi mağaraya çöreklenirseniz çöreklenin, büyük Türk milletinin önünde hesap vereceksiniz. Destekçileri ve azmettirenler adalet önünde hesap vereceksiniz. Mehmet Selim Kiraz kardeşimizin ismi şimdiden yargımız için sembol isimlerden olmuştur” dedi. 

ERHAN YILMAZ - SELİM BAYRAKTAR - YUSUF MELİKOĞLU

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Çanakkale Bakan Bak: "Herkese, tüm dünyaya ’Çanakkale geçilmez’ efsanesini anlattılar, gösterdiler" Çanakkale Kara Savaşları’nın 109’uncu yıl dönümü anma törenleri kapsamında binlerce izci, 57’nci Alay Vefa Yürüyüşü gerçekleştirdi. Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak yaptığı açıklamada, "Herkese, tüm dünyaya ’Çanakkale geçilmez’ efsanesini anlattılar, gösterdiler." dedi. Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından ’57’nci Alay Vefa Yürüyüşü’ne katılanlar, ilk olarak Eceabat ilçesine bağlı Kocadere köyünde kamp kurdu. Yürüyüş öncesinde katılımcılara, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak tarafından tümü şehit düşen 57’nci Alay askerlerinin son yemeği, kırık buğday çorbası dağıtıldı. Sabah namazı kılındı Ardından, 109 yıl önce şehit düşen askerler gibi sabah namazı kılındı. Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir ve çok sayıda rütbeli askerin de yer aldığı katılımcılar, saat 06.00’yı gösterdiğinde harekete geçti. Atalarına yürüdüler Yarbay Mustafa Kemal’in 25 Nisan 1915 sabahı düşman çıkarmasını haber alınca, savaşların kahraman birliği 57’nci Alayı Conkbayırı’na gönderdiği ve "Size savaşmayı değil, ölmeyi emrediyorum" sözleriyle tarihe geçen o günkü tarihi yürüyüş, bir kez daha hayat buldu. Yaklaşık 6 kilometrelik yürüyüş, 1,5 saat sonra Conkbayırı’nda sona erdi. Yürüyüşe binlerce izci katıldı. Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak yaptığı açıklamada, "Amacımız bu ülke gençlerine Çanakkale destanını, Malazgirt zaferini, Dumlupınar, 30 Ağustos’taki, Sakarya’daki, 15 Temmuz’daki destanları unutturmamak, hatırlatmak. Bu toprakların ne kadar kıymetli olduğunu, bu vatan için binlerce şehidin verildiğini anlatmak ve bunları yaşamalarını sağlamak. Gençlerimiz o atmosferi görüyor, o zamanki o mücadelenin zorluklarını yaşananları hissediyor. Amaç bu toprakların gücünü, nasıl bir mücadele verildiğini anlatmak. Bakanlık olarak bunu sürekli gerçekleştiriyoruz. Aynı zamanda ülkenin dört bir yanından gençlerimizi Çanakkale gezileriyle buraya taşıyoruz. Geziyorlar, programlar yapıyoruz. Rehberler, tarihçiler buradaki destansı mücadeleyi anlatıyorlar. Bu topraklar kanla yoğrulmuş, destansı mücadele var, Gazi Mustafa Kemal Paşa ve silah arkadaşları o zaman mücadelede yer aldılar. Tüm dünya ve batı medeniyetine, emperyalizme karşı büyük mücadele ortaya konduğu, dünyanın en güçlü donanmaları, ordularını burada yendiler. Herkese, tüm dünyaya ’Çanakkale geçilmez’ efsanesini anlattılar, gösterdiler. Geçmişimizle tarihimizle gurur duyuyoruz" dedi.
Kütahya Kütahya’da silah ticareti operasyonu: 6 gözaltı Kütahya ve Afyonkarahisar’da kaçak silah ticareti yapanlara yönelik 7 adrese eşzamanlı düzenlenen operasyonda, 6 şüpheli gözaltına alındı. Kütahya İl Emniyet Müdürlüğü sorumluluk bölgesinde silah ticareti yapan şahısların tespitine yönelik Asayiş Şube ve İstihbarat Şube Müdürlükleri tarafından yapılan koordineli çalışma sonucu, Afyon’dan silah bulundurma ruhsatı ile birlikte yasal yoldan silah satın alan şahısların Kütahya’ya getirdikleri silahları sattıkları ve satışı gerçekleştirdikten sonra da hırsızlık süsü vererek çalındığı yönünde müracaatta bulundukları tespit edildi. E.D. (37), E.D. (39), Y.V. (32) ve B.M. (23) isimli şahıslar hakkında projeli teknik ve fiziki takip çalışması neticesinde yapılan ara yakalamada, toplam 66 adet çeşitli çaplarda tabanca fişeği ele geçirildi. Hakkında çalışma başlatılan 4 şüpheli şahsın 2 ayrı şahıs ile silah ticareti konusu ile ilgili olarak irtibatlı olduğu tespit edildi. Şüphelilerin yakalanması ve soruşturmaya konu başkaca suç unsurlarının ele geçirilmesi amacıyla Kütahya İl merkezinde 6 şüpheli şahsın yakalanması ve suç unsurlarının ele geçirilebilmesi için Kütahya il merkezinde 4 adres, jandarma sorumluluk bölgesi olan Siner Mahallesi’nde 3 adres olmak üzere toplamda 7 adreste yapılan eş zamanlı operasyon sonucu 6 şüpheli şahıs yakalandı. Yapılan arama neticesinde, 2 adet ruhsatsız tabanca, 5 adet av tüfeği, 127 adet tüfeği kartuşu, 13 adet çeşitli çaplarda tabanca fişeği ve 5 adet tabanca şarjörü ele geçirildi. Yakalanarak gözaltına alınan 6 şüpheli şahıs hakkında adli işlem başlatıldı.