GÜNDEM - 07 Nisan 2015 Salı 15:59

Selimiye Camii’ne çorapsız girilemeyecek

A
A
A
Selimiye Camii’ne çorapsız girilemeyecek

Osmanlı döneminin en önemli mimari yapılarından biri olan ve Mimar Sinan’ın ’Ustalık Eserim’ dediği tarihi Selimiye Camii’ne artık çorapsız girilmeyecek. Çorapsız ziyaretçilere ise ücretsiz çorap verilecek.

Türk-İslam mimarisinin en önemli eseri olan Selimiye’de insan sağlığının korunması ve caminin temiz tutulması amacıyla Edirne İl Müftülüğü önemli bir adım atarak, camiyi ziyaret etmek isteyen ve ayağında çorabı bulunmayan ziyaretçilere ücretsiz çorap dağıtımı yapacak.

“ÇORABI OLMAYAN ZİYARETÇİLERİMİZE MUTLAKA ÇORAP VERECEĞİZ”

Temizlik ve hijyen açısından tüm dünyada örnek olabilecek bir uygulama olabileceğini dile getiren Edirne İl Müftüsü Emrullah Üzüm, "İstedik ki halılarımız çok iyi temizleniyor ama çıplak ayakla da girilmesin. Yani çeşitli mantar hastalıklarından dolayı hijyen olması açısından dikkat edelim diye bundan sonraki uygulamamız yaz döneminde ayağında çorabı olmayan bir ziyaretçimiz varsa ya da ibadet içinde gelmiş olabilir mutlaka çorap vereceğiz kendilerine ve ücretsiz olacak. Bu da Selimiye Camii’nin bir farkı olacak" ifadelerini kullandı.

"TEK KULLANIMLIK BAŞÖRTÜ UYGULUYORUZ"

Edirne İl Müftüsü Emrullah Üzüm, Selimiye Camii’nin tüm dünyanın ilgisini çeken bir cami olduğunu hatırlatarak, "Ziyaret amacıyla seyahat edilen bir cami ve dolayısıyla estetik ve mimarisiyle bizi dünyada temsil ediyor. İslam mimarisinin zirvesi, dünyada Selimiye Cami üzerinde bir eser yok. Selimiye Camii, hem ziyaret hem de ibadet açısından özel olduğu için özel uygulamalar yapmaya başladık, çok da iyi gidiyor. Temizliği çok güzel, her gün temizleniyor ve halıları özel bir sistemle dezenfekte ediliyor. Tek kullanımlık başörtü uyguluyoruz. Bu çok önemli. Selimiye Camii’ne gelen hanımefendiler bir kere kullanacakları başörtülerini alıyorlar, onu kullanılmış sepetine atıyorlar ve yeni gelen ikinci defada hiç kullanılmamış başörtü alıyor. Böyle bir uygulamamız var" dedi.

"KISA ETEKLE GELEN KADIN ZİYARETÇİLERE TESETTÜR KIYAFETİ VERİYORUZ"

Müftü Üzüm, özellikle yaz aylarında kısa etek ya da şort gibi kıyafetlerle gelen kadın ziyaretçilere de tesettür elbiseleri verdiklerini belirterek, "Bu çeşit ziyaretçilerimiz, şüphesiz caminin girişindeki adaba uygun bir şekilde, cami adabına uygun bir şekilde girmeleri için hem tek kullanımlık başörtü veriyoruz. Hem de tesettür kıyafeti veriyoruz. Bu bütün dünyada da böyle uygulanıyor. Bu durum batı da böyledir. İbadethanelere girerken saygı içerisinde olmak için tesettür kıyafetleri giyiliyor" dedi.

Edirne İl Müftüsü Emrullah Üzüm, tarihi Selimiye Camii’nde yatsı namazından sonra kapanan kapıların, başlattıkları yeni uygulamayla beraber 24 saat açık kaldığını da sözlerine ekledi.

Tarihi Selimiye Camii’nde ibadet ve ziyaret için gelen birçok vatandaş da ‘çorap’ uygulamasının doğru ve yerinde bir uygulama olduğunu belirterek, hem temizlik ve hijyen hem de cami adabı açısından daha doğru ve güzel olacağını kaydetti.

KORAY USTABAŞI - ERGİN YILDIZ

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Balıkesir Bandırma’da kapalı yöntemle prostat ameliyatı Balıkesir’in Bandırma ilçesinde Bandırma Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tıp fakültesi kurulmasıyla birlikte üroloji kliniği güncel sağlık hizmetlerine devam ediyor. Bandırma Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tıp fakültesinin kurulması ve hastanenin eğitim ve araştırma hastanesi statüsüne geçmesiyle birlikte üroloji kliniği, en güncel sağlık hizmetlerini sunmaya devam ediyor. Daha önce açık cerrahi ile Bandırma’da çeşitli ilklere imza atan üroloji kliniği, bölgede önemli bir üroloji merkezi haline gelmeye devam ediyor. Son olarak, laparoskopik (kapalı yöntem ile) prostat kanseri ameliyatı başarılı bir şekilde gerçekleştirildi. Üroloji Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Aykut Başer, hastanenin Bandırma ve çevresine en güncel tedavi yöntemleriyle yüksek kalitede sağlık hizmeti sunduğunu belirterek laparoskopik cerrahi hakkında şunları söyledi: "Laparoskopik radikal prostatektomi, prostat kanseri tedavisinde sıkça kullanılan bir cerrahi yöntemdir. Bu yöntemde, cerrah küçük kesiler yaparak bir kamera ve cerrahi aletler aracılığıyla prostat bezini çıkarır. Laparoskopik cerrahi, geleneksel açık cerrahiye kıyasla daha az invazif bir yöntemdir, bu da daha az kan kaybı, daha az ağrı ve daha hızlı iyileşme süreci anlamına gelir. Laparoskopik radikal prostatektomi, prostat kanseri olan erkekler için etkili bir tedavi seçeneği olabilir. Ancak, her hasta için uygun olmayabilir ve tedavi seçenekleri, hastanın bireysel durumuna ve kanserin evresine bağlı olarak değişebilir. Bu nedenle, prostat kanseri teşhisi konmuş hastaların, hatta tüm ürolojik kanserlerinde dahil tedavi seçenekleri hakkında hastanemize başvurarak detaylı bir şekilde bilgi almaları önemlidir."