ÇEVRE - 26 Mart 2017 Pazar 00:18

Sezonun ilk kinoa ekimi Tekirdağ’da gerçekleştirildi

A
A
A
Sezonun ilk kinoa ekimi Tekirdağ’da gerçekleştirildi

Türkiye Kinoa Yetiştiricileri Derneği'nin (TUKİYED) organize ettiği, 2013'te BM tarafından yılın yiyeceği seçilen ve Astronot yiyeceği olarak bilinen kinoanın 2017'deki ilk ekimi Tekirdağ'da gerçekleştirildi.

AK Parti İstanbul Milletvekili ve TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop'un ailesine ait tarlalarda, kendisinin de katılımı ile sezonun ilk kinoa ekilişi yapıldı.

Etkinliğe, TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop’un yanısıra, Tekirdağ Gıda Tarım ve Hayancılık İl Müdürü Zekeriye Sarıkoca, Ak Parti Tekirdağ İl Başkanı Cüneyt Yüksel, TUKİYED Başkanı Can Temizel ve çeşitli illerden gelen çiftçiler katıldı.

"Birleşmiş Milletler 2013’te yılın yiyeceği ilan etmişti"

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop burada yaptığı konuşmada, “Çok verimli bir arazi, benim çocukluğumda burada rahatlıkla iki ürün alırdık. Sulama imkanları da var. Tabi bir standart oluşmuş bölgede, bir yıl buğday, bir yıl ayçiçeği ekiliyor genellikle. Biraz daha farklı ürünler, olabilir mi diye uzun zamandır konuşuyorduk arkadaşlarla da. Kinoayı birazda internetten ilk olarak gördüm, önce bir tadına baktık, yedik. Sonrada onunla ilgili ufak çaplı araştırmalar da yaptıktan sonra il müdürümüzle de görüşmüştük acaba burada mümkün olabilir mi diye. Tekirdağ sınırları içerisinde geçen sene ekildi. Birazda hem deneme olsun, hem de Tekirdağ’a tanıtılması içinde faydası olabilir diye düşündüğümüzde, en son TUKİYED ile temas kurduk. Burada araziyi gördük, ona göre de bir hazırlık, çalışma yapıldı. Şimdi ekim inşallah bu gün tamamlanmış olur. Arkasından da bekleyeceğiz, Allah iyi yağış, iyi iklim, imkan verdiğinde iyi bir mahsul alınmış olur. Ben hayırlı olmasını diliyorum. Kinoanın glüten noktasında özellikle, tabi çok tartışılan bir konu, glütensiz faydalıdır, değildir. Çölyak hastaları için glütensiz tabii faydalıdır ama, böyle bir hastalığı olmayanlar için de glütensiz beslenmenin daha doğru olacağı söyleniyor. Artık doktorların tabi net olarak söyleyeceği bir şey. Bir alternatif yiyecek olarak yaygınlaşmasında fayda var. Belki sadece Türkiye içinde değil, yurt dışına da ihracat yapılıyor. 2013’te Birleşmiş Milletler tarafından birazda tanıtımına destek olmak amacıyla muhtemelen, ama faydaları da ortada, yılın yiyeceği ilan etmişti. Ben hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.

“Çiftçimizi memnun eden bir ürün”

TUKİYED Başkanı Can Temizel ise etkinlikte yaptığı konuşmasında, “TUKİYED olarak bu gün burada 2017’nin ilk ekilişini gerçekleştiriyoruz. Kinoa, gelir getiren, çiftçimiz için yeni bir alternatif ürün. Türkiye genelide derneğimizi takip eden 7 bin 200 çiftçimiz bu gün yüksek gelirli bir ürün olarak bunu ekmek üzere. Çok yerde, 69 ilde, dünyada 204 ülke de bu ürünü yetiştirmeye çalışıyor. Bu gün burada, Tekirdağ’da ilk ekilişimizi gerçekleştireceğiz. Sayın başkanımda burada, kendisine ait tarlada bu ekimi yaparak start vermek istiyoruz. İnşallah hayırlı olur tüm çiftçilerimiz için. Kinoa, uygun şartlarda yetiştirildiği zaman dekarda 300 kilogram ürün veren, yine yüksek gelir derken, bizim erken sezonda, 6-7 liralardan, 8 liralardan satın alabildiğimiz. Sezon içerisinde yüksek verim olduğunda çiftçimizi memnun eden bir ürün. Yetiştirmesi kolay, buğday kadar kolay yetiştiriliyor, aynı ekipmanlarla yetiştiriliyor. Aşağı yukarı 4 ay içerisinde hasat alıyoruz. Uygun bahar yağmurlarını gördüğü taktirde verim artıyor. Her tür ortama sağlıklı bir şekilde adapte olan bir ürün kinoa, dolayısıyla yüksek bir verim bekliyoruz Trakya’da” dedi.

“NASA astronotlara yediriyor”

TUKİYED Başkanı Can Temizel, kinoanın çok sağlıklı bir yiyecek olduğunu anlatarak, “NASA astronotlara yediriyor bunu. Çünkü, içerisinde demir ve magnezyum oranı yüksek, yüksek lif barındıran, vitamin açısından zengin bir ürün. En önemli özelliği içerisinde glüten yok. Türkiye’de 2 milyonun üzerinde, glüten tüketemeyen çölyak hastası var, onların öncelikli tüketim ürünlerinden. Yine çocuk gelişiminde çok büyük katkıları olan bir ürün. Anne sütünde bulunan 4 tane amino asit içeriyor. Kinoayı popüler yapan en önemli özelliği sizi tok tutması, yemek yediğinizde kan şekerinizi baskılayan insülin salgılayan pankreasınız kinoa yediğinizde o kadar fazla salgılamaz. Dolayısıyla 4 saat acıkmazsınız bu da diyetlerin bir numarası olmasını sağlar” şeklinde konuştu.

“Yurt dışına ihraç malı olarak değerlendiriyoruz”

Can Temizel, TUKİYED’in bünyesinde bir çok çiftçi ve tüccarın bulunduğunu aktararak konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Derneğimiz bünyesinde sadece çiftçilerimiz yok, aslında bir çiftçi derneği TUKİYED, 8 adet tüccar bulunuyor bünyemizde. Bunlardan 6 tanesi Türkiye içerisinde, 2 tanesi yurt dışından. Biz ürünleri dernek olarak pazarda satın alıp veya tüccarlarımız üzerinden satın alınmasını sağlayıp yurt dışına ihraç malı olarak değerlendiriyoruz. İç pazarda da tüketimi artan bir ürün, geçtiğimiz sene sadece 9 ithalatçı varken bu sene 19 ithalatçı var sektörde. Bu da ürüne olan ilgiyi gösteriyor. Her geçen gün sağlıklı beslenme üzerine insanlarımızın alışkanlığı gelişiyor. Çocuklarımızın gelişimi içinde önemli olduğu için tüketilen bir ürün kinoa. Bizde yetiştiriciliğinin gelişmesi için elimizden geleni yapıyoruz.”
Konuşmaların ardından, TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop, traktöre binerek ilk kinoa ekimini gerçekleştirdi. Daha sonra etkinliğe katılanlara kinoa ile hazırlanmış yiyecekler ikram edildi. 

Halil Dağ - Yakup Güler

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Manisa Salihli’ye 92 milyonluk dev içme suyu projesi Manisa Su ve Kanalizasyon İdaresi (MASKİ) Genel Müdürlüğü tarafından Bahçecik Doğal Kaynak Suyunu daha sağlıklı ve yüksek verimde Salihli ilçe merkezine taşımak amacıyla döşenecek olan 92 milyon TL yatırım bedelli 7 kilometrelik çelik isale hattında çalışmalar başladı. MASKİ Genel Müdürlüğü, Bahçecik Doğal Kaynak Suyunu daha sağlıklı ve yüksek verimde Salihli ilçe merkezine taşımak için 1980’li yıllarda döşenen mevcut hattın yerine 92 Milyon TL yatırım bedeli ile 7 kilometrelik yeni isale hattı döşeyecek. Salihli Belediye Başkanı Zeki Kayda ve MASKİ Genel Müdürü Burak Aslay’ın katılımıyla projede ilk kazma vuruldu. Düzenlenen programa Zeki Kayda ve Burak Aslay’ın yanı sıra, MASKİ Genel Müdür Yardımcısı Erman Aydınyer, Yatırım ve İnşaat Dairesi Başkanı Hilmi Serkan Emir, Büyükşehir Belediyesi Salihli Muhtarlık İşleri Şube Müdürü Mustafa Gün, MASKİ İlçe Şefi Ramazan Tuğrul Kacar, MHP İlçe Başkanı Halil Tüfek, Kadın Kolları, AK Parti İlçe Başkanı Osman Aksoy, şube müdürleri ve yetkili personel katıldı. Yatırım ve İnşaat Dairesi Başkanı Hilmi Serkan Emir, proje ile ilgili detaylı bilgi verdi. Bozdağ’ın, Allahdiyen’in, Bahçecik’in kaynak sularının Salihli’ye taşınması projesini önemsediklerini belirten Salihli Belediye Başkanı Zeki Kayda, projenin hayırlı olması temennisinde bulundu. Başkan Kayda proje ile Salihli’nin kaynak suyuna kavuşacağı müjdesini verdi. “2016 yılında başlayan süreç 92 milyon TL’lik yatırımla başlıyor” MASKİ Genel Müdürü Burak Aslay, “Salihli Bahçecik kaynakları ilçemiz için büyük önem arz ediyor. İlçemizin üçte birine yakın kısmına bu kaynaktan su veriyoruz. 50 yıl önce yapılmış olan bu içme suyu isale hattı 3 ayrı noktadan pvc borularla geliyordu. Zamanla büyüyen ve gelişen Salihlimizin de su ihtiyacını karşılayamıyordu. Bu süreç kısa bir süreç değil. 2016 yılında başlayan bir süreçten bahsediyoruz. Hidrojeolojik etütlerle, ölçümlerle Devlet Su İşlerine (DSİ) projelerimizi sunduk. İncelendi, kaynaklarımızın tahsisi yapıldı. Projelendirme çalışmalarının arkasından da Orman Genel Müdürlüğü ve ilgili Bakanlıklarımızdan izinleri alındı. Sonunda da 22 milyon TL’lik bir bedelle boruları alındı. İşçilik ihalesi ayrı yapıldı. Toplamda 92 milyon TL’lik bir yatırım. Allah nasip ederse 6 aylık bir süremiz var. Çalışmanın içerisinde 500 ve 1000 tonluk depolarımız var. Uzun bir sürecin sonunda Bozdağlardan taşıyacağımız su ile Salihli ilçe merkezimizin tamamına Bahçecik kaynaklarımızın suyunu vermeyi hedefliyoruz. Manisa Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Cengiz Ergün’ün sizlere selamlarını ve sevgilerini iletiyorum. Salihlimize 31 kilometre yağmur suyu yaparak, ilçenin büyük sorununu da çözdük. İlçemize birçok yatırımı kazandırdık. Büyük bir yatırımı da yine başlatmış olduk. Allah kazasız belasız bitirip, Salihli ilçemize bu suyu ulaştırmayı nasip etsin. Hayırlı uğurlu olsun” dedi.
Çanakkale Türkiye’nin ilk müze dergisi, Troy Museum Journal yayın hayatına başladı Çanakkale’de, 5 bin 600 yıllık geçmişe sahip Troya Ören Yeri’nden çıkan eserlerin sergilendiği Troya Müzesinde, Türkiye’nin ilk müze dergisi, Mart 2024’te Troy Museum Journal yayın hayatına başladı. Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü olurlarıyla Troya Müzesi tarafından DergiPark bünyesinde kurulan Troy Museum Journal (Troya Müzesi Dergisi) yayın hayatına başladı. Hakemli bir dergi olarak yılda iki sayı yayınlanacak olan Troy Museum Journal’ın ilk sayısı 18 Mart’ta çıktı. Troy Museum Journal, Müzecilik, Arkeoloji, Tarih, Sanat Tarihi, Etnografya, Sosyoloji, Coğrafya, Edebiyat Tarihi, Felsefe Tarihi ve Kültürel Çalışmalar gibi alanlarda bilimsel araştırma ölçütlerine ve etik kurallara uygun bir şekilde yazılmış bilimsel makaleler, araştırma inceleme makaleleri, derleme yazıları gibi çalışmaları yayınlamayı ve araştırmacılar ile paylaşmayı amaçlanıyor. Derginin genel çerçevesinde Müzecilik, Arkeoloji, Tarih, Sanat Tarihi, Etnografya belirlemekle birlikte bunlarla ilişkili Sosyoloji, Coğrafya, Edebiyat Tarihi, Felsefe Tarihi ve Kültürel Çalışmalara kuramsal ve yöntemsel yaklaşımları içeren makalelere de açık olacak. Troy Museum Journal (Troya Müzesi Dergisi) hakkında müzede bilgilendirmelerde bulunan Troya Müze Müdürü Rıdvan Gölcük, “Bir süre önce Troya Müzesi’nin bir dergi çıkaracağına duyurmuştuk. Nihayet 18 Mart Günü Troy Museum Journal Dergisini, Dergi Park’ta yayın hayatına başlattık. Troy Museum Journal Dergisi, Dergi Parkta yer alan platformda bir müze adına çıkartılmış ilk ve tek dergi. Derginin ilk sayısı Mart ayında yayın hayatına girmiş oldu. İkinci sayısı ise Eylül ayında yayınlanacak. Böylece her yıl, yıl da iki sayı olarak yayınlanacak. Şu anda TR dizin sitesinde dergi taranır ve ulaşılabilir durumda ve yakın sürede de uluslararası platformlarda taranmayı hedefliyoruz. İlk sayısında yaklaşık toplam da beş makaleyle yayın hayatına başladı. Beş makalenin büyük bir kısmı Troya Müzesi ve bölge ile alakalı, bunlardan bir tanesi Troya Müzesindeki Helenistik Dönem ağırlık koleksiyonunu çalışan bir makale oldu. Bir başka makale de Lampsakoslu bir vatandaşa ait bir onurlandırma kitabe ilk kez duyurulmuş oldu. Bir başka makale de Tevfikiye köyünde ilk defa ortaya çıkan Troya’daki kaynak mağarasının bir benzeri olan bir yapay su mağarası ilk defa tanıtılmış olduğu. Böylece Troya Müzesi bir müze olmanın dışında bir enstitü gibi çalışmaya da devam ediyor olacak” dedi.