SAĞLIK - 29 Ağustos 2014 Cuma 09:19

Sıcak çocuklarda ishal ve zehirlenmelere yol açıyor

A
A
A
Sıcak çocuklarda ishal ve zehirlenmelere yol açıyor

Yazın aşırı sıcaklarda sokaklarda, deniz kenarında ve havuzda çok fazla vakit geçiren çocukların ishal ve besin zehirlenmesi tehlikesiyle karlı karşıya olduğu belirtildi.

Kış boyunca evde kalmak zorunda kalan çocukların yaz tatiliyle birlikte kendilerini sokağa attığına işaret eden uzmanlar, sıcak havalarda açık alanlarda çok vakit geçiren çocukların ciddi bir tehlike ile karşı karşıya kaldığına belirterek, “Sıcak havaların gelmesi ile beraber çocuklar parkta, bahçede, denizde, havuzda daha çok zaman geçirebildikleri ve oynayabildikleri için sosyal hayatları açısından son derece olumlu bir dönemdir. Ayrıca güneşin etkisi ile vücuttan D vitamini sentezi de artmaktadır. Ancak sıcak havalar bu olumlu yanlarının yanında bazı sorunlar da getirebilmektedir. Özellikle yoğun güneşle beraber ortaya çıkabilecek güneş yanıkları ve sıcak çarpması, ısı artışına bağlı olarak vücutta artan terleme ile gelişen su ve mineral kaybı, ciltte sıcağa bağlı gelişen döküntüler (isilik), ishaller ve besin zehirlenmesi sıcağa bağlı gelişebilecek sorunlar arasındadır” uyarısında bulunuyor.

Sıcak havanın çocuklarda tetiklediği bazı hastalıklar hakkında da bilgiler veren uzmanlar, anne babalara şu tavsiyelerde bulundu: “Yaz aylarında ishaller ve besin zehirlenmeleri daha sık görülmektedir. Sıcak etkisi ile beraber dış ortamda daha fazla zaman geçirildiği için ve de sinek, kene, böcek gibi canlılar sıcak hava koşullarında arttığı için ısırık ve sokma vakaları da artmaktadır. Güneşle temasın artması sunucu güneş yanıkları ve sıcak çarpmaları, ısıya bağlı terlemelerin artması ve ter kanallarının tıkanması sonucu isilik gelişebilmektedir. Özellikle havuz ve deniz suları kirli ise havuza girme ile beraber ishal, hepatit A ve E, göz, kulak, deri enfeksiyonlarının gelişme riski de belirmektedir, ancak havuz suyu daha durgun olduğu için mikropların bulunma ihtimali daha fazladır, denize veya havuza girildiğinde suyun yutulmaması ishal ve hepatit riskini azaltabilmektedir. Sıcak havaların bahar aylarıyla beraber gelmesi polenlerin ortaya çıkmasına neden olarak, allerjik hastalığı olan çocuklarda astım krizi ve saman nezlesi riskini de arttırmaktadır” 

MEHMET BARLAS
AYDIN 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Mersin Kendi ekipmanlarını kendileri tamir ederek maliyeti azaltıyorlar Mersin Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığının ilaçlama çalışmalarında kullanılan ekipmanların bakım ve onarımı belediyede görevli ustalar tarafından yapılarak maliyetler azaltılıyor. Makine İkmal Sahası’ndaki İlaçlama Bakım ve Onarım Atölyesi’nde çalışan makine ustası Cafer Güzel, ilaçlamada kullanılan ULV, mist blower, termal fog, atomizer ve holder gibi ekipmanların bakım ve onarımını yapıyor. Bu sayede ekipmanların kullanım ömrü uzatılırken, kullanım ömrünü tamamlayan ekipmanlar da değerlendiriliyor. Atölyenin dolabına kaldırılan ekipmanların en küçük parçaları bile farklı makinelerde yeniden kullanılarak, adeta geri dönüşüm sağlanıyor. Böylece maliyetler en aza indirilerek, yeni ekipman ya da parça için harcanacak bütçe belediyenin kasasında kalıyor. Güzel: "Bir vidamızı bile çöpe atmıyoruz" Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı’nda görevli makine ustası Cafer Güzel, 12 ay boyunca atölyede tamirat yaptıklarını belirtti. Atölyede ilaçlama çalışmasında kullanılan bütün ekipmanları tamir ettiklerini ifade eden Güzel, "Yıl boyunca ilaçlama çalışmamız olduğu için makinelerimiz sık sık arıza yapıyor. Dışarıda bakım, onarım ve yenileme maliyetli olduğundan bunları kendimiz yapmaya çalışıyoruz. Böylelikle maliyeti en aza indiriyoruz" dedi. Kullanım ömrünü tamamlamış ekipmanların parçalarını da diğer makinelerde değerlendirdiklerini dile getiren Güzel, "Miadını doldurmuş makinelerimizi atmıyor, komple parçalıyoruz. Motorunu, pompasını, ilaç tankını, kısacası bir cihazın A’dan Z’ye her bölümünü değerlendiriyoruz. Bir vidamızı bile çöpe atmıyoruz" ifadelerine yer verdi.