GÜNDEM - 02 Temmuz 2012 Pazartesi 16:09

Şikede 49 isme ceza, 43 kişiye beraat

A
A
A
Şikede 49 isme ceza, 43 kişiye beraat

Futbolda şike iddialarına ilişkin davada kararını açıklayan mahkeme, Beşiktaşlı eski yönetici Serdal Adalı ve eski teknik direktör Tayfur Havutçu’ya 1 yıl 3 ay hapis cezası verdi. Mahkeme kararında 49 isim hakkında hapis cezası verirken, 43 isim hakkında ise beraat kararı verdi.

YUSUF MELİKOĞLU
İSTANBUL

Futbolcu Emmanuel Emenike’nin yargılama aşamasında ifadesi alınamadığından dosyasını ayıran mahkeme, ceza verdiği sanıklar hakkında spor kulüplerinin, federasyonların, bünyesinde sportif faaliyet icra eden tüzel kişilerin yönetim ve denetim organlarında görev yapmaktan yasaklanmasına da karar verildi. Yine ceza alan tüm sanıklar 6222 sayılı Kanun’un 18. maddesi uyarınca güvenlik tedbiri olarak spor müsabakalarını seyirden de yasaklandı. Seyir yasağı hakkındaki kararın, verilen nihai karar kesinleştiğinde gereği için bir örneğinin Emniyet Genel Müdürlüğü’ne gönderilmesine hükmedildi.

Beşiktaşlı eski yönetici Serdal Adalı Türkiye Kupası’nda 11 Mayıs 2011’de oynanan BJK-İBB maçında şike yapmak suçundan 1 yıl 3 ay hapis ve 250 bin TL adli para cezası ile cezalandırılırken, Beşiktaş’ın eski Teknik Direktörü Tayfur Havutçu ise Türkiye Kupası’nda 11 Mayıs 2011’de oynanan BJK-İBB maçında şike yapmak suçundan 1 yıl 3 ay hapis ve 100 bin TL para cezası ile cezalandırıldı. Sanıklardan Bülent Uygun’un “Türkiye Profesyonel Süper Ligi’nde spor müsabakalarının sonucunu şike ve teşvik pirimi ile etkilemek amacıyla Aziz Yıldırım liderliğinde kurulan örgüte üye olmak” suçundan beraatine karar verildi. Uygun’un 9 Nisan 2011’de oynanan Eskişehir-FB maçında şike suçundan beraatine hükmeden mahkeme, Uygun’u 22 Nisan 2011’de oynanan Eskişehir-Trabzon maçının sonucunu etkilemek amacıyla teşvik suçunu işlemek suçundan toplamda 11 ay 7 gün hapis ve 125 bin TL adli para cezası ile cezalandırdı.

Futbolcu Gökçek Vederson’un 17 Nisan 2011’de oynanan Trabzon-Bursa maçının sonucunu etkilemek için teşvik suçunu işlediğini belirten mahkeme, Vederson’u 5 ay hapis ve 30 bin 320 TL adli para cezası ile cezalandıran mahkeme, TFF eski Başkan Vekili Göksel Gümüşdağ hakkında Aziz Yıldırım liderliğindeki suç örgütüne yardım etmek ve 1 Mayıs 2011’de oynanan FB-İBB maçında şike yapmak suçundan “yeterli ve her türlü şüpheden uzak kesin ve inandırıcı kanıtlara ulaşılamadığı ve bu suçların sanık tarafından işlendiğinin sabit olmaması” nedeniyle beraat kararı verdi.

Futbolcu Mehmet Yıldız, 22 Mayıs 2011’de oynanan Sivasspor-FB maçının sonucunu etkilemek için şike yapmak suçundan 1 yıl 3 ay hapis ve 66 bin 640 TL adli para cezası ile cezalandırıldı. Futbolcu İbrahim Akın, Süper Lig’de 1 Mayıs 2011’de oynanan FB-İBB, 15 Mayıs 2011’de oynanan TS-İBB ile Türkiye Kupası finalinde oynanan BJK-İBB maçlarında şike yapmak suçundan 1 yıl 6 ay 22 gün hapis ve 83 bin 320 TL adli para cezası ile cezalandırıldı.

Futbolcu İskender Alın’ın Süper Lig’de 15 Mayıs 2011’de oynanan TS-İBB ve Türkiye Kupası finalinde 11 Mayıs 2011’de oynanan BJK-İBB maçlarında şike yapmak suçundan 1 yıl 15 gün hapis ve 83 bin 320 TL adli para cezası ile cezalandırılmasına karar verildi.

Kaleci Korcan Çelikay’ın 22 Mayıs 2011’de oynanan Sivasspor-FB maçının sonucunu etkilemek için şike yapmak suçundan 1 yıl 3 ay hapis ve 100 bin TL para cezası ile cezalandırılmasına karar verildi.

Mahkeme, futbolcu Sercan Yıldırım’ın 17 Nisan 2011’de oynanan TS-Bursa maçının sonucunu etkilemek amacıyla teşvik suretiyle şike suçundan, futbolcu Sezer Öztürk’ün 24 Nisan 2011’de oynanan Eskişehir-TS maçında teşvik suçundan“suçtan cezalandırılmasına yeter her türlü şüpheden uzak kesin ve inandırıcı kanıtlara ulaşılamadığı” gerekçesiyle beraatlerine karar verdi.

Eski futbolcu Ümit Karan’ın 22 Nisan 2011’deki Eskişehir-TS maçında teşvik suçundan 7 ay 15 gün hapis ve 66 bin 640 TL hapisle cezalandırılmasına karar verildi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Polisin alkollü sürücü ile imtihanı: Üfleme eğitimi verilen kadın 44. seferde başardı Aksaray-Konya Karayolunda jandarmanın "dur" ihtarına uymayarak kaçan kadın sürücü, jandarma ve emniyeti alarma geçirdi. 53 kilometre kaçan kadın sürücü E-90 Karayolunda kovalamaca sonucu yakalandı. Alkolmetreye üflermiş gibi yapıp üflemeyen ve 3 alkolmetre değiştirerek kadına üfleme eğitimi veren polis, üfletme imtihanına girdiği kadın sürücünün 44. üflemesinde promilini alabildi. 0.97 promil alkollü çıkan kadın sürücüye ceza kesilerek ehliyetine el konuldu. Olay Aksaray - Konya Karayolu Eşmekaya Kavşağı’nda yaşandı. Edinilen bilgiye göre, Aksaray Konya Karayolunda yol kontrolü yapan İl Jandarma Komutanlığı ekipleri durumundan şüphelendikleri kadın sürücünün kullandığı 68 AAN 849 plakalı otomobile ‘dur’ ihtarında bulundu. İhtara uymayan kadın sürücü hızla denetim noktasından kaçtı. Aksaray istikametine kaçan kadın sürücünün plakası jandarma ekipleri tarafından hem jandarma hem de emniyet haber merkezine bildirildi. Bunun üzerine jandarma ve polis ekipleri karayolu ve aracın geldiği istikamete yönelik adeta bölgeyi abluka altına aldı. Jandarma ekipleriyle kısa süre kovalamacaya giren kadın sürücü 53 kilometre kaçtıktan sonra şehir merkezi girişinde polis ekiplerinin de "dur" ihtarına uymadı. Ekiplerin kaza riskine karşı kontrollü bir şekilde takip ettiği kadın sürücü çok gidemeden Tacin Mahallesi E-90 Karayolu üzerinde yakalandı. 44. üflemesinde pes eden kadın sürücü 0.97 promil alkollü çıktı Durdurulduktan sonra araçtan indirilen ve isminin Gülten Nas Y. (49) olduğu belirlenen kadın sürücü rahat tavır ve hareketleriyle dikkat çekti. Ehliyet ve ruhsat kontrolünden geçirilen kadın sürücüye alkol kontrolü yapmak isteyen polis memurlarının üfleme eğitimi ile imtihanı burada başladı. Alkol kontrolünden geçirilmek istenen kadına polis memurlarınca alkolmetre üfletilmek istendi. Alkolmetreyi üflemeye çalışan kadın üflermiş gibi yapıp üflemekten çekinirken, polis memurları kadına adeta üfleme eğitimi verdi. Bir polis memuru ağzıyla kadına üflemeyi gösterirken, bir değir polis memuru da elindeki üfleme çubuğunun poşetiyle üflemeyi anlattı. Eğitimin ardından polis memurlarının üfletme imtihanı başladı. Kadına defalarca alkolmetreyi üfletmeye çalışan polis memurları kadının üflemeyip üflüyormuş gibi göstermesiyle büyük bir sınav verdi. Alkolmetreye de güvenmeyen kadın sürücüye 3 farklı alkolmetre üfletildi. Zaman zaman su içen ve dinlenmeye geçen kadın sürücü 1 saat boyunca polis memurlarına ecel teri döktürdü. 43 kez alkolmetreyi üflemeyerek kandırmaya çalışan kadın sürücü 44. üflemesinde pes ederek normal bir şekilde üfledi. Üflemenin ardından kadının 0.97 promil alkollü olduğu belirlendi. Polis ve kadın arasındaki yaşanan ilginç diyaloglar ise anbean kameralara yansıdı. Alkollü araç kullanmaktan 6 bin 439 TL para cezası kesilen kadın sürücünün ehliyetine de 6 ay süreyle el konuldu. Araç ise olay yerine çağırılan bir yakınına teslim edildi.