EĞİTİM - 17 Haziran 2016 Cuma 11:13

Sınav öncesi yapılması ve yapılmaması gerekenler

A
A
A
Sınav öncesi yapılması ve yapılmaması gerekenler

Psikoterapist/Aile,Çift Ve Evlilik Terapisti Uzman Psikolog Naciye Tokaç, sınav öncesi yapılması gerekenler konusunda uyardı.

Sınava hazırlanan öğrencinin sınavın yaklaşmasıyla birlikte kaygı belirtilerinde artış olacağını dile getiren Uzman Psikolog Naciye Tokaç, “Son haftaya kadar kaygısının olmadığını belirten öğrencilerde bile kaygı düzeyinde artış görülmektedir. Ders çalışmak istememe, huzursuzluk, endişe, güvensizlik, sosyalleşme de azalma, aileden kaçınma, unutkanlık, dikkat sorunları, konsantre olamama ve çarpıntı, mide bulantısı gibi kaygının fiziksel belirtilerinde artış olmaktadır. Bu durum bireyin kendisine olan güvenini düşürmekte ve yapamayacağım duygusunu daha da artmaktadır. Unutmamalısınız ki; son haftaki performansınız değildir her şeyi belirleyen. Bu güne kadar aylarca, günlerce çalıştınız. Daha önceki öğrendikleriniz uzun süreli hafızanıza yerleşti ve sınav anında önünüze sorular geldikçe hepsi teker teker bellekten çağrılacak” dedi.
Ülkemizde üniversiteye sınavla girildiğini ve bu gerçeği neden sınav var gibi bir tartışma ile değiştirilemeyeceğini söyleyen Uzman Psikolog Naciye Tokaç, “Bu nedenle sınav olgusunu tartışmak yerine bu durumu kabul edip, sorumluluk alarak sınav için çalışma düzeninin oluşturulması önemlidir. Eğer sınav haftasına kadar düzenli, yeterli, gerekli çalışmayı sağlayabilmişseniz sınav haftasında gösterilecek ekstra çabanın anlamsız olduğunu da biliyorsunuzdur. Sınav haftasında daha fazla çalışmaya çalışılmamalı, tekrarlar yapılmalı, denemeler çözülmeli ve eğitim rehberlerinin söylediklerine uygun davranılmalıdır.

OLUMLU VE OLUMSUZ TELKİNLERDEN UZAK DURULMALI

Çocuğa “başaramayacaksın, yapamayacaksın, sen bu sınavı kazanamayacaksın, doğru düzgün çalışmadın” demek ne kadar doğru değilse; “başaracaksın, ben sana inanıyorum, sen yapamazsan kimse yapamaz, sen bu sınavı kazanacaksın” demek de o kadar yanlıştır. Çünkü olumsuz telkinler çalışma motivasyonunu ve öğrencinin kendisine inancını zedelerken; aşırı olumlu telkinler ise; kendisinden beklentinin gerekli olandan fazla olmasına ve beklentiyi karşılayamadığında kazanamayacağına dair kaygısının artmasına neden olur. Bu sözler olumlu telkin kılığına girmiş olumsuz telkinlerdir. Özellikle de sınava birkaç gün kala sarfedildiğinde kaygı ile baş edilmesini oldukça güçleştirecektir. Ailelerin bu sözler yerine sadece öğrenciyi dinlemeleri ve onun kendisini ifade etmesine izin vermeleri yeterli olacaktır” diye konuştu.
Sınavın son haftasında sınava ilişkin kaygının en yüksek olduğu zamanlar olduğu düşünüldüğünde meslek hedeflerinin konuşulması, sınavda kaç puan alınacağının hesaplanmasının sınava günler kala anlamsız olacağını dile getiren Uzman Psikolog Naciye Tokaç, “Bu nedenle sınav haftasında bu gibi düşünceleri ertelemek, sınav sonrasına bırakmak en doğrusu olacaktır. Sizin düşünmeniz gereken, şuan için önünüzdeki sınavda çözeceğiniz sorulardır.

Sınav günü yaklaştıkça sınav; öğrenci için her zamankinden daha anlamlı hale gelir ve mutlaka kazanması gerektiğini düşünür. Genellikle bu gibi sınavlar kişi için yaşamdaki bir dönüm noktası olarak düşünülür ve sanki başka seçeneği yok olarak düşünürler. Bu nedenle sınavlar mutlaka kazanılmalıdır. Ancak unutulmamalıdır ki; bu sınavları kazanmış ve istediği bölümleri okumuş birçok kişi hayatın aslında düşündükleri gibi olmadığını sonradan fark etmişlerdir. Ya işlerini hiç yapamamakta yada mutsuzlukla yapmaktadır. Unutulmaması gereken hayattan kendisi için iyi şeyler sunmasını dilemek ve iyi şeylere sahip olmak için sadece çabalamaktır. Bu sınav sadece bunlardan birisidir.''

''SINAV YERİNİN GÖRÜLMESİ BELİRSİZLİĞİ AZALTIR''

Sınava günler kala; sınav anındaki kaygıyı azaltabilecek yapılması gerekenlerden birisinin de sınava girilecek okulun görülüp gezilmesi olduğunu söyleyen Tokaç, '' İnsanı en rahatsız eden duygulardan biri belirsizliktir. Sizin içinde sınavda karşınıza ne çıkacağını bilmemek belirsizlik yaratıyor. Bu nedenle sınava girilecek okulun görülmesi, gezilmesi biraz da olsa belirsizliği ortadan kaldıracaktır.
Evet önünüzde önemli bir sınav var ve bundan sonraki yaşamınızı hangi işi yapıyor olarak geçireceğinizle ilgili bir sınav bu. Ancak siz zaten aylardır bu sınav için çalışıyorsunuz ve öğrendiklerinizi sınavda ortaya koyabilirsiniz. Bugüne kadar birçok sınav deneyiminiz oldu ve siz artık tecrübelisiniz. Sadece kendinize inanın, rahatlayın ve gülümsemeyi ihmal etmeyin.” şeklinde konuştu. 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzurum Erzurum’da çocuklar için kütüphane kurdular Erzurum Teknik Üniversitesi öğrencileri, Dumlu İlkokulu’nda kütüphane kurarak çocukların eğitimine katkı sağladılar. Erzurum Teknik Üniversitesi’nde “Gönüllülük Çalışmalar”ı dersi kapsamında harekete geçen öğrenciler, 23 Nisan Çocuk Bayramı’nda çocuklarla bir araya gelerek coşkulu bir etkinlik düzenledi. Erzurum Teknik Üniversitesi öğrencileri, 23 Nisan öncesinde binlerce kitap toplayarak şehir merkezine 20 km uzaklıktaki Dumlu İlkokulu’na kütüphane kurdu. Ardından, çocuklara hediyeler dağıttılar ve müzik eşliğinde eğlenceli oyunlar oynadılar. Mini bir bayram havasında geçen etkinliğe çocuklar da yoğun ilgi gösterdi. Etkinliğin koordinatörü ve Gönüllülük Çalışmaları dersi Eğitmeni Doç. Dr. Sevinç Namlı, öğrencilerini bu gurur verici iş için tebrik ederek, gönüllülük ruhunu yaşatmanın önemine vurgu yaptı. Ramazan Bayramı’nda 300 çocuğu giydirmenin yanı sıra, 23 Nisan’da da böylesine anlamlı bir etkinlik düzenlemenin mutluluğunu paylaştıklarını belirten Doç. Dr. Sevinç Namlı , "Gönüllülük dersini teorik olarak ben ne kadar anlatsam da, gençler bir çocuğun kalbine dokundukları zaman gönüllülüğün gerçek anlamını anlayabiliyorlar. Bu anlamda yaptığımız etkinliklerin ne kadar başarılı olduğunu çocukların ve gençlerin gözlerinden anlayabiliyoruz. Günlerce uğraştığımız etkinliklerin yorgunluğunu o gözlerdeki mutlulukla unutuveriyoruz" şeklinde ifade etti. Etkinliğe katılan Gençlik Lideri Ahmet Efe ise şimdiye kadar binlerce çocuğun yüzünde tebessüm oluşturdukları için öncelikle üniversite öğrencisi gönüllülere, ardından Erzurum Teknik Üniversitesi ve Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’ne teşekkür ederken, “Gençlerin gönüllü olduktan sonra kişisel gelişimlerinde kayda değer ilerlemeler sağladığını gördüklerini belirterek, insan olmak demek gönüllü olmak demektir. Kalp herkeste var ama gönül herkeste yok. O yüzden gönlü güzel gençlerimizle ulaşabildiğimiz kadar yüzlerde tebessüm olmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.
Tokat Tokat’ta depremden etkilenen çocuklar sandallarla gezdirildi Tokat Belediyesi, Sulusaray depreminin izlerini silmek ve çocukların moralini yükseltmek amacıyla harekete geçti. Bu kapsamda, Sulusaray, Yeşilyurt ve Artova ilçelerinde eğitim gören öğrenciler, kent merkezinde özel bir etkinlikle karşılandı. Tokat Belediyesi, Sulusaray depreminin etkilediği çocukların moral ve motivasyonunu artırmak amacıyla Sulusaray, Yeşilyurt ve Artova ilçelerinde eğitim gören öğrencileri kent merkezinde ağırladı. Öğrencileri bayraklarla karşılayan Belediye Başkanı Mehmet Kemal Yazıcıoğlu, birlikte hatıra fotoğrafı çektirdi. Ardından öğrenciler sandallarla Yeşilırmak gezisi yaptı. "Herkes çok neşeli" Başkan Yazıcıoğlu, herkesin 23 Nisan dolayısıyla neşeli olduğunu ifade ederek, "Bu depremden dolayı biraz tedirgin olduk. Özellikle Sulusaray, Yeşilyurt ve birçok ilçe ile beldede bu depremi yaşadık. Bugün 23 Nisan, herkes çok neşeli. Biz de Tokat Belediyesi olarak bu genç arkadaşlarımızı burada ağırlamanın mutluluğu içerisindeyiz. Hem bu depremin psikolojisinden kurtulmak hem de bayramı coşkuyla yaşamak adına böyle bir organizasyon yaptık. Onlar da bizi kırmadılar, teşrif ettiler. Çok teşekkür ediyorum arkadaşlara. Bugün ulu önderimizin aslında en anlamlı kıldığı bayramlardan biri. Gençlere bu ülkeyi emanet etti. Yarın bir gün sizler de belki Tokat’ta idareci olacaksınız. Türkiye’nin birçok yerinde görev yapacaksınız. Hepiniz başarılı olacaksınız. Bu bir başlangıç. Öncelikle geldiğiniz için tekrardan çok teşekkür ediyorum. İyi ki varsınız arkadaşlar. Bayramınız mübarek olsun. Kutlu olsun. Teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.
Muğla Başkan Aras 23 Nisan’da koltuğu çocuklara devretti 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Muğla’da büyük bir coşku ile kutlandı. 23 Nisan kutlamaları Muğla Büyükşehir Belediyesi Senfoni Orkestrası’nın konseri “Maestro Show” ile 22 Nisan Pazartesi günü başladı. Kutlamalar 23 Nisan Salı günü Kışla Parkı’nda Çocuk Şenliği ile devam etti. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları 25 Nisan’da Masal Sandığı Çocuk Tiyatro Oyunu, Çocuk Kütüphanesi’nde “23 Nisan’da Atatürk ve Çocuklar” etkinliği, 26 Nisan’da yazar Özge Altınok Lokmanhekim söyleşi ve imza günü ile sona erecek. 23 Nisan’da Başkanlık makamı çocuklara açıldı 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras çocukları Başkanlık makamında ağırladı. Büyükşehir Belediye Başkanlığı makamı 23 Nisan’da çocukların oldu. Yenice İlköğretim Okulu 2.sınıf öğrencisi Ziya Alabaz bu anlamlı günde Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras’tan başkanlık makamını devraldı ve Büyükşehir Belediye Başkanı oldu. Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras tüm dünya çocuklarına armağan edilen 23 Nisan’ı Muğla’da büyük bir coşkuyla kutladıklarını söyledi ve bugünü çocuklara armağan eden Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Ulu Önder Atatürk’ü saygı ve özlemle andı. Başkan Aras; “23 Nisan’ı bayramın sahibi çocuklarımızla doyasıya kutladık” Ahmet Aras; “Bundan 104 yıl önce Türk Milleti Atatürk önderliğinde cephede kazandığı zaferi demokrasi ile taçlandırarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni kurdu. Türk Milleti’nin tam bağımsızlığını kazandığı, egemenliğin kayıtsız şartsız milletin olduğu bugünü Atatürk tüm dünya çocuklarına bayram olarak armağan etti. Bu özel günü Muğlamızda bayramın sahibi çocuklarımızla birlikte doyasıya kutladık. Ata’mızın yolunda aydınlık yarınlara fikri, irfanı ve vicdanı hür çocuklarımızla birlikte yürüyecek, ulusal bayramlarımızı hep birlikte doyasıya kutlamaya devam edeceğiz”