EĞİTİM - 27 Ocak 2015 Salı 10:15

Sınavlara hazırlıkta kritik dönem

A
A
A
Sınavlara hazırlıkta kritik dönem

Mart’ın ikinci haftasında yapılacak olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı’na(YGS) sayılı günler kala öğrencilerin stres ve kaygıları artıyor. Öğrencilerin hedeflerini ve beklentilerini beklemeye aldığı ve ‘Çalışıyorum ama çalışmalarım ne kadar yeterli?’ gibi soruları sormaya başladığı bu kritik dönemde öğrencilerin duygusal-düşünsel eğilimleri üç aşamada gelişiyor.

“Öğrencilerin sınav eğilimleri sınav takvimiyle doğru orantılı olarak değişebiliyor” diyen İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Rehberlik Koordinatörü Murat Acet, “İki yıldan beri meslek seminerleri altında 40’ a yakın il gezdik. Deneyimlerimizi biraraya getirdiğimiz zaman sınav süreci içinde öğrencilerin üç ana bir de ara kritik dönem geçirdiğini söyleyebilirim. Hazırlık sürecine yeni başlanılan dönemde öğrencilerin yüksek performanslı ve motivasyonlu olduğu bölüm ilk aşamadır. Hem aday öğrencilerin hem de velilerin bu dönemlerde morallerinin çok daha yüksek olduğunu hatta çoğu zaman eşit ağırlık öğrencilerin hukuk, sayısal öğrencilerinde Tıp fakültesine yönelik tercihlerinin yüksek olduğu bir dönemdir. İkinci aşamada müfredatın kolaydan zora doğru ilerlediği, yapılmış olan deneme sınavlarında öğrencilerin kendilerini sınadığı, beklentilerini sorguladığı ve kariyerlerini planlamaya başladıkları dönemdir. Son aşama ise YGS sonuçlarının açıklandığı asıl yarışın başladığı LYS süreçlerine ait dönemdir. Bu dönemde öğrenciler gerçekleştirilen YGS süreçlerini ve sonuçlarını değerlendirmeye başlar. Sonuçlar iyi ise LYS’ye daha iyi çalışırlar. Başarılı olamayanlar yeni planlamalar yaparak hedeflerini değiştirebilirler” dedi.

“DOĞRU TERCİH YAPIN”
Çalışmaların sona erdiği ve seçimlere başladığımız kritik dönemde; puan sınırlamaları, ailevi sorunlar, yaşam kaygıları, bir an önce meslek sahibi olmak gibi kaygıların tercihlere etki edebileceğini söyleyen Acet, “Tercih süresinin kısa olması kafaları karıştırıyor. Puanım ziyan olmasın diye yapılan tercihler söz konusu. Öğrencilerden tavsiyemiz özetlediğimiz bu süreçte kontrolleri ellerinden bırakmamaları ve seçimin kendilerine ait olduğunu bilerek o dönemde doğru tercihi yapmalarıdır” dedi.

“YGS’YE AZ KALDI”
Bizim YGS’ ye çeyrek kala sendromu dediğimiz, öğrencilerin sınav takvimiyle doğru orantılı olarak birkaç kırılma noktası yaşadığını belirten Acet, “Kırılma noktalarından biri de YGS’nin hemen öncesidir. Öğrencinin yılın başında hedeflerini ve beklentilerini beklemeye aldığı, çalışıyorum ama çalışmalarım ne kadar yeterli gibi soruları sormaya başladığı dönemdir. Öğrenciler bu dönemde soğukkanlı olmalıdır” şeklinde tavsiyelerde bulundu.

Sınavlara hazırlıkta kritik dönem

ÖSYM VE YÖK’TEN YENİ UYGULAMALAR
ÖSYM’nin yapmış olduğu değişiklikle Hukuk fakültelerinin puan türü TM 2’den TM 3’e alındı. Hukuk isteyen öğrenciler, sözel soruları çözünce daha fazla puan alacak. Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) yaklaşırken Milli Eğitim Bakanlığı’yla yapılan işbirliği sonrasında lise mezuniyet alan kodların da değişiklik meydana geldi. Özellikle TM puanının katsayılarının hesaplanmasındaki değişiklikler ve uzun yıllardır tartışılıp bu sene hayata geçirilen Hukuk bölümünün TM 2 puan türünden TM 3 puan türüne alınması en önemli değişiklikler arasında görülüyor.

ÖSYM ve YÖK’ün yapmış olduğu değişiklikleri üç başlık altında toplayan Murat Acet, “Sınav süreci rutin bir şekilde ilerlerken bu sene ÖSYM ve YÖK’ün farklı uygulama ve değişiklikleri sürprize neden oldu. Değişiklikleri üç ana başlık altında incelediğimizde ilki, başvuru sürecindeki teknik anlamdaki değişiklikler, ikincisi sınav sürecini ilgilendiren değişiklikler, üçüncüsü de tercih dönemini ilgilendiren değişikliklerdir. Öğrencilerin bu seneki başvurularında önce başvurular alındı, sonra ücretler yatırıldı” dedi.

HUKUKA GİRİŞTE GEOMETRİNİN ETKİSİ AZALDI
TM puanlarıyla ilgili yapılan değişikliklere ilişkin Murat Acet şöyle konuştu: “TM puanlarının hesaplanmasında Geometri’nin puanı yüzde 2 ve yüzde 3 oranında değiştirilirken edebiyat katsayıları da aynı oranda arttırıldı. Böylece, özellikle hukukun TM 2 den TM 3’e geçmesi, TM puanlarındaki katsayıların hesaplanmasında yapılan değişiklikler öğrencilerin tercih ve sınava hazırlık aşamalarındaki eğilimlerini değiştirecektir. Bu değişiklikler Hukuk Fakültesi’ni kazanmak isteyen bir öğrencinin ağırlıklı olarak Edebiyat çözmesi gerektiğini şeklinde karşımıza çıkarıyor.”

“TÜM FAKÜLTELERDE TABAN PUANI UYGULAMASI GERÇEKLEŞECEK”
Başvuru takviminin gerçekleştiği dönemde YÖK’ün aldığı yeni bir kararla bu sene Tıp ve Hukuk fakültelerinde taban puanı uygulaması yapılacağını söyleyen Murat Acet, “Önümüzdeki yıldan itibaren de tüm fakültelerde taban puanı uygulaması gerçekleşecek. Bu durum adayların zihinlerini biraz karıştırdı. Eğer Hukuk TM 2’den TM 3’e değil de farklı bir puan türüne geçmiş olsaydı ciddi anlamda karışık ve sıkıntılı bir süreç yaşanabilirdi. Ancak geçen yıl Hukuk’u kazanan öğrencilerin büyük bir çoğunluğunun TM 3 puanlarının hesaplanmasından kaynaklanan dalgalanmalı bir beklentimiz söz konusu değil. Uygulama devlet ve vakıf üniversitelerinin arasındaki rekabeti azaltmakla birlikte üniversitelerin kendi öğrencilerini seçmelerine kadar karar vermelerine varacak olan bir süreci beraberinde getiriyor. YÖK tarafından belirlenecek olan taban puanları altında kalan öğrencilerin belki de bu bölümleri tercih edememesi gibi bir durumda ortaya çıkabileceğini belirterek fakültelerinde doluluk oranını etkileyecektir” diye konuştu.

BANU EZBER - NİHAN TİLKER 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Sakarya Para vermeyen annesini benzin dökerek yakan şahıs tutuklandı Sakarya’nın Akyazı ilçesinde para istediği annesinden ret cevabı aldıktan sonra benzin dökerek kendisini ve annesini ateşe veren şahıs tutuklanarak cezaevine gönderildi. Elleri sargıda adliyeye sevk edilen şahsın, kendisini görüntüleyerek soru yönelten gazeteciye, “Niye çekiyorsun ki bu kadar, ne yaptığımı sen nereden biliyorsun?” ifadeleri de dikkatlerden kaçmadı. Korkunç olay, 18 Nisan Perşembe günü Akyazı ilçesi Erdoğdu Mahallesi’nde meydana geldi. İddiaya göre, geçtiğimiz hafta annesi M.Y.’den (64) geçtiğimiz hafta bir miktar para alan ve tekrar isteyince ret cevabı ile karşılaşan Ö.Y. (42) öfkelendi. Ö.Y., maddi ve ailevi sorunları iddiası ile benzin dökerek annesi ve kendisini yaktı. Durumun haber verilmesi üzerine bölgeye jandarma ve sağlık ekipleri sevk edildi. İlk müdahalesi olay yerinde yapılan talihsiz kadın, ilk olarak Akyazı İlçe Devlet Hastanesi’ne buradan da Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldı. Vücudunda 2 ve 3’üncü derece yanıklar oluşan ve hayati tehlikesi bulunan M.Y., buradaki müdahalelerinin ardından Kocaeli Şehir Hastanesi Yanık Ünitesi’ne sevk edildi. Elleri sargılı şekilde adliyeye sevk edilen şahıs tutuklandı Her iki elinde de yanıklar oluşan şüpheli Ö.Y. ise olaydan kısa bir süre sonra yakalanarak ilçe jandarma komutanlığına götürüldü. Şahıs, burada tamamlanan işlemlerinin ardından elleri sargılı bir şekilde adliyeye sevk edildi. Ö.Y.’nin kendisini görüntüleyerek soru yönelten gazeteciye, “Niye çekiyorsun ki bu kadar, ne yaptığımı sen nereden biliyorsun?” cevabını vermesi ve ‘Pişman mısınız?’ sorusunu ise yanıtsız bırakması dikkatlerden kaçmadı. Adliyeye sevk edilen Ö.Y., tutuklanarak cezaevine gönderilirken, hastanede tedavi gören M.Y.’nin hayati tehlikesinin devam ettiği öğrenildi.
İstanbul Freni tutmayan otomobil, 14 aracı biçti Ümraniye’de frenlerinin tutmaması sonucu kontrolden çıkan otomobil park halindeki 14 araca çarptı. Olay saat 21.45 sıralarında Ümraniye Armağanevler Mahallesi 23 Nisan Caddesi’nde meydana geldi. Frenleri tutmayan 34 DGK 750 plakalı Fiat marka ticari araç, seyir halindeyken Range Rover marka araca çarptı. Çarpışma sonucu lastiği fırlayan 34 DGK 750 plakalı hızını alamayıp 14 araca çarparak durabildi. Kazada şans eseri ölen yada yaralanan olmazken otomobillerde maddi hasar meydan geldi. Kazayı yapan sürücünün araçtan indikten sonra şok halinde olduğunu gören vatandaşların araması sonucu olay yerine sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Maddi hasar meydana gelen bazı araçlar çekici yardımıyla götürülürken, kaza sonrası cadde polis kontrolünde trafiğe açıldı. Öte yandan kaza sonrası sürücü ifade için karakola götürüldü. Kazayı gören Zafer Karagül, "Bu yol tehlikeli. Yukarıdan gelen araba geldiği zaman bu aşağıdan yukarı araba çıkamıyor. Bu yolu tek yola çevirdikleri zaman veyahut yan yolla açtıkları zaman sıkıntı biraz azalabilir. Birkaç defa çöp kamyonu viraj alamadığı için oraya yuvarlandı. Gene bu dört yol ağzında 3-4 kere kazalar oldu. ’Ne oldu?’ freni tutmayan araba vura vura aşağı indi. Allah’tan büyük bir kazaya engel oldu" dedi. Başka görgü tanığı Serdar Burak Eker, "Doblo sürücüsü var bizim yaşlarımızda 2 tane çocuk, çok hızlı geliyorlar. Yerler de ıslak olduğu için hakimiyetini kaybetmiş. Önde bir panelvan vardı, ona sürttü. Sonra otomobile çarptı. Sonra jeep kurtulayım derken ona ön sağ kafasından çarptı. Sonra park halindeki araçlara çarparak tır dorsesinin orada durdu. Zaten Doblo’nun tekeri orada kaldı, kıvılcımlar falan çıkıyordu. Çocuk büyük ihtimalle şoktan dolayı sarhoş zannedildi, linç ettiler çocuğu. Polis geldi kaldırdı, ifade vermeye götürdüler. Kaldırıma çıkan araçlar oldu baya büyük maddi hasarlı kaza ama can kaybı yok. Ben 20 yaşındayım çocuk da benim yaşlarımda bir şey ama şoktan dolayı konuşamıyordu. Öyle üzüldüm kendisine" ifadelerini kullandı.