EKONOMİ - 30 Ekim 2014 Perşembe 15:14

Sirha İstanbul kapılarını açıyor

A
A
A
Sirha İstanbul kapılarını açıyor

27-29 Kasım 2014 tarihlerinde İstanbul Kongre Merkezi’nde gerçekleşecek Sirha İstanbul Fuarı, otel, restoran ve catering alanında uluslararası etkinliklerle desteklenen, Türkiye’nin en prestijli uluslararası Horeca (otel/restoran/kafe) fuarı olma özelliğini taşıyor.

Dünyaca ünlü şeflerin Türkiye’deki ve uluslararası gastronomiyi tanıtacakları etkinlikte yurt içi ve komşu ülkelerden 10.000’den fazla ziyaretçi hedefleniyor. Fuara ulaşımı kolaylaştırmak için İstanbul’un merkezinde bulunan İstanbul Kongre Merkezinde gerçekleştirilecek Sirha İstanbul 2014, yine prestijli etkinlikler ve animasyonlardan oluşan nefes kesici bir programa ev sahipliği yapıyor.

Yiyecek ve içecek, mutfak ve otel ekipmanları, masa üstü takımı, kahve, pastacılık ve fırıncılık gıda ve ekipmanları gibi çok geniş bir katılımcı profilinin yer alacağı fuara, bu yıl Türkiye ve yurtdışından 180 katılımcı firma ve marka katılıyor. Şefler, pasta şefleri, satın alma müdürleri, otel ve restoran sahibi ve yöneticileri, catering sektörü işletmecileri ve yöneticileri, barmen ve baristalar, yiyecek içecek tedarikçileri gibi 10.000’e yakın profesyonel ziyaretçinin Sirha İstanbul’u takip etmesi bekleniyor.

Fuar sırasında düzenlenecek prestijli, uluslararası yarışma ve konferanslar ile yan etkinliklerde saygın yerli ve yabancı konuk şefler ve konuşmacılar Sirha İstanbul’un fark yaratacağı aktiviteleri olarak göze çarpıyor. Bu sene fuarın gözdesi kahve ve bu sektörden büyük bir katılım bekleniyor.

AĞIZ SULANDIRAN ETKİNLİKLER SIRHA İSTANBUL’DA
Sirha İstanbul, dünyanın en yetenekli şeflerinin ve pastacılarının ödüllendirildiği Bocuse d’Or Battle, Coupe du Monde de la Pâtisserie Battle ve Coupe Louis Lesaffre Türkiye Seçmeleri yarışmalarına ev sahipliği yapacak.

Sirha İstanbul, başka hiçbir yerde görülemeyecek etkinliklerden oluşan eşsiz ve renkli bir program sunuyor. Yiyecek hizmeti profesyonellerine yeni ve yaratıcı fikirler, yenilikçi teknolojiler ve her şeyin ötesinde tutku ve coşku kazandırmak üzere gastronomi, pastacılık, barmenlik konularında en iyi şefler ve ümit verici genç yetenekler bir araya toplanacak.

ŞEFLER İÇİN EŞSİZ BİR BULUŞMA: BOCUSE D’OR BATTLE
Sirha İstanbul, 28 Kasım’da Bocuse d’Or Battle büyük prömiyerinde dünyanın en yetenekli aşçılarını ağırlayacak. Daha önce Bocuse d’Or ödülünü kazanan bir şeften ve genç bir Türk şeften oluşan olağandışı takımlar fikir alışverişinde bulunarak ve birbirlerinin yaratıcılıklarını teşvik ederek tipik bir Türk yemeğini yeniden icat edecekler. Bocuse d’Or markasını tanıtmak, Bocuse d’Or Türkiye Seçimleri için aday araştırması yapmak amacıyla gerçekleşen bu görsel şölen, şefler için eşsiz bir buluşma noktası olma özelliği taşıyor. Mehmet Gürs, Rudolf Van Nunen, Fabio Brambilla gibi prestijli şefler Bocuse d’Or Battle’ın jüri koltuğunda oturacak.

PASTA ŞEFLERİ BİRARAYA GELECEK
Pasta şeflerine ve pastacılık sanatına vurgu yapmak üzere düzenlenecek Coupe du Monde de la Patisserie Battle (Pastacılık yarışması) da Türkiye’de ilk defa yapılacak. Coupe du Monde de la Patisserie markası ve etkinliğini Türkiye’de tanıtmak, pasta şefleri için bir tanışma ve paylaşım platformu oluşturmak amacıyla 27 Kasım’da gerçekleşecek bu renkli etkinliğin jürisi ise Gabriel Paillasson (Coupe du Monde de la Patisserie Başkanı), Aylin Yazıcıoğlu (2014 Battle Onursal Başkanı), Gökmen Sözen, Yeşim Erol, Zeynep Ağaoğulları ve Tolga Özkaya’dan oluşacak. 4 yerli pasta şefinin yarışacağı pastacılık yarışmasında, kazanan şef Ocak 2015 tarihinde organize edilecek olan Coupe du Monde de la Patisserie Dünya Finaline izleyici olarak davet edilecek.

SIRHA İSTANBUL FIRINCILIK TÜRKİYE SEÇMELERİ’NE EV SAHİPLİĞİ YAPACAK
Sirha İstanbul, Dünya Unlu Mamuller Kupası için Türkiye elemesi olan Coupe Louis Lesaffre etkinliğine de ev sahipliği yapacak. Louis Lesaffre Cup Türkiye seçmelerine katılacak olan yerli fırıncılar Türkiye Fırıncılar Milli Takımı’nın üyesi olabilmek için yarışacaklar, bu sayede Bakery World Cup’da Türkiye’yi temsil etme şansını yakalayacaklar.

EN İYİ MUTFAK FESTİVALİ OMNIVORE, İSTANBUL’A GELİYOR
27-28-29 Kasım tarihlerinde gerçekleşecek Omnivore İstanbul’da, Yurtdışından gelecek olan tanınmış şefler ve Türk “avant-garde” meslektaşları dünya mutfağının geldiği son noktaları uygulamalı olarak izleyiciler ile paylaşacaklar. Aralarında Guillaume Monjuré (Fransa), Dmitri Zotov (Rusya), Kaan Sakarya (İstanbul), Kemal Demirasal (İzmir)’ın da bulunduğu yerli ve yabancı şefler, masterclass’larında en yeni teknikleri ve fikirleri izleyicilerle paylaşacaklar.

UNUTULAN YÖRESEL LEZZETLER SIRHA’DA SERGİLENECEK
Sirha İstanbul 2014 kapsamında, Türkiye’de benzerine az rastlanacak Anadolu’nun Lezzet Envanteri adlı bir gastronomi ve kültür etkinliği düzenlenecek. Fuar süresince her gün değişen ürünlerin sergileneceği etkinlikte, birçoğu unutulmaya yüz tutmuş bazı ürünler tanıtılacak ve geleneksel bir pazar yeri oluşturulacak Şeflerin menülerini zenginleştirmeleri için eşsiz bir fırsat sağlayan etkinlik, yerli üreticilere de ürünlerini şeflere tanıtma platformu ve kaybolmuş ya da kaybolma tehlikesi altında olan yerel ürünleri tanıtma fırsatı sunacak. Ayrıca sektör liderleri ve köşe yazarlarının katılımı ile, Coğrafi İşaretleme ve Anadolu’nun Lezzet Envanteri ile ilgili konferanslar da düzenlenecek. Bu prestijli proje Metro ve Mutfak Dostları Derneği’nin katkılarıyla yapılacak.

RESTORANCILIK VE YİYECEK İÇECEK SEKTÖRÜ TRENDLERİ SIRHA İSTANBUL’DA
Türkiye’deki ve Uluslararası yiyecek hizmet trendleri, gelecekbilimci uzmanımız Frederic Loeb ve sektör liderlerinin katılımıyla 27 Kasım’da “Sirha World Cuisine Summit” panelinde tartışmaya açılacak. Katılımcılar, gelecekteki müşterilerin taleplerini tahmin etmenin, kendilerini bu taleplere uyarlamanın ve kendi restoran işlerini optimum düzeye getirmenin şifrelerini öğrenecekler.

TÜRK KAHVESİ FUARIN ÖNE ÇIKAN RENKLERİ ARASINDA
Özellikle Türkiye’de yaşayanlar için kahvenin özel bir yeri vardır. Bu sebeple etkinlikte Türkiye’de ilk defa yapılacak, kahve üzerine eşsiz aktivitelere yer verilecek. 27 Kasım’da Franz Grünwald (Avusturya, Avrupa’nın ilk Master Barista sertifikasına sahip) dünya kahve trendleri hakkında bir konferans yapacak. 29 Kasım günü ise “Türk Kahvesi bir dünya oyuncusu olabilir mi?” isimli panel, Osman Serim (Türk Kahvesi Kültürü ve Araştırmaları Derneği Başkan Yardımcısı) moderatörlüğünde, Mehmet Gürs (Kronotrop), Murat Kolbaşı (Arzum), Franz Grünwald’ın katılımlarıyla gerçekleştirilecek.

TÜRK VE YABANCI UZMANLAR SİZE ANAHTAR ÇÖZÜMLER SUNUYOR
Fuarda ayrıca: 28 Kasım’da “Restoranların internet üzerinden pazarlanması” ve “Sürdürülebilir Mutfak” konusunda, Serdar Sağlamtunç (Mutfak Planlayıcı Danışmanların Uluslararası Birliği-FSCI Türkiye üyesi) tarafından sunum yapılacak olan konferanslar gerçekleştirilecek. Uluslararası bir restoran ağı olan ve Türkiye’de ilk restoranın açacak Leaders Club lansmanı Sirha İstanbul’da organize edilecek. Lansman esnasında Leaders Club’un diğer ülke başkanları da tanıtıma katılacaklar. Bunlara ek olarak “Marka, mekanlar, chefler ve ürünler sempozyumu” yapılacak.
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adana Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Doğan: "Girdi maliyetleri yüzünden çifti üretimden vazgeçmektedir" Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, finansal sorunlarla mücadele eden çiftçinin girdi maliyetleri nedeniyle üretimden vazgeçtiğini söyledi. Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Doğan, temel gıda ürünlerinin üretimiyle doğrudan ilişkili olan ve küresel gıda güvenliğinin sağlanmasında kritik bir role sahip olan tarım sektörünün sorunlarına değindi. Doğan, "Gübre, tohum, ilaç ve yakıt gibi girdi maliyetlerindeki artış, tarımsal üretim maliyetlerini yükseltmekte ve üreticilerin kar marjlarını azaltmaktadır. Finansal sorunlarla mücadele eden çiftçi üretimden vazgeçmektedir. Su kaynaklarının azalmasıyla birlikte yaşanan kuraklık ve yanlış su kullanımı, özellikle sulama gerektiren tarım alanlarında verim kayıplarına neden olmaktadır. Toprak erozyonu, arazi parçalanması ve mülkiyet sorunları gibi arazi sorunları tarım arazilerinin verimli kullanımını engellemektedir. Adil fiyatlarla pazarlanmayan ürünler ve dağıtım kanallarına erişimde yaşanan zorluklar gibi pazarlama ve lojistik sorunlardan dolayı üreticiler ürünlerini satmakta zorlanmaktadır. Yaşanan finansal sorunlarla modern tarım teknikleri ve makineleşmeye kaynak ayıramayan üretici, üretim verimliliğini ve kalitesini arttıramamaktadır" dedi. Doğan, şöyle devam etti: "Tarımsal üretimin büyümesi için devlet destekleri ve tarım sigortası gibi mekanizmalar güçlendirilmeli, üreticiler piyasa dalgalanmalarına karşı korunmalıdır. Su kaynaklarının sürdürülebilir kullanımına yönelik adımlar atılmalı, su yönetimi ve sulama tekniklerinde iyileştirmeler yapılmalı, su tasarrufu teşvik edilmelidir. Toprak koruma uygulamaları ve arazi planlaması gibi alınacak önlemler tarım arazilerinin verimliliğinin artırılmasına yardımcı olacaktır. Tarım ürünlerimizin ulusal ve uluslararası pazarlara erişimini kolaylaştıracak lojistik ve pazarlama altyapısının geliştirilmesi için gerekli araştırmalar ve çalışmalar yapılmalıdır. Tarımsal üretim tekniklerinin modernizasyonu için verilecek destekler ve üreticilere yönelik eğitim programları, sektörün rekabet gücünü artıracaktır. Tarım sektörünün karşılaştığı sorunların giderilmesi ve sürdürülebilir tarımsal üretim sağlanması için tüm paydaşların işbirliği içinde hareket etmesi gerekmektedir."
Uşak Bakan Bayraktar açıkladı: "Göktepe 1’ adını verdiğimiz yeni bir kuyu kazmaya başlıyoruz" Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraklar, "Dün akşam itibarıyla ‘Göktepe 1’ adını verdiğimiz yeni bir kuyu kazmaya başlıyoruz. Bu bir keşif kuyusudur, arama kuyusudur. Şu anda Sakarya gaz sahasının daha kuzeybatısında bir sahada bu arama faaliyetimize başladık. Çok yeni başladık" dedi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dr. Alparslan Bayraklar, bir dizi ziyaret ve inceleme için Uşak’a geldi. Sektör Temsilcileri ile İstişare Toplantısı’na katılan Bayraktar, yaptığı konuşmada “2020 yılında Cumhuriyet tarihinin en büyük keşfini çok şükür yaptık. Sakarya gaz sahasında bugün 3,7 milyon metreküp günlük gaz üretiyoruz ama daha yolun başındayız. İnşallah oradaki gaz üretimimizi günlük 40 milyon metreküpe çıkaracağız. Bu sayede bugün 1,4 milyon haneye yeten oradaki doğal gaz üretimimiz 15 milyon haneye kadar çıkacak yani nerdeyse 60 milyonluk nüfusun kullanabileceği doğal gazı kendimiz üreteceğiz” dedi. Bakan Bayraktar, Sakarya gaz sahası yakınlarında yeni keşfedilen gaz kuyusundan bahsederek, "Dün akşam itibarıyla ‘Göktepe 1’ adını verdiğimiz yeni bir kuyu kazmaya başlıyoruz. Ramazan ve Uşak’ın bereketiyle, bu kuyumuzdan önümüzdeki birkaç hafta içerisinde yeni bir keşif ve ilave bir rezerv inşallah buluruz. Bütün çalışmamız, gayretimiz bu yönde olacak. Dolasıyla Göktepe 1 kuyumuz da bu anlamda hayırlı olsun. Bu bir keşif kuyusudur, arama kuyusudur. Şu anda Sakarya gaz sahasının daha kuzeybatısında bir sahada bu arama faaliyetimize başladık. Çok yeni başladık. İlk kez kamuoyunda sizlerle paylaşmış olduk” dedi.
İstanbul Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: "İstanbul’un ikinci bir 5 yıla daha tahammülü yok” Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "Eskiden gelen bir sermaye var, o sermayeden yiyerek 5 yıl daha idare edebilirsiniz ama ikinci bir 5 yıla daha İstanbul’un tahammülü yok. İnşallah İstanbul 31 Martta gerçek belediyecilik diyecek" dedi. Ümraniye Belediyesi tarafından Ümraniye Nikah Sarayında Doğu ve Güneydoğu iftar programı düzenlendi. Programa, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Ümraniye Kaymakamı Abdulaziz Aydın, Ümraniye Belediye Başkanı İsmet Yıldırım, İlçe Başkanı Salim Çetinkaya ve çok sayıda vatandaş katıldı. Programda konuşan Yılmaz, Büyükşehirler arasında yatırım oranı en fazla azalan ilin İstanbul olduğunu ifade etti. “Kimlikleri siyasetin malzemesi haline dönüştürmüyoruz” Programda konuşan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Hiçbir zaman kimlik siyaseti yapmıyoruz. Kimlikleri siyasetin malzemesi haline de dönüştürmüyoruz. Kimliklere sonuna kadar saygılıyız ama kimlik siyaseti yapmıyoruz. Kimliklerimizin ve farklılıklarımızın ötesinde geniş bir ortak zeminimiz var. Aynı tarihten gelen, aynı değerleri paylaşan ve aynı gelecek ufkuna sahip, kederde, tasada ve sevinçte bir olan bir milletiz” ifadelerini kullandı. “Sağlam bir temele oturmayan bir masaydı” Cumhurbaşkanlığı seçiminde oluşan muhalefet masasına değinen Cevdet Yılmaz, “Tabiri caizde 7 düvel birleşti, olmadık masalar kuruldu. Ne oldu seçimden sonra? Masa kaldı mı ortada? Dağıldı gitti. Sağlam bir temele oturmayan bir masaydı. Hatta bazı insaflı muhalifler seçimden sonra ‘iyi ki biz kazanmamışız’ dediler” ifadelerini kullandı. “İstanbul’un ikinci bir 5 yıla daha tahammülü yok” 31 Mart seçimlerine değinen Yılmaz, “Büyükşehirler arasından yatırım oranı en fazla azalan il hangisi olmuş biliyor musunuz? İstanbul. Bir önceki dönem AK Parti döneminde yatırımların toplam harcamalar içinde oranı yüzde 55. Bu dönemde ne olmuş diye baktığınızda yüzde 38’e düşmüş. Tam 17 puan yatırımlarda bir düşüş olmuş. Bundan daha güzel bir gösterge olamaz. Laf ile bunu kapatabilir misiniz? Şovlarla, polemiklerle, kutuplaştırıcı bir takım söylemler ile bu gerçeğin üstünü örtebilir misiniz? Örtemezsiniz. İstanbul’un çok ciddi anlamda yatırıma ihtiyacı var. 5 sene yatırım yapmadan idare edebilirsiniz. Eskiden gelen bir sermaye var, o sermayeden yiyerek 5 yıl daha idare edebilirsiniz ama ikinci bir 5 yıla daha İstanbul’un tahammülü yok. İnşallah İstanbul 31 Martta gerçek belediyecilik diyecek” şeklinde konuştu.
Ordu Ordu’da yaklaşık bin 500 üniversite öğrencisi iftar sofrasında buluştu Ordu İl Müftülüğü tarafından üniversite öğrencilerine yönelik iftar programı düzenlendi. Programa, yaklaşık bin 500 üniversite öğrencisi katıldı. Ordu İl Müftülüğü tarafından ildeki üniversite öğrencilerine yönelik iftar programı düzenlendi. Müftülük hizmet binası bahçesinde düzenlenen iftar programında öğrencilere, Osmanlı Devleti dönemi geleneği olan ‘diş kiraları’ verildi. Programda, din görevlileri tarafından ilahiler okunurken, dualar da edildi. İftar programı hakkında açıklamalarda bulunan Odu İl Müftüsü Dr. İsmail Çiçek, “Bugün artık klasik hale gelen 3’üncü yılımızı öğrencilerle birlikte iftar programı ile geçiriyoruz. Binin üzerinde üniversiteli arkadaşımız bizlere eşlik ettiler. Osmanlı Dönemi’nden gelen ‘diş kiraları’ vardı, bir tarafından onları dağıttık, diğer taraftan ikramlarımız oldu. Hocalarımız tarafından ilahiler seslendirildi. İstedik ki üniversite öğrencilerimiz il müftülüklerimizi ziyaret edebilsinler, müftülerimize dokunabilsinler ve müftülüğümüzü tanıyabilsinler. Onlar bizi camilerde ziyaret ediyorlar, bir de müftülükte ziyaret etsinler istedik, onlar bizim genç neslimiz ve geleceğimiz. Biz hep onlar için dua ediyoruz. Bu ikrama katılan ve destek veren tüm kardeşlerime teşekkür ediyorum” diye konuştu. Programa Ordu Valisi Muammer Erol, Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, AK Parti Ordu Milletvekili Mustafa Hamarat, Milliyetçi Hareket Partisi Ordu Milletvekili Naci Şanlıtürk, protokol üyeleri ve yaklaşık bin 500 üniversite öğrencisi ile vatandaşlar katıldı.