POLİTİKA - 07 Ekim 2015 Çarşamba 12:56

Sırrı Sakık’tan ceza açıklaması

A
A
A
Sırrı Sakık’tan ceza açıklaması

Ağrı Belediye Başkanı Sırrı Sakık, Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 301’inci maddesinden açılan davada kendisine verilen 7 ay 15 gün hapis cezasına ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Ağrı’da 2014 yılında düzenlenen nevruzda, Halkların Demokratik Partisi’ne (HDP) “Mustafa Kemal’in askerleriyiz” sloganları ile saldıran gruplara “İt sürüleri" dediği iddiasıyla hakkında TCK'nin 301'inci maddesinden açılan davadan beraat eden Ağrı Belediye Eş Başkanı Sırrı Sakık, 2015 nevruzunda aynı konu ile ilgili yaptığı açıklama nedeniyle açılan davadan 7 ay 15 gün hapis cezasına çarptırılması nedeniyle yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, “Siyasi hayatım boyunca karşılaştığım davaların ve verilmiş kararların en gariplerinden birini bugün gördüm. Aynı sözlerimden dolayı ikinci defa yargılanarak, tüm usul kuralları hiçe sayılacak şekilde mahkum edildim. 30 Mart 2014’te yapılan yerel seçimlere yönelik politik faaliyet çerçevesinde belediye başkan adayı olduğum Ağrı ilinde seçmenlerime yönelik konuşmam nedeniyle 14.08.2014 tarihinde hakkımda TCK m. 301/1 maddesine muhalefet ettiğim gerekçesiyle dava açılmış, temel insan hakkı olan ifade özgürlüğüm yok sayılmıştı” dedi.

Dava ile ilgili sözlerinin hikayesini anlatan Sakık, “Aynı seçimin öncesinde, bağlı olduğum siyasi parti olan Halkların Demokratik Partisi'ne yönelik olarak Türkiye’nin çeşitli il ve ilçelerinde ‘Mustafa Kemal’in askerleriyiz’ sloganları atılarak parti binalarına saldırılarda ve linç girişimlerinde bulunulmuştu. Konuşmamın içeriğinde, o günlerde devam eden bu saldırıların demokratik olmadığını belirtmek ve kınamak üzere ‘Siz Mustafa Kemal’in askerleri değil generalleri olsanız ne yazar’ dedim. Uzun konuşmamın sadece bu bölümü cımbızlanarak devletin askeri teşkilatını aşağıladığım gerekçesiyle dava açıldı. Yargılama sonucunda cümlenin hedefinde devlet teşkilatı değil, saldıranlar olduğu mahkemece tespit edilmiş ve beraatime karar verilmişti. Beraat kararı da bilirkişinin sözlerimde bir suç ve suç kastı bulunmadığı tespitine dayanılarak verilmişti. Siyasal faaliyet kapsamında yaptığım konuşmanın yargılama konusu edilmesine karşı, sözlerimin arkasında olduğunu belirtmek üzere aynı konuşmayı 2015 yılı seçim çalışmaları kapsamında tekrar ettim. Hakkımda beraat kararı çıktıktan sonra yeniden dava açıldı. Aynı sözlerden ötürü ikinci defa yargılanmam konusunda bakanlığın izin vermesi hayli şaşırtıcıydı. Buna rağmen yargının, ilk davada olduğu gibi beraat kararı vereceği ve kendi kararını bertaraf etmeyeceği beklentisindeydik. Fakat yanıldık, çünkü yargı bugün hakkımda, daha önce beraat ettiğim sözlerim nedeniyle hapis cezası verdi. Paraya çevirme ve erteleme taleplerimizi uygun görmedi. Daha da ilginci, bilirkişi incelemesi bile yapmadan kararı ihdas etti ve aynı kararda dosyanın Genelkurmay'a gönderilmesine de karar verdi. Oysa Genelkurmay bu davada ne taraf ne de başka bir sıfata sahip. Bu karar, şu anda Kürt siyasetçilere karşı yürütülmekte olan ve hukukun da alet edildiği siyasi soykırım uygulamaları kapsamında alınmıştır. Aynı sözlerden ikinci defa yargılama ve oradan da mahkumiyet çıkmasının başka bir izahı yoktur. Yargıyı siyasal süreçlere bu şekilde müdahil haline getirenler bilsinler ki hata ediyorlar. Bizim mücadelemiz birkaç aylık hapis cezalarıyla vazgeçilecek bir mücadele değildir. Bizim davamız aynı zamanda demokrasi ve hukuk devleti davasıdır” ifadelerini kullandı. 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Seç Market 9 ilde mahalle iftarları düzenliyor Seç Market, Anadolu’nun 9 farklı şehrinde iftar sofraları kurarak iş ortakları ve müşterileriyle mahalle iftarlarında buluşuyor. Mardin’den Amasya’ya, Uşak’tan Erzincan’a Türkiye’nin dört bir yanında kurulan sofralarda eski mahalle iftarları geleneği yaşatılıyor ve paylaşmanın önemi vurgulanıyor. Geleneksel esnaf kültürünü modern marketçilikle bir araya getiren Seç Market; bereket ve dayanışma ayı Ramazan’da iş ortakları ve müşterileriyle Seç Market mahalle iftarlarında buluşuyor. Mardin, Erzincan, Amasya, Uşak, Samsun, Adana, Antalya, Balıkesir ve Kayseri olmak üzere Türkiye’nin dört bir yanındaki 9 farklı ilde mağazalar önünde kurulan sofralarda Seç Market yöneticileri, iş ortakları ve mahalle sakinleri birlikte iftar yapıyor. Seç Marketler’de satılan öz markalı ürünler kullanılarak hazırlanan özel yemeklerin ikram edildiği iftar buluşmaları mahalleliden büyük ilgi görüyor. “Ramazan’da paylaşmayı seçiyor, eski mahalle iftarlarının sıcaklığını yaşatıyoruz” Bugün Türkiye’nin 81 ilinde 2 bin 700’ü aşan iş ortağıyla perakende sektöründe önemli bir konuma geldiklerini belirten Seç Market Genel Müdürü Altan Sekmen sözlerine şöyle devam etti: “Seç Market iş modelimiz sayesinde esnaf kendi işinin sahibi olmaya devam ederken Seç Market tabelası altında mağazası modern bir görünüme ve işleyişe kavuşuyor. Mahalle sakinleri de ‘mahalleden biri’ olan, tanıyıp güvendikleri esnaftan, ulusal çapta bilinen kurumsal bir marka altında, uygun fiyatlarla alışveriş yapıyor. Seç Market olarak sürekli destek olduğumuz esnaf kültürümüzün de bir parçası olan dayanışmayı bu yıl birlik, bereket ve paylaşım ayı olan Ramazan’da pekiştirmek istedik. Türkiye’nin 9 güzide şehrinde Seç Market iş ortağı olan esnafımız, aileleri ve müşterileriyle eski mahalle iftar sofralarının sıcaklığını birlikte tekrar yaşıyoruz. Seç Market olarak ‘Ramazan’da paylaşmayı seç’ diyerek güzel sohbetler eşliğinde Ramazan sofrasının bereketini iş ortaklarımız ve mahalle sakinleriyle paylaşmaktan mutluluk duyuyoruz.”