GÜNDEM - 19 Kasım 2017 Pazar 10:29

Sivas rüzgar ekip, enerji biçecek

A
A
A
Sivas rüzgar ekip, enerji biçecek

Sivas, bin 642 MW’lık potansiyeli ile yeni rüzgar enerjisi çiftliklerine ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının Türkiye’de kurulu rüzgar enerjisi ile elektrik üretim kapasitesini yüzde 17 artırmayı amaçladığı 1 milyar dolar harcanıp, bin MW gücünde rüzgar santralinin kurulması planlanan 12 il arasında Sivas da yer alıyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü (YEGM) verilerine göre, enerji üretiminde bin 642 MW’lik rüzgar potansiyeline sahip olan Sivas’ta şuanda kurulu bulunan rüzgar enerji santralleri ile 187 MW’lik elektrik enerjisi üretiliyor. Bu miktar mevcut potansiyelin sadece yüzde 11’iini oluşturuyor.

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Yenilenebilir Enerji Kaynakları Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Yunus Torun, 1 milyar dolarlık yeni yatırım ile Sivas’ın da rüzgar enerji santralleri (RES) kurulacak 12 il arasında yer aldığını belirterek, “Türkiye’nin en büyük cari açık kalemlerinden birini enerji oluşturuyor. Şuanda enerjide yüzde 73 oranında dışa bağımlılığımız var. Bu manada ülkemizde uygulamaya konulan ‘milli enerji’ politikası var. Bu milli enerji politikası içerisinde enerjinin çeşitliliği ve enerjinin arz güvenliği adları altında iki başlık var. Enerjinin çeşitlendirilmesinde yenilenebilir enerji kaynakları önem taşıyor. Son yıllarda yenilenebilir enerji kaynaklarının artırılmasına yönelik çalışmalar var. Bu kapsamda yakın tarihimizde de önemli bir ihale gerçekleştirildi. Rüzgar enerjisi ile ilgili 1 milyar dolarlık bir ihale yapıldı. Bu ihalenin neticesinde rüzgar enerji çitliklerinin kurulacağı 12 ilden bir tanesi de Sivas. Sivas bu alanda rüzgar potansiyeli olan bir il” dedi.

Cumhuriyet Üniversitesi olarak enerjinin millileşmesini destekleyen çalışmalar başlattıklarını belirten Torun, “Yenilenebilir enerji kaynakları arttırılırken, bunun yanında enerjinin millileştirilme çalışmaları da var. Ülkemizde şu anda rüzgar enerji çiftlikleri yabancı firmalara bağımlı olarak kuruluyor. Bu kurulumların da milleştirilme sürecine girildi. Bu konuda hem üniversitemize hem de sanayimize bazı görevler düşüyordu. Bu bağlamda Cumhuriyet Üniversitesi olarak rüzgar enerjisi türbinleri üzerinde çalışmalarımız sürüyor” şeklinde konuştu.

Tüketimin yüzde 6.3’ü rüzgardan karşılanıyor

YEGM verilerine göre Türkiye'de bulunan 172 rüzgar enerji santralinin toplam kurulu gücü 5 bin 789,39 MW. 2016 yılında rüzgar enerji santralleri ile 15 milyar 369 milyon 548 bin kilovat/saat elektrik üretildi. Türkiye'de tüketilen enerjinin yaklaşık yüzde 6,3'ü rüzgar santrallerinden karşılanıyor. 

Göktürk Fırat

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kocaeli Komşusunu öldüren sanığa müebbet hapis talebi Kocaeli’nin İzmit ilçesinde beraber alkol içtiği komşusunu nişanlısına küfür ettiği iddiasıyla tüfekle vurarak öldüren sanık hakkında müebbet hapis cezası talep edildi. Olay, 21 Haziran 2023’de Durhasan Mahallesi’ndeki ağaçlık alanda meydana geldi. İddiaya göre, İsmail Kütük (54) ile Erdem D. (35) arasında tartışma çıktı. Tartışmanın büyümesiyle Erdem D., pompalı tüfekle İsmail Kütük’e ateş etti. Kurşunlar vücuduna isabet eden Kütük, olay yerinde yaşamını yitirdi. İlçe Jandarma Komutanlığına giderek teslim olan Erdem D. ise tutuklandı. Olaya ilişkin açılan davanın duruşması Kocaeli 4. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. Duruşmaya tutuklu sanık Erdem D., maktulün ailesi ve taraf avukatları katıldı. Cumhuriyet savcısı mütalaasında, sanığın jandarmaya verdiği ilk ifadesinde maktulün annesine yönelik küfür ettiğini söylediği, ancak mahkeme huzurunda ise nişanlısına yönelik küfür ettiğini beyan ettiğini belirtti. Sanığın suçtan kurtulmaya ve tahrik hükümlerinin uygulanmasına yönelik çelişkili ifade verdiği göz önüne alındı. Bu sebeple sanık hakkında kasten öldürme suçundan müebbet hapis cezası talep edilirken, tahrik indirimi ise uygulanmaması istendi. Mahkeme heyeti, avukatların süre talebi üzerine sanığın tutukluluk halinin devamına ve duruşmanın ertelenmesine karar verdi. Maktulün nişanlısına küfür ettiğini iddia etmişti Sanık ilk celsede verdiği ifadesinde, "Maktul ile beraber alkol içiyorduk. İsmail Kütük müstakbel eşi hakkında çirkin sözler söyledi. Hamile nişanlım hakkında, ’O çocuk senden değildir, çocuğun kimden olduğu belli değil’ diyerek nişanlıma küfür etti. Söyledikleri karşısında İsmail’e karşı çıkınca yüzüme tükürüp küfür etti, tokat attı. Yerde duran tüfeği kendisine doğrultum. İsmail tüfeğin namusunu tutarak ’Beni mi vuracaksın?’ diyerek küfür etti. Aramızda arbede oldu, tüfeği doğrulttuğumda elim tetikteydi ve tüfek patladı. Neresine isabet ettiğini hatırlamıyorum. Yere düşmeyince yine bana saldıracak düşüncesiyle 2 kez daha tetiğe bastım. Sonra olay yerinden uzaklaştım" ifadelerini kullanmıştı.
Samsun Başkan Dündar: "Gayretimiz, bu başarıyı örnek belediyecilik ile taçlandırmak" Çarşamba Belediye Başkanı Hüseyin Dündar, “Türkiye’nin her yerinden beni arayan, bu başarı hikâyesini merak eden ve nasıl başarıldığını merak eden dostlar var. Bizim bundan sonraki mücadelemiz ve gayretimiz, bu başarıyı Çarşamba’da örnek ve modern bir belediyecilik çalışmaları ile taçlandırmak" dedi. 31 Mart yerel seçimlerinde Bağımsız Çarşamba Belediye Başkanı olarak seçilen Hüseyin Dündar, seçim süreci boyunca kendisini yalnız bırakmayan gönüllü vatandaşlarla, teşekkür yemeğinde bir araya geldi. Çarşamba’da bir düğün salonunda gerçekleşen yemek programına katılım yoğun oldu. “Çarşamba olarak 31 Mart seçimlerinde elde edilen başarı hikâyesi, gelecekte çocuklarımıza bırakacağımız güzel bir başarı hikâyesi olacak" ifadeleri ile konuşmasına başlayan Başkan Dündar, “Türkiye’nin her yerinden beni arayan, bu başarı hikâyesini merak eden ve nasıl başarıldığını merak eden dostlar var. Bizim bundan sonraki mücadelemiz ve gayretimiz, bu başarıyı Çarşamba’da örnek ve modern bir belediyecilik çalışmaları ile taçlandırmak. Başarılı belediyecilik hizmetleri yeniden vatandaşlarımızın hizmetinde olacak. Çarşamba’nın verdiği destek ve güvenin karşılığı olarak gerekli hizmeti vereceğiz. Çarşambamızın bundan sonraki süreci Allah’ın izni ile çok daha farklı olacak. Çarşambalılar olarak kenetlenerek başarıya inanan ve bununla ilgili tavrını koyan bir memleket olduğumuzu göstermiş olduk. Ben bu şehrin ve sizlerin belediye başkanı olmaktan büyük bir mutluluk duyduğumu ifade etmek istiyorum. Seçim süreci boyunca desteklerinizden dolayı hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum” diye konuştu. Konuşma sonrası yemek ikramı yapıldı. Yemek ikramı sonrası, program son buldu.