POLİTİKA - 21 Ağustos 2014 Perşembe 22:52

Siyasilerden Ahmet Davutoğlu yorumu

A
A
A
Siyasilerden Ahmet Davutoğlu yorumu

Ahmet Davutoğlu’nun AK Parti Genel Başkan ve Başbakan adayı olmasının ardından siyaset dünyasının önemli isimlerinden ilk yorumlar geldi.

BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANI IŞIK: “ÜLKEYE, MİLLETE VE TÜRKİYE DEMOKRASİSİNE DAVUTOĞLU İSMİ HAYIRLI OLSUN”
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, ülkeye, millete ve Türkiye demokrasisine Davutoğlu isminin hayırlı olması dileğinde bulunarak, “Davutoğlu, hem akademik alanda hem de devlet yönetiminde Türkiye’ye önemli hizmetleri olan birisi” dedi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun isminin genel başkan adayı olarak açıklanmasının ardından AK Parti Genel Merkezi önünde gazetecilere değerlendirmelerde bulunan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, ülkeye, millete ve Türkiye demokrasisine Davutoğlu isminin hayırlı olması temennisinde bulundu.
AK Parti’nin istişareye verdiği önemin bu vesileyle ortaya konduğunu, parti içindeki uzun istişare sürecinden sonra ismin belirlendiğinin altını çizen Işık, Davutoğlu’nun hem akademik alanda hem de devlet yönetiminde Türkiye’ye önemli hizmetleri olduğunu ifade etti.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker ise, parti kurullarında yapılan istişareler sonucunda, Ahmet Davutoğlu isminin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklandığını söyledi.
Davutoğlu’na başarılar dileyen Eker, kendisinin arkasında olacağını ve ona destek vereceklerini ifade etti.
Eker, “İnşallah kongrede de onaylanır, AK Parti tarihsel yürüyüşünü onunla birlikte sürdürür” dedi.

AB BAKANI MEVLÜT ÇAVUŞOĞLU: “DAVUTOĞLU’NUN HER ZAMAN YANINDA OLACAĞIZ”
AB Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun her zaman yanında olacaklarını belirterek, yeni kabine değişikliği iddialarıyla ilgili de, “Siyasette her zaman iki artı iki dört etmez, bunu bilirsiniz. Biz bugüne kadar Sayın Başbakanımız hangi görevi verdiyse o görevi en iyi şekilde yerine getirmeye çalıştık. Hiçbir zaman, tüm AK Partili arkadaşlar olarak mevki, makam peşinde koşan insanlar değiliz” diye konuştu.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun isminin genel başkan adayı olarak açıklanmasının ardından AK Parti Genel Merkezi önünde gazetecilere değerlendirmelerde bulunan Avrupa Birliği Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun ismi belirlenirken, partinin her kademesinin görüşünün alındığını söyledi.

Kendisiyle sadece ata dostu olduğu için değil, bu görevi en iyi şekilde hak ettiği için ve davaya verdiği hizmetlerden dolayı hak ettiği için mutlu olduğunu dile getiren Çavuşoğlu, Davutoğlu’na başarılar diledi.
Davutoğlu’nun her zaman yanında olacağının altını çizen Çavuşoğlu, birlik, beraberlik içinde Türkiye’ye hizmet etmeye devam edeceklerinin vurgusunu yaptı.

“MAKAM PEŞİNDE KOŞAN İNSANLAR DEĞİLİZ”
Bir gazetecinin, "Bir bayrak değişimi söz konusu olur mu, Dışişleri Bakanlığı'na geçebileceğiniz yorumları yapılıyor" ifadesi üzerine Çavuşoğlu, “Böyle dönemlerde sürekli isimler konuşulur. Her seçimden sonra ya da kabine değişikliği olacağı zaman, kim, nereye olur, bunlar konuşulur. Ama siyasette her zaman iki artı iki dört etmez, bunu bilirsiniz. Biz bugüne kadar Sayın Başbakanımız hangi görevi verdiyse o görevi en iyi şekilde yerine getirmeye çalıştık. Hiçbir zaman, tüm AK Partili arkadaşlar olarak mevki, makam peşinde koşan insanlar değiliz. Milletimizin hizmetkarı olmak için çalışan insanlarız. Dolayısıyla yeni kabineyi de, Sayın Cumhurbaşkanımızın görevlendirmesinden sonra, yeni Başbakanımız Köşk'e sunacaktır” diye konuştu.

“BAKANLARIN İSTİFA ETMESİ DİYE BİR ŞEY SÖZ KONUSU DEĞİL”
“Yeni başbakanın elini rahatlatmak açısından bakanların istifası gündeme gelebilir mi?” sorusuna ise Çavuşoğlu, “Yeni bir hükümet kurulacak zaten. Dolayısıyla yeni hükümet kurulduğu zaman Bakanlar Kurulu'nun nasıl oluşacağı görülecek. Ondan öncesinde bakanların istifa etmesi diye, benim bildiğim kadarıyla bir şey söz konusu değil” yanıtını verdi.

“MİLLETİN BEKLENTİLERİNE YAKIŞIR BİR KONGRE OLACAK”
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş ise, 27 Ağustos’ta AK Parti’ye, milletin beklentilerine yakışır bir kongre olacağını dile getirdi.Kurtulmuş, Türkiye’ye, AK Parti’ye ve bütün İslam dünyasına hayırlı olmasını dileğinde bulundu.

ADALET BAKANI BOZDAĞ VE İÇİŞLERİ BAKANI ALA'DAN 'DAVUTOĞLU' DEĞERLENDİRMESİ
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun AK Parti Genel Başkan adayı seçilmesinin ardından Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ve İçişleri Bakanı Efkan Ala değerlendirmelerde bulundular.
Adalet Bakanı Bozdağ, bugün partileri ve Türkiye için önemli ve tarihi bir gün yaşadıklarını söyleyerek, "Yeni Genel Başkan adayımız belli oldu. Hayırlı, uğurlu olsun. Başarılar diliyorum. Türkiye, önümüzde büyük sorunlarla mücadele edecektir. Bu kadro bu sorunları aşacaktır ve ülkemizi daha ileri bir noktaya götürecektir. Yeni Genel Başkanımıza ve Başbakanımıza başarılar diliyorum. Allah yar ve yardımcısı olsun" ifadelerini kullandı.

Bozdağ, Binali Yıldırım'ın Meclis'te basın toplantısı yapma gerekçesi ile ilgili soruya, "Bizim partimizin içinde herhangi bir sıkıntı, sorun yok. Bundan sonra da olmayacaktır. Sıkıntı ve sorun bekleyenler her zaman olduğu gibi sükutu hayale uğrayacaktır. Birlik içinde gelinen bir noktadır. Sayın Yıldırım partimizin köşe taşlarından biridir" şeklinde konuştu.
Şentop'un kabine değişikliğinde Adalet Bakanı olmasına ilişkin olarak Bozdağ, "Arkadaşımız her yere yakışır" değerlendirmesini yaptı.
Şentop, Yıldırım'ın başkanlık makamında birlikte olduklarını belirterek, Yıldırım'ın moralinin yerinde olduğunu aktardı.

İçişleri Bakanı Efkan Ala ise, Ahmet Davutoğlu'nun bölgeye, millete hayırlı olmasını dileyerek, " Başarılı olması için hepimiz elimizden gelen katkıyı sağlayacağız" dedi.
Ala şunları kaydetti:

"Bütün spekülasyonları boşa çıkaran AK Parti çok şık bir süreç yönetimi gösteriyor. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde bu Türkiye'nin istikrarını AK Parti'nin istikrarıyla sağlayacağımızı biliyoruz. Burada herhangi bir sorunun milletimize maliyet olarak döneceğini çok iyi biliyoruz. Milletimize hiçbir maliyet ödetmeden bütün sorunlarını elimizden geldiğince çözmeyi şiar edinmiş bir parti olarak bundan sonraki süreçte en şık biçimde yöneteceğinizden kimsenin endişesi olmamalıdır."

BAŞBAKAN YARDIMCISI İŞLER: “YENİ TÜRKİYE İNŞASINA ALLAH'IN İZNİYLE DEVAM EDECEĞİZ”
Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, “Yeni Türkiye inşasına Allah'ın izniyle devam edeceğiz. 'Durmak yok, yola devam' sloganıyla hareket edeceğiz ve 2023 hedeflerini güçlü bir şekilde gerçekleştirmek için elimizden gelen gayreti göstereceğiz” dedi. 

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun isminin genel başkan adayı olarak açıklanmasının ardından parti genel merkezi önünde gazetecilere değerlendirmelerde bulunan Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, AK Parti olarak istişareye önem veren bir parti olduklarını belirterek, bugüne kadar almış oldukları kararları istişareler sonucu aldıklarının altını çizdi.

Kararın, Türkiye’ye, millete ve AK Parti’ye hayırlı olmasını temennisinde bulunan İşler, “Tabii ki 27'sinde genel kongremiz olacak. Kongrede inşallah delegelerimiz de gerekli teveccühü gösterdikten sonra Sayın Ahmet Davutoğlu, genel başkanımız olacak ve müstakbel başbakanımız olacak. Ülkemize, milletimize hayırlı, uğurlu olsun. AK Parti 3 Kasım 2002'den bu yana yeni bir Türkiye inşa ediyor. Yeni Türkiye inşasına Allah'ın izniyle devam edeceğiz. 'Durmak yok, yola devam' sloganıyla hareket edeceğiz ve 2023 hedeflerini güçlü bir şekilde gerçekleştirmek için elimizden gelen gayreti göstereceğiz” diye konuştu

Davutoğlu'nun da yaptığı konuşmada bu konuların altını çizdiğini kaydeden Başbakan Yardımcısı İşler, “Elbette ki çözüm süreci devam edecek. Yine aynı şekilde paralel yapıyla mücadele devam edecek ve Türkiye'yi ileri demokrasi seviyesine çıkarmak için ki bu 2023 hedeflerimizde de var, inşallah bu hedefleri gerçekleştirmek için yeni dönemde de kurumsal kimlikle hareket ederek, ortak akılla hareket ederek, güçlü, yeni bir Türkiye'yi inşallah inşa etmeyi sürdüreceğiz. Hayırlı, uğurlu olsun” şeklinde konuştu.

YALÇIN AKDOĞAN: "DAVUTOĞLU; YENİ TÜRKİYE’NİN İNŞASINDA ÖNEMLİ BİR MİSYON İFA EDECEK"
AK Parti Ankara Milletvekili ve Başbakan Başdanışmanı Yalçın Akdoğan, Davutoğlu’nun yeni Türkiye’nin inşasında önemli bir misyon ifa edeceğini söyledi. 

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun isminin genel başkan adayı olarak açıklanmasının ardından parti genel merkezi önünde gazetecilere değerlendirmelerde bulunan AK Parti Ankara Milletvekili ve Başbakan Başdanışmanı Yalçın Akdoğan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun adaylığının AK Parti ve Türkiye için hayırlı olmasını dilediğini ifade etti. Parti kurullarının aldığı kararların sadece partiyi değil, Türkiye’yi ilgilendirdiğini ifade eden Akdoğan, tüm dünyanın gözlerini bugün AK Parti Genel Merkezi'ne çevirdiğini söyledi.

“TÜM SİYASİ PARTİLERE ÖRNEK OLACAK BİR SÜREÇ”
Akdoğan, çok geniş bir çerçevede yapılan istişareler sonucunda açıklanan genel başkan adayının belirlenme sürecinin de tüm siyasi partilere örnek olacak bir süreç olduğunun altını çizerek, “Şu anda kongre yapmak isteyen partileri görüyorsunuz. Bir kriz üzerine kongre yapmak ve kongreyle krizi aşmak istiyorlar, oysa biz daha da büyüyerek kongrelere giriyoruz ve kongrelerden de büyüyerek çıkıyoruz. Türk siyaseti için, ülkemiz için hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.

“İYİLER ARASINDAN BİR TERCİH YAPILDI”
AK Parti'nin 13 yıllık bir parti, 12 yıldır da iktidarda bulunduğunu vurgulayan Akdoğan, şunları kaydetti:
“AK Parti'nin her bireyi gerek partide gerek hükümette çok ciddi bir müktesebata, deneyime, birikime sahiptir, çok değerli isimlerdir. Her biri muhalefet partilerinin başındaki genel başkanlardan çok çok tecrübelidir, bu yüzden AK Parti'de isim sıkıntısı zaten yaşanmamaktadır. İyiler arasında bir tercih yapılmaktadır, deneyimliler arasında bir tercih yapılmaktadır ve bu şekilde bir kişi belirlenmesi gerekiyordu.”

“DAVUTOĞLU; YENİ TÜRKİYE’NİN İNŞASINDA ÖNEMLİ BİR MİSYON İFA EDECEK”
AK Parti hareketinin liderinin Recep Tayyip Erdoğan olduğuna dikkat çeken Akdoğan, “Yeni dönem ortak akılla, takım ruhuyla, ekip çalışmasıyla yola devam edeceğimiz bir süreç olacaktır. Sayın Ahmet Davutoğlu 12 yılda farklı kademelerde görev yapmıştır, devletin farklı kademelerinde, AK Parti'nin farklı kademelerinde ciddi bir tecrübeye sahiptir, inşallah yeni Türkiye'nin inşasında gerçekten önemli bir misyon ifa edecektir diye inanıyoruz” dedi.

“KİŞİSEL BİR KARİYER PLANLAMASI İÇERİSİNDE DEĞİLİZ”
Akdoğan, bir gazetecinin kabinede görev alıp almayacağı sorusuna da, "Biz bu hareketin, davanın bir neferiyiz onun ötesinde kişisel bir kariyer planlaması içerisinde değiliz" yanıtını verdi.

AK PARTİ GENEL BAŞKAN YARDIMCISI MEHMET ALİ ŞAHİN
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, “Sayın Davutoğlu'nun Genel Başkanlığında, Başbakanlığında ülkemize hizmeti aynı hızla ve belki de tempomuzu daha da artırarak devam ettireceğiz” dedi.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun isminin genel başkan adayı olarak açıklanmasının ardından parti genel merkezi önünde gazetecilere değerlendirmelerde bulunan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile AK Parti Genel Başkan adayı Ahmet Davutoğlu’nun yapmış oldukları konuşmalarda bugünle ilgili çok kıymetli değerlendirmelerde bulunduklarını söyledi.

“DELEGELERİN TAMAMININ DESTEĞİYLE İKİNCİ GENEL BAŞKAN OLACAK”
"Benim, 'onların açıklamalarına katılıyorum' dememin dışında şu anda fazla söyleyeceğim bir şey yok” diye konuşan Şahin, “Şunu ifade edebilirim ki güçlü partilerin, özellikle iktidar partilerinin, iktidara aday partilerin genel başkan değiştirmeleri genellikle sancılı olur. Farklı adaylar çıkar, bir karmaşaya neden olabilir. Yüksek tansiyonlu olur kongreleri ama AK Parti bu konuda zannediyorum örnek bir çalışma sonucunda Genel Başkan adayını belirledi, istişareler sonucunda ve ayın 27'sinde de olağanüstü kongrede tek adayla bu istişareler sonucunda belirlenmiş adayla kongreye gireceğiz. Sayın Davutoğlu, delegelerin belki de tamamının desteğiyle AK Parti'nin ikinci Genel Başkanı olarak seçilmiş olacak” dedi.

“DAVUTOĞLU’NUN BAŞKANLIĞINDA AYNI HIZLA HİZMETE DEVAM”
Şahin, AK Parti kadrolarının bir tek hedefi bulunduğunu, onun da ülkeye hizmet etmek olduğunu vurguladı. 12 yıllık süreçte vatandaşların çözüm bekleyen sorunlarını çözebilme konusunda başarılı olduklarını belirten Şahin, “Başarılı olmasaydık halkımız bize her girdiğimiz seçimde oylarımızı daha da artırarak destek vermezdi. Şimdi bu yeni dönemde de Sayın Davutoğlu'nun Genel Başkanlığında, Başbakanlığında ülkemize hizmeti aynı hızla ve belki de tempomuzu daha da artırarak devam ettireceğiz” diye konuştu.

“İSTİFALARINI SUNABİLİRLER”
Gazetecilerin sorularını cevaplandıran Şahin, bir gazetecinin, “MYK üyelerinin istifaları gündeme gelecek mi, Sayın Davutoğlu daha rahat çalışsın diye” şeklindeki sorusu üzerine, “Tabii kendisi Genel Başkan olarak seçildiğinde, ilk yapılacak olan MYK toplantısında, belki şu anda Genel Başkan Yardımcısı, Genel Sekreter olarak görevli arkadaşlarımız, kendisine MKYK içerisinden birlikte çalışabileceği arkadaşlarını seçme konusunda bir rahatlama olacak tarzda istifalarını sunabilirler. Doğrusu ben böyle düşünüyorum. Çünkü Sayın Genel Başkanımızın, 50 kişilik MYK içerisinde istediği arkadaşımızı yardımcısı olarak seçme özgürlüğüne sahip olmalıdır. O bakımdan benim böyle düşüncem var. Diğer arkadaşlarım ne düşünür bilmiyorum. Onların da benim gibi hareket edecekleri kanaatindeyim. Bizimle de çalışmaya devam edebilir, başka arkadaşlarımızı getirebilir, MKYK içerisinden. Bu tamamen kendi takdiridir. Nasıl ki bizi Recep Tayyip Erdoğan seçmişse, Genel Başkan olarak o da kendi yardımcılarını seçme hakkına sahiptir” ifadelerini kullandı.

“BİNALİ BEY ÇOK KIYMETLİ BİR ARKADAŞIMIZ”
Eski Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın yarın TBMM’de basın toplantısı düzenleyeceği ve bir destek açıklaması mı olacağının ya da istifa mı edeceğinin sorulması üzerine de Şahin, “Yok, hayır. Binali bey, bu partiyi birlikte kurduğumuz, birlikte ülkemize gerçekten önemli hizmetler yaptığımız çok kıymetli bir arkadaşımız. Onun yapacağı destek açıklamasının dışında başka bir şey olmaz” dedi.

“İNANIYORUM Kİ ÇOK BAŞARILI OLACAK”
Başka bir gazetecinin de “Davutoğlu ile arkadaşlığınız eskiye mi dayanıyor?” sorusuna Şahin şu yanıtı verdi: “Davutoğlu hocamı, AK Parti'yi kurduktan sonra, danışman olarak çalışmaya başladıktan sonra yakinen tanıdım. Daha sonra milletvekili olmadığı halde Dışişleri Bakanlığı görevine getirildi. Daha sonra milletvekili olarak Dışişleri Bakanı olarak görevine devam ediyor. O bakımdan kendisi sevdiğim, takdir ettiğim bir arkadaşımızdır. Bu yeni görevinde de inanıyorum ki çok başarılı olacaktır. Kendisine başarılar diliyorum.”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Cemevlerinin Aydınlatma Giderlerinin Ödenmesine Dair Yönetmelik Resmi Gazete’de Cemevlerinin Aydınlatma Giderlerinin Ödenmesine Dair Kültür ve Turizm Bakanlığı Yönetmeliği Resmi Gazete’de yayımlandı. Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelik ile birlikte cemevlerinin aydınlatma giderlerinin Kültür ve Turizm Bakanlığı bütçesinden ödenmesinde uygulanacak usul ve esasları belirlendi. Yönetmelik, 14.03.2013 tarihli ve 6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanununun ek 6’ncı maddesi ve 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 292/A maddesine dayanılarak hazırlandı. Yönetmeliğe göre cemevi, il müdürlüğüne Alevilerin ve Bektaşilerin cem erkanı yürüttükleri meydan adlı bölüm başta olmak üzere; kurban kesim yeri, aşevi, morg, gasilhane, görevli odası, taziye salonu ve diğer bölümlerden oluşan Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı tarafından tespiti yapılan cemevlerinin aydınlatma giderlerinin ödenmesi için yazılı talepte bulunacak. Cemevinin aydınlatma amaçlı enerji tüketimi ile diğer amaçlara yönelik enerji tüketiminin sayaç tefriki yapılmak suretiyle ayrılması zorunlu olacak. Sayaç tefrik işlemlerinin kontrolü cemevinin unsurları dikkate alınarak il müdürlüğünün teknik personeli tarafından yapılacak. Yönetmelikte aranan koşulların sağlandığı tespit edilen cemevlerinin aydınlatma giderinin fatura ibrazına bağlı olarak ödeneceği il müdürlüğünce cemevine bildirilecek. Aydınlatma gideri ödenen cemevleri İl Kültür Turizm Müdürlüğü tarafından her yıl yerinde kontrol edilecek. Cemevi dışında kaldığı tespit edilen ticari amaçla kullanılan bölümlerin aydınlatma giderleri Bakanlık bütçesinden karşılanmayacak ve hükümlere uyulmaması halinde ödenmesi gereken faiz, gecikme faizi, gecikme zammı, kesme-bağlama bedeli gibi her türlü bedel abone tarafından ödenecek. Bu bedellerden Başkanlık sorumlu olmayacak. Yapılan kontroller neticesinde fazla ödenen tutarın tespit edilmesi halinde fazla ödenen tutar, il müdürlüğünce yapılan ödeme tarihinden geri ödeme tarihine kadar geçen süre için 21.07.1953 tarihli ve 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 51 inci maddesine göre belirlenen gecikme zammı oranı dikkate alınarak hesaplanan faiz uygulanarak geri alınacak.
Ankara Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan atama kararları Resmi Gazete’de Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan atama kararları Resmi Gazete’de yayımlandı. Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan atama kararlarına göre Hazine ve Maliye Bakanlığı’nda açık bulunan Vergi Başmüfettişliklerine Furkan Fırat, Erhan Yaşaran, Hatice Senger Erdoğan, Levent Emre, Bayram Gülçiçek, Barış Gürsoy, Volkan Nurdağ ve Halime Eda Tandoğan atandı. Bakanlıkta açık bulunan Vergi Müfettişliklerine ise Sevil Toprak, Osman Neşet Tandoğan, Erol Cihan Dersinlioğlu ve yapılan yeterlilik sınavda başarı gösteren Vergi Müfettiş Yardımcıları Murat Dönmez, Güler Çelik, Harun Yartaş ve İbrahim Ayyıldız atandı. Atamalar 3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 2 ve 3’üncü maddeleri ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 37’nci maddesi gereğince gerçekleştirildi. Tarım ve Orman Bakanlığında açık bulunan Başmüfettişliklere ise 3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin 2 ve 3’üncü maddeleri gereğince Müfettişler Caner Atasever, Mahmut Kaynar ve Songül Afşar atandı. Tarım ve Orman Bakanlığında ayrıca 5’inci Bölge Müdürü Şahin Çılgın görevden alındı. Kültür ve Turizm Bakanlığında ise açık olan Başmüfettişliklere 3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin 2 ve 3’üncü maddeleri gereğince Müfettişler Ercan Sarı, Atilla Özkan, Mustafa Yavuz Ülküm, Birol Baha Bağ, Burak Büyükkuzukıran, Fatih Tuna Tunasoylu, Enes Keten ve Emre İlhan atandı. Kültür ve Turizm Bakanlığı Afyonkarahisar İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Tanır ise görevden alındı. Karar ile birlikte 3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin 2 ve 3’üncü maddeleri gereğince Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında açık bulunan İş Müfettişliğine Yasin Zengin, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığında açık bulunan Başmüfettişliğe Müfettiş Eşref İmamoğlu atandı. Karara göre 3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin 2’nci maddesi gereğince Milli Eğitim Bakanlığı Zonguldak İl Milli Eğitim Müdürü Züleyha Aydoğan ve Devlet Malzeme Ofisi Genel Müdürlüğü Trabzon Bölge Müdürü Enver Uzun ise görevden alındı.
Aksaray Aksaray’da nefes kesen polis-hırsız kovalamacası kamerada Aksaray’da inşaat malzemesi deposunu soyan hırsızlar ile polis arasındaki kovalamaca film sahnelerini aratmadı. Elektrikli motosikletle kaçan hırsızlar bir süre sonra motosikletin aküsünün bitmesiyle bu kez de yaya olarak kaçmaya başladı. Gecenin sessizliğini siren seslerine bıraktığı kovalamacada hırsız kardeşler yarım saat süren takip sonucu yakalanırken, nefes nefese kalan şüphelilerden biri yere yatırılıp ters kelepçe yapıldığı esnada polis memurlarına “Kalbim var” diyerek yardım istedi. Olay, gece yarısı Tacin Mahallesi’nde bulunan bir inşaat malzemesi deposunda yaşandı. Edinilen bilgiye göre, depodan oksijen bariyerli yerden ısıtma borusu çalan 2 hırsız, çaldıkları boru paketlerini beraberinde getirdikleri 3 tekerlekli elektrikli motosiklete yükledi. Hırsızlık esnasında çevrede bulunan bir vatandaş durumu fark ederek hemen 112 Acil Çağrı Merkezine ihbarında bulundu. İhbar üzerine olay yerine polis ekipleri sevk edildi. Kısa sürede belirtilen adrese intikal eden ekipler 2 şahsı depodan hırsızlık yaparken suçüstü kıstırdı. Polisleri görünce neye uğradıklarını şaşıran 2 hırsız deponun duvarından atlayarak bahçe dışındaki boruları yükledikleri elektrikli motosiklete binerek kaçmaya başladı. Şahısların kaçması üzerine polis ekipleri telsizden anons ederek diğer ekiplere kaçış istikameti hakkında bilgi verdi. Ekiplerin hırsızların peşine düşmesiyle gecenin sessizliği siren sesleriyle yankılandı. Polis ve hırsızlar arasında yaşanan kovalamaca ise film sahnelerini aratmadı. Bir süre elektrikli motosikletle kaçan hırsızlar kaçarken çaldıkları boruları da motosikletin kasasından aşağıya attı. Polis ekiplerinin bölgeyi abluka aldığı kovalamacada motosikletin aküsünün bitmesi üzerine hırsızlar bu kez de motosikleti bırakıp yaya olarak kaçmaya başladı. Taşpazar Mahallesi’nde ara sokaklara ve apartmanların bahçesine girerek izlerini kaybettirmeye çalışan S.Ç. (21) ve U.Ç. (34) isimli 2 kardeş çok geçmeden yakalandı. Yüzüstü yere yatırılarak ters kelepçe yapılan nefes nefese kalan hırsızlardan S.Ç. ekiplerin ters kelepçe taktığı esnada “Kalbim var” diyerek yardım istedi. Yüzüstü yatırılarak kelepçelenen 2 kardeş gözaltına alınarak polis aracına bindirildi. Şahıslar sorgulanmak üzere İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şubesine götürülürken çaldığı yaklaşık 150 bin TL değerindeki malzemeler sahibine teslim edildi. Olayla ilgili Aksaray Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından tahkikat başlatıldı.