GÜNDEM - 04 Mart 2015 Çarşamba 15:39

Somalı madenciler eylemde

A
A
A
Somalı madenciler eylemde

Manisa’nın Soma ilçesindeki maden faciasının ardından 3 ay önce işten çıkarılan 3 bine yakın maden işçisinden 100’ü, verilen sözlere rağmen tazminatlarının ödenmediği gerekçesiyle eylem başlattı.

Facianın meydana geldiği Soma Kömür İşletmeleri’ne ait Eynez maden ocağı ve diğer işletmesi olan Atabacası maden ocağından çıkarılan işçiler ilk olarak Soma Belediyesi Sinema Tiyatro ve Konferans Salonu’nda kıdem tazminatlarını alabilmek için izlenecek yol hakkında görüş alışverişinde bulundu. Sonra Fatih Caddesi’nden Türkiye Kömür İşletmeleri Ege Linyitleri İşletmesi’ne kadar ’Tazminat hakkımız söke söke alırız’, ’Soma işçine sahip çık’ sloganları eşliğinde yürüdü. Burada tazminatlarının ödeneceğinin açıklanmasına kadar bekleyeceklerini dile getiren işçiler, haklarını alamadıkları takdirde Cengiz Topel Meydanı’nda oturma eylemi yapacaklarını dile getirdi.

"ALNIMIZIN TERİNİ İSTİYORUZ"

Atabacası maden ocağından 3 ay önce çıkarılan maden işçisi Adnan Yılmaz, "Biz dilenci değiliz ki her gün sokaklara çıkalım, alnımızın terini istiyoruz. Bize verilen sözler tutulmadı. Kendileri istediğinde yasayı bir saatte değiştiriyor. Zaten 301 işçimiz can vermiş, acımız büyük. Şimdi de çoluk çocuk aç kaldık. Bugün Çarşamba mesela buranın semt pazarı var. Herkes pazara çıkacak ama biz çıkamıyoruz. Biz elektrik, su paramızı ödeyemiyoruz. Allah razı olsun 840 lira işsizlik parası alıyoruz. Zaten 700-800 lira kredi borçlarımız var. Bankalar bir yandan baskı yapıyor. Esnaf bir yandan istiyor. Avukatlar bir yandan arıyor bizi. Şimdi biz nereye gidelim" dedi.

"SÖZLER TUTULSUN"

Maden işçisi Mesut Saraçbaşı da, "Enerji Bakanı Taner Yıldız facianın yaşandığı ocakta son cenaze çıkarıldığında merdivende bana, ’oğlum sizi hiç bir zaman işsiz bırakmayacağız, mağdurda bırakmayacağız’ dedi. Ben, Enerji Bakanının samimiyetine inanıyorum. Bize sahip çıkacağına da inanıyorum. Biran önce bize sahip çıkmasını istiyorum" şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Van Van YYÜ’de TÜBİTAK sergisi Van Yüzüncü Yıl Üniversite ev sahipliğinde TÜBİTAK 18. Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Van Bölge Yarışması’nın sergi açılışı yapıldı. TÜBİTAK Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığı tarafından düzenlenen 18. Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması kapsamında gerçekleştirilen bölge sergisi açılış töreni; Ağrı, Batman, Bitlis, Hakkâri, Muş, Siirt, Şırnak ve Van illerinin katılımıyla yapıldı. 3 bin 915 başvuru sayısıyla Türkiye’deki 12 bölge arasında en çok başvuru sayısına sahip Van bölgesinde gerekli değerlendirmeler sonucunda bölge sergisine katılmaya hak kazanan 105 proje, jüri değerlendirmenin ardından birinci gelenler ülke finalinde gönderilecek. Program açılışında konuşan TÜBİTAK Van Bölge Koordinatörü Doç. Dr. Hayati Çavuş, bölge sergisinin öğrencilerin projelerini daha ayrıntılı ortaya koyma, sunma ve jüri üyeleri önünde savunması için gerçekleştirilen bir organizasyon olduğunu belirtti. Çavuş, “Bölge sergisi esnasında projeler, jüri üyeleri tarafından bir kez daha sözlü ve uygulamalı olarak değerlendirilecek ve daha sonra yapılacak ülke finalinde bölgeyi temsil edecek projeler belirlenecek. Yarışmanın gerçekleştirilmesinde Van Yüzüncü Yıl Üniversitesine katkı ve desteklerinden dolayı çok teşekkür ederim” dedi. TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal’ın tebrik ve başarı temennilerine dair açılış mesajının da okunmasının ardından sergilenen projeleri tek tek inceleyerek öğrencilerden bilgi alan Van YYÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli ise, “Bu program, Van bölgesinde yer alan illerden ve okullardan öğrencilerin gelmeleri ve birbirleri ile tanışma, kaynaşma, arkadaşlıklar kurma, kültürel ve bilimsel pek çok paylaşımlarda ve kazanımlarda bulunma imkânı sağlıyor. Bölge sergisine davet edilen proje sahibi öğrencileri, öğretmenlerini ve ailelerini kutluyor, sağlamış oldukları her türlü desteklerinden dolayı teşekkür ediyorum” ifadelerinde bulundu. Van YYÜ Mühendislik Fakültesi sergi salonunda düzenlenen 18. Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Sergisinin 3 gün boyunca jüri üyelerinin yapacağı bilgilendirmenin ardından 25 Nisan Çarşamba günü ödül töreni ile son bulacağı belirtildi. Açılış törenine Rektör Prof. Dr. Hamdullah Şevli, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Şenay Baydaş ile Prof. Dr. Murat Kayri, TÜBİTAK Van Bölge Koordinatörü Doç. Dr. Hayati Çavuş, akademisyenler, Van İl Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri, öğrenciler ve öğretmenler katıldı.