GÜNDEM - 12 Eylül 2017 Salı 16:09

Son 10 yılın en bereketli bal hasadı

A
A
A
Son 10 yılın en bereketli bal hasadı

Van Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Halil Tandoğan, 2017 yılında çok bereketli bir sezon geçirdiklerini belirterek, “Son 10 yılın en verimli yılı olarak kayıtlarımıza geçti. İnanılmaz bir bal oldu” dedi.

Tuşba ilçesine bağlı Alaköy Mahallesi’nde arıcıların yaylalara bıraktıkları kovanlarda organik yöntemlerle elde edilen balın hasadı yapıldı. Bu yıl yağışın bol olması ve hava sıcaklığının mevsim normallerine göre seyretmesinden dolayı zengin bitki örtüsüyle kaplı yaylalara bırakılan kovanlarda son 10 yılın en verimli balı elde edildi.

Van’da önemli bir gelir kaynağı olan balın ilk hasadının yapıldığını söyleyen Van Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Halil Tandoğan, bu yılki hasadın son 10 yılın en verimli hasadı olduğunu dile getirdi. Bölgenin tam bir arıcılık merkezi olduğuna dikkat çeken Tandoğan, sanayinin olmayışının baldaki verimi artırdığını belirterek, “Burada görülen sadece denizde bir damla, buradaki aslında küçük bir işletme örneğidir. 2017 yılında çok bereketli bir sezon geçirdik. Son 10 yılın en verimli yılı olarak kayıtlarımıza geçti. İnanılmaz bir bal oldu. Bal kalitesinde de sıkıntımız yok. Mutlu bir sezonu geçirmiş bulunuyoruz. Bölgemizde, Türkiye’nin kovan ortalamasının üzerinde bir bal hasadı oluyor. Bunun sebebi ise ballı bitkilerin çok yoğun olduğu bir coğrafyaya sahibiz. Özellikle sanayinin ve çevre kirliliğinin olmayışı ve doğanın temiz olması bal verimini etkiliyor” dedi.

“EN ÇALIŞKAN ARI IRKIYLA ÇALIŞIYORUZ”

Kovan başına ortalama 20 kilograma kadar bal üretimi yaptıklarını söyleyen Tandoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Baharın geç gelişi, mevsim sıcaklığının ortalamanın üzerinde olması bal verimini etkiliyor. Sonuçta bal verimi doğaya bağlıdır. Doğada çiçek varsa, mevsim sıcaklığı normal ise çiçeklerde terleme oluyor ve nektar akışı sağlanıyor. Bölge bahar ayında inanılmaz yağış aldı. Bu yağış ne oldu? Tabiatın daha fazla yeşermesine sebep oldu.”

“YASAK BÖLGELERİN OLUŞMASI SEKTÖRE ZARAR VERİYOR”

Bölgede birçok yaylanın güvenlik bölgesi ilan edilmesi nedeniyle sektörün zarar gördüğünü sözlerine ekleyen Tandoğan, “Bizim işimiz kırsalla, yaylalarla, yüksek kesimlerle. Kırsala ne kadar yakınsanız; çiçeğe, bala o kadar yakınsınız demek oluyor. Bizim endişelerimiz ve sıkıntılarımız var. Yasak bölge oluşturulmadığı zaman biz daha fazla sahaya yayılmış olacağız. Daha fazla bitkiden, daha fazla çiçekten faydalanmış olacağız. Bu da verimimizi etkileyecektir” diye konuştu.

2017 yılının ilk hasadını yaptıkları için çok mutlu olduğunu dile getiren Burhan Baran isimli arıcı ise bu yıl umduklarından çok yüksek verim elde ettiklerini ve bu konuda bütün arıcıların emeğinin karşılığını alması için temennilerde bulundu.

Rojda Coşkun isimli bal satıcısı da, verimin bu yıl çok iyi olduğunu, yağışlardan dolayı kuraklığın olmadığını ve bu sayede son 10 yılının en iyi balının kendilerine geldiğini dile getirdi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Polisin alkollü sürücü ile imtihanı: Üfleme eğitimi verilen kadın 44. seferde başardı Aksaray-Konya Karayolunda jandarmanın "dur" ihtarına uymayarak kaçan kadın sürücü, jandarma ve emniyeti alarma geçirdi. 53 kilometre kaçan kadın sürücü E-90 Karayolunda kovalamaca sonucu yakalandı. Alkolmetreye üflermiş gibi yapıp üflemeyen ve 3 alkolmetre değiştirerek kadına üfleme eğitimi veren polis, üfletme imtihanına girdiği kadın sürücünün 44. üflemesinde promilini alabildi. 0.97 promil alkollü çıkan kadın sürücüye ceza kesilerek ehliyetine el konuldu. Olay Aksaray - Konya Karayolu Eşmekaya Kavşağı’nda yaşandı. Edinilen bilgiye göre, Aksaray Konya Karayolunda yol kontrolü yapan İl Jandarma Komutanlığı ekipleri durumundan şüphelendikleri kadın sürücünün kullandığı 68 AAN 849 plakalı otomobile ‘dur’ ihtarında bulundu. İhtara uymayan kadın sürücü hızla denetim noktasından kaçtı. Aksaray istikametine kaçan kadın sürücünün plakası jandarma ekipleri tarafından hem jandarma hem de emniyet haber merkezine bildirildi. Bunun üzerine jandarma ve polis ekipleri karayolu ve aracın geldiği istikamete yönelik adeta bölgeyi abluka altına aldı. Jandarma ekipleriyle kısa süre kovalamacaya giren kadın sürücü 53 kilometre kaçtıktan sonra şehir merkezi girişinde polis ekiplerinin de "dur" ihtarına uymadı. Ekiplerin kaza riskine karşı kontrollü bir şekilde takip ettiği kadın sürücü çok gidemeden Tacin Mahallesi E-90 Karayolu üzerinde yakalandı. 44. üflemesinde pes eden kadın sürücü 0.97 promil alkollü çıktı Durdurulduktan sonra araçtan indirilen ve isminin Gülten Nas Y. (49) olduğu belirlenen kadın sürücü rahat tavır ve hareketleriyle dikkat çekti. Ehliyet ve ruhsat kontrolünden geçirilen kadın sürücüye alkol kontrolü yapmak isteyen polis memurlarının üfleme eğitimi ile imtihanı burada başladı. Alkol kontrolünden geçirilmek istenen kadına polis memurlarınca alkolmetre üfletilmek istendi. Alkolmetreyi üflemeye çalışan kadın üflermiş gibi yapıp üflemekten çekinirken, polis memurları kadına adeta üfleme eğitimi verdi. Bir polis memuru ağzıyla kadına üflemeyi gösterirken, bir değir polis memuru da elindeki üfleme çubuğunun poşetiyle üflemeyi anlattı. Eğitimin ardından polis memurlarının üfletme imtihanı başladı. Kadına defalarca alkolmetreyi üfletmeye çalışan polis memurları kadının üflemeyip üflüyormuş gibi göstermesiyle büyük bir sınav verdi. Alkolmetreye de güvenmeyen kadın sürücüye 3 farklı alkolmetre üfletildi. Zaman zaman su içen ve dinlenmeye geçen kadın sürücü 1 saat boyunca polis memurlarına ecel teri döktürdü. 43 kez alkolmetreyi üflemeyerek kandırmaya çalışan kadın sürücü 44. üflemesinde pes ederek normal bir şekilde üfledi. Üflemenin ardından kadının 0.97 promil alkollü olduğu belirlendi. Polis ve kadın arasındaki yaşanan ilginç diyaloglar ise anbean kameralara yansıdı. Alkollü araç kullanmaktan 6 bin 439 TL para cezası kesilen kadın sürücünün ehliyetine de 6 ay süreyle el konuldu. Araç ise olay yerine çağırılan bir yakınına teslim edildi.