ASAYİŞ - 02 Ekim 2017 Pazartesi 16:15

Sözcü Gazetesi iddianamesi hazırlandı

A
A
A
Sözcü Gazetesi iddianamesi hazırlandı

Sözcü Gazetesi sahibi ve çalışanlarına yönelik yürütülen FETÖ soruşturması tamamlanarak, gazetenin sahibi Burak Akbay hakkında 16,5 yıldan 30 yıla, gazetenin Mali İşler Müdürü Yonca Yücekaleli, internet sitesinin sorumlu müdürü Mediha Olgun ve muhabir Gökmen Ulu hakkında ise 15 yıla kadar hapis istemiyle iddianame düzenlendi.

Sözcü Gazetesi sahibi ve 3 çalışanı hakkında yürütülen FETÖ soruşturması tamamlanarak iddianame düzenlendi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Soruşturma Bürosu savcılarından Asım Ekren tarafından hazırlanan 73 sayfalık iddianamede, hakkında yakalama kararı bulunan gazetenin sahibi Burak Akbay’ın “Silahlı Terör Örgütünü Yönetme, Silahlı Terör Örgütü Propagandası Yapma” suçlarından 16,5 yıldan 30 yıla, gazetenin muhabiri tutuklu şüpheli Gökmen Ulu ile gazetenin Mali İşler Müdürü Yonca Yücekaleli ve internet sitesinin sorumlu müdürü Mediha Olgun hakkında ise “Silahlı Terör Örgütü içindeki Hiyerarşik Yapıya Dahil Olmamakla Birlikte Örgüte Bilerek isteyerek Yardım Etme” suçlarından 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları istendi.

İddianamede, FETÖ’nün son derece sınırlı kişi - kişilerin bileceği bir gizlilik içerisinde ve ileride kullanılma ihtimaline binaen şüpheli Burak Akbay aracılığıyla gazeteyi kurdurduğu, kamuoyunca yukarıda belirtilen özelliklere sahip, örgütün düşünce yapısını benimsemeyen / karşısında olan yazar kadrosuna imkan tanıyarak gazetede bir araya getirdiği belirtildi.

FETÖ’nün silahlı bir terör örgütü olduğunun anlaşılmasından sonra ve günümüze kadar ilerleyen süreçte, gazetenin örgüte aidiyeti ilk baştan belli olan Zaman Gazetesi ve Samanyolu Tv ile dirsek temasına geçen ve amaçları doğrultusunda faaliyete giren Taraf ve Cumhuriyet Gazeteleri gibi yayın organları ile aynı yönde faaliyete giriştiği ifade edildi. Gazetenin ülke yönetimini, Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ciddi bir şekilde etkileyen, hukuka aykırı yöntemler kullanılarak elde edilen kurgulanmış delillerle yayın yaparak kamuoyu algı operasyonu oluşturduğu kaydedildi.

Burak Akbay'ın FETÖ / PDY'nin amaçları, bilgi ve talimatları doğrultusunda Sözcü Gazetesi'ni faaliyete geçirdiği, örgütün özelliği gereği farklı görünüm ve kamuoyuna bu şekilde imaj vermek için gerçekte örgüte karşı olduğu bilinen, çalışan - yazarların bir kısmını uygulamadaki imkan ve usuller çerçevesinde gazeteye aldığı anlatıldı. Gazetenin faaliyetleri itibariyle genel - gündelik konularda daha çok FETÖ / PDY'nin de eleştirildiği, hatta zaman zaman gazete - yönetimi - çalışanları ile FETÖ ile ilgisi olduğu anlaşılanlar arasında basın kanunu, tazminat hukuku yada ceza hukuku kapsamında karşılıklı başvuruların yapıldığı belirtildi.
Burak Akbay’ın Sosyal Güvenlik Kurulu kayıtlarında sigortalı olarak göründüğü İlbas İleri Basın ve Yayın Endüstrisi A.Ş'nin 04.06.2012 tarihinden itibaren Yönetim Kurulu Başkanı ve 28.03.2016 tarihinden itibaren de tek pay sahibi olduğu bilgisine yer verilen iddianamede, Akbay’ın, Estetik Yayıncılık A.Ş'nin ise yüzde 95 ortağı olduğu anlatıldı.

MASAK Raporuna göre Burak Akbay’ın banka hesaplarına 2011-2016 yılları arasında havale ve EFT olarak gelen tutarın toplamda 123 Milyon 456 Bin 42 TL 61 Kuruş olduğu, yine bu tarihler arasında hesabından toplamda 49 Milyon 373 Bin 99 TL 70 Kuruş para çıkışı olduğu belirtildi.

Şirketin, 2015 yılında şirket ortağı Burak Akbay’a 34 Milyon 761 Bin 127 TL para aktardığı, ancak 31/12/2015 tarihli dönem sonu bilançosunda bu hesap bakiyesinin başka hesaplarına aktarılarak sıfırlandığına değinilen iddianamede, buna göre Estetik A.Ş.’nin basın ve yayın işlemleri dışındaki faaliyetleri nedeniyle Şirket ortağı Burak Akbay’a 2015 yılı içinde 34 Milyon 761 Bin TL para aktardığı vurgulandı. 

Başak Akbulut

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Karaman Doğuştan engelli Havva’ya arkadaşlarından sürpriz 23 Nisan kutlaması Karaman’ın Ermenek ilçesinde Fikret Ünlü Yatılı Bölge Ortaokulu öğrencileri evde eğitim gören sınıf arkadaşları Havva Nur Pilan’a evinde sürpriz 23 Nisan kutlaması yaptı. Doğuştan engelli olduğu için evde eğitim gören 11 yaşındaki 6. sınıf öğrencisi Havva Nur Pilan’ı sınıf arkadaşları bu mutlu gününde yalnız bırakmadı. Öğrenciler öğretmenleri ile birlikte Havva Nur Pilan’ın ilçeye bağlı Gökçeseki köyündeki evine çiçek ve Türk bayraklı balonlarla gitti. Öğretmen ve öğrencileri evin girişinde Havva Nur’un anne ve babası karşıladı. Çalan kapıyı açan Havva Nur, karşısında sınıf arkadaşları ve öğretmenlerini görünce bir hayli mutlu oldu. Arkadaşlarının verdiği çiçek ve hediyeleri alan Havva Nur’un mutluluğu ise yüzüne yansıdı. Bir saatliğine de olsa sınıf arkadaşlarıyla birlikte keyifli anlar geçiren Havva Nur, arkadaşlarının sohbetine katılarak sık sık onlarla birlikte güldü. “Geldiklerine çok mutlu oldum” Havva Nur Pilan, sınıf arkadaşlarının 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını birlikte kutlamak için evine kadar gelmesinin kendisini mutlu ettiğini belirterek, “Onca yolu benim için gelmişler. Geldikleri için çok mutlu oldum. Uzun zamandır arkadaşlarımı görmüyordum" dedi. Anne Fatma Pilan da, kızının doğuştan engelli olduğunu belirterek, “Kızım 1. sınıftan beri evde eğitim görüyor. Öğretmenlerimiz haftada 2 gün buraya gelerek kızıma eğitim veriyor. Bugün de kızımla birlikte 23 Nisan’ı kutlamak için sınıf arkadaşları geldi. Hem kızımız mutlu oldu, hem de biz olduk" diye konuştu. Evde yapılan 23 Nisan kutlamasının ardından Havva Nur Pilan, sınıf arkadaşları ve öğretmenlerini el sallayarak uğurladı.