GÜNDEM - 01 Eylül 2014 Pazartesi 13:45

STK’lardan çözüm süreci açıklaması

A
A
A
STK’lardan çözüm süreci açıklaması

Diyarbakır’da bir grup Sivil Toplum Kuruluşu (STK) temsilcisi, çözüm süreci ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Sur ilçesinde bulunan tarihi Keçi Burcu'nda düzenlenen basın açıklamasına aralarında, Memur Sendikaları Konfederasyonu (Memur-Sen), Mazlum-Der ve MÜSİAD'ın da bulunduğu 72 STK temsilcisi katıldı. Grup adına basın açıklamasını okuyan Memur-Sen Diyarbakır Şube Başkanı Yunus Memiş, Türkiye’de yaklaşık 40 yıldır akan kardeş kanının durdurulmasına yönelik olarak başlatılan çözüm süreci’ne bölge halkının büyük destek verdiğini söyledi. Memiş, "Son günlerde müessif olayların yaşandığına şahit olmaktayız. Ülkemizin çeşitli bölgelerinde faaliyet gösteren bazı sivil toplum kuruluşlarına ve bölgedeki dinamiklere yönelik tahrik edici girişimlere karşı halkımız derin endişe duymaktadır. Ayrıca son aylarda yaşanan yol kapatma eylemleri, adam kaçırma ve güvenlik güçlerine yönelik saldırılar çözüm sürecini sekteye uğratmaktadır. Bu olayların zamanlamasının da manidar olduğunu düşünmekteyiz. Bizler, STK, kanaat önderleri, iş adamları ve alimler olarak ülkemizin, özellikle bölgemizin maddi ve manevi kalkınmasına da vesile olan çözüm sürecine sonuna kadar destek veriyor, başarıya ulaşması için elimizden gelen çabayı göstereceğimizi ve aksi yöndeki hiçbir eylemi kabul etmeyeceğimizi tüm Türkiye’ye duyurmak istiyoruz.

Çözüm sürecini baltalamaya ve saptırmaya yönelik tüm faaliyetlerin karşısında olduğumuzu bir kez daha vurguluyoruz. Şiddeti bir hak aracı olarak gören, bölge halkının hassasiyetlerini göz ardı eden ve yıllardır halkın mağduriyetleri üzerinden nemalanan tüm organizasyonların karşısında olduğumuzu ilan ediyoruz. Süreç sekteye uğratılırsa en fazla zarar görenin masum bölge halkının olacağı bilincinden hareketle toplumu temsil eden tüm siyasilerin ve tüm STK'ların sürece müdahil olup etkin rol alması gerektiğine de inanıyoruz. Bölge halkının, her zaman olduğu gibi, burada da sağduyusunu koruyacağını ve kimden gelirse gelsin çözüm sürecini sekteye uğratacak hiçbir harekete pirim vermeyeceğine olan inancımız da sonsuzdu" dedi.

"1 EYLÜL BARIŞ, MERHAMET VE ADALETE SES VERME GÜNÜDÜR"
Memiş, yapılan açıklamanın 1 Eylül Dünya Barış Günü'ne denk gelmesinin manidar olduğunu dile getirdi. Bugün, barışı dünyaya hakim kılmak isteyen bütün insanların, barışı, merhameti ve adaleti insanlığa hediye etmenin gayreti içerisinde olanların ses verme günü olduğunu aktaran Memiş, "1 Eylül, insanlığın vicdanlara seslenme günü, insanlığın diline, dinine ve ırkına bakmaksızın mazlumlara el verme günüdür.

Dünya Barış Günü'nün başta bölgemiz olmak üzere ülkemize ve tüm dünya halklarına kalıcı barış, huzur, güven ve emniyet getirmesine diliyoruz" diye konuştu. Açıklamanın ardından STK’lar çocukları PKK tarafından kaçırılan ailelerin oturma eylemi yaptıkları Şeyh Sait Meydan’ındaki çadırı ziyaret etti. 

BURAK EMEK

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Şampiyonlar Ligi’nde PSG ve B. Dortmund yarı finalde UEFA Şampiyonlar Ligi’nde Çeyrek Final rövanş maçlarının ardından Paris Saint-Germain ve Borussia Dortmund yarı finale yükseldi. UEFA Şampiyonlar Ligi’nde çeyrek final rövanş maçlarının heyecanı iki maçla başladı. Sahasında ilk maçta İspanyol temsilcisine 3-2 kaybeden Paris Saint-Germain, Barcelona ile deplasmanda karşılaştı. Ev sahibi 12. dakikada Raphinha’nın golüyle 1-0 öne geçerken, 29. dakikada Ronald Araujo’nun kırmızı kart görmesiyle 10 kişi kaldı. Fransız ekibinde Ousmane Dembele ilk maçın ardından bu maçta da fileleri havalandırarak eşitliği sağladı. İkinci yarıda oyun üstünlüğünü eline alan PSG, Vitinha ve Mbappe’nin golleriyle skoru 3-1’e getirdi. Paris ekibi 89. dakikada Mbappe ile bir gol daha bularak sahadan 4-1 galip ayrıldı. Toplamda 6-4 skor üstünlüğü olan PSG yarı finale yükseldi. Geri dönüşlerin yaşandığı maçta tur Dortmund’un Şampiyonlar Ligi’nde dikkat çeken eşleşmelerden olan Atletico Madrid - Borussia Dortmund karşılaşmasında gülen taraf Alman temsilcisi oldu. İspanya’da 2-1 tamamlanan ilk maçın dezavantajı ile sahaya çıkan Dortmund, ilk yarıda Brandt ve Maatsen’in golleriyle ilk yarıyı 2-0 önde tamamladı. Atletico, Hummels’in kendi kalesine ve Angel Correa’nın golleriyle eşitliği sağladı. Temponun arttığı mücadelede Alman sarı-siyahlılar, Niclas Füllkrug ve Marcel Sabitzer’in üst üste kaydettiği gollerle skoru 4-2’ye getirdi. Atletico Madrid’de kaleci Oblak, kritik kurtarışlarıyla farkı önlerken maç da bu skorla tamamlandı. Toplamda 5-4 skor üstünlüğü olan Borussia Dortmund, yarı final bileti aldı. Yarı finalde ilk eşleşme B. Dortmund - Paris Saint-Germain oldu. Şampiyonlar Ligi çeyrek final turunda bugün TSİ 22.00’de Bayern Münih - Arsenal, Manchester City - Real Madrid maçları oynanacak.