KÜLTÜR SANAT - 12 Mart 2018 Pazartesi 04:21

'Sultan Bestekârlar' İstanbul'da buluştu

A
A
A
'Sultan Bestekârlar' İstanbul'da buluştu

Yunus Emre Enstitüsü’nün gerçekleştirdiği, ‘Anadolu’nun Renkleri’ etkinlikleri kapsamında 10 farklı ülkeden dünyaca ünlü müzisyenler, ‘Sultan Bestekârlar’ dinletisi ile Aya İrini’de güzel bir gece yaşattı.

Yunus Emre Enstitüsü tarafından dünyanın çeşitli noktalarında son bir yıldır yürütülen ‘Anadolu’nun Renkleri’ etkinlikleri Türkiye’yi, kültür zenginliğini ve dilini tanıtmaya devam ediyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı işbirliğiyle gerçekleşen Anadolu’nun Renkleri faaliyetleri kapsamında 10 farklı ülkeden dünyaca ünlü müzisyenler ‘Sultan Bestekârlar’ dinletisi ile Aya İrini’de görkemli bir gece yaşattı. 

İlk olarak 27 Nisan 2017’de İsrail Tel Aviv’de Yafa Türk Kültür Evi'nde Türk ve İsrailli sanatçılar tarafından ortaklaşa icra edilen dinleti, yerel müzisyenlerin de katılımıyla zenginleşerek Arjantin ve Brezilya’dan sonra sultanların şehri İstanbul’da sanatseverlerle buluştu. Tarihi yarımadada yer alan Aya İrini’de gerçekleşen dinletide dünyanın 10 ülkesinden 12 yabancı müzisyen 22 Türk meslektaşıyla bestekar sultanların eserlerini birlikte icra etti. Orkestranın şefliğini ise ünlü orkestra şefi Musa Göçmen yaptı. Sanat, iş ve cemiyet dünyasının önde gelen isimlerinin izlediği dinleti, büyük beğeni topladı.

“Başka kültürlere ve medeniyetlere bu kadar saygılı hiçbir medeniyet yoktur” 

Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş, Osmanlı İmparatorluğu dönemindeki eserlerin modern versiyonda notalandırılarak dinleyicilerin beğenisine sunulduğunu kaydetti. Prof. Dr. Ateş, şu ifadeleri kullandı:
“Osmanlı döneminde sultanlarımız sadece devlet adamı değil aynı zamanda şair, bestekar, kültür ve sanatı destekledikleri gibi aynı zamanda kendileri de icracı olmuşlardır. O dönemde bugünkü notalama sistemiyle besteler sahnelenmedi. Onun için biz bu eserleri modern versiyonda notalandırarak Musa Göçmen yönetiminde bu akşam bu tarihi mekanda icra edilecek. Bu mekanın seçilmesi de çok önemli. Çünkü Osmanlı sultanları, Topkapı Sarayı ve avlusu civarında yaşadılar, eser verdiler. Bu eserlerden sembolik olarak bu kilisenin de önemi büyük çünkü 600 yıl boyunca başka kültürlere ve medeniyetlere bu kadar saygılı hiçbir medeniyet yoktur.”

“Yunus Emre Enstitüsü olarak yılda binden fazla faaliyet yapıyoruz” 

Çoğulcu bir yapıya müsaade eden pek az kültür ve medeniyetin olduğunu belirten Ateş, Osmanlı topraklarının kültür ve medeniyetin beşiği olduğuna vurgu yaparak, “Yunus Emre Enstitüsü Türkiye’nin dünya ile irtibatını sağlayan, bilinirliğini ve tanınırlığını artıran bir enstitüdür. Son 10 yıldır Türkiye çok önemli adımlar atmaya muktedir oldu. Bu ekonomide, ulaşımda, sağlıkta her alanda yapılan ilerleme kültür ve sanatta da kendisini göstermek zorunda çünkü biz büyük bir medeniyetin varisleriyiz. Osmanlı ve Cumhuriyet dönemi bu zenginliğin bir göstergesidir. Çokluk içerisinde birlik, çoğulcu bir yapıya müsaade eden pek az kültür ve medeniyet vardır. Bu topraklar ise bunun beşiği ve zeminidir. Bu konserlerle bu tekrar gün yüzüne çıkmış oluyor. Biz Yunus Emre Enstitüsü olarak yılda binden fazla faaliyet yapıyoruz. İstedik ki dışarıda yaptığımız faaliyetleri kendi halkımızla da paylaşalım. Kendi tarihimizle ve kültürümüzle yeniden barışalım” diye konuştu.

“Heyecanlı bir iş ve güzel bir proje diye düşünüyorum” 

‘Sultan Bestekârlar’ konserini dinlemeye gelen ünlü şarkıcı Ebru Yaşar, eski eserlere konservatuar geçmişinden dolayı kulak aşinalığının olduğunu söyleyerek, “İTÜ Konservatuar geçmişim var. Orada da gayet eski eserlere kulak aşinalığım var. Biliyorum desem tabii ki yalan olur ama önceden dinlemişliğim olduğu için belki bildiğim eserler denk gelecek. O yüzden yabancı duygularla dinlemek, yabancı müzisyenlerin duygularıyla icra edilecek olması bence heyecanlı bir iş ve güzel bir proje diye düşünüyorum” dedi.

“Merakla bekliyorum, çok ilgi çekici bir proje gibi görünüyor” 

Ünlü şarkıcı ve söz yazarı Suat Suna ise ‘Sultan Bestekârlar’ın çok ilgi çekici bir proje olduğuna vurgu yaparak, şöyle konuştu: 

“Merakla bekliyorum. Çok ilgi çekici bir proje gibi görünüyor. Osmanlı hanedanında sultanlık yapmış çok kıymetli padişahlarımızın eserlerini modernize etmişler. Enternasyonal bir açıdan dinlenebilmesi için çok sesli bir hale getirmişler. Bir senfoni orkestrası eşliğinde ilk icrası zannediyorum. Keyifle dinleyeceğiz.”
Oyuncu Erkan Petekkaya’nın da katılım gösterdiği ‘Sultan Bestekârlar’ konserinde; ‘Uzzal Peşrev’ (Sultan 4. Murad), ‘Şehnaz Peşrev’ (Sultan 1. Mahmud), ‘Pesendide Peşrev’ (Sultan 3. Selim), ‘Neva Peşrev’ (Sultan 2. Bayezid), ‘Valse Davet’ (Sultan Abdülaziz) ‘Polka in G NO 1-2’ (Sultan 5. Murad), ‘Çiçeklerin Dünyasında’ (Ermeni Halk Şarkısı), ‘Evic Saz Semaisi’ (Sultan 2. Bayezid) ‘Hicaz Kalender’ (Sultan 2. Mahmud), ‘Hicaz Sirto ve Hicaz Mandıra’ (Sultan Abdülaziz) eserleri seslendirildi. 

Gece, Amerika, Arjantin, Arnavutluk, Brezilya, Ermenistan, İngiltere, İsrail, Polonya, Romanya ve Yunanistan’ın eserlerinden oluşan seçkiyle sona erdi.  

Rıfat Fırat - Adem Gürer

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Bakan Yerlikaya: “İstanbul’da düzenlenen ‘Mahzen-29’ operasyonlarında organize suç örgütü üyesi 32 şüpheli yakalandı” İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya İstanbul’un Beşiktaş, Avcılar, Esenyurt ve Kağıthane ilçelerinde düzenlenen “Mahzen-29” operasyonlarında organize suç örgütü üyesi 32 şüphelinin yakalandığını açıkladı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın paylaştığı bilgilere göre; İstanbul’un Beşiktaş, Avcılar, Esenyurt ve Kağıthane ilçelerinde düzenlenen “Mahzen-29” operasyonlarında, kasten adam öldürme, kasten adam öldürmeye teşebbüs, genel güvenliğin kasten tehlikeye sokulması, mala zarar verme, 6136 sayılı kanuna muhalefet, uyuşturucu imalatı ve ticareti, tehdit ve hakaret suçlarına karıştığı tespit edilen organize suç örgütü üyesi 32 şüpheli yakalanarak gözaltına alındı. EGM KOM Başkanlığı koordinesinde, İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü, Asayiş Şube Müdürlüğü ve İstihbarat Şube Müdürlüklerimizce koordineli olarak yapılan çalışmalarda İstanbul genelinde; 08.04.2024-17.04.2024 tarihleri arasında; Beşiktaş, Avcılar, Esenyurt ve Kağıthane ilçelerinde gerçekleşen operasyonlarla yakalanan 32 şüphelinin; M.A. isimli iş insanına yönelik kasten öldürmeye teşebbüs eylemini, Esenyurt ilçesinde iş insanı O.Z.’nin iş yerine yönelik 12.04.2024 ve 13.04.2024 tarihlerinde gerçekleştirilen kurşunlama eylemlerini, Avcılar ilçesinde iş insanı O.Z.’nin ikametine yönelik 09.04.2024 ve 13.04.2024 tarihlerinde gerçekleşen kurşunlama eylemlerini, Esenyurt ilçesinde 15.04.2024 tarihinde basına görüntüleri yansıyan kişiyi kaçırma eylemini, Kağıthane ilçesinde 13.04.2024 tarihinde D.E. isimli şahsın silahla öldürülme eylemini, Kağıthane ilçesinde 08.04.2024 ve 13.04.2024 tarihlerinde Mert Yedi Emin otoparkına el bombası atılması eylemlerini, Eyüpsultan ilçesinde 16.04.2024 tarihinde örgüt mensuplarına dağıtılmak üzere satışa hazır şekilde 30 adet silah temin ettikleri ve çok sayıda silah parçasını birleştirerek silah üretimi gerçekleştirdikleri tespit edildi. Operasyonlar sonucu 34 adet ruhsatsız tabanca, 2 adet ruhsatsız otomatik tabanca, bahse konu 3 farklı eylemde kullanılan araç ve araçlarda kullanılan 3 adet sahte plaka, muhtelif miktarda satışa hazır paketlenmiş uyuşturucu madde, 1 adet hassas terazi ve çok miktarda döviz ve Türk Lirasına el konuldu.
Erzincan Çizgi kitap kahramanı "Şakrak" Erzincan’da çocuklarla buluştu 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı haftasında Erzincan’da “iyilik” farkındalığı sloganıyla Türkiye’nin ilk yerli ve milli kitap kahramanı Şakrak, çocuklarla buluştu. Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu koordinasyonunda hazırlanan “Erzincan’a İyilik Yakışır” organizasyonunda Erzincanlı çocuklar ve ebeveynlere yönelik interaktif seminer programları, depremzede çocuklar için oyuncak hediye kampanyası ve “Mutlu Çocuklar İçin Özgür Filistin” temalı uçurtma farkındalığı düzenlenecek. Erzincan’ın semalarında ve deprem bölgesinde eş zamanlı olarak uçurulacak olan Filistin temalı uçurtmalarda vefat eden Filistinli çocukların isimleri yazacak. Yerli ve milli ürünlerin önemi, kültürlerarası diyalog, dezavantajlı yaşamda farkındalık ve oyunun iyileştirici etkisini anlatmak amacıyla hazırlanan Türkiye’nin yerli ve milli kitap kahramanı Şakrak, Erzincan Valiliğinin düzenlediği programa konuk oldu. Türkiye’den dünyaya açılan ilk ve tek yerli kitap karakteri, iyilik kahramanı, kültür elçisi Şakrak ve yapımcı, yazar Ayşe Gül Kara Zorlu’nun hazırlayıp sunduğu interaktif programda “kitap okumanın önemi, kitap okumanın iyi insan olmaya etkisi, yerli üretmenin farkındalığı, başarının altın anahtarları, değerler ve hayal kurmanın geleceğe etkisi anlatılarak, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda mutluluğun paylaşılarak artacağı eğitici oyunlarla aktarıldı.