SPOR - 24 Mayıs 2018 Perşembe 13:46

Süper Lig'in korkulu rüyası Mersin İdmanyurdu yok oluyor

A
A
A
Süper Lig'in korkulu rüyası Mersin İdmanyurdu yok oluyor

1925 yılında kurulan ve bir zamanlar Süper Lig'de büyük takımların korkulu rüyası olan Mersin İdmanyurdu, 93 yıl aradan sonra önümüzdeki yıl büyük ihtimalle amatör ligde mücadele edecek.

Süper Ligden önce Spor Toto 1. Lig, bir sonraki yıl TFF 2. Lig'e düşen Mersin İdmanyurdu, bu yıl da ligden rekorlar kırarak düştü. Cezası nedeniyle büyük ihtimalle TFF 3. Lig'de de mücadele edemeyecek olan kırmızı-lacivertli ekip, amatör kümede mücadelesini sürdürecek. Türkiye'nin ilk kurulan kulüplerinden biri olan ve ülke futbolunda bir zamanlar fırtına gibi esen Mersin İdmanyurdu, 4 yıldır yaşadığı maddi sıkıntılar, transfer yasakları ve bunlara bağlı FIFA'dan gelen cezalar nedeniyle bir anda yok oldu. 2013 - 2014 sezonunda Süper Ligi 6., 2014-2015 sezonunda ise Süper Ligi 7. bitiren kırmızı-lacivertli ekip, 2015-2016 sezonunda yaşamaya başladığı maddi sıkıntılardan dolayı ligi 18. sırada bitirerek Spor Toto 1. Lig'e düştü. Maddi sıkıntılar ve transfer yasağı ile birlikte bir türlü kendini toparlayamayan Mersin ekibi, bu sezonda da ligi 18. sırada bitirerek 2. Ligin yolunu tuttu. Bu yıl da beklenen desteği göremeyen ve bir türlü istenilen sonuçları alamayan Çukurova ekibi, ligi sadece bir galibiyet, bir beraberlik alarak, kulüp tarihinde rekorlar kırarak küme düştü. Cezası nedeniyle büyük ihtimalle TFF 3. Lig'de de mücadele edemeyecek olan Mersin İdmanyurdu, amatör kümede mücadelesini sürdürecek. Takımın ilk yıllarından bugüne gelinen süreçle ilgili İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Mersin İdmanyurdu'nun Onursal Menajeri Hacı Bayram Birinci, aklına böyle bir şeyin olacağının hiç gelmediğini söyledi. Birinci, "Bir zamanlar Türkiye'de sayılı kulüplerden olan Mersin İdmanyurdu'nun bu duruma geleceğine kimsenin inanmadığını kaydeden Birinci, "Eşimle, çocuğumla tanışmadan Mersin İdmanyurdu ile tanıştım. Bu duruma düşmesini hazmedemiyorum. İçim ağlıyor. Halen kendimde değilim. Halen inanamıyorum. Bu takımın çok güzel günlerini yaşadım. İlk yıllarda takımın ismi Çukurova İdmanyurduydu, o zaman iş adamlarındaydı takım. Sonra Mersin İdmanyurdu yaptık. Mersin İdmanyurdu, bütün Mersin’i tanıttı. Mersin İdmanyurdu o dönemlerde Türkiye’de bir çığır açtı. Her zaman en sevilen takımlardan birisiydi. Hakikaten Türkiye’de nereye gidersek gidelim mutlaka taraftarımız vardı. Mersin her şeye laik bir şehir. Mersin’de ilk kurulduğu yıllarda değil ancak sonraki yıllarda takımın başına gelenler bir yere geldiği zaman hemen ipini çekmeye çalışanlar oldu" şeklinde konuştu. 

"Şimdi herkesin aklı başına geldi ama tren kaçtı" 

Eski yıllarda oynadıkları maçları düşündükçe kendine gelemediğine dikkat çeken Birinci, "Şimdi Tevfik Sırrı Gür Stadı'nda oynadığımız maçları düşünüyorum. Biz 20 bin kişiden aşağı seyirciye oynamıyorduk. Öyle bir şeydi ki kentin en ücra köşesinden bile maçı izlemeye geliyorlardı. O dönem sadece takım değil herkes kazanıyordu. Düşünsene 20 bin kişi maça geliyor. Etrafında bulunan bütün esnaflarda bundan faydalanıyordu. Bir dönem kentteki en büyük turizmi Mersin İdmanyurdu sağlıyordu. Bunu kimse düşünemedi. Sanki Mersin İdmanyurdu’na siyah bir perde kapandı ve herkes böyle bir çekildi, takım ortada kaldı. Bu takıma, bu şehre yazık, günah. Hafta sonu gençleri gördüm büyük takımların maçlarını izliyorlar. Onların maçlarını televizyondan izlemek için o kadar para veriyor. Onlara verecekleri paraları zamanında bu takıma destek olarak verselerdi, tuttukları takımları burada, canlı canlı statta izleselerdi daha güzel olmaz mıydı? Kimseye bunu anlatamadık. Şimdi herkesin aklı başına geldi ama tren kaçtı. Mersin’e çok yazık oldu. Mersin halkı buna layık değil. Bu takımla 6 defa şampiyonluk yaşadım. 5 defa düştük. Hiçbir zaman kaçmadık. Bugün yine aynıyız. Biz halen Mersin İdmanyurdu’luyuz. Ben mezara kadar Mersin İdmanyurduluyum. Mersin’den çıkan sporcu başka hiçbir ilden çıkmıyor. Birden bu takıma ne oldu anlamadım. Burada bir kişiyi, 2 kişiyi suçlamakla olmaz. Kabahat bizler dahil herkeste var. Biz bir kere kulüp olmalıydık. Bir türlü kulüp olmayı başaramadık. Bir tek futbol takımı olduk. Bir ağaç dikemedik. Bir tesisimiz olmadı" şeklinde konuştu. 

"Bize imparator takım derlerdi" 

Takımın 1975 yılına kadar halkın takımı olduğunu vurgulayan Birinci, “O zamanlar imparator takım derlerdi. Takım Mersinli iş adamlarının elindeydi. Ondan sonra iş adamları bazı nedenlerden dolayı eline takımdan çekmeye başlayınca spor adamlarının çoğu dışarıdan gelmeye başladı. O zaman idareciler bütün paraları kendi ceplerinden öderdi. Öyle para vereyim de tekrar alayım, yok büyük paralar toplayayım yoktu. Ufak çaplı o zamanda yardımlar toplanırdı ama idareciler büyük bir bölümünü cebinden verirdi. Hem tek bir sözlerini bile yemezlerdi. Şu futbolcuyla şu kadara anlaşıldı, Çarşamba günü parası verilecek denirdi ve para bir gün önceden hazırlanır, verilirdi. Öyle bir yönetim vardı. İş adamları yavaş yavaş elini çekmeye başlayınca dışarıdan ithal başkanlar, ithal idareciler, hocalar gelmeye başlayınca düzen bozulmaya başladı. Yoksa ilk yönetim gibi yönetimler devam etseydi bugün böyle bir şey olması mümkün değildi. O dönem büyük otellerde kimse kalamazken biz kalıyorduk. O otellerde 3 büyük kalırdı onlardan biri Mersin İdmanyurdu’ydu. Ancak sonradan bu durumlara düştük” diye konuştu.

"Çok şey kaybettik" 

Sonradan gelen herkesin Mersin İdmayurdu’nun kente neler getirip, neler götürdüğünü düşünmediğinin altını çizen Birinci, “Zamanında Galatasaray, Beşiktaş, Fenerbahçe kente geldiğinde insanların nasıl mutlu olduğunu, nasıl maçlardan zevk aldığını herkes biliyor. Bu takımlar kente geldiğinde tüm şehir birden kazanıyor. İşte bunu kaybettik. Gençlerimiz kaybettik. Bu gençler niye gitsinler sokaklarda, televizyonlarda maç seyretsinler. Çok şey kaybettik. İnşallah bundan sonra bir hamle yapılıp, bütün şehir tekrardan bir araya gelinir, takımı küllerinden yeniden doğururuz. Şu anda bir kayığın içinde, denizde fırtınanın içindeyiz. Ne olacağımız bilmiyoruz. Koca çınar maalesef yok oldu. Halende inanamıyorum. Tabi bizim kalbimizde ömür boyu Mersin İdmanyurdu kalacak" ifadelerini kullandı.  

Koray Ünlü

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun Samsun’da ‘sıfır atık’ için farkındalık etkinliği Samsun’da, ‘30 Mart Uluslararası Sıfır Atık Günü’ dolayısıyla çevre temizliği etkinliği düzenlendi. Etkinlik, Samsun Büyükşehir Belediyesi, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ile Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) işbirliğiyle, ‘Geri Dönüşüme Atalım Doğaya Can Katalım’ sloganıyla Batıpark’ta gerçekleştirildi. Etkinlikte çocuklarda sıfır atık bilincinin oluşturulması ve atıkların değerlendirilerek yeniden kullanıma kazandırılmasının önemine dikkat çekildi. Etkinlik ile ilgili bilgi veren Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı Sıfır Atık Yönetimi ve Temizlik İşleri Şube Müdürü Yağmur Şafak Eraslan, “Sıfır atık konusundaki çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz. Büyükşehir Belediyesi olarak sıfır atık kapsamında 2023 yılında 11 adet atık getirme merkezini halkımızın kullanımına sunarak sıfır atık konusunda bir bilinç oluşturduk. Bugün de yine bu hedef doğrultusunda bir program düzenledik” diye konuştu. Programa, Vali Yardımcısı Vekili ve Atakum İlçe Kaymakamı Kemal Yıldız, Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Ali Tulumen, OMÜ Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü öğretim üyeleri ve öğrencileri, OMÜ Vakfı Koleji öğretmen ve öğrencileri, Bayındır İlkokulu öğretmen ve öğrencileri ile belediye personelleri katıldı.
Trabzon Bakan Abdulkadir Uraloğlu: “İstiyoruz ki en yüksek oy ile büyükşehir ve 18 ilçemizi alalım” Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, “Allah’ın izniyle Trabzon’da, Arsin’de 18 ilçemiz büyükşehrimizle beraber bu seçimi alacağız. Ama biz istiyoruz ki en yüksek oy ile alalım. Gururlanalım. Bütün Türkiye’de sadece Trabzon’da değil. Cumhurbaşkanımıza karşı daha böyle memnuniyet verici bir şekilde çıkalım inşallah” 31 Mart Mahalli İdareler Seçimleri kapsamında memleketi Trabzon’a gelen Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Arsin ilçesinde düzenlenen mitinge katıldı. Mitingde AK Parti Trabzon Büyükşehir Belediye Başkan adayı Ahmet Metin Genç ve Arsin Belediye Başkan adayı İbrahim Küçük’e destek isteyen Bakan Uraloğlu, yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Trabzon’a ayrı değer verdiğini söyledi. Bakan Uraloğlu, Atayurt ve Santa Harabeleri yolu projelerinin 5 yıllık süreçten gündemden çıkartılacağını kaydeden Bakan Uraloğlu, “Cumhurbaşkanı’mızın Recep Tayyip Erdoğan’ın Trabzon’umuza, Arsin’imize verdiği değeri hepimiz biliyoruz gerçekten. Bütün Türkiye’deki sonuçları takip ederken Trabzon’u mutlaka ayrı bir takip eder. Trabzon’a mutlaka ayrı bir değer verir. Onun yol arkadaşları arasında birçok Trabzonlu kardeşimiz, arkadaşımız oldu. Hep beraber olduk, daha yakın olan arkadaşlarımız oldu. Bizde şimdi bu görevle beraber bütün 81 ile olduğu gibi Trabzon’umuza da, Arsin’imize de inşallah önümüzdeki süreçte çok daha hizmet edeceğiz. 2003-2004 yılında Trabzon’da görev yaptım. Şu sahil yolu geçebiliyor muyduk oradan? Cumhurbaşkanımız geldi, hızlandırdı yolu bitirdik. Yolları Samsun’dan Sarp’a kadar bitirdik. Tertemiz oldu. En ufak bir sıkıntısı yok. Şimdi Arsin’de lazım olanlar var. Ben biliyorum. Bir Atayurt yolumuz vardı. Ben önceki görevimde de gelmiş bakmıştım defaatle bakmıştım. Orada çalışmalarımız sanki biraz yavaşladı. Bir ikmal ihalesi yapmamız gerekiyor. İnşallah önümüzdeki ay ikmal ihalesini yaparak yolumuza devam ediyoruz. Hayırlı uğurlu olsun. Şimdi dediler ki yukarıya doğru da Santa yolu var. Burayı da karayolları ağına al. Dedim ki şöyle yapalım. Büyükşehir ile beraber karayolları iş birliğiyle beraber o Santa’ya kadar olan yolu da bitirelim. Bu da hayırlı uğurlu olsun. Onun haricinde bizim grup yollarımız var, mahalle yollarımız var köy yollarımız var. Biz Arsin Belediyemizle, büyükşehir belediyemizle karşılıklı ve yine Karayollarımızla, Ulaştırma Bakanlığımızla paslaşacağız. Şu yol konusunu Allah’ın izniyle 5 yıllık süreçte sizin gündeminizden çıkaracağız. Bu da hayırlı uğurlu olsun” şeklinde konuştu. 31 Mart seçimlerine 1.5 gün kaldığını vurgulayan Bakan Uraloğlu, “Allah’ın izniyle Trabzon’da, Arsin’de 18 ilçemiz büyükşehrimizle beraber bu seçimi alacağız. Ama biz istiyoruz ki en yüksek oy ile alalım. Gururlanalım. Bütün Türkiye’de sadece Trabzon’da değil. Cumhurbaşkanımıza karşı daha böyle memnuniyet verici bir şekilde çıkalım inşallah. Şurada 1.5 günümüz kaldı” ifadelerini kullandı.
Aydın Silajlık mısıra alternatif sorgum otu Aydın’da yaygınlaştırılacak Aydın’da çok fazla su isteyen silajlık mısıra alternatif olarak ekilen ve ilk hasatta 7,5 ton verim alınan sorgum bitkisinin yaygınlaştırılması amacıyla Kuyucak ve Efeler’de üreticilere 5 ton sorgum sudan otu melezi tohumu dağıtıldı. Önemli tarım kentlerinden olan Aydın’da İl Tarım ve Orman Müdürlüğü koordinesinde silajlık mısıra alternatif olarak ekilen silajlık sorgum üretiminin ilk hasadında 7,5 ton verim elde edilirken, pilot olarak 11 ilçede uygulanan ve az sulamayla yüksek verim elde ettiren üründen, çiftçiler de memnun kaldı. Proje kapsamında Bozdoğan, Çine, Efeler, Germencik, İncirliova, Karpuzlu, Koçarlı, Kuyucak, Nazilli, Sultanhisar ve Yenipazar olmak üzere 11 pilot ilçede 2 bin 600 dekar alana ekilen 12 ton sorgum sudan otu melezi tohumundan, yeşil ot olarak dekara ortalama 3,2 ton, silajlık olarak dekara ortalama 7,5 ton verim elde edildi. Suyun verimli kullanılması hedefiyle gerçekleştirilen proje, üreticiler tarafından da olumlu karşılanırken, sorgum otu kullanımının yaygınlaştırılması hedefiyle çalışmalar devam ediyor. Bu çerçevede İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Çayır Mera ve Yem Bitkileri Şubesi tarafından yürütülen “Sorgum Sudan Otu Melezi Üretiminin Yaygınlaştırılması” projesi kapsamında da üreticilere yüzde 75 hibe yüzde 25 çiftçi katkılı olarak tohum dağıtımı devam ediyor. Çalışmalarına devam eden ekipler, son olarak Efeler ve Kuyucak ilçesinde sorgum tohumu dağıtımı etkinliği gerçekleştirdi. Gerçekleştirilen etkinlikte üreticilere Efeler’de 3 ton, Kuyucak’ta 2 ton olmak üzere toplam 5 ton sorgum sudan otu melezi tohumu dağıtıldı.