GÜNDEM - 04 Temmuz 2015 Cumartesi 12:47

'Suriye müdahalesi koalisyonu beklemez'

A
A
A
'Suriye müdahalesi koalisyonu beklemez'

7 Haziran seçimlerinin ardından henüz bir koalisyon hükümetinin kurulamaması Türkiye’nin Suriye sınırına gerçekleştireceği olası bir operasyon kararının nasıl alınacağı kafaları karıştırıyor. Müdahale kararının yeni hükümeti bekleyemeyecek kadar acil olduğunu belirten Prof. Dr. Bülent Arı, operasyonunun hükümet ya da iktidar işi değil, devlet işi olduğunu söyledi.

PYD’nin bölgede etnik temizlik yaptığı yönündeki iddiaların ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Bedeli ne olursa olsun Suriye’de yeni bir devlet kurulmasına izin vermeyeceğiz’ yönündeki söyleminin ardından bölgeye bir müdahalenin gerçekleşeceği yönünde iddialar kuvvet kazandı. Sandıktan ‘koalisyon’ çıkan 7 Haziran seçimleri sonrasında hükümetin kurulamaması ise bu kararın alınacağı merciinin meşruluğunun sorgulanacağı konusunu gündeme getirdi. İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bülent Arı, Suriye sınırında bir tampon bölge kurulmasının son derece gerekli olduğunu söyledi. Müdahalenin hükümet ya da iktidar işi değil, devlet işi olduğunu ve bu nedenle koalisyondan önce gerçekleşmesi gerektiğini ifade eden Bülent Arı, “Müdahalenin zamanlaması çok kritik. Yeni iktidarın işe başlaması neredeyse 1 ay sürer. Fakat şu anki mevcut durum, 1 ayı beklemeyecek kadar acil. Parti liderleri parlamentoda istişare yapıp bir karar vermeli. Yeni hükümet kurulana kadar ayakta bir hükümet var. Ayrıca bu durum, hükümet ve iktidar işi değil, devlet işidir. Bu nedenle yeni koalisyon kurulmasa bile mutlaka müdahale olacaktır. Durumun vahametine binaen yeni iktidardan önce olabileceğini tahmin ediyorum. Tampon bölge Türkiye’nin güvenliğini sağlayacaktır ve dışardan yapılan yeni harita çizme müdahalelerine engel olacaktır” dedi.

“LONDRA’DAN SURİYE’YE ASKER GÖNDERMEZLER”
Türkiye’nin 2 yıldır uluslararası güçlerden bölgeye müdahale beklediğini söyleyen Bülent Arı, tampon bölge kurulması için geç kalındığı yönündeki eleştirileri de değerlendirdi. Türkiye’nin 100 senedir kanayan yarayı tedavi etmeye çalışacağını belirten Bülent Arı, “Türkiye, 2 senedir uluslararası güçlerden bir müdahale bekledi ama bu müdahale hiçbir zaman olmadı ve olmayacak. Çünkü Avrupa’nın başka işleri var. Kimse Londra’dan ya da Stockholm’den Suriye’ye asker göndermez. Bu nedenle iş Türkiye’ye düşüyor. Türkiye, uluslararası siyasi gücünü askeri güçle birleştirerek kullanacak ve orada bir tampon bölgeyle 100 senedir kanayan yarayı tedavi etmeye çalışacak. ‘Ölümü gösterip, sıtmaya razı etmek’ diye bir atasözü var. Türkiye ölümü gördüğü için sıtmaya razı olup müdahale edecek” ifadelerini kullandı.

BANU EZBER – HÜSEYİN ÇAKMAK
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kocaeli Gündem olan görüntülerin sahibinden açıklama İzmit Belediyesi ile Kocaeli Büyükşehir Belediyesi çalışanları arasında çevre düzenlemesi sebebiyle çıkan kargaşada bir kişinin AK Parti İzmit Belediyesi Meclis Üyesi İbrahim Efe’yi ittirmesi neticesinde yere düşerek yuvarlanmıştı. Konuya ilişkin açıklama yapan Efe, "İzmit Belediyesi ekiplerinin olay yerinde engel çıkardığı şeklinde haberi aldığımda öfkeme yenik düştüm, kontrolümü kaybettim. Ailemi, dostlarımı, dava arkadaşlarımı ve bizlere güvenen herkesi hayal kırıklığına uğratan görüntülerin yaşanmasına neden oldum. Çok üzgünüm" dedi. Şehir hastanesinin çevresinde yapılan düzenlemeler sırasında İzmit Belediyesi ile Kocaeli Büyükşehir Belediyesi çalışanları karşı karşıya gelmişti. İddiaya göre İzmit Belediyesi ekipleri, şehir hastanesi yanında bulunan ve Tavşantepe Mahallesi’nde kalan sokağın asfalt çalışması için bölgeye gitti. Bu sırada aynı sokakta çalışma yapan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ekipleri ile İzmit Belediyesi çalışları arasında kavga çıktı. Olay sebebiyle İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet de bölgeye gitti. İzmit Belediyesi ekibi ile gelen grupta yer alan bir kişi İzmit Belediyesi Meclis Üyesi İbrahim Efe’yi ittirmesi ile yere düşerek yuvarlandı. İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet ile yanında bulunanlar, yere düşen İbrahim Efe’ye "Kendini yere atıyorsun, numara yapma" diye tepki gösterdi. "Öfkeme yenik düştüm" Sosyal medya hesaplarından yazılı açıklama yapan İbrahim Efe, "Doğup büyüdüğüm mahallem Tavşantepe başta olmak üzere, şehrimize hizmet etmek için çocuk denecek yaşlarda siyasetin içine girdim. Benden hiçbir zaman desteğini esirgemeyen komşularım, dostlarım, arkadaşlarım sayesinde önce mahallemde muhtar olarak bu yüce duyguyu yaşamayı Rabbim bana nasip etti. Çok şükür ki şimdi de İzmit Belediye Meclis Üyesi olarak milletimize hizmet etmek nasip oldu. Bu yeni görevimin verdiği sorumlulukla ve aynı zamanda mahallemin hemen yanı başındaki bir talep ve ihtiyaç olarak Kocaeli Şehir Hastanesi’ne yaya geçişi yapılması için farklı kurumlarla temas halindeydim. Bu sabah İzmit Belediyesi ekiplerinin olay yerinde engel çıkardığı şeklinde haberi aldığımda öfkeme yenik düştüm, kontrolümü kaybettim. Ailemi, dostlarımı, dava arkadaşlarımı ve bizlere güvenen herkesi hayal kırıklığına uğratan görüntülerin yaşanmasına neden oldum. Çok üzgünüm. Yaşadığım üzüntüyü ifade edecek kelime bulamıyorum. Özellikle bana çok güvenen ve desteğini hiçbir zaman eksik etmeyen ailem ve dostlarım başta olmak üzere, değerli dava arkadaşlarımdan, il ve ilçe başkanlarımdan, belediye başkanlarımdan, çok kıymetli hemşehrilerimden hiçbir mazerete sığınmadan özür diliyorum" ifadelerini kullandı.