SPOR - 20 Ekim 2016 Perşembe 12:43

Suriye’de hayalleri yarım kaldı, Türkiye’de kortlara geri döndü

A
A
A
Suriye’de hayalleri yarım kaldı, Türkiye’de kortlara geri döndü

Suriye’de milli tenisçi olan ancak rejim muhalifi tutumu nedeniyle mesleğinde pek çok engellemeyle karşılaşan 30 yaşındaki Cevat Şükri, ülkesindeki savaştan kaçarak Türkiye’ye yerleşti. Elinden alınan hayallerini İzmir’de gerçekleştirme fırsatı bulan Şükri, 3 yıldır Türklere tenis antrenörlüğü yapıyor.

30 yaşındaki Cevat Şükri, ülkesindeki savaştan kaçarak göç eden milyonlarca Suriyeliden biri. Şükri’nin farkı ise yarım kalan hayallerini gerçekleştirmek için var gücü ile çabalaması. Osmanlı döneminde Şam’a vali gönderilen Abdullah Şükri’nin soyundan gelen Cevat Şükri, Suriye’de milli tenisçiydi. Pek çok kupası bulunan Şükri’nin spordaki başarıları, bir süre sonra rejime muhalif tutumu nedeniyle engellendi. Aktif sporu bırakmak zorunda kalan Şükri, tenis antrenörlüğü yapmaya başladığında ise ülkesinde iç savaş baş gösterdi. İzmir’e göç eden Şükri, 3 yıldır Gaziemir Belediyesi öncülüğünde kurulan tenis spor kulübünde Türklere tenis dersi veriyor.

“Avrupa’ya gitmek son şanstı”
Suriye’de milli takımda olduğunu hatırlatan Şükri, “Savaş başlayınca İzmir’e geldim. Avrupa’ya gitmeyi düşünmedim. Kimileri zorunlu olduğu için gidiyor. Bir doktor yüzde 100 Türkçe konuşmalı ki burada çalışabilsin. Benim için durum belki daha kolay. Avrupa’ya gitmek benim için son şanstı. Çünkü yüzde 50 ölebilirsin, yüzde 50 hayattasın. Türkiye kapılarını bize açtı. Türkiye’ye çok teşekkür ediyorum" dedi.

“Çalışacağımı tahmin etmemiştim”
İzmir’e yerleştiğinde Gaziemir Belediyesi'ne bağlı Gaziemir Tenis Kulübü ile iş görüşmesi yaptığını söyleyen Şükri, “Artık burada çalışıyorum. İlk başta çok şaşırdım. Burada çalışacağımı tahmin etmemiştim. Galiba şanslıydım. Şimdi çok mutluyum. Çocuklara, yetişkinlere ders veriyorum. Bir öğrencim iki turnuvayı kazandı. Gaziemir Belediyesi’ne çok teşekkür ediyorum. Türkler çok iyi insanlar. Türkleri seviyorum” diye konuştu.

“Hayatım burada yeniden başladı”
Rejime muhalif olduğu için yaşadığı engellemeler nedeniyle aktif sporu bırakmak zorunda kaldığını vurgulayan Cevat Şükri, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Orada mutlu değildik. Esad dünyanın en kötü diktatörü. Az maaşla yaşardık. Suriye’yi seviyorum ama hayatım burada yeniden başladı. Savaş ne zaman biter, Esad ne zaman gider bilmiyorum. Şimdi burada mutluyum. Orada asker, polis, Esad’ın ailesi bize güçlük çıkarıyor. Özlediğim Suriye bu değil.”

Şükri’nin hikayesi, 'Mülteci Hayatlar' projesinde
Şükri’nin hayat hikayesi, Hasan Dalgıç’ın fotoğraflarla öyküler anlattığı 'Mülteci Hayatlar' projesinde de yer aldı. Suriyeli mülteci dendiğinde mendil satan kişiler olarak sanıldığını ancak iyi eğitim almış pek çok Suriyeli'nin de olduğunu belirten Dalgıç ise, "Türkiye’de 3 milyon Suriyeli var ve 400 bin çocuk okula gidemiyor. Empati kurulmasını; devlet kurumları, sivil toplum kuruluşları, hatta özel sektörün taşın altına elini koymasını bir ölçüde başarabilirsem kendimi mutlu hissedeceğim. Projemde Umutlu hikayelere yönelmek istedim. Cevat gibi kendini yetiştirmiş başarılı insanlar var. Konu ne kadar çok gündemde olursa duyarlılığın da o kadar artacağına inanıyorum” dedi. 

Ceren Atmaca - Sinan Yeniçeri

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Hentbol Erkekler Süper Ligi’nde normal sezon sona erdi 2023-24 Hentbol Sezonu Erkekler Süper Ligi’nde 22 haftalık normal sezon, bugün oynanan karşılaşmalar ile ererken, Beşiktaş ligi ilk sırada tamamladı. 2023-24 Hentbol Sezonu Erkekler Süper Ligi’nde 22 haftalık normal sezon sona erdi. Beşiktaş Safi Çimento’nun birinci olarak tamamladığı Erkekler Süper Ligi’nde normal sezonu 1, 2, 3 ve 4’üncü sırada arasında tamamlayan takımlar Play-off Şampiyonluk Etabı oynarken, sezonu 5, 6, 7 ve 8’inci sırada tamamlayan takımlar “Play-Off Sıralama Etabı” oynayacak. Buna göre Şampiyonluk Etabı ilk tur müsabakaları; birinci (Beşiktaş) tamamlayan takım ile dördüncü (Spor Toto) tamamlayan takım; ikinci (Sakarya BBSK) tamamlayan takım ile üçüncü (Beykoz Belediyesi) tamamlayan takım arasında oynanacak. Şampiyonluk etabı ilk tur müsabakaları; üç müsabakalık serilerde, iki galibiyet üzerinden oynanacak. Bu serinin ilk iki maçı normal sezonu üst sırada tamamlayan takımın, üçüncü maçı normal sezonu daha alt sırada tamamlayan takımın sahasında oynanacak. Şampiyonluk etabı ilk tur müsabakalarında iki maç galip gelerek rakibini eleyen iki takım finale yükselecek. Play-Off Şampiyonluk Etabı final serisi ise beş müsabakalık seride üç galibiyet üzerinden oynanacak. Normal lig sezonunu beş ile sekizinci sıra arasında bitiren takımlar sıralama etabı oynayacak. Sıralama etabı ilk tur müsabakaları; beşinci tamamlayan takım ile sekizinci tamamlayan takım; altıncı tamamlayan takım ile yedinci tamamlayan takım arasında oynanacak. Erkekler Süper Ligi 22. hafta sonuçları: Rize Belediyesi 33-56 Beykoz Belediyesi Trabzon BBSK 30-33 Köyceğiz Belediyesi Spor Toto 31- 24 İzmir BBSK Sakarya BBSK 41-34 Nilüfer Belediyesi Beşiktaş Safi Çimento 51-23 Bahçelievler Belediyesi