GÜNDEM - 12 Haziran 2018 Salı 12:22

Suriyeli mültecilere psikolojik destek verilecek

A
A
A
Suriyeli mültecilere psikolojik destek verilecek

İstanbul Bilgi Üniversitesi ile Birleşmiş Millet Nüfus Fonu (UNFPA) arasında Suriyeli mülteci nüfusu için toplum temelli ruh sağlığı yaklaşımlarının uygulanması ve var olan ruh sağlığı hizmetlerin kapasitesinin iyileştirilmesi amacıyla yeni bir iş birliği anlaşması imzalandı.

Bu kapsamda araştırma ekibi, hem mültecilerin yaşadığı ruhsal sorunlara çare arayacak hem de meslektaşlarıyla bilgi alışverişinde bulunup eğitim seminerleri düzenleyecek.

Birleşmiş Milletler Mülteci Yüksek Komiserliği’nin (BMMYK) Şubat 2018 tarihli verilerine göre dünya üzerinde 5 milyonun üzerinde kayıtlı Suriyeli mülteci bulunuyor. 3.5 milyon Suriyeli mülteci Türkiye'de, kalan mülteciler de başta Mısır ve Lübnan gibi Arap ülkeleri olmak üzere dünyanın çeşitli bölgelerinde yaşıyor.

İstanbul Bilgi Üniversitesi ile Birleşmiş Millet Nüfus Fonu (UNFPA) arasında Suriyeli mülteci nüfusu için toplum temelli ruh sağlığı yaklaşımlarının uygulanması ve var olan ruh sağlığı hizmetlerin kapasitesinin iyileştirilmesi amacıyla yeni bir iş birliği anlaşması imzalandı. Capacity Building for Refugee Mental Health (CARE) Projesi adıyla hayata geçirilen projenin yürütücülüğünü, İstanbul Bilgi Üniversitesi Travma ve Afet Çalışmaları Uygulamalı Ruh Sağlığı Yüksek Lisans Program Direktörü Prof. Dr. A. Tamer Aker gerçekleştiriyor.

Proje ile iç savaşın neden olduğu travmaların izleri silinecek 

Projede toplam 6 profesör, 2 doçent, 2 doktora öğrencisi ve 20 akademisyen yer alıyor. Bugüne kadar 1999 Marmara depremi, terör saldırıları gibi travmatik olaylar ve afetler sonrasında psikososyal çalışmalar, kapasite geliştirme etkinlikleri ve eğitim çalışmaları yapan ekip, Suriyeli göçmenler için de benzer çalışmalar yürütüyor.

Araştırma ekibi, hem mültecilerin yaşadığı ruhsal sorunlara çare arayacak hem de meslektaşlarıyla bilgi alışverişinde bulunup eğitim seminerleri düzenleyecek. Desteğe ihtiyaç duyan mülteciler kamuya bağlı merkezler, göçmen sağlığı merkezleri, ulusal ve uluslararası sivil toplum kuruluşlarından ücretsiz destek alabilecek, tercüman dahil birçok ihtiyacı ruh sağlığı uzmanları tarafından karşılanacak.

Suriyeliler ruh sağlığı hizmetlerinden yararlanmakta güçlük çekiyor 

Projenin yürütücüsü İstanbul Bilgi Üniversitesi Travma ve Afet Çalışmaları Uygulamalı Ruh Sağlığı Yüksek Lisans Program Direktörü Prof. Dr. A. Tamer Aker, projeyle ilgili olarak yaptığı açıklamada, “Suriye’den gelen sığınmacıların birçoğu ruh sağlığı hizmetlerinden yararlanmakta güçlük çekiyor. Bu amaçla proje kapsamında Türkiye genelinde belirli derneklerde Suriyeli sığınmacılar ile doğrudan çalışan psikologlara, sosyal çalışmacılara, hekimlere, hemşirelere ve ebelere yönelik toplum tabanlı müdahaleler ile psikososyal destek vermek istiyoruz. Ayrıca merkezlerde çalışan Türkiyeli ve Suriyeli ruh sağlığı çalışanlarının psikososyal müdahale becerilerini geliştirmelerine katkı sağlamayı hedefliyoruz” dedi. 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Balıkesir 3 büyük takım taraftarı iftarda buluştu Balıkesir’in Sındırgı ilçesinde Galatasaraylı taraftarlar bu yıl da iftar geleneği bozmadı. Pandemi nedeniyle Sındırgı Belediyesi tarafından evlere dağıtılan iftar yemeklerinin bir gününü üstlenen taraftarlar bu yıl Cumhuriyet Meydanı’nda toplu iftar yemeği düzenledi. Düzenlenen yemeğe yalnızca Galatasaray taraftarları değil tüm taraftarlar kendi takımlarının formalarıyla birlikte katılarak dostluk sergiledi. Galatasaray taraftarı Serkan Çakmak, “Bugün Sındırgılı Galatasaraylılar olarak iftar yemeği düzenledik. İftar yemeğimize sadece Galatasaraylılar değil, Fenerbahçeliler, Beşiktaşlılar bütün taraftarlar burada birlik ve beraberlik içinde çok güzel bir organizasyon oldu. Herkese teşekkür ediyorum. Emeği geçenlerden Allah razı olsun sağ olun var olun“ şeklinde konuşurken Sındırgı’nın Aziz Yıldırım’ı Arif Gezgin, “Galatasaraylıların yaptığı bir iftar programına bir Fenerbahçeli olarak katılmaktan şeref ve mutluluk duyarım. Allah kabul etsin. Futbol sahada, dostluk her yerde.” dedi. Galatasaraylılar Derneği üyesi ve Milliyetçi Hareket Partisi Sındırgı İlçe Başkanı Hasan Aslan, “Sındırgı Galatasaraylılar Derneği üyesiyim. Bugün dernek olarak bir iftar programı düzenledik. Ama program sadece bize değil. Tüm diğer takımları da davet ettik. Gayet de güzel kardeşlik ortamının olduğu herkesin katılım sağladığı bol katılımlı bir iftar programı oldu. Katılan herkese teşekkür ediyoruz. Herkesin Ramazan ayını kutluyoruz. Şimdiden herkesin Ramazan Bayramı da kutlu olsun. Teşekkür ediyorum“ dedi. Fenerbahçe forması ile dostluk örneğine ortak olan Sındırgı Belediye Başkanı Ekrem Yavaş, “İşte güzellik bu. Herkes formasını giyip buraya iftara katıldı. Bizler de buradayız. Ebedi dostluk, ezeli rekabet her zaman bu ülkede kazanan olacaktır” şeklinde konuştu.
Balıkesir Altıeylül’de 100 bin ton geri dönüşüm dönüştürüldü Altıeylül Belediyesi bünyesine kazandırmış olduğu 2 adet sıfır atık, 2 adet de katı atık toplama aracıyla filosunu güçlendirdi. Altıeylül’ün daha temiz ve çevreci bir ilçe olması için çalıştıklarını ifade eden Belediye Başkanı Hasan Avcı, “Bünyemize kazandırmış olduğumuz 4 adet yeni araçla sıfır atık çalışmalarımızı daha da hız kazandıracağız” dedi. Çevre ve doğa dostu bir belediyecilik anlayışıyla hareket eden, geri dönüşüm ve ‘Sıfır Atık’ projeleriyle Altıeylül Belediyesi, 2023 yılında da çevreci belediyeler arasında öncü rolünü korudu. Yıl boyunca yürütülen Sıfır Atık çalışmaları sayesinde 60 bin ton evsel katı atık, 250 adet kafesli geri dönüşüm ekipmanları ile evlere dağıtılan 7 bin adet iç mekân geri dönüşüm kutusu, kamu ve kuruluşlara, oteller, alışveriş merkezi gibi yerlerden bu zamana kadar da bin 100 ton geri dönüşüm dönüştürüldü. Başkan Hasan Avcı: “Filomuzu güçlendirdik” Başkan Hasan Avcı; konuyla ilgili şunları ifade etti: “Altıeylülümüzü sıfır atık ve geri dönüşüm bilinci yürüttüğümüz çalışmalar sayesinde geniş bir tabana yayıldı. En büyük hedefimiz temiz doğa, mutlu bir gelecek. Bu hedefimize, çevre sağlığına hassasiyet ve duyarlılık gösteren tüm hemşerilerimize de ayrıca teşekkür ediyorum. Altıeylül Belediyesi daha temiz ve atıkların kaynağından ayrıştırılması hedefiyle sürdürdüğü çalışmalarda kullanılmak üzere 2 adet Evsel Katı Atık Toplama Aracı ve 2 adet geri dönüştürülebilir atıkları toplama aracı ile filosunu güçlendirdi” dedi. “ilçemiz için hizmet etmeye devam ediyoruz” Başkanı Hasan Avcı Müdürlüğümüz ve Sıfır Atık ve İklim Değişikliği Müdürlüğümüz bünyesine kattığımız araçlarımızla filomuzu daha da güçlendirerek ilçemiz için hizmet etmeye devam ediyoruz. Sıfır atık için 2 adet, katı atık toplama için de 2 adet olmak üzere toplam 4 adet yeni aracımızı filomuza kazandırmış olduk. Altıeylülümüz için şehrimiz için durmadan, yorulmadan ekibimizle birlikte çalışmaya devam ediyoruz” dedi. -Başkan Avcı: “Her alanda hizmetlerimizi artıracağız” Geçtiğimiz yıl içerisinde merkez ve kırsal mahallelerimize 16 bin 500 adet çöp konteyneri dağıtıldığını ifade eden Başkan Avcı, “60 bin ton evsel katı atık, 250 adet kafesli geri dönüşüm ekipmanları ile evlere dağıtılan 7 bin adet iç mekân geri dönüşüm kutusu, kamu ve kuruluşlara, oteller, alışveriş merkezi gibi yerlerden bu zamana kadar bin 100 ton geri dönüşüm dönüştürüldü. Ayrıca 115 adet tek biriktirme kumbarası ile 100 ton tekstil atığı, 12 farklı noktada bitkisel atık yağma makineleri ile 2 bin 500 litre bitkisel atık ve bin kilogram atık pil toplanarak geri dönüşüme kazandırılmıştır. Altıeylül ilçemizin daha sağlıklı ve daha yaşanabilir yer olması amacıyla çevreye sosyal projelere ve her alanda hizmetlerini arttırarak sürdüreceğiz”