DÜNYA - 12 Eylül 2018 Çarşamba 10:22

Suriye’nin yeni anayasası Ekim’de Cenevre’de ele alınacak

A
A
A
Suriye’nin yeni anayasası Ekim’de Cenevre’de ele alınacak

Suriye’nin İdlib kentinde yaşanan gerginlik devam ederken, Rusya’nın Suriye Özel Temsilcisi Aleksandr Lavrentiev, Suriye için oluşturulacak yeni anayasa komisyonu için BM, Rusya, İran ve Türkiye’nin Ekim ayında Cenevre’de bir araya geleceğini söyledi.

Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, Astana sürecinin garantör ülkeleri Türkiye, Rusya ve İran heyetleri BM Cenevre Ofisi’nde resmi görüşme gerçekleştirdi. Gerçekleşen görüşmelerin ardından Rus basınına açıklama yapan Aleksandr Lavrentiev, “Toplantıda İdlib konusu ele alındı. Bu çok karmaşık bir konu. Sivil kayıpların yaşanmaması için tüm taraflar elinden geleni yapıyor. Terör örgütleriyle sonuna kadar mücadele edilmesi gerektiğini düşünüyoruz” dedi.

“DENGELİ KOMİSYON LİSTESİ HAZIRLAYACAĞIZ”

Suriye’de oluşturulacak yeni anayasa komisyonu hakkında da bilgi veren Lavrentiev, “Hükümet ve muhalefet tarafından oluşturulacak listelerde denge konusunda mutabık kaldık. Türkiye, Rusya ve İran olarak yani 3 garantör ülke listeler üzerinde çalışmasını tamamladıktan sonra sayın Staffan de Mistura’nın nihai onayına sunacağız” şeklinde konuştu.

Anayasa komisyonu listelerinin oluşturulmaya başlandığını dile getiren Lavrentiev, “Bazı sorunlarımız ve eksikliklerimiz var. Sürecin daha iyi işlemesi için teknik ve uzmanlardan oluşan bir komisyon oluşturmaya karar verdik” ifadelerini kullandı. Sözcü ayrıca, 45 kişilik grubun yeni Suriye anayasası için çalışacağını ancak çalışma prosedürünün henüz kabul edilmediğini de sözlerine ekledi.

“İRAN VE TÜRKİYE İLE AKTİF İSTİŞARELERE DEVAM EDECEĞİZ”

Türkiye ve İran’la aktif istişarelere devam edeceklerini söyleyen Lavrentiev, “Anayasa komisyonunun çalışmalarının başarılı olması ve somut sonuçlar getirmesi bizim için çok önemli. Türkiye, Rusya, İran ve BM temsilcileri Ekim ayında Cenevre’de çalışmalara dair yeni bir toplantı yapacak. Birçok teknik konuları sonuçlandırmaya karar verdik. Böylece tüm tarafların hükümlerinin onaylanacağı bir toplantı gerçekleştireceğiz” diyerek sözlerini tamamladı.

Erhan Altıparmak

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Öğrencisini zorbalık yaptığı gerekçesiyle uyaran öğretmene veliden şiddet: O anlar kamerada Sarıyer’de bir okulda iddiaya göre, yaşıtlarına zorbalık yaptığı gerekçesiyle öğrencisini uyaran öğretmen, öğrencinin babası tarafından okulda şiddete uğradı. Şiddet uygulayan veli polis ekipleri tarafından gözaltına alınırken, şahsın öğretmene yumruk attığı anlar güvenlik kamerası tarafından kaydedildi. Olay, Sarıyer Prof. Ali Kemal Yiğitoğlu Ortaokulu’nda meydana geldi. Edinilen bilgilere göre, okulda görev alan öğretmen Necla Ö. akran zorbalığı yapan bir öğrencisini uyardı. Uyarı üzerine öğrencinin "Bana nasıl davranacağınızı öğreneceksiniz" diyerek öğretmeni tehdit ettiği öğretmenin ise, "Evladım ben senin öğretmeninim. Bu nasıl bir üslup?" diyerek uyardığı ileri sürüldü. Öğretmen Necla Ö., daha sonra öğrencinin babası Ali Ç.’yi okula çağırdı. Daha önce de okul öğretmenleri ve yöneticileri ile de tartışarak sorun çıkardığı ileri sürülen Ali Ç., okul koridorunda gördüğü öğretmen Nazlı Ö.’yü yumruk atarak yaraladı. Öğretmen aldığı darbe sonucu yaralanarak hastaneye kaldırılırken iş göremezlik raporu verildiği öğrenildi. Polis ekipleri ise konuya ilişkin çalışma başlatırken veli Ali Ç.’yi yakalayarak gözaltına aldı. Öte yandan öğrencinin de benzer nedenlerden dolayı ara dönemde bulunduğu okula nakli yapıldığı ileri sürülürken öğretmenin darp edildiği anlar güvenlik kamerası tarafından saniye saniye kaydedildi.
Bingöl Bingöl’de asayiş şube müdürlüğü nisan ayı faaliyetlerini açıkladı Bingöl’de İl Emniyet Müdürlüğü, asayiş şube ekiplerinin nisan ayı içerisinde yaptığı faaliyetlerini açıkladı. Açıklamada kesinleşmiş hapis cezası bulunan 2 şahsın tutuklandığı belirtildi. Bingöl İl Emniyet Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, “Son 1 yıl içerisinde silahlı yaralama, silahlı tehdit, oto kurşunlama, yağma, 6136 sayılı kanuna muhalefet, mala zarar verme, genel güvenliği kasten güvenliği tehlikeye sokma olaylarına karışan ayrıca birden fazla kişi tarafından birlikte silahla tehdit, kasten yaralama suçlarından 8 ay 22 gün kesinleşmiş hapis cezası ile ruhsatsız ateşli silahlarla mermileri satın alma veya taşıma veya bulundurma suçlarından aranan şüpheli şahıs ruhsatsız tabanca ve tabancaya ait 17 (on yedi) adet fişek ile birlikte yakalanarak adli makamlarca tutuklanmıştır. 9 Nisan 2024 günü ilimiz şehit Mustafa Gündoğdu Mahallesi insaf sokak üzerinde meydana gelen silahla yaralama ve ilimiz Yenimahalle gümüş sokak üzerinde meydana gelen kasten yaralama, tehdit, hakaret, mala zarar verme, 6136 sayılı kanuna muhalefet olaylarının faili olan şüpheli şahıslar yakalanarak adli tahkikata başlanmıştır. Yine hakkında toplam 22 yıl 5 ay kesinleşmiş hapis cezası ve aranma kaydı olan 1 şahıs yakalanmış, adli işlemlerinin akabinde tutuklanarak cezaevine teslim edilmiştir” denildi.