POLİTİKA - 06 Şubat 2016 Cumartesi 15:05

Sur’u ve Diyarbakır’ı Türkiye’mize ve dünyamıza yeniden kazandıracağız

A
A
A
Sur’u ve Diyarbakır’ı Türkiye’mize ve dünyamıza yeniden kazandıracağız

Bir dizi ziyaretlerde bulunmak üzere Diyarbakır’a gelen Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, valilik ziyaretinde yaptığı açıklamada “Biz bundan sonrasında normal imar planı çerçevesinde Suriçi’mizde yeniden tarihi ve kültürel mirasının canlanması için elimizden geleni yapacağız. Sur’u ve Diyarbakır’ı Türkiye’mize ve dünyamıza yeniden kazandıracağız. Bu bölgenin terörle değil kültür mirası ile anılması için elimizden geleni yapacağız” dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, bir dizi ziyaretlerde bulunmak üzere Diyarbakır’a geldi. Sabah saatlerinde Diyarbakır’a gelen Bakan Sarı, Diyarbakır’ın Sur ilçesinde çıkan çatışmada şehit olan iki askerin cenaze törenine katıldı. Daha sonra Diyarbakır Valiliği’ni ziyaret eden Bakan Sarı, burada gazetecilere açıklamalarda bulundu. Sabah saatlerinde iki şehidin cenaze törenine katıldığını hatırlatan Bakan Sarı, “Maalesef sabah iki şehidimizi memleketlerine uğurladık. Tekrar bu vatan için canını veren Allah’tan rahmet diliyorum. Bütün yaralılarımıza da acil şifalar diliyoruz. Şehitlerimizin ailelerine de Allah’tan sabır diliyorum. Bugün iki şehidimizden biri Hakkari’den diğeri de Trabzon’dan. Memleketimizin iki farklı noktasında yan yana görev yaparken iki farklı noktasından gelip yan yana görev yaparken şehit olan iki evladımız, gencecik kardeşimiz. Bugün onları memleketlerine uğurladık” diye konuştu.

“SUR’DA DİYARBAKIR’DA HAYAT EN KISA ZAMANDA NORMALLEŞECEK”

Silopi’de sokağa çıkma yasaklarının kalkmasının ardından hayatın normale döndüğünü belirten Bakan Sarı, şu ifadeleri kullandı:

“Biz orada gittiğimiz anda 72 personelimizle beraber tespit çalışması yaptık, hemen akabinde de altyapı hazırlıklarımıza başladık. Yarın öbür gün, en kısa zamanda Cizre’de benzer bir çalışma yapacağız. Orada da hayat normalleşecek. Surda da en kısa zamanda hayat normalleşecek. Biraz önce otelde ziyaret ettiğimiz evlerinden yuvalarından ayrılmak zorunda kalan, annelerin ailelerin çocukların ziyaret ettiğimizde onlara da aynı sözü verdik. Sur’da Diyarbakır’da hayat en kısa zamanda normalleşecek ve devletimiz onların her türlü ihtiyacına cevap verecek. Çünkü devletimiz çok büyüktür, milletimiz çok bonkördür. Onlara inşallah evlerinden daha güzel konutlar yaşam alanları sağlayacağız. Bırakmak zorunda kaldıkları eşyaları telafi edeceğiz. Her şeyden önce sosyal anlamda destek olmak anlamında da yanlarında olacağız. Önümüzdeki süreçte Diyarbakır’ımızda özellikle sur ilçesinde yapmayı düşündüğümüz çalışmaların bir altyapısını tekrar sayın vekillerimize sayın valilerimize çevre ve şehircilik bakanlığımızın kadrolarıyla oturup konuşacağız. En kısa zamanda buradaki operasyonlar bittiği zaman biz ilgili bakanlıklar olarak tüm gücümüzle bölgenin tekrar eski güzel günlerine kavuşması için elimizden gelen çabayı vereceğiz.”

Özellikle Suriçi’nde çok güzel bir çalışmanın gerçekleşeceği müjdesini veren Bakan Sarı, “Çünkü Suriçi kentsel sit alanı olarak ilan edilmiş ve bu imar planı çerçevesinde belli ölçüde projelendirilmiş bir alan. Bu alanı başta Suriçi’ni Diyarbakır’ı, hem Türkiye’mize hem de dünya mirasına kazandıracak çalışmayı en kısa zamanda başlatıyoruz. Bir kısım çalışmalar geçmiş dönemde başlamış bir kısım oranın tarihi dokusuna uymayan binalar kamulaştırılmaya başlanmış bir buçuk seneden beri bu faaliyetlerde durmak zorunda kalmış. Biz bundan sonrasında normal imar planı çerçevesinde Suriçi’mizde yeniden tarihi ve kültürel mirasının canlanması için elimizden geleni yapacağız. Sur’u ve Diyarbakır’ı Türkiye’mize ve dünyamıza yeniden kazandıracağız. Bu bölgenin terörle değil kültür mirası ile anılması için elimizden geleni yapacağız. Ve bundan sonraki süreçte de inşallah memleketimizin dört bir yanında nasıl her bir ilimize hizmet götürüyorsak Diyarbakır’ımıza da İstanbul’umuza da İzmir’imize de Afyonu’muza da Manisa’mıza da Trabzon’umuza Adana’mıza da aynı hizmeti götüreceğiz. 81 ilimizde özellikle kültür mirasımızı tarihi mirasımızı mimari mirasımızı ortaya çıkartacak kentimizi yeniden inşa ve ihya edeceğiz. Geçmiş kültürümüzü bugüne yansıtacağız. Geleceğimizi bu temeller üzerine kuracağız.” 

AYDIN YORAT

Bunlar Da İlginizi Çekebilir