GÜNDEM - 22 Mayıs 2015 Cuma 10:33

Sürücü sertifikası süresinde son hafta

A
A
A
Sürücü sertifikası süresinde son hafta

Sürücü sertifikasına sahip vatandaşların, ehliyet almaları için verilen 2 yıllık süre 29 Mayıs'ta sona eriyor.

Sertifika ile ehliyet alımı için son bir haftaya girilirken, Trafik Tescil Büro amirliklerinde görevli personel sayılarının artırılması yönünde yazılı talimat verildi. Resmi Gazete'de 29 Mayıs 2013'te yayımlanarak yürürlüğe giren Taşıtlar Sürücü Kursu Yönetmeliği'nin 45. maddesi kapsamında, bu tarihten önce sürücü sertifikası alan kişilerin sertifikalarını 2 yıl içerisinde sürücü belgesine dönüştürmedikleri halde haklarının iptal edileceği kararlaştırılmıştı.

Sürücü sertifikasına sahip vatandaşların ehliyetlerini alabilmeleri için tanınan 2 yıllık süre 29 Mayıs Cuma günü sona eriyor. Sertifika sahibi sürücü adaylarının ehliyetlerini alabilmek için bu tarihe kadar Trafik Tescil Şubelerine başvuru yapmaları gerekiyor. Bu tarihe kadar başvuru yapmayan sürücü adayları, geçerliliğini kaybeden sürücü sertifikaları ile ehliyet alamayacağı gibi ehliyet sahibi olabilmeleri için yeniden sınava girmeleri gerekecek.

Son bir haftaya girildiğinden Trafik Tescil Büro Amirliklerinde yoğunluklar yaşanabileceğini belirten İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Metin Alper, bu nedenle 38 İlçe Emniyet Müdürlüğüne, bünyelerindeki Trafik Tescil Büro Amirliklerinde görevli personel sayılarının artırılması yönünde yazılı talimat verdiklerini ifade etti.
Verilen yazılı talimatta, "Sürücü sertifikası sahibi kimselerin mağduriyetine sebebiyet verilmemesi amacıyla 8 Mayıs tarihinden itibaren Trafik Tescil Büro Amirliklerince yürütülen sürücü belgesi müracaatı randevu sayısı artırılmıştır. 29 Mayıs tarihine kadar yeterli sayıda personelin sürücü belgesi müracaat hizmetlerinde görevlendirilmesi, yaşanabilecek yoğunluk sebebiyle randevu alamayan kimselerin de mağduriyetlerinin giderilmesine yönelik gerekli tedbirlerin alınması hususunda; bilgi ve gereğini rica ederim" ifadeleri kullanıldı.

“VATANDAŞLARIN TRAFİK TESCİL ŞUBELERİNE BAŞVURARAK EHLİYETLERİNİ ÇIKARMASI GEREKİYOR”
Şirinevler Sürücü Kursları Yönetim Kurulu Başkanı Akif Cav ise konuyla ilgili 2016 yılından itibaren geçerli olacak olan “ehliyet alma şartları’’ ile ilgili yeni yasal düzenlemenin ehliyet alımını daha da zorlaştırdığını belirterek şunları aktardı: “Alınan sürücü sertifikalarımız daha evvelden başvuru yapmış öğrencilerimiz, sertifikaları alınmış, hak etmiş ve Trafik Tescil Şube Müdürlüklerine başvuru yapmamış vatandaşlarımız sertifikaları 29 Mayıs 2015 tarihine kadar artık işleme alınmayacaklar. 29 Mayıs ayından itibaren işlevini yetirmiş olacak. Tekrar yeniden sürücü kursuna başvurusunu yapıp yeniden ehliyet almak zorunluluğu getirildi. 29 Mayıs 2013’te bu kanun yürürlüğe girdi. Bu kanun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren şu anda önümüzde 10 günlük bir sürecimiz var. Ve bu süreç içerisinde vatandaşlarımızın Trafik Tescil Şubelerine başvurularını yapıp ehliyetlerini çıkarması gerekiyor. Bu belgeler çıkartılmadığı takdirde yeniden sürücü kurslarına müracaat edecekler.

Bu da 01.01.2016’ya kadar müracaatlar devam ediyor. 01.01.2016’da artık stajyer sürücü belgesi işleme alınıyor. Artık ehliyet verilmiyor. Ehliyet yerine geçerli bir sürücü belgesi sertifikası veriliyor. Ve bu sertifikayla vatandaşımız 2 yıl boyunca dışarıda ehliyetsiz araba kullanıyor. Bu belgeyle kullanıyor. Bu belgeyi kullanırken de kırmızı ışıkta üç kez ihlal ederse sürücü hata yaparsa ehliyetine el konuluyor geçici süreliğine. Puanlama sistemimiz var. İşte kırmızı ışıkta, ondan sonra radarda, hatalı parkta bunlar puanlarını doldurursa eskiden 100 ceza puanıydı, şimdi 75’e düşürdüler. 75 puanını doldurursa ehliyeti tamamen iptal oluyor. Ve yeniden sürücü belgesi için sürücü kurslarımıza başvurma zorunluluğu getirildi. Bu da vatandaşımız için bir maliyet demektir. Tekrar sınava girmesi, tekrar sınava yazılıdan, direksiyondan başarılı olması gerekiyor.”

Sürücü sertifikası almaya hak kazanan ve ehliyet almak için halen Trafik Tescil Şube Müdürlüğüne başvurmayan kişiler ile ilgili bilgi veren Cav, “Bizim kurumumuzda yaklaşık 1000’e yakın dosya vardı. Bunları erittik. Vatandaşlarımızın çoğu gelip aldı dosyalarını. Ancak tabi başvuru yapmışlar mı Trafik Tescil Şubelerine yapmamışlar mı onu bilemeyiz. Fakat bizden teslimatımız yapılmış, öğrencilerimize verilmiş‘’ dedi.

2016 yılından itibaren geçerli olacak olan ehliyet alma şartlarıyla ilgili yeni yasal düzenlemenin eski ehliyet sahiplerini nasıl etkileyeceği hakkında bilgi veren Cav, bu konuda herhangi bir sınava tabi olma şartı olmadığını belirtti. Cav , “Mevcut ehliyetlerin 2016 tarihinden itibaren yeni çıkan ehliyetlerimiz de vatandaşlarımız 15 lira ücret karşılığında eski ehliyetlere vatandaşın mevcut ehliyetini değiştirmesi 15 TL karşılığında Trafik Tescil Şubelerinde değiştirilecek. Vatandaş sağlık raporunu yenileyecek ve yeniden başvurusunu yapıp ehliyetini alacak. Bunu başvuru süresi 2016 yılından itibaren 5 yıl süre içerisinde vatandaşlarımız emniyet müdürlüklerinden ehliyetini yeniden değiştirebilecekler’’ diye konuştu.

İLYAS KAÇAR 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Konya Anneannesini yaralayan torun 1 ay önce yurt dışından gelmiş Konya’da tartıştığı anneannesinin kafasını duvara vurup bıçakla yaralayan torunun 1 ay önce yurt dışından geldiği, olay sırasında teyzesinin de dişlerini kırdığı ortaya çıktı. Olay, saat 12.30 sıralarında merkez Selçuklu ilçesi Mehmet Akif Mahallesi Ülke Sokak üzerinde bulunan 5 katlı bir apartmanda meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, apartmanın 1’inci katında oturan 84 yaşındaki Sahure Dudu B., kızı H.B. ve aynı evde beraber kaldığı torunu Talha Ç. arasında henüz belirlenemeyen bir nedenle tartışma başladı. Tartışma sırasında Talha Ç., önce teyzesinin dişini kırdı, daha sonra anneannesine yanında bulunan bıçak ile saldırdıktan sonra yaşlı kadını kafasını duvara vurarak yaraladı. Komşuların ihbarı üzerine olay yerine sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Polis ekipleri, ulaştığı adreste şüpheli Talha Ç.’yi etkisiz hale getirerek gözaltına aldı. Olayda torunu tarafından başından ve vücudunun çeşitli yerlerinden yaralanan Sahure Dudu B. ile kızı Hasibe E., sağlık ekiplerinin ilk müdahalesinin ardından Konya Numune Hastanesine kaldırıldı. Burada tedavi altına alınan Sahure Dudu B.’nin hayati tehlikesinin bulunduğu, kızı Hasibe E.’nin ise hayati tehlikesinin olmadığı öğrenildi. Polis ekiplerince gözaltına alınan Talha Ç.’nin ilk ifadesinde olayla ilgili soruları cevaplamadığı öğrenildi. 1 ay önce yurt dışından anneannesinin yanına gelmiş Olayda ağır yaralanan anneanne Sahure Dudu B.’nin yakınları, Talha Ç.’nin yurt dışında yufkacıda çalıştığını ve 1 ay önce Konya’ya gelerek anneannesinde kalmaya başladığını, olaydan önce ise anneanne ile torunun hiç kavga etmediğini ifade etti. Olayla ilgili tahkikat sürüyor.
Kahramanmaraş Başkan Görgel: “Şehrimiz için hep birlikte çalışacağız" Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fırat Görgel, “İnşallah bu dönemde hem şehrimize çok ciddi yatırımlar kazandıracağız hem de aramızdaki muhabbet ve iletişimi çok daha üst seviyeye çıkaracağız” dedi. 31 Mart Mahalli İdareler Seçimlerinin ardından Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesinde yeni dönemin ilk olağan meclis toplantısı gerçekleştirildi. Büyükşehir Belediyesi Meclis Toplantı Salonu’nda Başkan Fırat Görgel başkanlığında gerçekleştirilen toplantı, saygı duruşunda bulunulup, İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. İlçe belediye başkanları ve meclis üyelerinin katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda; Meclis Başkanlık Divanı, İhtisas Komisyonu üyeleri, Encümen üyeleri ve mahalli idare birlikleri temsilcilerinin seçimi yapıldı. 2023 Yılı Faaliyet Raporu da meclis üyelerinin oylarına sunularak kabul edildi. Ayrıca aylık olağan meclis toplantılarının Büyükşehir Belediyesinin sosyal medya hesaplarından canlı yayınlanmasına oy birliğiyle karar verildi. Katılımcılara teşekkür ederek toplantının hayırlara vesile olmasını dileyen Başkan Fırat Görgel, “Büyükşehir Belediyemizde yeni dönemin ilk meclis toplantısını gerçekleştiriyoruz. Rabbim hep birlikte şehrimize güzel hizmetler yapmayı nasip eylesin. İnşallah bu dönemde hem şehrimize çok ciddi yatırımlar kazandıracağız hem de aramızdaki muhabbet ve iletişimi çok daha üst seviyeye çıkaracağız. Rabbim bizleri muvaffak eylesin. Birlik ve beraberliğimizin daim olmasını ve sükûnet içerisinde faaliyetlerimizi sürdürmeyi temenni ediyorum” diye konuştu. Başkan Görgel, “İlk meclis toplantımızı yaptık ve önemli bir toplantıydı. Bu dönem içerisinde görev yapacak olan başkanlık divanındaki arkadaşlarımızı, encümen üyelerimizi, katip üyelerimizi ve ihtisas komisyonundaki görev yapacak olan arkadaşlarımızı seçtik. İnşallah örnek bir duruşu bir kez daha tüm millete göstermiş oluruz. Tabi 6 Şubat’ın ardından hepimizin sorumluluğu çok daha farklı. Hem büyükşehir belediye başkanlığı olarak bizlerin ve şuanda bu ekibin Kahramanmaraş’ın yeniden imar ve inşa edilmesi noktasında çok önemli bir sorumluluk almış oldu” dedi.