GÜNDEM - 23 Nisan 2018 Pazartesi 15:35

Taksim’deki 23 Nisan törenlerinde CHP'li Sezgin Tanrıkulu'na tepki

A
A
A
Taksim’deki 23 Nisan törenlerinde CHP'li Sezgin Tanrıkulu'na tepki

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Taksim Meydanı’nda düzenlenen törenle kutlandı. Halk oyunlarının da oynandığı alanda, parti çelenkleri törenden sonra anıta konuldu. Tören çıkışı CHP'li olduğunu söyleyen bir genç, CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’na, “CHP’de PKK destekçisi milletvekilleri istemiyoruz” diyerek tepki gösterdi.

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı tüm yurtta olduğu gibi Taksim Meydanı’nda da coşkuyla kutlandı. Özel harekat polisleri ve çevik kuvvet polisinin bariyerlerle alanı kapatarak zırhlı araçlarla geniş güvenlik önlemi aldığı törende polis helikopterinin de havadan önlem aldığı görüldü. Törene, CHP İstanbul Milletvekilleri Sezgin Tanrıkulu ve Dursun Çiçek, İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Faruk Yelkenci, Beyoğlu İlçe Milli Eğitim Müdürü Cemil Sarıcı, vatandaşlar ve öğrenciler katıldı. Törende Firuzağa İlkokulu öğrencilerinin sunduğu halk oyunları gösterisinin ardından İl Milli Eğitim Müdürlüğüne ait çelenk Cumhuriyet Anıtına konuldu. Çelenk sunumunun ardından İstiklal Marşı okunarak saygı duruşunda bulunuldu. Meydandaki vatandaşlar da marş okunduğu esnada saygı duruşunda bulundu. Marşın ardından Müdür Yelkenci ise gerçekleştirdiği kısa konuşmada, bayramı kutladığını belirtti.

Parti çelenkleri törenden sonra alana alındı 

Törenin sonlanmasının ardından CHP’li milletvekilleri ve beraberindeki parti üyeleri, tören alanı dışındaki parti çelenklerini alarak anıta koydu. Sunumun ardından konuşan CHP İstanbul Milletvekili Dursun Çiçek, “Öncelikle Türk milletinin, vatandaşlarımızın ve çocukların 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı kutluyorum. Bu vesileyle bu bayramı bize hediye eden Atatürk ve silah arkadaşlarını rahmetle anıyor ve saygıyla selamlıyoruz” dedi.

CHP milletvekiline tepki 

Tören sonrası elinde Türk bayrağıyla törene katılan ve CHP üyesi olduğunu söyleyen Yılmaz Ecevit Kılıç isimli genç, alandan çıkan milletvekillerinden Sezgin Tanrıkulu’nun yanına gitti. Tanrıkulu ile el sıkışan genç, Tanrıkulu'na tepki göstererek, “CHP’de hiçbir suretle PKK’yı destekleyen milletvekilleri istemiyoruz. Biz CHP’liler olarak Atatürkçü CHP’liler istiyoruz. PKK’yı savunan CHP’li vekilleri partide istemiyoruz” diyerek protesto etti. Genç ardından güvenlik büro polisleri tarafından alandan uzaklaştırıldı.  

Doğan Can Cesur
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.