GÜNDEM - 17 Ocak 2015 Cumartesi 14:55

Taner Yıldız: '2014 en kurak yılımız oldu'

A
A
A
Taner Yıldız: '2014 en kurak yılımız oldu'

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Avrupa'nın ikinci büyük şebekesine ulaştık. Geldiğimiz noktada 1 milyon 200 bin kilometre iletim ve dağıtım hattına sahip olduk" dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, “Enerji Bir-Sen 5. Olağan Genel Kurul Toplantısı”na katıldı. Büyük Anadolu Otel’de gerçekleşen toplantıda bir konuşma yapan Bakan Yıldız, “Türkiye’ye ilk elektrik 1902 yılında geldi. 100 yıl içerisinde 31 bin 500 megavat. 2002 yılına kadar 31 bin 500 megavatlık kurulu güç oluştu Türkiye’de. Son 12 yıldaki oluşan kurulu güç 37 bin megavat. Yani ilk 100 yıldan daha fazla performans gösterdik ve Avrupa'nın ikinci büyük şebekesine ulaştık. Geldiğimiz noktada 1 milyon 200 bin kilometre iletim ve dağıtım hattına sahip olduk.

Türkiye zaman zaman doğuda üretip batıda tüketen, zaman zaman güneyde üretip kuzeyde tüketen bir ülke yapısına kavuştu. Japonya ve NASA’nın yaptığı en son çalışma raporları yayınlandı. Dünyanın son 1880’li yıllardan bu tarafa, ölçümlerin yapıldığı yıldan bu tarafa en sıcak yazını geçen yıl 2014 yılında yaşadık. Ortalama sıcaklıklar 0,69 derece kadar daha yükseldi.

Bir dereceden ne olur demeyin. Dünyanın bütün ısınma marjı 2 derece. İnsan sağlığından düşünün 1 derece arttığında sendeleriz, 2 derece artarsa hastaneye gideriz. Şuanda dünyanın büyük bir hastaneye gitme süreci içinde olduğunu söylemem lazım. Ancak içinde bulunduğumuz politikaları dünya terk ederse ve çevreyle alakalı hassasiyetleri ön plana alırsa bunlar önlenebilecek. 2 derecelik marjın 1 derecesi bitirildi. Eğer hükümetler, bu dünyadaki büyümekte olan ülkeler eğer politikalarını değiştirmezlerse bu sefer 100 yıl değil, önümüzdeki 25 yıl içerisinde 1 derece kadar daha ısınacak” diye konuştu.

“2014 YILI BİZİM ASLINDA SU KAYNAKLARIMIZ AÇISINDAN EN KURAK YILIMIZ OLDU”
Geçen yıl Japonya’da bütün mevsimlerin en yağışlı anını yaşadığını hatırlatan Yıldız, şöyle konuştu:
“Aynı anda ABD’nin batısında en kurak mevsimi yaşadı. Türkiye’de 4 katı kadar yağış alan yerler vardı. Kuraklık çekilen yerler vardı ve 2014 yılı bizim aslında su kaynaklarımız açısından en kurak yılımız oldu. Eğer enerji kaynaklarını çeşitlendirmezseniz bu sefer sizin herhangi bir yağmurun, güneşin, jeotermal kaynakların, kömürün, ithal kömürün, doğalgazın her birinin diğerinin yerine ikame edilebileceğini, onun yerini alabileceğini mutlaka bilmemiz lazım.

Yüzde 25’ler civarındaki su kaynaklarının Türkiye’ye enerji üretimine katkısı yüzde 20’lerin altına düştü 2014 yılında. 2 yıl öncede son 61 yılın en soğuk kışını yaşadık. Biz aynı zamanda 6’ıncı büyük enerji kaynağımızı, enerji verimliliği ve tasarrufunda büyük bir seferberlik başlattık. 15 milyar TL, Türkiye’deki üretime yapılacak yatırımın kendisi kadar tasarruf edilebilecek bir alan var. Bu alanı mutlaka değerlendirmemiz lazım. Enerji verimliliği alanında büyük bir seferberlik başlatıldı. Sokak aydınlatmalarına her yıl 1,2 milyar lira civarında ücret ödüyoruz. Park bahçelerle beraber bu rakamın 1,5 milyara çıkması bekleniyor. Sadece sokak aydınlatmalarından elde edeceğimiz tasarruf 600 milyon liraya yakın. Şu anki lambaların ömrü 8 bin saat, takacağımız lambaların ömrü gelişen teknolojiyle beraber 100 bin saat.”

“TÜRKİYE’DE BÜTÜN İKTİDARLAR HEMEN HEMEN NÜKLEER GÜÇ SANTRALLERİNİ GERÇEKLEŞTİRMEK İSTEMİŞLERDİR”
Nükleer güç santralleriyle ilgili Yıldız, “Türkiye’de bütün iktidarlar hemen hemen nükleer güç santrallerini gerçekleştirmek istemişlerdir. Ama şu veya bu sebepten dolayı yapamamışlardır. Türkiye hamdolsun iki tane büyük anlaşmayla, şuana kadar Türkiye Cumhuriyet tarihinin tek parçalı yaptığı en büyük anlaşmadır. 22’şer milyar dolarlık iki anlaşma 44 milyar dolar. Bizler peşin olarak satın aldığımız refah seviyesine karşılık kendimizden daha çok sevdiğimiz çocuklarımıza bir takım sıkıntılar bırakıyoruz. Çevre kirliliği ve yeşille alakalı sıkıntılar bırakıyoruz. O yüzden bu sıkıntıları biz AK Parti hükümetlerimiz olarak bırakmayacağız. Çevremize saygılı olarak, çevreye rağmen değil çevreyle beraber bunları gerçekleştireceğiz. Mutlaka bununla alakalı başaralı sonuçları elde edeceğiz” şeklinde konuştu.

“1.3 MİLYAR İNSANIN HALA ELEKTRİKLE TANIŞMIYOR OLMASI DÜNYADA HALA YAPILACAK ÇOK FAZLA İŞİN OLDUĞUNU GÖSTERİYOR”
“Dünyada enerjinin dağılımında çok ciddi eşitsizlikler var” diyen Bakan Yıldız, “OECD ülkelerinin nüfusunun dünyadaki kapladığı alan yüzde 18. Dünya nüfusunun 7.1 milyar nüfusun yüzde 18’i petrolün yüzde 50’sini kullanıyor. Diğer yüzde 50’sini kullanan da dünya nüfusunun yüzde 82’si. Bütün bunları düşündüğümüzde aslında 1.3 milyar insanın hala elektrikle tanışmıyor olması dünyada hala yapılacak çok fazla işin olduğunu gösteriyor” dedi.

“21 DAĞITIM BÖLGEMİZDE HIZLICA BUNLARA CEVAP VERİLDİĞİ BİR ORTAMI OLUŞTURMAYA ÇALIŞTIK”
Olumsuz hava koşullarına rağmen yaşanan bir kısım aksaklıklarla beraber enerjiyle alakalı arzda herhangi bir sıkıntıya yol açmadığını ifade eden Yıldız, "Malum yollar kapanıyor, kar bir buçuk metreye kadar çıkabiliyor, feribot seferleri iptal olabiliyor, uçak seferleri iptal olabiliyor, okullar tatil olabiliyor. Zaman zaman bazı yerleşim birimlerimizde elektriklerin kardan kaynaklanan sebeplerle kısa süreli kesildiğini gördük ama bütün izinlerin kaldırıldığı ve 21 dağıtım bölgemizde hızlıca bunlara cevap verildiği bir ortamı oluşturmaya çalıştık" diye konuştu. 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Başkan Özer, koltuğunu 4. sınıf öğrencisine devretti Esenyurt Belediye Başkanı Prof. Dr. Ahmet Özer, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinlikleri kapsamında koltuğunu 4. sınıf öğrencisi Nehir Düz’e devretti. Esenyurt’ta, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinlikleri sürüyor. Bu kapsamda Yenikent İlkokulu 4. sınıf öğrencisi Nehir Düz ve sınıf arkadaşları, Okul Müdürü Şener Yıldırım, Sınıf Öğretmeni Leyla Özgür Onur, Belediye Başkanı Prof. Dr. Ahmet Özer’i ziyaret etti. Başkan Özer ziyarette koltuğunu 4. sınıf öğrencisi Nehir Düz’e devretti. Başkanlık makamına oturan küçük Nehir yaptığı konuşmada tüm çocukların 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutlarken, okullarda ve Esenyurt’ta yapılması gereken çalışmaları anlattı. Nehir Düz, öncelikle okulunda yapılması gereken çalışmalara dikkat çekerek şunları söyledi: “İlk olarak okulumuzun duvarlarına badana yapılması gerekiyor. Sonrasında ise okulumuzun bahçesinde yapılması gereken düzenlemeler ile çevresinde asfalt yenileme çalışmalarının yapılmasını istiyorum. Bir de ilçemiz genelinde devlet hastanelerinin yaygınlaştırılması, çocuklar için kütüphaneler, ders çalışma kursları ve oyunlar oynayabilmemiz için parklar yapılmasını istiyorum. Yapılacak olan bu çalışmalarla ilçemiz daha güzel bir görünüme kavuşabilir” dedi. “Çalışmaları yaygınlaştırmak önemli” Nehir’in okulu ve ilçeyle ilgili taleplerine katıldığını söyleyen Başkan Özer, “Ben de söylediklerine katılıyorum. Sorunlarımızın başında eğitim ve sağlık geliyor. Çocuklarımız 60 kişilik sınıflarda okuyor. Bu aslında hiç hak etmediğimiz bir durum. Bu durumunun hızlıca değiştirilmesi lazım. Ayrıca Nehir’in sağlıkla ilgili tespitlerine de katılıyorum. Özellikle gençlere, kadınlara yönelik ilçe genelinde sağlık çalışmalarını yaygınlaştırmamız son derece önemli” ifadelerini kullandı. Ziyarete katılan diğer öğrencilerin de taleplerini tek tek dinleyen Esenyurt Belediye Başkanı Prof. Dr. Ahmet Özer, tüm çocukların 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutlayarak hepsine başarılar diledi.