POLİTİKA - 20 Ağustos 2014 Çarşamba 12:34

Taner Yıldız: Sitem sevgiden kaynaklanır

A
A
A
Taner Yıldız: Sitem sevgiden kaynaklanır

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün veda resepsiyonunda "Bizim cenahtan yapılan epeyce saygısızlık var" Bakan Taner Yıldız, "Sevmeyenler sitem etmezler, sitem sevgiden kaynaklanır" dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun yeni başbakan olarak ifade edilmesine yönelik, "Bu ismin önceden telaffuz ediliyor olması açıklandığı anlamına, önceden ilan edildiği anlamına gelmiyor" dedi.

Bakan Yıldız, Ankara'nın Gölbaşı ilçesinde özel bir şirkete ait yüzde 90'ı yerli kaynaklarla yapılan "Derin Petrol Sondaj Kulesi"nde incelemelerde bulundu. Ardından gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevaplayan Yıldız, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün dün akşam verdiği veda resepsiyonunda 'Öyle görünüyor ki Davutoğlu Başbakan olacak' açıklamalarının hatırlatılması üzerine, 'Sayın Cumhurbaşkanımızın bu tür konularda bilgi olarak kayıtsız kalması tabii ki söz konusu değildir" dedi.

BAKAN YILDIZ: "YENİ BAŞBAKAN YARIN BİR TAKIM İSTİŞARİ SÜREÇLER TAMAMLANDIKTAN SONRA BELLİ OLACAK"

Cumhurbaşkanı Gül'ün "Öyle görünüyor ki Sayın Davutoğlu ön plana çıkıyor" sözlerinin bir isim açıklaması olarak anlaşılmaması gerektiğini belirten Yıldız, "Biliyorsunuz, yeni seçilen cumhurbaşkanımızın yarın yapacağı son toplantıyla beraber bu resmiyet kazanmış olacak. Ama bu ismin önceden telaffuz ediliyor olması açıklandığı anlamına, önceden ilan edildiği anlamına gelmiyor biliyorsunuz. Sayın Başbakanımızın da Sayın Cumhurbaşkanımızın da kastının bu olduğunu dün akşam özellikle görmüş olduk. Bir takım istişari süreçler tamamlandıktan sonra bu açıklanacak. Yarın akşam süreç tamamlanmış olacak" ifadelerini kullandı.

Yıldız, seçilmiş Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kurduğu parti olan AK Parti'nin her zaman yanında olduğu yönündeki açıklamaları hatırlatarak, "Ben şahsen siyaset sahnesinde yokken hem seçilen cumhurbaşkanımızın hem de görevi devredecek olan cumhurbaşkanımızın kurucular kurulunda olarak her birimize yön verdi. Kendilerinin verdiği mücadelelerden fedakarlıklardan dolayı da her ikisinin bütün ekibiyle beraber Türkiye'ye yapmış olduğu katkı ortadadır. Geldiğimiz noktayı unutmayalım. Kimse geldiğimiz noktayı dışarıdan bir tepsinin içerisinde sunmadı" diye konuştu.

"10 Ağustos seçimlerinden önce 14 siyasi partinin oluşturamadığı yapıyı bir partinin bölünerek yapılması"nın planlandığını vurgulayan Yıldız, Türkiye'nin gelişmesi adına büyük resmin herkesinin gözünün önünde olması gerektiğini kaydetti. Yıldız, 30 Ağustos'tan sonra kurulacak yeni hükümetin ve seçilecek yeni başbakanın yine doğruları yapacağına olan inançlarının tam olduğunu belirterek, "Hangi görevde olursa olsun, yeni başbakanımızın hemen yanı başında olacağız" dedi.

"SEVMEYENLER SİTEM ETMEZ"

Bir gazetecinin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün veda resepsiyonunda "Bizim cenahtan yapılan epeyce saygısızlık var" sözlerini hatırlatarak, "Kırgın mı sizce, neden böyle bir saygısızlığı hatırlatma ihtiyacı duydu?" şeklindeki sorusu üzerine Bakan Yıldız, "Sevmeyenler sitem etmezler, sitem sevgiden kaynaklanır. Abilerin kardeşlere, babaların oğullara her zaman yapabileceği bir şeydir, aile içi durumdur. Ben bunun bu çerçevede değerlendirilmesinin doğru anlamak adına iyi olacağı kanaatindeyim. Sayın Cumhurbaşkanımız, görevi devredecek olduğu noktada bunu paylaşmıştır" cevabını verdi.

AK Parti ailesinin bütün unsurlarıyla beraber bir zincirin halkası olduğunu dile getiren Yıldız, "Bize çay getiren partimizdeki çaycı kardeşimden Sayın Başbakanımıza kadar bir zincirin halkalarıyız. Her bir halkanın kendine has önemi var. Bu halkalar birleşerek zincir oluşturduğu için başarı sağlanmıştır" dedi.  

"PETROL VARSA BULACAĞIZ"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Petrol varsa biz bunu bulacağız, olmayan petrolü tabii ki bulamayız. Petrolü bulmak için aramak, aramak için yerli ekipman ve kaynaklarla çalışmamız lazım" dedi.

Bakan Yıldız, Ankara’nın Gölbaşı ilçesinde özel bir şirkete ait yüzde 90’ı yerli kaynaklarla yapılan "Derin petrol sondaj kulesi"nde incelemelerde bulundu. Gazetecilere açıklama yapan Yıldız, "Petrol, doğalgaz ve jeotermal ile alakalı sondaj çalışmalarının yerli yapılabilmesiyle alakalı önemli bir dönüm noktasındayız. Nasıl yerli aracımızı yapmakla alakalı bir seferberlik ilan edildi. Enerji sektörünün yerli aracı Ankara’da yapılmıştır" dedi.

Geçen yıl bir toplantıda, yerli bir sondaj yapıyor olmaları Türk Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) olarak ilk siparişi vereceklerini yönündeki sözlerini hatırlatan Yıldız, Türkiye’nin enerji sektöründe son 11 yıl içesinde 5 milyar dolarlık ekipmanı ithal ettiğini belirtti. Bakanlık olarak, kamu ve özel sektörlere 7.4 milyar dolarlık arama ve sondaj konusunda pay ayırdıklarını dile getiren Yıldız, bunun 5 milyar dolarının ithal ekipmandan oluştuğuna dikkat çekti. Yıldız, yerli bir sondaj makinasının yapılıyor olmasının petrol, doğalgaz ve jeotermal kaynaklar açısından çok ciddi bir katkı olduğunu vurgularak, bunun stratejik planlamalar açısından da çok önemi bir yer teşkil ettiğini söyledi.

"2013 YILINDA 305 BİN METRE SONDAJIMIZ VAR"

TPAO’nun bir kısım AR-GE projelerine 50 milyon dolar bütçe ayırdığını, bu anlamda 17 projenin desteklendiğini vurgulayan Yıldız, "Yalnızca kazanmak, yalnızca üretimden, sondajdan pay almak yerine bu tür amaçlarımız da var. 1934 yıldan bu yana toplam 5 bin 484 kuyu açıldı. 3’te biri AK Parti iktidarı zamanında açıldı. 2013 yılında 305 bin metre sondajımız var. Yüzde 90’lar civarında yerli ekipmandan oluşan bir yapının Türk mühendislerimiz ve işçilerimiz tarafından yapılmış olmasını son derece önemli ve manidar buluyorum" dedi. Yıldız, Türkiye’de TPAO da dahil olmak üzere 50 şirketin sondaj faaliyetlerinde bulunduğuna dikkat çekerek, 2013 yılında bir önceki yıla göre 63 kat artışla 173 kuyu açıldığını açıkladı.

"PETROL VARSA BULACAĞIZ, OLMAYAN PETROLÜ BULMAYIZ"

"Petrol varsa biz bunu bulacağız, olmayan petrolü tabii ki bulamayız" diyen Yıldız, "Petrolü bulmak için aramak lazım. Aramak için yerli ekipman ve kaynaklarla çalışmamız lazım. Sayın Cumhurbaşkanımız burayla ilgili yapılan faaliyetleri, çalışmaları bizzat yerinde görmek isteyecektir. Çünkü o heyecanı duyan birisi olarak bunu yapacaktır" diye konuştu.

Son 11 yılda 2.3 milyon metrelik sondaj yapıldığını açıklayan Yıldız, "Bunların bir çoğunun makinalarla yapıldığını düşünürsek, yerli sondaj makinasının önemini anlamış oluruz. Biz yerli sondajlarda bunları kullanacağız. Aynı zamanda Irak’ın istikrarına kavuşmasıyla beraber, Suriye’nin eski stabil haline uygun şartlarda dönmesiyle beraber İran ve bütün komşu ülkelerimizle sondaj makinalarına yapılan talebin her geçen gün artacağını görmüş olacağız" diye konuştu.

"YERLİ SONDAJ PLATFORMUNU DA YAPACAĞIZ"

Yerli sondaj platformunu da yapacaklarını açıklayan Yıldız, "Bu kabiliyet tersanelerimizde de var. Bunun maliyeti 1 milyar dolar civarında olacak. Yeterki denizlerde yapmış olduğumuz arama faaliyetlerinden bir sonuç alalım. Bunun üretiminin sondaj makinasıyla beraber görelim" dedi.

Yıldız, özel sektörün kendini geliştirdiğini belirterek, "Sismik aramalarla alakalı Norveç’ten bir gemi aldık. Aynı zamanda yerli olarak daha biyoniklerinin ithal edilmek kaydıyla üretimini sağlıyoruz. Mühendislerimize güveniyorum. Bir mühendis olarak bu heyecanı hissediyorum. Bu pazarın önünü açacağız. Petrol, doğalgaz ve jeotermalde sektörün önünü açtığımızda özel sektör bu fırsatları sonuna kadar değerlendirmiş olacak" diye konuştu.

MALİYETİ 25 MİLYON DOLAR

Bakan Yıldız, açıklamalarının ardından sondaj kulesine çıkarak, incelemelerde bulundu. Yetkililerden bilgi alan Yıldız, daha sonra yüzde 90’ı yerli kaynaklarla yapılan "Derin petrol sondaj kulesi"nin komuta kokpitine oturarak, makinayı ilk kez test etti.

Pi Makina tarafından üretilen 400 tonluk derin petrol sondaj kulesi 7 bin metreye kadar sondaj yapabiliyor. İtalyanlarla ortak yapılan makina tam otomatik. İnsanların gözlemci konumunda olduğu makinayla yerli kaynaklar kullanılarak, yurtiçinde ve yurtdışında petrol, doğalgaz ve jeotermal kaynaklarının ekonomiye kazandırılması amaçlanıyor.

Yurtdışındaki maliyeti 50 milyon dolar olduğu belirtilen makina İtalyanlarla ortaklaşa olarak Türkiye’de 25 milyon dolar maliyetle üretildi. Bazı hidrolik aksamları ise İtalyanlardan alındı.

SİNAN USLU

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Başkan Ünlü, Muğla’da temaslarda bulundu Marmaris Belediye Başkanı Acar Ünlü, Muğla Valisi İdris Akbıyık, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras ve Menteşe Belediye Başkanı Gonca Köksal’ı ziyaret etti. Marmaris Belediye Başkanı Acar Ünlü; bugün Muğla’da bir dizi ziyaret gerçekleştirdi. Muğla Valisi İdris Akbıyık’ı makamında ziyaret eden Ünlü ve beraberindekiler ayrıca Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras ve Menteşe Belediye Başkanı Gonca Köksal’a hayırlı olsun ziyaretinde bulundu. Marmaris Belediye Başkanı Acar Ünlü, Belediye Meclis Üyeleri Müjgan Gürgan, Ahmert İnoğlu, İlkay Şimşek, Ahmet Özdemir, Erdem Karaosmanoğlu, Kemal Açar, Erdal Nur, Alara Kargın ile birlikte ilk olarak Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras’ı makamında ziyaret etti. Hayırlı olsun dileklerini ileten Başkan Ünlü, “Muğla ve Marmaris için büyük işler yapacağına inandığım Ahmet Başkanımızla omuz omuza çalışacak, kentimizi hak ettiği yere taşıyacağız. ‘İşimiz gücümüz Muğla’ diyerek çıktığı bu onurlu yolda kendisine ve ekibine üstün başarılar diliyorum” diye konuştu. MBB Başkanı Ahmet Aras da ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek “Hep birlikte Muğla için çalışacağız” ifadesini kullandı. Başkan Acar Ünlü ve beraberindekiler daha sonra Menteşe Belediye Başkanı Gonca Köksal’ı ziyaret etti. Muğla’nın tek, Menteşe’nin de ilk kadın belediye başkanı olan Gonca Köksal’ı tebrik eden Başkan Ünlü, “Gonca başkanımız kadınların gücünün temsilcisi olarak Menteşe’de çok başarılı olacak ve önemli işlere imza atacak. Buna inancım tam” şeklinde konuştu. Başkan Ünlü ve meclis üyelerine teşekkür eden Köksal ise Muğla’daki belediye başkanları olarak her zaman yan yana olacaklarının altını çizdi. Marmaris Belediye Başkanı Acar Ünlü, Muğla’daki son ziyaretini Vali İdris Akbıyık’a gerçekleştirdi. Valilik makamındaki ziyarette Başkan Acar Ünlü, Vali Akbıyık’ı Marmaris’e davet etti.
Ankara Bakan Ersoy, Dünya Fikri Mülkiyet Günü’nü kutladı Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, "Dünya Fikri Mülkiyet Günü’nü; temsil ettiği değerleri korumak, yaygınlaştırmak ve geliştirmek noktasında kutluyorum" dedi. Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Mehmet Ersoy, “Dünya Fikri Mülkiyet Günü” dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Mesajda telif hakkını da kapsayan ve fikri mülkiye haklarına ilişkin farkındalığı arttırmak için 2000 yılından itibaren her yıl 26 Nisan’ın ’Dünya Fikri Mülkiye Günü’ olarak kutlandığı ifade edildi. Bakan Ersoy, Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü tarafından ilan edilen 2024 yılının temasına ilişkin, şunları kaydetti: "Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü tarafından 2024 yılının teması, ’Fikri Mülkiyet ve Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri: Ortak Geleceğimizi Yenilikçilik İnşa Etmek’ olarak belirlendi. Bu pencereden baktığımızda; yenilikçiliğin teşvik edilmesinde ve sürdürülmesinde fikri mülkiyetin oynadığı etkin rolün, 2024-2028 yıllarını kapsayan 12. Kalkınma Planı başta olmak üzere ülkemizin önemli politika belgelerinde karşılık bulduğunu memnuniyetle ifade etmek isterim." Kültür ve Turizm Bakanlığının telif haklarında sürdürülebilir kalkınmaya ve Türkiye’nin kültür-sanat hayatına katkısını artırmak amacıyla çalışmalar yürüttüğünü belirten Bakan Ersoy, "Geldiğimiz noktada ‘Dünya Fikri Mülkiyet Günü’nü; temsil ettiği değerleri korumak, yaygınlaştırmak ve geliştirmek noktasında attığımız adımların, elde ettiğimiz kazanımların memnuniyetiyle ve daha fazlasını yapma, bu hususta öncü ve özgün konuma gelme kararlılığımızı vurgulayarak kutluyorum" ifadesi kullanıldı.
Karabük U18 Türkiye Şampiyonası 1. Kademe Grubu Karabük’te başladı Karabük’te dört gün sürecek U18 Türkiye Futbol Şampiyonası 1. Kademe müsabakaları başladı. Karabük Onur Futbol Sahası’nın ev sahipliğini yaptığı U-18 Türkiye Futbol Şampiyonası 1. Kademe müsabakalarında altı farklı şehirden 6 takım yer alıyor. Şampiyona 25-28 Nisan tarihleri arasında oynanacak ve bu müsabakalardan birinci çıkacak takım 2. kademe mücadelelerine katılmaya hak kazanacak. Karabük’ün futboluna, ekonomisine ve reklamına katkı sunması için U18 Türkiye Futbol Şampiyonası 1. Kademe müsabakalarında 6 takıma ev sahipliği yaptıklarını söyleyen Karabük Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu Başkanı İhsan Çevik, “Ankara Gölbaşıspor, Eskişehir DSİ Bentspor, Zonguldak Asmaspor, Kastamonu Köy Hizmetleri İdare Spor Kulübü, Bartınspor ve Bolu 14 FK takımları mücadele ediyor. Takımlarımızı en güzel şekilde ağırlamaya çalışıyoruz. Şehrimize elimizden geldiğince hizmet etmeye çalışıyoruz. Katılan tüm takımlara başarılar diliyoruz” dedi. Başkan Çevik, 6 takımda ortalama 25 sporcudan 150 sporcu yar aldığını belirterek, “Bu etabı birincilikle bitiren takım 2. kademe müsabakalarına katılacak. Oradan da başarı ile çıkarsa 3. kademede final müsabakasında ter dökecekler. Karabük’teki mücadelelerden galip çıkacak takım yarı finallere hak kazanacak diyebiliriz” şeklinde konuştu. U18 Türkiye Futbol Şampiyonası 1. Kademe müsabakalarının final mücadelesi 28 Nisan Pazar günü saat 11.00’de Onur Futbol Sahası’nda oynanacak.