EĞİTİM - 11 Haziran 2018 Pazartesi 17:27

Tarabya İngiliz Okulları'nın mezuniyet töreni gerçekleşti

A
A
A
Tarabya İngiliz Okulları'nın mezuniyet töreni gerçekleşti

Tarabya İngiliz Okulları'nın geleneksel hale gelen mezuniyet töreni, İngiltere Başkonsoluğu'nda gerçekleştirdi.

'Dünya İnsanı Yetiştirme' vizyonu ile kurulduğu günden bugüne kadar tüm mezunlarına dünya üniversitelerinden kabuller aldırdığı belirtilen Tarabya İngiliz Okulları'nın, geleneksel hale gelen mezuniyet töreni, İngiltere Başkonsoluğu'nda gerçekleştirdi. Törende İngiltere Başkonsolosu Judith Slater, İngiliz Ticaret Odası başkanı Chris Gaunt, Cambridge Üniversitesinden üst düzey yetkililer, Türkiye'den saygın işadamları, siyaset ve cemiyet hayatından önemli isimler bir araya geldi. 

12'nci sınıftan mezun olan öğrencilerin geleneksel İskoç gaydacıların gösterisi eşliğinde İngiltere Başkonsolosluğu'nun bahçesinde organize edilen tören alanına gelmesi ile başlayan gecenin açılış konuşmasını Tarabya İngiliz Okulları Direktörü Janet Williams-İpek gerçekleştirdi. Mezunlara, öğretmenlere ve de velilere başarıyla geçen bir akademik yılın ardından teşekkür eden Janet Williams-İpek sözlerine şöyle devam etti: ''Bu gece hedeflerimizi başarıyla gerçekleştirdiğimizin çok büyük göstergesi. Mezunlarımızın bu yılda her yıl olduğu gibi dünya üniversiterinden kabuller alması bize hem büyük gurur hem de büyük güç vermeye devam ediyor''.

Törende konuşan Tarabya İngiliz Okulları'nın da bir parçası olan Horizon Group'un kurucusu ve yönetim kurulu başkanı Mehmet Gültekin, ''Öncelikle bize bu önemli gecede ev sahipliği yapan İngitere Başkonolosu Judith Slater'a teşekkürlerimi sunuyorum. Okul, butik bir okuldur, ancak 27 milletten öğrencileri ve öğretmenleriyle aslında kocaman bir dünyadır. Türk eğitim sisteminde yeni bir soluktur. İşte bu nedenle bu okul, öğrencilerine uluslararası bir eğitim sunmakla kalmaz, onlara, farklı kültürleri tanıma, ve farklı milletlerden insanlarla arkadaşlık kurma imkanı da sağlar. Bana göre bir okulun başarısında, iki ölçüt vardır. Özgüveni yüksek mutlu bireyler yetiştirmek ve onları dünyanın en iyi üniversitelerine yerleştirmek. Mezunlarımıza baktığımızda tamamının, Dünya Üniversite sıralamasında, ilk 100 içerisindeki üniversitelerden kabul aldıklarını gururla söylüyorum. Bu nedenle, başarının parçası olmuş tüm öğrenci ve öğretmenlerimizle gurur duyuyorum'' ifadelerini kullandı.

Okulun son üç mezuniyet törenine de katılarak öğrencilere hem diplomalarını takdim eden hem de onlara tecrübesiyle önemli mesajlar veren İngiliz Ticaret Odası Başkanı Chris Gaunt, ''100 yılı aşkındır Ticaret Odası olarak, özellikle de eğitim alanında faaliyet gösterdiğimiz Türkiye'de Mehmet Gültekin gibi bir vizyonerin olması bu işbirliğini bir başka seviyeye taşıyor. Mezunların büyük çoğunluğunun İngiliz üniversitelerine kabuller alması da büyük gurur kaynağı. İyi eğitilmiş bireyler uluslararası sahne de Türkiye'yi daha ileri taşıyacak gücü oluşturacak. Türkiye'de yetişen bu güç dünyanın büyük şirketlerinde yöneticiler olacak, bugünde örneklerini gördüğümüz gibi. Siz mezunlar, ülkenizi gururlandıracaksınız, bundan hiç şüphemiz yok'' dedi.

Gecede söz alan 2016 yılında İngiltere Başkonsolosu olarak atanan Judith Slater, ''170 yılı aşkın bir yaştaki bu konsolosluk binasının bahçesinde bu gece birlikte olmamız Türkiye ve İngiltere'nin ne kadar önemli bir ilişkiye sahip olduğunu bir kez daha kanıtlıyor. Tüm mezunları başarılarından dolayı kutluyorum. Sizleri burada ağırlamaktan büyük mutluluk duyuyorum'' dedi.

Gecede ayrıca üç yılı aşkın bir süredir Rehber Köpekler Derneği'ne desteğini sürdüren okulun öğrencilerinin, bu yıl da derneğe kaynak sağlanması ve görme engelli kişiler için daha fazla rehber köpek yetiştirilmesine destek için yıl boyunca imza attıkları sosyal projeler ile topladıkları toplam 15 bin TL tutarındaki temsili çeki derneğin başkanı Nurdeniz Tuncer'e teslim ettiği belirtildi.

Okulun geçtiğimiz yıl Oxford Üniversitesine yerleştirdiği Güney Koreli Sungkwon On'da bu yılın mezunlarına destek vermek için gece de yer aldı. Konuşma gerçekleştiren Sungkwon On, ''TBS'e başladığımda İngilizcem zayıf dereceydi, bugün ise Oxford'da eğitim alıyorum. Hayatıma bu derece önemli bir yön veren TBS'e teşekkürlerimi sunuyorum. Mezun arkadaşlar, hatalarınızdan korkmayın, hatalar bizi ileri götürecek ve rüyalarımızı gerçekleştirecek yollar açacaktır. Bu gece bir başlangıç, artık hedeflerinize ulaşmak için daha fazla çaba göstermelisiniz, üniversite hayatınızda başarılar dilerim'' dedi.

2018 yılı mezunları arasında bu yılı birincilikle bitiren Sarp User, ''Önceki okul hayatlarımda karşılaştırılamayacak kadar güzel arkadaşlıklarla ayrılıyorum TBS'den. Burada edindiğim deneyimler çok değerli. Burada geçirdiğim yıllar boyunca okulun tüm etkinliklerinde yer aldım. Bunlar sayesinde artık bir sonraki aşama için hazırım. Tüm öğretmenlerime teşekkürlerimi sunuyorum'' açıklamasında bulundu. 

Gecenin önemli konuklarından Cambridge Üniversitesi International Examinations Avrupa Direktörü Peter Monteath, ''Bugün burada olmak büyük gurur kaynağı, tüm öğretmenleri bu başarılı öğrencileri yetiştirdikleri için kutluyorum. Aileleri de bu başarıda oynadıkları büyük rol için teşekkür ediyorum'' dedi.

Mezun öğrencilere diplomaları ve ödülleri İngiltere Başkonsolosu Judith Slater, İngiliz Ticaret Odası başkanı Chris Gaunt ve Cambridge Üniversitesi üst düzey yöneticilerinden Peter Monteath tarafından verildi.  

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Muğla BİLSEM Türkiye’de en çok bilimsel proje hazırlayan 2’nci okul Muğla Bilim ve Sanat Merkezi (BİLSEM), bilimsel çalışmalar kapsamında Türkiye genelinde en çok proje hazırlayan ikinci okul oldu. Bu yıl Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu’nca 18’incisi düzenlenen Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri yarışması Ege Bölge finali Denizli’de bugün sona erecek. Ege bölgesinden yapılan 887 projeden 100 tanesi jüriler tarafından sergilenmeye değer görülerek bölge finaline davet edildi. Bölge finalinde başarılı olan projeler ise Türkiye finalinde yarışmaya hak kazanacak. Yarışmaya damga vuran Muğla Bilim ve Sanat Merkezi ise hazırladığı yetmiş proje ile Türkiye geneli en çok proje hazırlayan ikinci okul oldu. Davet edilen on üç proje ile de Türkiye geneli en başarılı dördüncü okul oldu. Ege bölgesi özelinde ise bölgeye davet edilen yüz projeden on üçüne sahip olarak Ege Bölgesinin zirvesine yerleşti. Muğla Bilim ve Sanat Merkezi Müdürü Bekir Cevizci, “Öğrencilerimiz ve öğretmenlerimiz bilimsel üretkenliklerini en üst seviyeye çıkararak bu yıl Türkiye’ye damgasını vurdu. Muğla’dan bir devlet okulunun bütün istatistikleri alt üst ederek bilimsel başarılarıyla Türkiye gündemine oturması bizleri çok mutlu etti. Bu başarının mimarı sevgili öğrencilerimizi ve fedakâr öğretmenlerimizi tebrik ederim. Burada 13 ekibimizde toplam 36 kişilik dev bir kadro bulunmaktayız. Buradan güzel başarılar alarak Muğla’ya dönmeyi planlıyoruz. Ayrıca tek faaliyetimiz bilimsel projeler değil, bilimsel yayınlar ve bilimsel öğrenci bildirilerinde de Türkiye gündemine oturmaya hazırız. Bize çalışmalarımızda her zaman destek veren Valiliğimize, Muğla İl Milli Eğitim Müdürümüz Emre Çay Bey’e ve yöneticilerimize teşekkür ederiz” dedi.
Samsun Yıllık işletme cetvellerinde son tarih 30 Nisan Samsun Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Selahattin Altunsoy, sanayi işletmelerinin ‘yıllık işletme cetvelleri’ni 30 Nisan 2024 tarihine kadar vermeleri gerektiğini hatırlatarak, verilmemesi durumunda işletmelere 8 bin 322 TL idari para cezası uygulanacağının altını çizdi. Müdür Selahattin Altunsoy, sanayi sicil belgesi sahibi işletmelerin 2023 yılına ait yıllık işletme cetvellerini 30 Nisan 2024 tarihine kadar vermeleri gerektiğini hatırlattı. Altunsoy, “Sanayi sicil belgesi alan işletmeler aynı kanunun 5. maddesine göre her yıl vermek zorunda oldukları bir yıllık faaliyetlerini gösteren yıllık işletme cetvellerini takvim yılı sonundan itibaren en geç dört ay içinde (30 Nisan tarihine kadar) bağlı bulundukları İl Sanayi ve Teknoloji Müdürlüklerine bildirmek zorundadırlar. Bu çerçevede sanayi siciline kayıt olan işletmelerin 2023 yılına ait yıllık işletme cetvellerini Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca yayımlanan SGM 2014/11 no’lu Tebliğin 11’nci maddesi uyarınca e-Devlet kapısı veya Bakanlık web sayfası Sanayi Sicil Bilgi Sistemi üzerinden (http://sanayisicil.sanayi.gov.tr) elektronik ortamda vermeleri gerekmektedir. Yoğunluk yaşanmaması için girişler son güne bırakılmamalıdır. Sistem 7 gün 24 saat açık olduğundan mesai saatleri dışında ve hafta sonları da girişler yapılabilir. Söz konusu zorunluluğu yerine getirmeyen işletmelere aynı kanunun ilgili maddeleri uyarınca 2024 yılı için belirlenen 8 bin 322 TL idari para cezası uygulanacağından, ilgililerin cezai müeyyideye maruz kalmamaları açısından 30 Nisan 2024 tarihine kadar 2023 yılı yıllık işletme cetvellerini sistem üzerinden vermeleri önem arz etmektedir. Sanayi işletmeleri tereddüt edilen hususlarda bizzat İl Müdürlüğümüz Sanayi Sicil Birimine müracaat edebileceği gibi kurum telefondan da bilgi ve yardım alabileceklerdir” dedi.
Ordu Topraksız tarım sistemiyle çilek üretimine başladılar: Yıllık kazanç hedefleri 5 milyon TL Ordu’da, aldıkları hibe desteği ile 6 dönümlük serada topraksız tarım uygulaması ile çilek üretimine başlayan çift, yıllık yaklaşık 5 milyon TL kazanmayı hedefliyor. Fatsa ilçesinde yaşayan Özge Arslan ve eşi Uğur Arslan, topraksız tarım ile çilek üretimi yapmaya karar verdi. 2021 yılında aldıkları hibe desteği ile seralarını kuran çift, yaklaşık 10 dönümlük arsa üzerine 6 dönüm çilek serası kurdu. Burada 110 bin fideden yıllık 80-100 ton arası üretim yapan çift, yıllık 5 milyon TL kazanmayı hedefliyor. “Öğretmenliğe hiç başlamadan çilek üreticisi oldum, 6 dönüm alanda 30 dönümlük üretim yapıyoruz” Üniversitenin çocuk gelişimi bölümünden mezun olan yaşındaki Özge Arslan, topraksız tarım uygulaması ile verimin 5 katı arttığını belirterek, “Öğretmenliğe hiç başlamadan ticarete başladım, öncesinde farklı sektörlerde de çalıştık, şuanda çilek üretimi yapıyoruz. Topraksız tarım olduğu için herkes su kültürüyle üretim yaptığımızı zannediyor ancak Hindistan cevizi kabuğu içerisinde yetiştiriyoruz. Toprakta olmayan bütün değerlerin tamamını biz veriyoruz ancak kesinlikle hormon ve genetiği değiştirilmiş organizmalar (GDO) yok. Toprağa göre daha hijyenik ve verim olarak 3-5 kat arası daha verimli. Burası 6 dönümlük sera ancak 30 dönüm toprak üretimine tekabül ediyor” diye konuştu. “2 yılda kendini amorti etti, yıllık 5 milyon TL getirisi bekliyoruz” Serada bulunan 110 bin fidede yıllık 80-100 ton ürün ile yıllık 5 milyon TL getiri beklediklerini söyleyen Özge Arslan, “Getirisinden memnunuz, 2 yıl önce 7 milyon liraya kuruldu, şu an maliyetler arttı ancak bu süre zarfından kendini amorti etti. Zaten kırsal kalkınma projesinden de destek almıştık. İl Tarım ve Orman Müdürümüz Kemal Yılmaz’ın da bizlere çok desteği oldu. İlk yıl 3 milyon TL gibi bir getirisi oldu, bu yıl 5 milyon kadar bir gelir bekliyoruz. Sektör açık, bu kalitede çilek Antalya’da ihracata gidiyor, biz burada iç piyasada satıyoruz. İlerleyen günlerden Karadeniz Bölgesi’nin tamamına yaymayı hedefliyoruz” ifadelerine yer verdi. Uğur Arslan ise eşinin fikri ile topraksız tarım sistemiyle çilek üretimi yapmaya başladıklarını ve başarılı olduklarını dile getirerek, bu tür hibe desteklerinin insanları teşvik ettiğini ve üretime katkı sağladığını söyledi.