EKONOMİ - 23 Kasım 2014 Pazar 11:21

Tarım sigortası yaptıran üreticiyi doğal afetler teğet geçti

A
A
A
Tarım sigortası yaptıran üreticiyi doğal afetler teğet geçti

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın yüzde 50 prim desteği verdiği tarım sigortaları kapsamında 2014 yılı ekim sonu itibariyle üreticiye 400 milyon lira ödendi.

Sel, don, dolu, fırtına, hortum gibi doğal afetlere karşı üreticinin zararını karşılayan Tarım Sigortalarına karşı başvuru sayısı her geçen gün artıyor

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, prim desteğinin yüzde 50’si bakanlık tarafından karşılanan Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) kapsamında sigorta yaptıran ve hasar tespit edilen üreticiye, gördüğü zarara karşılık bu yılın ilk on ayında 400 milyon lira tazminat ödendi. Üreticilerin yaptıracakları sigorta kapsamındaki riskler nedeniyle uğrayacağı zararların tazmin edilmesini ve bu çerçevede sigorta primlerinin belirli bir kısmının devlet tarafından karşılanmasını öngören Tarım Sigortaları uygulamasına göre, kapsam içindeki zararlar için, yıl sonuna kadar ülke genelinde 535 milyon lira ödenmiş olacak. İl bazında yapılan sıralamaya göre en fazla ödeme 73 milyon lira ile Malatya’ya yapılırken bunu, 41 milyon ile Giresun ve 31 milyon ile Ordu izledi. Böylece ürününü sigortalatan üretici doğal afet ve diğer zararlardan korunmuş oldu.

BİR MİLYON KOVAN SİGORTALANDI
2014 yılı ekim sonu itibariyle 1 milyon 59 bin poliçenın kesildiği TARSİM ile 12 milyar 537 milyon değerindeki tarımsal ürün sigortalandı. 629 milyon liralık toplam sigorta priminin, 292 milyonunu üretici öderken 337 milyon lirası bakanlık tarafından ödendi. Her yıl destek oranı Bakanlar Kurulu kararına göre belirlenen tarım sigortalarında, don riskine karşı prim miktarının üçte ikisi devlet tarafından ödenirken, diğer tüm risklerde bu destek yüzde 50 olarak uygulanıyor. Diğer yandan bu yıl sigortalanan ürünler arasında 629 milyon liralık toplam prim bedelinin 473 milyon lirasını bitkisel ürünler oluştururken geri kalanı hayvancılık için ödendi. Ürün bazında prim miktarına göre sıralamada ilk beşte üzüm, buğday, kayısı, elma ve fındık yer aldı. Hayvancılık alanında ise 781 bin 792 büyük ve küçükbaş hayvan, 1 milyon 161 bin arılı kovan sigortalandı.

TARIM SİGORTASINA TALEP YÜZDE 382 ARTTI
Sel, don, dolu, fırtına, hortum gibi doğal afetlere karşı üreticinin zararını karşılayan Tarım Sigortalarına karşı başvuru sayısı her geçen gün artıyor. 2007’de kesilen poliçe sayısı 219 bin iken 2014 yılının ilk 10 aylık döneminde kesilen poliçe sayısı yüzde yüzde 382,6’ oranında artarak 1 milyon 59 bin adede yükseldi. TARSİM’in uygulanmaya başlandığı yıldan bugüne kadar 50 milyar 8 milyon lira bedelindeki tarımsal ürün sigortalandı. 8 yılda ödenen toplam 2,6 milyar liralık primin 1 milyar 400 milyonu bakanlık tarafından ödendi. Tarımsal üretimin sürdürülebilirliğini amaçlayan TARSİM’de poliçe artışı ve hasar tazminatı ödemeleri sisteme güvenin arttığını ortaya koyuyor.

TARSİM NELERİ KAPSIYOR?
2014 yılı itibariyle tüm bölgeler için; Bakanlık kayıt sistemlerine kayıtlı üreticilerin, bitkisel ürünleri (dolu ana riski ile birlikte; fırtına, hortum, yangın, heyelan, deprem, sel ve su baskını ek riskleri), seraları (dolu ana riski ile birlikte; fırtına, hortum, yangın, heyelan, deprem, taşıt çarpması, kar ve dolu ağırlığı ile sel ve su baskını riskleri), büyük ve küçükbaş hayvanlar, kümes hayvanları, su ürünleri ve plakalı (arılı) kovanları, TARSİM tarafından sigorta teminatı kapsamında bulunuyor. Sigortacılık bilinci ve ekonomik değere haiz ürünler ile risk faktörlerinin yüksek olduğu bölgelere göre sigorta yaptıran üreticilerin sayısı değişiyor. 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Polisin alkollü sürücü ile imtihanı: Üfleme eğitimi verilen kadın 44. seferde başardı Aksaray-Konya Karayolunda jandarmanın "dur" ihtarına uymayarak kaçan kadın sürücü, jandarma ve emniyeti alarma geçirdi. 53 kilometre kaçan kadın sürücü E-90 Karayolunda kovalamaca sonucu yakalandı. Alkolmetreye üflermiş gibi yapıp üflemeyen ve 3 alkolmetre değiştirerek kadına üfleme eğitimi veren polis, üfletme imtihanına girdiği kadın sürücünün 44. üflemesinde promilini alabildi. 0.97 promil alkollü çıkan kadın sürücüye ceza kesilerek ehliyetine el konuldu. Olay Aksaray - Konya Karayolu Eşmekaya Kavşağı’nda yaşandı. Edinilen bilgiye göre, Aksaray Konya Karayolunda yol kontrolü yapan İl Jandarma Komutanlığı ekipleri durumundan şüphelendikleri kadın sürücünün kullandığı 68 AAN 849 plakalı otomobile ‘dur’ ihtarında bulundu. İhtara uymayan kadın sürücü hızla denetim noktasından kaçtı. Aksaray istikametine kaçan kadın sürücünün plakası jandarma ekipleri tarafından hem jandarma hem de emniyet haber merkezine bildirildi. Bunun üzerine jandarma ve polis ekipleri karayolu ve aracın geldiği istikamete yönelik adeta bölgeyi abluka altına aldı. Jandarma ekipleriyle kısa süre kovalamacaya giren kadın sürücü 53 kilometre kaçtıktan sonra şehir merkezi girişinde polis ekiplerinin de "dur" ihtarına uymadı. Ekiplerin kaza riskine karşı kontrollü bir şekilde takip ettiği kadın sürücü çok gidemeden Tacin Mahallesi E-90 Karayolu üzerinde yakalandı. 44. üflemesinde pes eden kadın sürücü 0.97 promil alkollü çıktı Durdurulduktan sonra araçtan indirilen ve isminin Gülten Nas Y. (49) olduğu belirlenen kadın sürücü rahat tavır ve hareketleriyle dikkat çekti. Ehliyet ve ruhsat kontrolünden geçirilen kadın sürücüye alkol kontrolü yapmak isteyen polis memurlarının üfleme eğitimi ile imtihanı burada başladı. Alkol kontrolünden geçirilmek istenen kadına polis memurlarınca alkolmetre üfletilmek istendi. Alkolmetreyi üflemeye çalışan kadın üflermiş gibi yapıp üflemekten çekinirken, polis memurları kadına adeta üfleme eğitimi verdi. Bir polis memuru ağzıyla kadına üflemeyi gösterirken, bir değir polis memuru da elindeki üfleme çubuğunun poşetiyle üflemeyi anlattı. Eğitimin ardından polis memurlarının üfletme imtihanı başladı. Kadına defalarca alkolmetreyi üfletmeye çalışan polis memurları kadının üflemeyip üflüyormuş gibi göstermesiyle büyük bir sınav verdi. Alkolmetreye de güvenmeyen kadın sürücüye 3 farklı alkolmetre üfletildi. Zaman zaman su içen ve dinlenmeye geçen kadın sürücü 1 saat boyunca polis memurlarına ecel teri döktürdü. 43 kez alkolmetreyi üflemeyerek kandırmaya çalışan kadın sürücü 44. üflemesinde pes ederek normal bir şekilde üfledi. Üflemenin ardından kadının 0.97 promil alkollü olduğu belirlendi. Polis ve kadın arasındaki yaşanan ilginç diyaloglar ise anbean kameralara yansıdı. Alkollü araç kullanmaktan 6 bin 439 TL para cezası kesilen kadın sürücünün ehliyetine de 6 ay süreyle el konuldu. Araç ise olay yerine çağırılan bir yakınına teslim edildi.