GÜNDEM - 06 Kasım 2017 Pazartesi 02:45

Tarladan pazara işte havucun hikayesi

A
A
A
Tarladan pazara işte havucun hikayesi

Beypazarı ilçesinde kışlık havuç, hasadın başlamasının ardından tezgahtaki yerini aldı.

Beypazarı'nda yaklaşık 10 bin yerli, 4 bin ise Suriyeli işçinin çalıştığı havuç üretimi, Türkiye'nin havuç ihtiyacının yaklaşık yüzde 40'ını karşılıyor. Beypazarı'nda sabah erken saatlerde tarlaya ulaşan işçiler havuç sökümü yapıyor. Tarlada toplanarak çuvallara doldurulan havuçlar, yıkama tesislerine gönderiliyor. Tesislerde önce geniş bir havuzda kaba temizliği yapılan havuçlar, daha sonra yıkama makinesinden geçerek, genellikle bayanların çalıştığı paketleme kısmına ulaşıyor. Sebze halleri ve marketlerde Beypazarı havucu ismi ile yer alan havuçlar, ev hanımlarınca özellikle tercih ediliyor.

Beypazarı'nda 20 bin dekar havuç ekili alan bulunuyor. Havuçların bir kısmı günlük kullanıma, bir kısmı kuyulamaya, bir kısmı da soğuk hava depolarına kaldırılıyor. Kuyulardaki havuçlar şubat-mart aylarına kadar, soğuk hava depolarına koyulan havuçlar ise mayıs-haziran aylarına kadar sevkiyatı yapılıyor.

“Bir işçi günlük 500 kilogram havuç çıkarıyor”

Havuç üreticisi Hüseyin Bozkaya, havuç yetiştirmenin zahmetli bir iş olduğunu ifade etti. Bozkaya, “Havuç, ekmek için 1 ay süreyle tarlayı hazırlıyoruz. Toprağı ince eleyerek un şekline getiririz. Kışlık havuçları haziran ile temmuz arasında ekimini yapıyoruz. Her hafta aralıklarla su veriliyor. Yaklaşık olarak havuç 120 günde yetişiyor. Yetişme aşamasına geldiği zaman işler sökme işine başlar. Havaların durumu iyi olduğu dönemde makine ile söküm yapılıyor. Kış dönemi geldiği zaman makine çalışmaz oluyor. İşçiler tek tek elle söküyor. Günlük bir işçi yaklaşık 500 kilogram havuç söküyor. Şu anda çalışan işçinin yarısını Suriyelilerden oluşuyor. Havuçları 6 ay süreyle pazara sunuyoruz” dedi.

Havuç çıkarma işinde 7 yıldır çalışan Fadime Tor, yaz aylarının sıcak olması kış aylarının ise soğuk olmasından dolayı havuç çıkarmanın zor olduğunu belirtti. Hatice Pazarcık ise 10 yıldır havuç çıkarma işinde olduğunu ve kış aylarında erken saatte mesaiye başlamaları nedeniyle don olaylarının olduğunu bu yüzden ellerinin üşüdüğünü söyledi. Diğer bir kadın işçi Nuray Güneş, eşinin emekli olmasından dolayı ona destek çıktığını, çalışmaktan gurur duyduğunu ve insanların zorlukları yenerek bir yerlere gelebileceğini ifade etti.

“Günlük 25 ton havuç üretiliyor”

Beypazarı'nda üretilen havucu ihraç eden Kadir Turan, havucun tezgahta yerini alma sürecini anlattı. Turan, şunları kaydetti:

“Tarladan kazılan havuçlar traktör veya kamyonlarla yıkama havuzuna geliyor. Yıkama havuzuna boşaltılmasının ardından makinelerle 20 dakika kadar yıkanıyor. Havuçların yıkanmasının ardından kalibre makinesinden geçiyor. Çıtır, iri ve kasaya gidecek tüketime sunulacak ürünler işçiler tarafından değerlendiriliyor. İşçilerimiz kasaya girecek olan havuçları boy boy ayırarak hallere gönderiyoruz. Yaklaşık olarak günde 20-25 ton havuç üretimimiz var. 25 çalışanımız ile 12 ay boyunca Beypazarı’nda havuç üretimine devam ediyoruz."

Havuç işletmesinde çalışan kadın işçi Gülay Küre, 2,5 yıldır havuç işleme görevi yapıyor. Küre, havucun tezgahta yerini alması yaklaşık 1 yılı bulduğunu aktardı.

Ayrıca, havuçtan yapılan ürünler havuç lokumu, havuç suyu, havuçlu dondurma ve havuç döneri, ilçeye gelen yerli ve yabancı turistler tarafından büyük ilgi görüyor. 

Ömer Çetin - Cem Geçim - Kaya Güneş

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Trabzon Başkan Ekim meyve fidesi dağıttı Akçaabat Kaymakamlığı, Akçaabat Belediyesi. DOKAP ve Akçaabat İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü işbirliğinde Meyveciliğin Geliştirilmesi Projesi kapsamında Akçaabat’taki çiftçilere ücretsiz meyve fideleri dağıtıldı. Meyveciliğin Geliştirilmesi Projesi kapsamında Akçaabat’ta tarımsal kalkınmayı sağlamak, ürün çeşitliliğini arttırmak, çiftçileri ve üretimi desteklemek amacıyla proje bazında belirlenen kriterlere uyum sağlayan çiftçilere Isebella Üzümü, Trabzon Hurması, Kızılcık, Ahududu ve Böğürtlen meyve fidesi dağıtıldı. Meyve fidanı dağıtımı programında konuşan Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim, “Önceden Akçaabat’ımızda tütün yetiştiriliyordu. Zamanla tütün yerini fındığa bıraktı. Şimdi ise çiftçilerimiz fındığa ve Akçaabat’ta yetiştirilen diğer tarım ürünlerine alternatif olabilecek, ekonomik getirisi daha fazla olan ürünler yetiştirmek istiyor. Biz de çiftçilerimize destek oluyoruz. Akçaabat’ımızın iklimi elverişli, toprakları verimli. Şehrimizin bu avantajını kullanarak Akçaabat’ımıza uygun meyve fideleri yetiştiriciliğini destekliyoruz. Akçaabat’ta alternatif olarak meyve yetiştiriciliğine Süper Meyve Aronya ile başladık. Şimdi de Isebella Üzümü, Trabzon Hurması, Kızılcık, Ahududu ve Böğürtlen gibi meyve fideleri ile devam ediyoruz. Akçaabatımızın tarımsal potansiyelini sonuna kadar en verimli ve en doğru tarım uygulamalarıyla kullanmakta kararlıyız” dedi. Buzağı tohumlama ücretsiz olacak Başkan Osman Nuri Ekim, konuşmasında İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Akçaabat Belediyesi arasında yapılacak olan protokol neticesinde Akçaabat’taki hayvancılığa destek vermek amacıyla buzağı tohumlama uygulamasının da ücretsiz bir şekilde yapılacağını da duyurdu. Protokol için Trabzon İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile gerekli hazırlıkların devam ettiğini belirten Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim, “Tarım ve Orman Bakanlığı ile Trabzon İl Tarım ve Orman Müdürlüğümü ve belediyemiz işbirliğinde Akçaabat’ımızda hayvancılığı destekleyecek bir protokol hazırlıyoruz. Çiftçilerimize şimdiden müjdesini vermek istedim. 2 bin Türk Lirası civarında olan buzağı tohumlama uygulaması protokolün imzalanması ile birlikte ücretsiz olacak. Uygulama aşamasında ilk olarak pilot köyler ve mahalleler seçilecek. Allah’ın izniyle de Ramazan bayramından sonra bu uygulamaya başlayacağız. İlerleyen süreçlerde tüm bu uygulamalardan verimli sonuçların alınmasıyla birlikte Akçaabat’ımızdaki tüm çiftçilerimiz yararlanacak. Söz verdiğimiz gibi her zaman çiftçimizin yanındayız“ diye konuştu.
İstanbul Bahçelievler’de korkunç olay: İş yerinden çıkan yanmış cesedin kimliği belirlendi Bahçelievler’de bir iş yerinde çıkan yangın söndürüldüğünde elleri arkadan bağlanmış bir erkeğe ait yanmış ceset bulundu. Çalışma başlatan polis, yanmış cesedin 39 yaşında Mustafa Bayraktar’a ait olduğunu belirledi. Bıçaklanarak öldürüldükten sonra bağlanıp iş yerinin kundaklandığı düşünülen olayla ilgili 1 şüpheli gözaltına alındı. Olay, dün saat 10.00 sıralarında Bahçelievler Kocasinan Merkez Mahallesi’nde hurda deposu olarak kullanılan iş yerinde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre iş yerinden dumanların çıktığını gören çevredekiler itfaiyeye haber verdi. Olay yerine gelen itfaiye ekipleri iş yerinde çıkan yangını söndürdü. İçeride inceleme yapan ekipler bir kişinin cesedini fark etti. Elleri arkadan bağlanmış bir erkeğe ait olan cesedin baş ve el kısımlarında kesikler olduğunu tespit etti. Savcı ve olay yeri inceleme ekiplerinin incelemesinin ardından üzerinden kimlik çıkmayan ceset, Adli Tıp Kurumuna götürüldü. Yanmış cesedin kimliği belirlendi Asayiş Şube Müdürlüğü Cinayet Büro Amirliği ekipleri konuyla ilgili çalışma başlattı. Yapılan çalışmalarda cesedin 39 yaşındaki Mustafa Bayraktar’a ait olduğu belirlendi. Bayraktar’ın önce bıçaklandığı ardından elleri bağlandıktan sonra iş yerinin ateşe verilmiş olacağını değerlendiren Cinayet Büro Dedektifleri incelenen kamera görüntülerinin ardından 1 şüpheliyi tespit etti. Polis 1 şüpheliyi gözaltına aldı Cinayet Büro Amirliği ekipleri şüpheliyi Bahçelievler’deki bir adreste gözaltına aldı. 22 yaşındaki şüpheli B.D. sorgulanmak üzere Asayiş Şube Müdürlüğü Cinayet Büro Amirliğine götürüldü. Polisin olayla ilgili incelemesi çok yönlü olarak sürüyor.