POLİTİKA - 28 Ocak 2015 Çarşamba 03:11

'Terörist eylemleri gerçekleştirenlerin dinle alakası olamaz'

A
A
A
'Terörist eylemleri gerçekleştirenlerin dinle alakası olamaz'

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Cemil Çiçek, 'Siyasetçilerin, aydınların, bilim adamlarının, din adamlarının, basın mensuplarının ve basın patronlarının söylemlerinde çok dikkatli davranmaları, herhangi bir dinin ve ırkın mensuplarını töhmet altında bırakacak açıklamalardan kaçınmaları gerekir' dedi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Cemil Çiçek, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Yahudi Cemaati Başkanı İshak İbrahimzadeh, Yahudi Hahambaşısı İshak Haleva, büyükelçiler, milletvekilleri ve çok sayıda davetli Halocaust anma törenine katıldı. Çiçek, Konser Salonu'na girmeden önce Holocaust zamanında çekilen fotoğrafların olduğu bölüme gitti ve fotoğrafları gezdi.

Bilkent Konser Salonu'nda düzenlenen anma töreninde TBMM Başkanı Çiçek konuşma yaptı. Çiçek, mutabık kalınan bir noktanın Avrupa'da antisemitizm, ırkçılıkta ciddi yükseliş olduğuna dikkat çekerek, buna karşı uluslararası işbirliği yapılamazsa yeni acıların yaşamanın mukadder olacağını ifade etti. Çiçek, "Terör belasıyla ilgili olarak, eğer uluslararası işbirliği olmazsa bir ülkenin kendi başına gösterdiği çabalar, bu belayı defetmek ve kökünden kazımak bakımından yeterli olmamaktadır. 'Gelin beraber yapalım' dedik. Maalesef bir iki gündür söylenen sözler umut vericidir" ifadelerini kullandı.

Savaş sırasında yaşananların tekrar yaşanmamasını temenni eden Çiçek, "Ülkemiz Almanya'dan ayrılmak zorunda kalan bilim adamları ve sanatçılara kapılarını açmış, Yunanistan'ı işgal ederek sınırlarına dayanan Nazilerin tehdit ve dayatmalarına karşı direnmiştir. Atatürk'ün daveti üzerine ülkemize gelen ve üniversitelerimizde bilim dalları, kürsüler kurarak, Cumhuriyetimizin bilim ve yüksek öğrenim hayatına eşsiz katkı sağlayan bu insanları bugün de hayırla yad ediyoruz. Holocaust uygulandığı zamanlarda diplomatlarımız, cesaret örneği sergileyerek, üstelik kendilerinin ve sevdiklerinin hayatlarını tehlikeye atarak kayda değer sayıda Yahudi'yi ölüm kamplarına gönderilmekten kurtarmıştır" şeklinde konuştu.

Çiçek şunları kaydetti:

"Dünyanın neresinde olursa olsun, terörist eylemleri gerçekleştirenlerin herhangi bir dinle alakası olamaz. Öncelikle ismini ve simgelerini kullandıkları dine inananlara zarar vermektedir. Uluslararası toplum Filistin, Nijerya, Pakistan, Irak, Yemen, Lübnan ve diğer yerlerdeki terörist saldırılara karşı da aynı tepkiyi göstermek zorundadır."

Çiçek, Filistin-İsrail sorunu çözülmediği sürece Ortadoğu'da çözüm olamayacağını savunarak, İsrail Hükümeti'nin Mescid-i Aksa ve Kudüs'e yönelik saldırılarının kanayan yara olduğunu belirtti. Çiçek, "Nefret söyleminin gelişmesi ciddi bir tehlikedir. Paris saldırıları ardından tüm Müslümanları töhmet altında bırakacak açıklamalar, ne kabul edilebilir ne de terörle mücadeleye katkıda bulunabilir. Teröristlerin isimlerinden, kullandıkları simgelerden hareketle bir dinin mensupları suçlanamaz. Siyasetçilerin, aydınların, bilim adamlarının, din adamlarının, basın mensuplarının ve basın patronlarının söylemlerinde çok dikkatli davranmaları, herhangi bir dinin ve ırkın mensuplarını töhmet altında bırakacak açıklamalardan kaçınmaları gerekir. Son dönemlerde Müslümanlar'ın ibadet yerlerine yapılan saldırıları endişeyle takip ediyoruz" dedi.

Programda, Başbakan Davutoğlu'nun ve Gençlik ve Spor Bakanı Kılıç'ın mesajları ve Uluslararası Holocaust Anma İttifakı Mesajı ve teyidi okundu. 

AHMET UMUR ÖZTÜRK - FATİH ERDOĞAN 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Beşiktaş’ın konuğu MKE Ankaragücü Beşiktaş, Trendyol Süper Lig’in 33. haftasında yarın MKE Ankaragücü’nü konuk edecek. Teknik Direktör Fernando Santos ile yollarını ayıran siyah-beyazlılarda takımın başında Teknik Sorumlu Serdar Topraktepe olacak. Trendyol Süper Lig’in 33. haftasında Beşiktaş, yarın 20.00’de Tüpraş Stadyumu’nda MKE Ankaragücü ile karşılaşacak. Geride kalan 32 haftada 14 galibiyet, 6 beraberlik ve 12 yenilgi alan siyah-beyazlılar, 48 puanla 4. sırada bulunuyor. Konuk ekip ise 8 galibiyet, 13 beraberlik, 11 mağlubiyetle topladığı 37 puanla 13. sırada yer alıyor. Takım Serdar Topraktepe’ye emanet Geçtiğimiz hafta iç sahada alınan 1-1’lik Samsunspor beraberliğinin ardından Beşiktaş’ta Portekizli teknik adam Fernando Santos’la yollar ayrılmıştı. Bu ayrılığın ardından Ankaragücü maçında siyah-beyazlı takım, Teknik Sorumlu Serdar Topraktepe’ye emanet olacak. Kartal, bu sezon 3 müsabakaya yine Topraktepe yönetiminde çıkmış ve 1 mağlubiyet, 2 galibiyet elde etmişti. 5 maçtır galibiyete hasret Siyah-beyazlılar, ligde 5 maçtır 3 puana hasret durumda. Söz konusu süreçte sırasıyla Galatasaray’a 1-0, Gaziantep FK’ya 2-0 ve Antalyaspor’a 2-1 kaybeden Beşiktaş, Başakşehir ile Samsunspor’la da 1-1 berabere kaldı. Kara Kartal, son galibiyetini 27. haftada İstanbulspor’a karşı 2-0’lık skorla almıştı. Sakatların son durumu Siyah-beyazlı takımda Semih Kılıçsoy ve Mert Günok sakatlıklarından dolayı MKE Ankaragücü’ne karşı forma giyemeyecek. Bir süredir sakatlıkları sebebiyle Salih Uçan, Onur Bulut, Tayfur Bingöl ve Arthur Masuaku’nun durumları ise son kontrollerin ardından belli olacak. 4 oyuncu sınırda Beşiktaş’ta 4 futbolcu sarı kart ceza sınırında bulunuyor. Jonas Svensson, Daniel Amartey, Semih Kılıçsoy ve Demir Ege Tıknaz, yarın kart görmeleri halinde bir sonraki hafta deplasmanda oynanacak Fenerbahçe derbisinde cezalı duruma düşecek.