ASAYİŞ - 31 Temmuz 2015 Cuma 17:06

Teröristin cenazesini yakmak istediler

A
A
A
Teröristin cenazesini yakmak istediler

Adana'nın Pozantı ilçesinde emniyet müdürlüğüne düzenlenen saldırıda 2 polis memurunu şehit ettikten sonra ölü olarak ele geçirilen 2 teröristin morgdaki cesetlerini alıp yakmak isteyen kalabalık bir grup lastik yakarak karayolunu trafiğe kapattı. Polis kalabalığı gaz sıkarak ve havaya ateş açarak dağıttı.

Terörist cenazelerinin kendilerine teslim edilmesini isteyen yüzlerce kişi, Pozantı ilçesindeki Adana-Ankara karayolunu lastik yakarak kapattı. Araçların geçişine izin vermeyen kalabalık grubu, olay yerine gelen polis ekipleri biber gaz sıkarak ve havaya ateş ederek dağıttı.

Dağılan gruptakiler bu kez Pozantı Devlet Hastanesi yolunu kapattıkları tomrukları ateşe verdi. Polis ekipleri bir taraftan eylemciler ile bir taraftan da alevlerle mücadele etti. Polis, TOMA'larla yanan tomruklara müdahale etti.
Bu sırada ormanlık alana kaçan gruptakiler polise taşla saldırdı. Ormanlık alandan göstericiler güvenlik güçlerinin üzerine tomrukları yuvarladı. Tomrukların altında kalan bir uzman çavuşun ayağı kırıldı.
Bu arada, teröristin cesedini almak için gelenlerin ise bölgeden uzaklaştığı öğrenildi. Bölgede gerginlik devam ediyor. 

FATİH KEÇE-SERKAN ÇETİNKAYA 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.