KÜLTÜR SANAT - 16 Eylül 2017 Cumartesi 12:21

‘The News’ izleyicileri tanık olmaya çağırıyor

A
A
A
‘The News’ izleyicileri tanık olmaya çağırıyor

Resim sanatçısı Gülercan Hacıoğlu, İstanbul Aydın Üniversitesi Galeri Aydın’da 5 Ekim’de açılacak ‘The News’ sergisinde figüratif özellik gösteren resimlerini sanatseverlerle buluşturuyor.

İstanbul Aydın Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sergi Salonu Galeri Aydın, sıra dışı bir resim sergisine ev sahipliği yapıyor. Resim sanatçısı Gülercan Hacıoğlu, son dönemde yaptığı figüratif özellik gösteren resimlerini 5 Ekim’de ‘The News’ adını verdiği sergide izleyicilerle buluşturuyor. Görsel kültürün gücünü çalışmalarında irdeleyen sanatçı, özellikle görsel kültürün siyasal konjonktür ile yapmış olduğu işbirliğini çalışmalarında sorgulama çabasında bulunuyor. Hacıoğlu, her gün değişen gündemin getirdiği ''Mc Queen'in intiharı'', ''Başbuğ’un tutuklanması'', ''1915...'', ''Gay Pride'', ''Soma...'', ''Balkanlardan gelen soğuk hava etkisi!'', ''Kurt Cobain'siz Nirvana?'', ''Rahatsız Vicdanlar!'' gibi güncel başlıklarla ve hayatımıza olan müdahalelerle görsel kültürün dinamiklerini sorgulamayı hedefliyor.

Görsel kültür tartışmaya sunuluyor

Serginin küratörlüğünü gerçekleştiren İstanbul Aydın Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Medine İrak, 20’nci yüzyılın ikinci yarısından itibaren sanat yoluyla birçok kavramın tartışılmaya başlandığını belirtirken, bu kavramlardan birisinin de görsel kültür olduğunu söylüyor: “Sanatçılar görüntü üreten teknolojilerin ve kitle iletişim araçlarının gelişimiyle oluşan kültürel yapının birey ve toplum üzerinde oluşturduğu etkiye kayıtsız kalamamışlardır. Söz konusu farkındalığı pekiştirmek için kavramsal sanatın yeni kavramları ve farklı disiplinleri birleştiren yeni açılımlarıyla görsel kültürü tartışmaya sunmuşlardır.”

“Görsel kültürde ele alınan öğeler, görselin kendisi değil, görselin birey ve toplum için ne anlamlar ürettiğidir. Çünkü, bugünün dünyasında kelimeleri okumaktan daha ziyade her yerde görsel imgelerle karşılaşılmaktadır” diyen İrak, toplumsal iletişimde işitmeye görmeye dayalı kültürün giderek yazılı kültürün önüne geçtiğine vurgu yapıyor ve “Dolayısıyla çağdaş dünyanın kültüründe görsel zenginlik bireyin günlük estetik deneyimlerini etkilemiş, kültürel kimliğini oluşturmada belirleyici olmuştur. Yani giderek çoğalan görsel imgeler hem insanlar tarafından üretilmekte, hem de insan düşüncelerini biçimlendirmektedir” diyor.

Son kişisel sergisine ‘The News’ adını veren Gülercan Hacıoğlu’nun izleyiciyi biçim ve anlam uyumuna tanık olmaya davet eden sergisi, Sanatçının halihazırda etkilenimini yansıttığı çalışmalarıyla sanat çevresini medya-sanat ilişkisi üzerine düşündürürken, bir arşiv niteliği de üstleneceğe benziyor. İstanbul Aydın Üniversitesi’nin Florya Halit Aydın Yerleşkesi’nde bulunan Galeri Aydın’da 5 Ekim’de açılacak sergi, 31 Ekim 2017’e kadar sanatseverlerin ziyaretine açık olacak.

Gülercan Hacıoğlu kimdir?

1960 yılında Bulgaristan doğdu. 1983-1989 yılları arasında National Academy of Art in Sofia-Bulgaristan’da eğitim aldı. Yüksek lisans eğitimini 1995-1997 yılları arasında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Resim Bölümü’nde yaptı. Yurtiçi ve yurtdışında düzenlenen Yorum 1 Deniz Müzesi Sanat Galerisi (1997), Kızıltoprak Sanat Galerisi (1997), Kızanlık, K.K.D.- BG (1998), Galeri Disonans Plovdiv-BG (1999), ‘Şipka’ Sofia-BG (2007), ‘Çekim’ Galatea Art (2010), ‘Gece Bekçileri’ Galatea Art (2012), ‘News’ Galatea Art (2013), ‘Müdahale Var mı?’ Tüyap Sanat Fuarı (2013), ‘Sıkıyorsa Gel! #direnkalbim Seni Paylaşıyorum' Piramid Sanat (2014), ‘Ben’ Art 212 Bodrum (2014), 'Sanatta Varoluş!' MKM (2014), 'Eski Düşler, Yeni Gerçekler' Korart Geleri Adana (2016) gibi önemli sergilere katıldı. Sanatçı, 1996 yılında İ.M.K.B 10.Yıl Resim Yarışması’nda mansiyon, 1997 yılında da TEKEL Resim Yarışması birincilik ödülü aldı.
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Erzincan’da tarım bölümü öğrencileri hem öğreniyor, hem üretiyor Erzincan’da meslek lisesi öğrencileri okulun bahçesindeki serada fide yetiştiriciliği yaparak hem öğreniyor hem de ekonomiye katkı sunuyor. Tarım bölümü öğrencileri, serada teorik eğitimlerini uygulama fırsatı buluyor. Erzincan İl Millî Eğitim Müdürlüğü’nün destekleri ile kurulan seralarda sebze fidesi üretim faaliyeti 2020 yılında başlayarak Tarım Alanı öğretmen ve öğrencileri tarafından kurulduğu yıl 30 bin sebze fidesi üretimi gerçekleştirildi. 2021 yılında Covid-19 nedeniyle uzaktan eğitim yapıldığı için, sebze ve aromatik bitki fidesi üretim faaliyetleri öğrencilerin okulda olmaması nedeniyle Tarım Alanı öğretmenleri tarafından yapıldı. Okul serasının üretim kapasitesi, pandemi olmasına rağmen, 2021 yılında iki katına çıkarılarak 60 bin adet fideye ulaştı. 2022 yılında ise mevcut serada tam kapasiteye ulaşılarak 90 bin sebze ve aromatik bitki fidesi üretildi. 2023 yılında da serada 95 bin fide üretimi yapıldı. Bu sene ise 110 bin fide üretimi yapıldı. Serada, domates, biber, hıyar, kabak, kavun, karpuz, lahana, patlıcan ve 3 cins aromatik bitki olarak reyhan, kekik, fesleğen üretimi olmak üzere toplamda 35 farklı tür fide üretimi yapılıyor. Üretimde yerelde halkın lezzet olarak en çok tercih ettiği ata tohumları kullanılmaya özen gösterilirken, ticari anlamda üretim yapmak isteyenler için yüksek verimli hibrit türlerin de üretimi gerçekleştiriliyor. Kullanılan tohumların genelde ata tohumu olması, üretilen fidelerin piyasa fiyatlarına nispeten en az yüzde 30 daha ucuz olması, hastalıklara dayanıklı olmaları, çeşitlerin doğru olarak verilmesi, ticari olarak üretim yapan üreticiler için ise yüksek verimli hibrit türlerin de olması gibi nedenlerden dolayı vatandaşlardan oldukça rağbet görüyor. Erzincan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 11. sınıf öğrencisi Tuba Bakartepe, “Biz derste gördüğümüz teorik işlemleri serada uygulayabiliyoruz. Serada fidelerimizi yetiştiriyoruz. İlaçlaması, gübrelemesi, sulaması hep bizim elimizden geçiyor. Organik gübreyle kendimizin yetiştirdiği fideleri halkımıza sunuyoruz.” dedi. Erzincan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdür Başyardımcısı Abdullah Çiftçi’de, “Okulumuzun üretim üssü olan seramızdayız. Bu serada öğretmen ve öğrencilerimizle 100 binin üzerinde fide üretilmiş durumda. Kullanılan tohumların genelinin ata tohumu olması, üretilen fidelerin piyasa fiyatlarına nispeten en az yüzde 20 daha ucuz olması, hastalıklara dayanıklı olmaları, çeşitlerin doğru olarak verilmesi, ticari olarak üretim yapan üreticilerimiz için ise yüksek verimli hibrit türlerin de olması gibi nedenlerden dolayı halkımızın talebi fazla olmaktadır. Ayrıca üretilen fideler sosyal projeler dahilinde ihtiyaçlı ailelere ücretsiz olarak verilerek, öğrencilerimiz nezaretinde söz konusu ailelerin üretim faaliyeti yapmaları ve ailelerin geçimlerine katkı sağlamaları hedeflenmektedir." dedi.