SAĞLIK - 29 Kasım 2016 Salı 12:46

'Tıbbi bir ajan olan 'propolis'de alkol riski vardır'

A
A
A
'Tıbbi bir ajan olan 'propolis'de alkol riski vardır'

GİMDES Başkanı Dr. Hüseyin Kami Büyüközer, pek çok hastalığa şifa olarak kullanılan propolisi satın alırken dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

Propolisin antik çağlardan beri tıbbi bir ajan olarak kullanıldığını söyleyen Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Denetleme ve Sertifikalandırma Araştırmaları Derneği (GİMDES) Başkanı Dr. Hüseyin Kami Büyüközer, MÖ.300 yıllarında eski Yunanda kozmetik amaçlı, inflamasyon ve yara tedavisi için halk hekimliğinde, eski Mısırda ise ölülerin mumyalanmasında kullanıldığını söyledi.

Propolisin bal arıları tarafından kozalaklı ve diğer ağaçların tomurcuklarından toplanan doğal bir reçine olduğunu dile getiren Büyüközer, "Kovan duvarlarını güçlendirmenin, kovandaki hava deliklerinin kapatılmasının, uçuş deliklerinin daraltılmasının yanı sıra kovandaki ölü işgalcileri mumyalamak için arılar tarafından kullanılır. Propolis hafif aromatik kokulu bir yapışkan ve yeşilimsi-kahverengi renkte olan bir kitledir" dedi.

Propolisin dahili ve harici olarak da kullanıldığını belirten Büyüközer, "Lokal anestezi, anti-ülser, ve anti-inflamatuar özelliklere sahip, kan basıncını düşürmek, bağışıklık sistemini uyarmak, bakteri, virüs ve mantarları öldürmek için kullanılmıştır. Gram-pozitif bakteriler, maya, ve bazı virüslere karşı antimikrobik etki gösterir. Propolis genellikle ağız ve diş preparatları, diş çürümesi ve ağız ülserlerini tedavi etmede ve arızalı dişlerin sağlığını teşvikte bir rolü olabilir. Propolis ve kimyasal bileşenlerin sitotoksisite özelliği hayvanlarda tümör hücresinin büyümesini durdurduğu bildirilmiştir. Ancak, insan kanserinde klinik çalışmalar henüz eksiktir. Kalp üzerine bağışıklık sistemi etkileri, antioksidan eylemleri ve etkileri de tam tarif edilmemiştir. Çok yönlü biyolojik ve farmakolojik etkilerinden dolayı propolis ekstraktı kozmetik, besin maddeleri, diş hijyen maddeleri, kremler ve gıda takviyeleri gibi pek çok uygulama alanına sahiptir. Yan etkiler olarak, cilt ve mukoza tahrişi ile alerjik reaksiyonlar bildirilmiştir" şeklinde konuştu.

Propolisin; antibakteriyel, antiviral, antifungal, antioksidan, antiinflammatör, yara iyileştirici, doku yenileyici ve anestetik etkilerinin yanında pek çok biyolojik aktivitenin gerçekleşmesine neden olduğunun altını çizen GİMDES Başkanı Dr. Büyüközer, propolis üzerinde yapılan çalışmaların bu maddenin antimikrobiyel özellikler taşımasının yanı sıra insan sağlığı için çok önemli ve gerekli olan vitaminler, mineral ve elementleri de içerdiğini gösterdiğini, aynı zamanda antioksidan, iltihap önleyici, tümör önleyici, anti kanser, karaciğer koruyucusu, lokal anestetik, anti mutajenik gibi pek çok faydalı biyolojik aktivitelere sahip olduğunu açıkladı.

Büyüközer, "Propolis; superkritik akışkan ekstraksiyonu ile elde edilir. Sıklıkla kullanılan ürün yüzde 96’lık etanol ekstraksiyondur. Etanol ile birlikte su, n-hekzan, koloroform ve etil asetat da çözücü olarak kullanılabilir. Propolis suda ve hidrokarbon çözücülerde az, alkollerde ise oldukça fazla çözünürlük göstermektedir. Etanol dışında eter, glikol, metanol, yağ gibi çözücülerde de çözünebilmektedir. Genellikle mumlar, reçineler, su, inorganik bileşenler, fenoller ve esansiyel asitleri içermektedir. Propolis, yüzde 50 reçine ve bitkisel balsam, yüzde 30 balmumu, yüzde 10 esansiyel ve aromatik yağlar, yüzde 5 polen ve yüzde 5 çeşitli organik bileşenleri ihtiva etmektedir. Balmumu ve organik bileşenler işleme sürecinde (genellikle etanol ekstraksiyonu) uzaklaştırılır. Polifenol, terpenoidler, steroidler, şeker ve aminoasitlerden oluşan 300'den fazla bileşen işlenmemiş propolisde tespit edilmiştir. Yüksek oranda epicatechin, naringenin, catechin, genistein, kaempferol, chlorogenic acid, quercetin, apigenine, o-coumaric acid, protocatechuic acid, syringic acid, p-coumaric acid, gallic acid, ferulic acid, caffeic acid gibi bitki kimyasallarını içerdiğinden sağlık açısından faydalı özellikleri bulunmaktadır" dedi.

Propolis yanlış olarak helal olarak bilindiğini vurgulayan GİMDES Başkanı, ancak üretimde çözücü veya taşıyıcı olarak çoğunlukla etanol ekstraksiyonu kullanıldığını bildirerek sözlerini şöyle tamamladı: "Etanol fıkıhta çoğunluk ulemamız tarafından necis olarak kabul edilen bir katkı maddesidir. Bundan dolayı, eğer üretimlerde veya ekstraksiyon işlemlerinde etanol kullanılmışsa, son ürün şüpheli olarak kabul edilmektedir. Mutlaka güvenilir bir helal ve tayyib sertifikalandırma kurumunun kontrolünden geçmiş ürün tercih edilmelidir". 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Yılmaz Akkılıç Bursa Araştırmaları Ödülleri’nin sahipleri belli oldu Bu yıl 14. kez düzenlenen Yılmaz Akkılıç Bursa Araştırmaları Ödülleri’nin sahipleri açıklandı. 2023 yılında doktora teziyle Alper Can, yüksek lisans teziyle de Ramazan Buldu başarı ödülüne değer bulundu. Bursa’nın doğal ve kültürel varlıkları ile tarihi, sosyal ve ekonomik süreçlerinin incelenip, araştırılmasını özendirmek hedefiyle Nilüfer Belediyesi, Bursa Gazeteciler Cemiyeti ve Akkılıç Ailesi’nin 2010 yılından bu yana düzenlediği Yılmaz Akkılıç Bursa Araştırmaları Ödülleri 2023’ün kazananları açıklandı. Prof. Dr. Feza Karaer, Prof. Dr. Tülin Vural Aslan, Prof. Dr. Alparslan Türkkan, Doç. Dr. Nilüfer Alkan Günay, Şafak Baba Pala, Yener Akkılıç ve Hacı Tonak’tan oluşan Bursa Araştırmaları Ödülü Seçici Kurulu, doktora kategorisinde 10, yüksek lisans kategorisinde 38, akademi dışı kategoride 1 olmak üzere 49 eseri değerlendirdi. Yapılan değerlendirme sonucunda seçici kurul, doktora kategorisinde “Güney Bithynia’da Bir Kent: Prusa Ad Olimpium” başlıklı teziyle Alper Can’ı ödüle değer gördü. Yüksek lisans kategorisinde “İklim Değişikliğine Bağlı Deniz Seviyesi Yükselmesinin Kıyı Kırılganlık Analizi: Bursa Örneği” başlıklı teziyle Ramazan Buldu ödüle değer görülürken, akademi dışı kategoride kurul üyeleri, başvurular arasındaki eserler arasından ödüle değer eser bulamadı. Yılmaz Akkılıç Bursa Araştırmaları Ödülleri Ödül 29 Nisan Pazartesi günü Akkılıç Kütüphanesi’nde düzenlenecek törende sahiplerine verilecek.
Balıkesir Manyas Belediye Karate Takımı, 3 kupa ile döndü Gaziantep’te düzenlenen Türkiye Minikler Karate Şampiyonası’na 53 İl 220 Kulüp ve bin 118 sporcu katıldı. Manyas Belediye Spor Kulübü altı sporcu ile katıldığı turnuvada, 3 kupa birden kaldırdı. Manyas Belediye Karatespor kulübü, 220 takım arasında Isparta Karakaş Spor Kulübü ile Türkiye üçüncüsü oldu. Sporculardan, 10 yaşındaki Ceydanur Mira Ören, 37 kilogram kumite dalında Türkiye Şampiyonu, 10 yaşındaki Egemen Er, kata dalında Türkiye ikincisi ve 7 yaşındaki Abdullah Şimşek kata dalında Türkiye üçüncüsü oldu. Milli takıma seçilen 2 sporcu Haziran ayında yapılacak olan Balkan Şampiyonası’nda Türkiye’yi ve Balıkesir’i temsil edecek. Sporcuları başarılarından dolayı kutlayan Manyas Kaymakamı Emre Yeşil, 23-Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramında kendilerine plaket ve armağanlarını verirken, "Bu başarılarınız ve Milli Takıma seçilmeniz ile ilçemizin gurur kaynağı oldunuz. Biz sizlere her türlü desteği vereceğiz. Bu konu da biz hazırız, sizlerden de ilçemizi, ilimizi ve ülkemizi şampiyona da en iyi şekilde temsil edeceğinize inanıyorum” dedi. Karate Takımı antrenörleri Cenk Dere ve Emrehan Egen kendilerinden desteğini hiçbir zaman esirgemeyen Manyas Kaymakamı Emre Yeşil ile Manyas Belediyesi’ne, Manyas Gençlik spor İlçe Müdürü Kudret Egen’e, Manyas Belediyespor Başkanı Hasan Demircan’a ve kendilerine güvenerek sporcuları kilometrelerce uzağa gönderen velilere teşekkür etti.