KÜLTÜR SANAT - 22 Eylül 2014 Pazartesi 13:40

TİKA Saraybosna'nın en eski camisini yeniden ayağa kaldırıyor

A
A
A
TİKA Saraybosna'nın en eski camisini yeniden ayağa kaldırıyor

Osmanlı'nın Bosna Sancakbeyi ve Saraybosna'nın kurucusu Gazi İsabey İshakoviç tarafından 15. yüzyılda yaptırılan Fatih Sultan Mehmed (Hünkar) Camii, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından kapsamlı bir restorasyondan geçiriliyor.

Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'daki en eski cami olarak bilinen Fatih Sultan Mehmed (Hünkar) Camii'nde TİKA tarafından kapsamlı restorasyon çalışması başlatıldı. Osmanlı'nın Bosna Sancakbeyi ve Saraybosna'nın kurucusu olarak bilinen Gazi İsabey İshakoviç tarafından 15. yüzyılın ortalarında yaptırılan ve Fatih Sultan Mehmed adı verilen cami, tarih boyunca birçok kez saldırılara maruz kaldı. Son olarak 1992-1995 yılları arasında yaşanan savaşta da hasar gören tarihi cami, TİKA'nın başlattığı kapsamlı restorasyonla adeta küllerinden yeniden doğacak.

TİKA tarafından yürütülen restorasyon çalışmaları kapsamında caminin elektrik işlerinden zemin ısıtmasına, dış cephesinden minaresine, su ve kanalizasyon işlerinden abdesthaneye ve çatısından çevre düzenlemesine kadar birçok alanda yenileme ve onarım çalışmaları yapılacak. Caminin tarihi hakkında açıklamada bulunan Fatih Sultan Mehmed Camisi İmam ve Hatibi Hafız Sadrudinİşeriç, caminin"Saraybosna'nın merkezi, bir başka ifadeyle şehrin başladığı yer olduğunu söyledi. Gazi İsabey İshakoviç tarafından yaptırılan ilk caminin bugünkünden çok daha küçük olduğunu ifade eden İşeriç, ilk yapılan caminin 15. yüzyıldaki bir yangında büyük hasar gördüğünü ve bugünkü görünümüne 1565 yılında yapılan restorasyonun ardından kavuştuğunu belirtti.

İşeriç, caminin Saraybosna'daki sembol yapılardan biri olduğunu kaydederek, “Bu cami, sadece Saraybosna'daki değil, tüm Bosna Hersek'teki en önemli eserlerden biridir. Tarih boyunca, Bosna Hersek Reis-ul Ulemalarının menşure törenleri hep bu camide yapılmıştı. Törenler, sonraki yıllarda politik nedenlerden dolayı önce Belgrad'a, sonra da Gazi Hüsrev Bey Camii'ne taşındı. Cami, Bosna'daki son savaşta iki kez doğrudan hedef alındı. Bu saldırıların sonucu olarak da sonraki yıllarda çatısı akmaya başladı. Bu cami, devletin kültür mirasları kapsamında korunuyor. Camideki her santimetrekare, tarihimize dair bir şeyler anlatıyor. Bu nedenle, bu projenin hayata geçirilmesine sağladıkları destek için Türkiye Cumhuriyeti'ne ve TİKA'ya teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

“HEM TARİHİMİZE, HEM KÜLTÜRÜMÜZE HEM DE KUTSALIMIZA SAHİP ÇIKMIŞ OLUYORUZ”
Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçisi Cihad Erginay ise, TİKA'nın Bosna Hersek'te çok güzel bir eseri daha ortaya çıkardığını belirterek, caminin şehirdeki ilk cami olması nedeniyle çok önemli olduğunu kaydetti. Restorasyonun çok geniş kapsamlı olduğunu ifade eden Erginay, “Bu restorasyon projesiyle hem tarihimize, hem kültürümüze, hem de kutsalımıza sahip çıkmış oluyoruz. TİKA tarafından çok kısa bir süre içerisinde bitirilmesi öngörülüyor. Dolayısıyla kendilerine müteşekkiriz" dedi.

Büyükelçi Erginay, cami restorasyonu projesinin "Saraybosna'nın göbeğinde tam merkezinde çok güzel bir hizmet" olduğunu ifade ederek, "Ayrıca, hemen arkada hamam da var. Eski bir Osmanlı hamamı. Onun restorasyonunu da Türkiye'den Vakıflar Genel Müdürlüğü yapıyor. Dolayısıyla yan yana olan bu iki eserin birlikte ortaya çıkarılması, Saraybosna'ya, Saraybosna'nın ve Bosna Hersek'in tarihine büyük bir hizmettir. Dolayısıyla TİKA'ya çok teşekkür ediyoruz" ifadesini kullandı.

MART 2015'TE TAMAMLANMASI PLANLANIYOR
TİKA Saraybosna Koordinatörü Fatih Karaca ise, TİKA olarak Bosna Hersek halkının sosyal, ekonomik ve kültürel kalkınmasına yardımcı olmak amacıyla birçok projeyi gerçekleştirdiklerini belirterek, bu projelerin en başında müşterek kültürel ve tarihi mirasın korunmasının geldiğini vurguladı. Tarihi mirasın korunması kapsamında Saraybosna'nın en eski camilerinden biri olan Fatih Sultan Mehmed Camii'nin restorasyonuna geçen Ramazan ayının hemen akabinde başladıklarını hatırlatan Karaca, "Çok kapsamlı bir restorasyon gerçekleştirilmekte. İç mekânlarından tutun da çevre düzenlemesine ve hatta minarenin tamamen yenilenmesine birçok yelpazede çalışmalar yürütmekteyiz" diye konuştu. Karaca, çalışmaların gelecek yılın üçüncü ayı gibi tamamlanmasının planlandığını belirterek,

"İnşallah bahar aylarında, ülkemizden gelecek misafirlerin de katılımıyla caminin yeniden ibadete açılışını yapmayı planlıyoruz. Gerek ülkemiz, gerekse Bosna Hersek adına çok değerli bir restorasyon çalışması olacağını düşünüyorum” dedi.

Osmanlı'nın Bosna Sancakbeyi Gazi İsabey İshakoviç tarafından 15. yüzyılın ortalarında inşa ettirilen Fatih Sultan Mehmed Camii, Saraybosna'nın ilk camisi olarak biliniyor. Tarih boyunca birkaç kez dış görünümü değişen cami, 1565 yılında büyük bir restorasyon geçirerek, bugünkü görünümüne yakın bir görünüm kazandı. Sonraki yıllarda Sultan Abdülmecid'in emriyle 1847-48 yılları arasında büyük bir restorasyondan geçen caminin alanı bu restorasyonda genişletildi. Klasik Osmanlı Dönemi'ne ait bir yapı olan cami, 13x13 metre ebatlarında ve üstü merkezi kubbe ile örtülü. Taş minaresi kubbenin sağ tarafında bulunmakta olup, 8 köşeli olarak inşa edildi. Yüksekliği 45 metre olan minare, Saraybosna'daki en güzel minare örneklerinden.
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Cemevlerinin Aydınlatma Giderlerinin Ödenmesine Dair Yönetmelik Resmi Gazete’de Cemevlerinin Aydınlatma Giderlerinin Ödenmesine Dair Kültür ve Turizm Bakanlığı Yönetmeliği Resmi Gazete’de yayımlandı. Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelik ile birlikte cemevlerinin aydınlatma giderlerinin Kültür ve Turizm Bakanlığı bütçesinden ödenmesinde uygulanacak usul ve esasları belirlendi. Yönetmelik, 14.03.2013 tarihli ve 6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanununun ek 6’ncı maddesi ve 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 292/A maddesine dayanılarak hazırlandı. Yönetmeliğe göre cemevi, il müdürlüğüne Alevilerin ve Bektaşilerin cem erkanı yürüttükleri meydan adlı bölüm başta olmak üzere; kurban kesim yeri, aşevi, morg, gasilhane, görevli odası, taziye salonu ve diğer bölümlerden oluşan Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı tarafından tespiti yapılan cemevlerinin aydınlatma giderlerinin ödenmesi için yazılı talepte bulunacak. Cemevinin aydınlatma amaçlı enerji tüketimi ile diğer amaçlara yönelik enerji tüketiminin sayaç tefriki yapılmak suretiyle ayrılması zorunlu olacak. Sayaç tefrik işlemlerinin kontrolü cemevinin unsurları dikkate alınarak il müdürlüğünün teknik personeli tarafından yapılacak. Yönetmelikte aranan koşulların sağlandığı tespit edilen cemevlerinin aydınlatma giderinin fatura ibrazına bağlı olarak ödeneceği il müdürlüğünce cemevine bildirilecek. Aydınlatma gideri ödenen cemevleri İl Kültür Turizm Müdürlüğü tarafından her yıl yerinde kontrol edilecek. Cemevi dışında kaldığı tespit edilen ticari amaçla kullanılan bölümlerin aydınlatma giderleri Bakanlık bütçesinden karşılanmayacak ve hükümlere uyulmaması halinde ödenmesi gereken faiz, gecikme faizi, gecikme zammı, kesme-bağlama bedeli gibi her türlü bedel abone tarafından ödenecek. Bu bedellerden Başkanlık sorumlu olmayacak. Yapılan kontroller neticesinde fazla ödenen tutarın tespit edilmesi halinde fazla ödenen tutar, il müdürlüğünce yapılan ödeme tarihinden geri ödeme tarihine kadar geçen süre için 21.07.1953 tarihli ve 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 51 inci maddesine göre belirlenen gecikme zammı oranı dikkate alınarak hesaplanan faiz uygulanarak geri alınacak.
Ankara Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan atama kararları Resmi Gazete’de Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan atama kararları Resmi Gazete’de yayımlandı. Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan atama kararlarına göre Hazine ve Maliye Bakanlığı’nda açık bulunan Vergi Başmüfettişliklerine Furkan Fırat, Erhan Yaşaran, Hatice Senger Erdoğan, Levent Emre, Bayram Gülçiçek, Barış Gürsoy, Volkan Nurdağ ve Halime Eda Tandoğan atandı. Bakanlıkta açık bulunan Vergi Müfettişliklerine ise Sevil Toprak, Osman Neşet Tandoğan, Erol Cihan Dersinlioğlu ve yapılan yeterlilik sınavda başarı gösteren Vergi Müfettiş Yardımcıları Murat Dönmez, Güler Çelik, Harun Yartaş ve İbrahim Ayyıldız atandı. Atamalar 3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 2 ve 3’üncü maddeleri ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 37’nci maddesi gereğince gerçekleştirildi. Tarım ve Orman Bakanlığında açık bulunan Başmüfettişliklere ise 3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin 2 ve 3’üncü maddeleri gereğince Müfettişler Caner Atasever, Mahmut Kaynar ve Songül Afşar atandı. Tarım ve Orman Bakanlığında ayrıca 5’inci Bölge Müdürü Şahin Çılgın görevden alındı. Kültür ve Turizm Bakanlığında ise açık olan Başmüfettişliklere 3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin 2 ve 3’üncü maddeleri gereğince Müfettişler Ercan Sarı, Atilla Özkan, Mustafa Yavuz Ülküm, Birol Baha Bağ, Burak Büyükkuzukıran, Fatih Tuna Tunasoylu, Enes Keten ve Emre İlhan atandı. Kültür ve Turizm Bakanlığı Afyonkarahisar İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Tanır ise görevden alındı. Karar ile birlikte 3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin 2 ve 3’üncü maddeleri gereğince Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında açık bulunan İş Müfettişliğine Yasin Zengin, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığında açık bulunan Başmüfettişliğe Müfettiş Eşref İmamoğlu atandı. Karara göre 3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin 2’nci maddesi gereğince Milli Eğitim Bakanlığı Zonguldak İl Milli Eğitim Müdürü Züleyha Aydoğan ve Devlet Malzeme Ofisi Genel Müdürlüğü Trabzon Bölge Müdürü Enver Uzun ise görevden alındı.
Aksaray Aksaray’da nefes kesen polis-hırsız kovalamacası kamerada Aksaray’da inşaat malzemesi deposunu soyan hırsızlar ile polis arasındaki kovalamaca film sahnelerini aratmadı. Elektrikli motosikletle kaçan hırsızlar bir süre sonra motosikletin aküsünün bitmesiyle bu kez de yaya olarak kaçmaya başladı. Gecenin sessizliğini siren seslerine bıraktığı kovalamacada hırsız kardeşler yarım saat süren takip sonucu yakalanırken, nefes nefese kalan şüphelilerden biri yere yatırılıp ters kelepçe yapıldığı esnada polis memurlarına “Kalbim var” diyerek yardım istedi. Olay, gece yarısı Tacin Mahallesi’nde bulunan bir inşaat malzemesi deposunda yaşandı. Edinilen bilgiye göre, depodan oksijen bariyerli yerden ısıtma borusu çalan 2 hırsız, çaldıkları boru paketlerini beraberinde getirdikleri 3 tekerlekli elektrikli motosiklete yükledi. Hırsızlık esnasında çevrede bulunan bir vatandaş durumu fark ederek hemen 112 Acil Çağrı Merkezine ihbarında bulundu. İhbar üzerine olay yerine polis ekipleri sevk edildi. Kısa sürede belirtilen adrese intikal eden ekipler 2 şahsı depodan hırsızlık yaparken suçüstü kıstırdı. Polisleri görünce neye uğradıklarını şaşıran 2 hırsız deponun duvarından atlayarak bahçe dışındaki boruları yükledikleri elektrikli motosiklete binerek kaçmaya başladı. Şahısların kaçması üzerine polis ekipleri telsizden anons ederek diğer ekiplere kaçış istikameti hakkında bilgi verdi. Ekiplerin hırsızların peşine düşmesiyle gecenin sessizliği siren sesleriyle yankılandı. Polis ve hırsızlar arasında yaşanan kovalamaca ise film sahnelerini aratmadı. Bir süre elektrikli motosikletle kaçan hırsızlar kaçarken çaldıkları boruları da motosikletin kasasından aşağıya attı. Polis ekiplerinin bölgeyi abluka aldığı kovalamacada motosikletin aküsünün bitmesi üzerine hırsızlar bu kez de motosikleti bırakıp yaya olarak kaçmaya başladı. Taşpazar Mahallesi’nde ara sokaklara ve apartmanların bahçesine girerek izlerini kaybettirmeye çalışan S.Ç. (21) ve U.Ç. (34) isimli 2 kardeş çok geçmeden yakalandı. Yüzüstü yere yatırılarak ters kelepçe yapılan nefes nefese kalan hırsızlardan S.Ç. ekiplerin ters kelepçe taktığı esnada “Kalbim var” diyerek yardım istedi. Yüzüstü yatırılarak kelepçelenen 2 kardeş gözaltına alınarak polis aracına bindirildi. Şahıslar sorgulanmak üzere İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şubesine götürülürken çaldığı yaklaşık 150 bin TL değerindeki malzemeler sahibine teslim edildi. Olayla ilgili Aksaray Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından tahkikat başlatıldı.