GÜNDEM - 25 Temmuz 2014 Cuma 10:36

TKDK’dan Trabzon’da 17 projeye daha destek

A
A
A
TKDK’dan Trabzon’da 17 projeye daha destek

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Trabzon İl Koordinatörlüğü Trabzon’da 17 projeye daha destek oldu.

TKDK Trabzon İl Koordinatörlüğü 12. Çağrı döneminde 'Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve Geliştirilmesi' kapsamında desteklenen ‘Arıcılık’ alanında yüzde 50 hibe destekli proje sunan 14 adet başvuru sahibi ile 507 bin 616 TL tutarında, Kırsal Turizm başlığından yine yüzde 50 hibe destekli proje sunan 3 adet başvuru sahibi ile 1 milyon 680 bin tutarında, toplamda 2 milyon 187 bin TL tutarında sözleşme imzalandı.

Sözleşme imzalama töreninde konuşma yapan TKDK Trabzon İl Koordinatörü Şansal Aydoğdu, 17 başvuru sahibi ile daha sözleşme imzaladıklarını belirterek bu projeler tamamlandığında 1 milyon 93 bin TL hibe ödemesi gerçekleştireceklerini hatırlattı. TKDK Trabzon İl Koordinatörlüğü olarak her başvuru çağrı döneminde destekledikleri yatırımlarla Trabzon’da farkındalık oluşturduklarını, istihdama destek olduklarını belirten Aydoğdu, 30 adet işletmede 207 kişinin istihdam edildiğini, 2014 yılı sonuna kadar tamamlanacak olan projelerle beraber bu rakamın 300’ün üzerine çıkacağına dikkat çekti.

İl Koordinatörü Şansal Aydoğdu, Trabzon TKDK olarak bugüne kadar 30 adet projeyi tamamlayarak 6 milyon 938 bin TL tutarında hibe desteği verdiklerini belirterek daha önceki çağrı dönemlerinden devam eden projelere de 3 milyon 940 bin TL hibe desteği vereceklerini söyledi. Aydoğdu, sözleşme imzalanan 17 adet proje tamamlandığında İl Koordinatörlüğü olarak Trabzon’da toplamda 11 milyon 971 bin TL hibe ödemesi gerçekleştireceklerini sözlerine ekledi. 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Muğla’da 6. ve 9. sınıflar için ikinci ortak sınavlar yapıldı Milli Eğitim Bakanlığı tarafından ülke genelinde resmi ve özel okullarda öğrenim gören 6 ve 9. sınıflar için uygulanan ortak sınavlar, Muğla’nın 13 ilçesinde başarılı bir şekilde gerçekleştirildi. Milli Eğitim Bakanlığınca öğrencilerin gelişimini takip etmek, müfredatın işlenmesinde okullar arasında bütünlük sağlamak ve uygulama birliği oluşturmak amacıyla ortak sınavların ikincisine, tüm Türkiye’de olduğu gibi Muğla’daki 6. ve 9. sınıf öğrencileri katıldı. 26 ve 27 Mart tarihlerinde gerçekleştirilen ortak sınavlara, ortaokullardaki 6. sınıflar Türkçe ve matematik derslerinden, liselerdeki 9. sınıflar ise Türk dili ve edebiyatı ile matematik derslerinden girdiler. 6. sınıf Türkçe ortak sınavlarında 16 soru sorulurken bunlardan 14’ü çoktan seçmeli, 2’si ise açık uçlu soru oldu. 6. sınıf matematik sınavında ise 10 açık uçlu soru soruldu. 9. sınıf ortak sınavında Türk dili ve edebiyatından 7 açık uçlu, matematik dersinden de 8 açık uçlu soru soruldu. 6. sınıf Türkçe dersi sınavı sorularının puanlaması, Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından geliştirilen bir yazılım aracılığıyla, ülke genelinde gönüllü olarak çalışmaya katılan 4 bin öğretmen tarafından dijital ortamda yapılacak. Açık uçlu sınav değerlendirmesinde Muğla’dan 45 öğretmen de görev alacak. 6. sınıf matematik, 9. sınıf matematik ve Türk dili ve edebiyatı derslerinin sınavları ise okullarda, ilgili derslerin öğretmenleri tarafından puanlanacak. Uluslararası sınavlardan PISA, TIMSS ile ulusal izleme araştırması olan Akademik Becerilerin İzlenmesi ve Değerlendirilmesi (ABİDE) Araştırması’nda olduğu gibi her öğrenci cevabı iki kere puanlanacak. Öğrencilerin cevap kâğıtları il ölçme değerlendirme merkezi müdürlüklerince taranarak yazılıma yüklenecek. Öğrencilerin açık uçlu sorulara verdikleri cevaplar, öğrenci bilgileri gözükmeyecek şekilde puanlayıcı öğretmenin önüne gelecek ve öğretmen puanlama anahtarına göre öğrenci cevabını puanlayacak. Aynı öğrencinin cevabı başka bir ildeki öğretmen tarafından bir kez daha puanlanacak ve iki öğretmenin aynı puanı vermesi durumunda öğrencinin puanı belirlenmiş olacak. İki öğretmenin farklı puan vermesi durumunda ise öğrencilerin cevabı soruları hazırlayan ekipte yer alan üst puanlayıcı tarafından puanlanacak. Puanlama 15-19 Nisan tarihleri arasında yapılacak. Puanlamaya katılacak öğretmenler 81 ilin tamamından gönüllü olarak başvuranlar arasından valiliklerce seçildi. Seçilen öğretmenlere puanlama işlemleri başlamadan il ölçme değerlendirme merkezi müdürlükleri tarafından puanlama eğitimi verilecek.