GÜNDEM - 03 Temmuz 2015 Cuma 15:36

Topbaş: ‘Mescitler, bizim kimliklerimizdir’

A
A
A
Topbaş: ‘Mescitler, bizim kimliklerimizdir’

Zeytinburnu Belediyesi'nin desteğiyle tamamlanan Zeytinburnu Ulu Camii'nin açılışına katılan İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Kadir Topbaş cami ve mescitlerin önemine değinerek, "Bu camilerimiz, mescitlerimiz mahalle arasındaki çeşmelerimiz bizim esasında kimliklerimizdir, bölgelere vurulan mühürleridir" dedi.

Zeytinburnu Belediyesi'nin katkılarıyla yapımı tamamlanan Ulu Camii ibadete açıldı. Nuri Paşa Mahallesi’nde bulunan caminin açılış törenine, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Kadir Topbaş ve Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın’ın yanı sıra çok sayıda vatandaş ve davetli katıldı. Kur’an - ı Kerim tilaveti ile başlayan törende bir konuşma yapan Başkan Aydın, camiyi inşa eden hayırseverlere teşekkür ettiğini belirterek, “Zeytinburnu’nun en güzel camilerinden birisi burada inşa ediliyor. İnşallah çevresi ile beraber çok daha güzel hale gelecek bu cami. Anıtlar Derneği Başkanımız ifade ettiler, burada ilim yayma cemiyetinden vakfından gelen ağabeylerimiz ve arkadaşlarımızda var, yıllar öncesinden bugüne hem bu camimiz hem de çevremizdeki binalar imam hatip olarak ve yurt olarak hizmet vermişti. İnşallah bundan sonra da aynı şekilde yenilenerek devam eder diye umuyoruz. Bizler sizin hizmetinizdeyiz ama güzel bir kucaklaşma ile bu işin yürümesini de arzu ediyoruz” dedi.

Kürsüde yaptığı konuşmada Ramazan ayı içerisinde cami açılışında bulunmaktan dolayı mutluluk duyduğunu ifade eden İBB Başkanı Kadir Topbaş, “İstanbul’un fethi ile birlikte bizim Anadolu’da tarihten aldığımız değerler ve inanç dünyamızdan aldığımız hedefler üzerine bu Anadolu topraklarında ve o zamanki coğrafyada insana hizmet adına birçok eserler ortaya koymuş bir milletin bireyleriyiz. Arzumuz temennimiz bunun kıyamete kadar devam etmesidir. Dünya Belediyeler Birliği Başkanı olarak gittiğim birçok yerde ecdadın nasıl güzel hizmetler vermiş olduğunu birçok bölgelerde görmekten gurur duyduğumu ifade etmek istiyorum” diye konuştu.

“MESCİTLER, BİZİM KİMLİKLERİMİZDİR”
Konuşmasının devamında İstanbul’un dünyaya barış iklimi yansıttığını söyleyen Başkan Topbaş, “Böyle bir şehirde yaşıyoruz bu şehrin, hem mana iklimi hem de dünyaya yansıttığı barış iklimi dolayısıyla farklı bir konumda olduğunun bilincindeyiz. Bu camilerimiz, mescitlerimiz, mahalle arasındaki çeşmelerimiz bizim esasında kimliklerimizdir, bölgelere vurulan mühürleridir. Camileri yöneticilerin kimlikleri ifade ettiğini söylenir ama mahallelerde ve ilçelerdeki mabetler o ilçelerde yaşayan insanların kimliklerini ifade eder. Bu bakımdan bizim bu mabette burada, bu bölgedeki mühür olarak geleceğe taşınacaktır. Bir kimlik olarak taşıyacaktır. Yani bu mahalle cemaatinin Müslüman olduğunun işareti ve burada buluştuğunun işareti olarak geleceğe yansıyacaktır” dedi.

Konuşmaların ardından caminin açılışı Başkan Topbaş ve Başkan Aydın tarafından dualarla gerçekleştirildi. Camide kılınan ilk Cuma namazı sonrası Başkan Topbaş, vatandaşlarla birlikte hatıra fotoğrafı çektirdi. 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir