GÜNDEM - 09 Şubat 2016 Salı 15:39

Trabzon’da fındık fiyatı protestosu

A
A
A
Trabzon’da fındık fiyatı protestosu

Türkiye Ziraat Odaları Birliği yönetim kurulu üyeleri ve fındık üreticileri, Trabzon'un Arsin ilçesindeki Organize Sanayi Bölgesi’ndeki İtalyan bir firmanın sahibi olduğu fındık fabrikası önüne siyah çelenk bırakarak fındığın fiyatının 10 liranın altına düşmesini protesto ettiler.

Trabzon, Ordu, Giresun, Artvin Ziraat Odaları Başkanları ile üreticilerin katıldığı protesto eyleminde bir açıklama yapan Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu üyesi ve Karadeniz Bölge Temsilcisi Hasan Kozoğlu, yabancı şirketlerinin amacının fındık piyasasını ele geçirmek olduğunu belirterek fındık fiyatını istedikleri gibi belirlemelerine izin vermeyeceklerini söyledi.

“Karadeniz’de 400 bin ailenin fındık tarımıyla ile uğraştığı, fındığın ülkeye 2,8 milyar dolar kazandırdığı herkesin malumudur” diyen Kozoğlu, “Bugün ülkemizde 2,8 dolar döviz kazandıran kaç ürün vardır. Bunu iyi görmek gerekir. Toplam gıda ve tarım ihracatının altıda birini fındığın sağladığını kimse unutmasın. Ülke için bu kadar önemli bir ürün sayılan 400 bine ulaşan fındık üretici aile, aile üyeleriyle milyonlarca üreticimiz sahipsiz bırakılamaz. Kaderleri birkaç şirketin insafına terk edilemez” dedi.

Fındık üzerinden yapılan oyunu Karadeniz’in karşı koyacağını dile getiren Kozoğlu, “Yabancı şirketlerin amacı bellidir; piyasayı ele geçirmek, tekel olmak daha sonra da fiyatı istediği gibi belirlemek. Emanete bırakılan fındığı piyasaya sürdüren, emanete ihanet eden bu şirketleri güvenilir olmadığı açıktır. Bunların tekel olmasına izin vermeyecek, tekel olup fiyatı istedikleri gibi belirlemelerine izin vermeyeceğiz. Ziraat Odaları olarak her zaman olduğu gibi çiftçimizi korumak için elimizden geleni yapacağız. Çiftimizin emanete bıraktığı fındığı bile satıp piyasa fiyatını yönlendirmeye, düşürmeye çalışanlar asla başarılı olamayacak. Bu oyuna tüm Karadeniz karşı koyacaktır. Birlikte hareket edilemezse ne çiftçi ne de esnaf ne de tüccar kalır. Olan sadece çiftçiye olmaz, esnaf ta tüccar da batar. Fındıkta oynanan oyun ortadadır. Daha işin başında rekolte oyunları ile fiyatları düşürmeye çalışan bu kesimler karşılarında her zaman çiftçinin temsilcisi Ziraat Odaları'nı bulacaklardır” ifadelerini kullandı.

“TMO FINDIK ALMA SÖZÜNÜ YERİNE GETİRSİN”
TMO’nun bin ton fındık alacağı sözünü yerine getirmesi gerektiği kaydeden Kozoğlu, “Bu oyunu bozarken devletinde arkamızda olduğunu bilmemiz gerekir. Nitekim TZOB yönetim kurulu olarak ziyaret ettiğimiz Gıda, tarım ve Hayvancılık Bakanımız Faruk Çelik de fındık fiyatlarının düşmesi halinde toprak mahsulleri ofisinin muhakkak surette uygun bir fiyatlar, 50 bin tonun üzerinde fındık alarak piyasaya gireceği sözünü verdi. Karadeniz’de fındıktan geçimini sağlayan milyonlarca üretici ailesi Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanımız Sayın Çelik ve hükümetimizden bunu beklemektedir. Bakanımız Sayın Çelik, TMO’nun bin ton fındık alacağı sözünü verine getirmelidir. Oynanan oyunlarla liralara hatta daha altına düşen fındık TMO’nun müdahalesi ile yeniden liralara çıkartılmalıdır. Esnaf, ticaret odaları ve borsalarla ziraat odalarının yanındadır. Açıklamalar ortadadır. Bu odalarda TMO’nun devreye girmesini istiyorlar” diye konuştu.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği yönetim kurulu üyeleri ve üreticileri, yapılan basın açıklamasının ardından fabrika önünde ayrıldılar. 

BEKİR KOCA - OZAN KÖSE
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Balıkesir Balıkesir’de 70 kişiye törenle bahçıvanlık belgesi verildi Burhaniye ilçesinde, Balıkesir Çiftçi Eğitim Merkezinde (BAÇEM) düzenlenen bir haftalık 4.Uygulamalı Bahçıvanlık Kursu tamamlanırken, kursiyerlere törenle belgeleri verildi. Düzenlenen törende yurdun değişik yerlerinden gelen 70 kursiyer belge aldı. İlçenin Börezli Köyünde bulunan Balıkesir Çiftçi Eğitim Merkezi (BAÇEM) 4.Uygulamalı Bahçıvanlık Kursuna ev sahipliği yaptı. Kursa, yurdun değişik yerlerinden 70 kişi katıldı. Bir haftalık kursu tamamlayan vatandaşlara törenle katılım belgeleri verildi. Belge alan vatandaşlar, kursun çok faydalı olduğunu anlatırken, BAÇEM Müdürü Nazım Tanrıkulu da, kurslardan bu güne kadar bin 200 vatandaşın belge aldığını söyledi. İstanbul’dan gelen Hilmi Ay, “ BAÇEM’in düzenlemiş olduğu bir haftalık Bahçıvanlık Kursuna iştirak ettik. Çoğunluğunu kadınlardan oluşan bir gruptu. Bu grup burada çok güzel eğitimler aldı. Hocalarımız bize çok mükemmel eğitimler verdi. Parayla satın alınamayacak eğitimi bedavaya aldık. Bu kursun sonunda edindiğimiz bilgileri uygulamaya geçirmek çoğumuzun büyük bir arzusu” diye konuştu. Funda Tomurcu Erdoğan da, “Ben BAÇEM’e daha öncede gelmiştim. Ama, daha çok gelmek istedim. Buraya gelen tekrar tekrar gelmek istiyor. Çok güzel şeyler öğrendiğimize inanıyorum. Çok faydalı. Hocalarımız harika. Herkese tavsiye ederim” dedi. Meryem Akdeniz ise, “BAÇEM’i arkadaşlarımdan duydum. Yani onların vesilesiyle geldim. Bahçemde bungalov ev yapıp bahçesinde bir şeyler yetiştirmek istiyorum. Hedefimize ulaşmak için buradayım. İnşallah, ulaşırım” dedi. Halime Yamaç da, “Ben çiçekçi olmaya karar verdim. 6 aydan beri bu kursu bekliyorum. Hocalarımızın verdiği bilgiler gerçekten çok faydalı. Herkesin gelmesini tavsiye ederim” diye konuştu. BAÇEM Müdürü Nazm Tanrıkulu ise, “Bu kursla birlikte bin 200’ün üzerinde sertifikalı kursiyerimiz oldu. Türkiye’nin farklı yerlerinden, hatta yurt dışından farklı ülkelerden kursiyerleri mezun mezun ederek şehirlerine ve yapmak istedikleri işyerlerine uğurluyoruz. Bütün katılan kursiyerlerle, bu konuda bizi destekleyen, önümüzü açan Balıkesir Büyükşehir Belediye başkanız sayın Ahmet Akın’a çok teşekkür ediyorum. Gelecek dönemde biz Aromaterapi Festivali gibi festivallere hazırlık yapacağız. Bizi takip etmeye devam edin” dedi.